|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Organizacja zza granicy.
Witam. Czy są tutaj jakieś przyszłe Panny Młode które mieszkają za granicą i organizują swój ślub w Polsce?
My mieszkamy w Holandii. Z racji tego, że w PL będziemy przed samym ślubem, nauki załatwiamy na miejscu. W styczniu bylismy na urlopie i bylismy u księdza w kościele gdzie ma się odbyć ślub. Spisał już z nami przedślubny protokół. W tym tyg zaczęliśmy nauki przedmałżeńskie i jak się okazało, protokół ten musimy spisać w Holandii, ponieważ przebywamy tutaj dłużej niż 3 miesiące i wg prawa należymy tutaj do parafii. Wczoraj rozmawialismy z tym księdzem który prowadzi nauki, powiedzieliśmy mu, że protokół już mamy w PL spisany. On zdziwiony. Bo ksiadz z Polski nie miał prawa takiego protokołu z nami spisać... I mogłoby się później okazać, że nasze małżeństwo jest nieważne... Więc gdyby nie te nauki, to byśmy nawet o tym nie wiedzieli... Ale z drugiej strony, nie rozumiemy czemu tak jest... Skąd ksiądz wie, ile mu czasu jestesmy za granicą... Czy to jest w takim razie konieczne? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Organizacja zza granicy.
Cytat:
Niestety nie bardzo wiem jak to sie ma do waznosci malzenstwa jesli macie juz protokol spisany w PL.
![]() |
![]() |
#3 |
ctrl alt delete
|
Nam powiedzieli w kancelarii w PL, że mamy iść po protokół do naszego "miejscowego" księdza, który powie nam, gdzie mamy iść na miejscowe nauki przedmałżeńskie. Ale że zdarza się, że księża z zachodniej Europy nie chcą protokołów spisywać i że wtedy oni MOGĄ go spisać w Polsce - ale żeby jednak nakłaniać zachodniego księdza do spisania zachodniego protokołu, bo jeżeli protokół jest polski, to i nauki musielibyśmy zrobić w Polsce. Po polsku, co oczywiście
![]() Coś mam wrażenie, że co parafia, to obyczaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Witaj my mieszkamy w Anglii a ślub będzie w Polsce. Robiliśmy tu w UK nauki i tak samo jak ty od naszego księdza w UK dowiedzieliśmy się że mamy z nim podpisać protokół i on nam da licencję na ślub w Polsce. Też wspomniał, że w przeciwnym wypadku taki ślub będzie nieważny. Nie wiem czemu tak jest, bo wydaje mi się że takie coś nie jest przeszkodą do stwierdzenia ważności małżeństwa. My jak byliśmy zarezerwować termin w naszej polskiej parafii mój proboszcz z rodzinnej miejscowości nam mówił że to do niego trzeba się zgłosić na protokół 3 miesiące przed. Więc ja z tego też niewiele rozumiem. Każdy ksiądz mówi inaczej.
A podawał wam jaka niby miałaby być przyczyna nieważnego małżeństwa? i druga sprawa czy wiecie może w takim wypadku gdzie trzeba zapowiedzi ogłaszać? w której parafii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do protokołu to tłumaczył nam to tak: że jakby ten proboszcz z parafii gdzie będzie ślub kopnął w kalendarz i na jego miejsce przyszedłby jakiś bardziej obeznany ksiądz, a my nie mielibyśmy tych dokumentów z NL (protokołu) to mogło by być tak, że nie dał by nam ślubu i wtedy byłby kłopot... bo wg prawa skoro mieszkamy dłużej niż 3 miesiące za granicą to tu należymy do parafii.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
jest juz taki watek poczytaj moze doswiadczenia dziewczyn ci pomoga
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=788400 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.