|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Tłusta cera co robić
Witam serdecznie.
Chciałam zapytać gdzie szukać pomocy. Mam tłustą cerę, szybko przetłuszczają mi się włosy, wychodzą pryszczyki na twarzy. Nie jestem już nastolatką, mam 26 lat. Może i taka moja uroda a może można coś zdziałać, w sensie działania na organizm od środka a nie tylko przemywanie twarzy kosmetykami? Gdzie się udać? Do dermatologa, a może endokrynologa? (bo to może być hormonalne prawda?) Z góry dziękuję za wszystkie rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tłusta cera co robić
Myślę, że ideałem byłoby odwiedzenie dwóch lekarzy - z tym, że zaczęłabym od endokrynologa ( na pewno napisze skierowanie na badanie poziomu hormonów), a pózniej do dermatologa .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
W moim przypadku zdrowe odżywianie w niczym nie pomogło. Lecz odwrotnie, mam wrażenie ze cera stała sie jeszcze bardziej tłusta. Pewnie jej czegoś brakuje. Aczkolwiek nie wiem czego. Jestem załamana. Ktos cos?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
jeśli to na tle hormonalnym podobno pomaga picie oleju lnianego, wyrównuje poziom estrogenu, o ile czegoś nie przestawiłam, może czegoś używasz co twojej skórze nie służy? nie wiem jak dużo masz tych wyprysków, ale wizyta u lekarza na pewno ci nie zaszkodzi. Może za słabo ją nawilżasz, a tylko przesuszasz i tak powstaje błędne koło? napisz więcej co robisz, jak ją pielęgnujesz, bo trudno coś tak na sucho powiedzieć. Sama mam cerę mieszaną więc niespodzianki to mam codziennie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Wskazany i dermatolog i endokrynolog. Dodatkowo przydałaby się suplementacja cynkiem. Nie zaszkodzi odstawić kawę i papierosy, na cerę tłustą źle działają również potrawy przetworzone, tłuste i ostre przyprawy. Na pociechę, tłusta skóra później się starzeje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.