|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Praca po studiach w Niemczech
xxxxx
Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-10-28 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca po studiach w Niemczech
Ja mam ten sam problem tylko, ze mieszkam we wloszech.
koncze studia za 3 tygodnie i od miesiaca szukam pracy. Z tego o widze duzo latwej bylo by mi znalezc prace w Polsce ale niestety zarobki i koszt zycia rozni sie znaczaco. Nie wiem czy lepiej wrocic do Polskii dostac lepsza prace ale za mniejsze pieniadze czy zostac we wloszech i wykonywac mniej wykwalifikowana prace i w miedzyczasie szukac czegos lepszego. Ty od jak dawna szukasz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
xxxx
Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-10-28 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja pracuje. Ale skonczylam niemieckie studia, podczas ktorych tez juz zdobylam pierwsze doswiadczenia zawodowe.
Dziwne, ze ktos tak wprost Ci powiedzial, ze obcokrajowcow nie zatrudniaja. Nie spotkalam sie z czyms takim, chyba ze sa problemy z jezykiem. Czasem nawet takie "drobiazgi" jak akcent maja duze znaczenie, np. w obsludze klienta itp. Generalnie pracodawcy nie moga odmawiac stanowiska komus z powodu bycia obcokrajowcem, to niezgodne z prawem.
Be the change you want to see in the world! Edytowane przez Konwalia11 Czas edycji: 2014-10-26 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Każdy, dla kogo niemiecki nie jest językiem ojczystym, ma akcent, nawet jeśli mówi biegle. A jak znalazłaś tę pracę, jeśli możesz powiedzieć? Po prostu wysyłając ogłoszenia czy przez Initiativbewerbung albo networkingując, czy jak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do akcentu - wiadomo, ze sa stanowiska, gdzie to nie ma az takiego znaczenia, i inne, gdzie ma znaczenie kolosalne. Moja kolezanka studiowala germanistyke i nic dziwnego, ze nikt teraz nie chce nauczyciela jezyka niemieckiego z obcym akcentem ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
xxx
Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-10-28 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.