Czy on mnie nie ceni? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-10, 19:16   #1
mause155
Raczkowanie

Czy on mnie nie ceni?

Dziś była taka sytuacja. Oglądamy z chłopakiem filmiki na youtube gdzie ktoś pokazuje jak rysuje. Ja też się tym zajmuję. On nagle do mnie: "ciekawe kiedy ty będziesz na takim poziomie". Przyznam szczerze, że bardzo mnie to zraniło, bo ja uważałam, że to co było pokazywane za łatwe i mówię że "już jestem na takim poziomie. Nie wierzysz we mnie? w moje możliwości?" Bardzo mnie to zabolało i dotknęło na tyle, że rozpłakałam się. On od razu oderwał się od swojej rozrywki, zaczął odkurzać, poszedł po zakupy, kupił to o co prosiłam... ale nie przeprosił za to co powiedział. Byłam tak zła, że wyprosiłam go do drugiego pokoju, bo drażniła i przeszkadzała mi jego obecność w koncentracji, w tym co miałam dalej robić, czyli rysować. On nadszarpnął moje poczucie własnej wartości. Podcina mi skrzydła i demotywuje, zamiast powiedzieć "pewnie, ty też coś takiego potrafisz zrobić". Co sądzicie o tej sytuacji? Jak na razie nie odzywamy się do siebie i jest mi bardzo smutno. Każdy siedzi w osobnym pokoju. Dodam, że jesteśmy razem już 3 i pół roku a od 2 lat mieszkamy razem ale już dawno nie czułam się tak urażona przez niego, generalnie zawsze się dogadujemy. Co o tym myślicie?
mause155 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 19:21   #2
ALL for LOVE
Zadomowienie

Dot.: Czy on mnie nie ceni?

Cytat:
Napisane przez mause155 Pokaż wiadomość
Dziś była taka sytuacja. Oglądamy z chłopakiem filmiki na youtube gdzie ktoś pokazuje jak rysuje. Ja też się tym zajmuję. On nagle do mnie: "ciekawe kiedy ty będziesz na takim poziomie". Przyznam szczerze, że bardzo mnie to zraniło, bo ja uważałam, że to co było pokazywane za łatwe i mówię że "już jestem na takim poziomie. Nie wierzysz we mnie? w moje możliwości?" Bardzo mnie to zabolało i dotknęło na tyle, że rozpłakałam się. On od razu oderwał się od swojej rozrywki, zaczął odkurzać, poszedł po zakupy, kupił to o co prosiłam... ale nie przeprosił za to co powiedział. Byłam tak zła, że wyprosiłam go do drugiego pokoju, bo drażniła i przeszkadzała mi jego obecność w koncentracji, w tym co miałam dalej robić, czyli rysować. On nadszarpnął moje poczucie własnej wartości. Podcina mi skrzydła i demotywuje, zamiast powiedzieć "pewnie, ty też coś takiego potrafisz zrobić". Co sądzicie o tej sytuacji? Jak na razie nie odzywamy się do siebie i jest mi bardzo smutno. Każdy siedzi w osobnym pokoju. Dodam, że jesteśmy razem już 3 i pół roku a od 2 lat mieszkamy razem ale już dawno nie czułam się tak urażona przez niego, generalnie zawsze się dogadujemy. Co o tym myślicie?
I co? Jak spytałaś czy wierzy w Ciebie to co odpowiedział?
ALL for LOVE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 19:23   #3
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Dla mnie jesteś mocno przewrażliwiona. Sama w siebie nie wierzysz, skoro taki tekst potrafi Cię dobić do poziomu płaczu.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 19:27   #4
mause155
Raczkowanie

Powiedział "nigdy nie widziałem u ciebie tego typu pracy". A ja na to, że "teraz mam inne zadania, nie robię takich prac, bo chcę się rozwijać w innym kierunku, ale potrafię rysować w ten sposób". Potem popłakałam się...

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Być może jestem zbyt wrażliwa na tym punkcie, bo dla mnie to bardzo ważne. Ale ukochana osoba powinna nas wspierać a nie dołować, a teksty typu: "ciekawe kiedy ty będziesz na takim poziomie" wcale nie pomagają.
Stary 2016-04-10, 19:33   #5
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Powiedział "nigdy nie widziałem u ciebie tego typu pracy". A ja na to, że "teraz mam inne zadania, nie robię takich prac, bo chcę się rozwijać w innym kierunku, ale potrafię rysować w ten sposób". Potem popłakałam się...

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Być może jestem zbyt wrażliwa na tym punkcie, bo dla mnie to bardzo ważne. Ale ukochana osoba powinna nas wspierać a nie dołować, a teksty typu: "ciekawe kiedy ty będziesz na takim poziomie" wcale nie pomagają.
Ale on nie powiedział nic strasznego. Nie popatrzył na rysunek w necie stwierdzając "hahaha, a Ty nadal nic nie potrafisz, rysujesz tak samo brzydko jak 5 lat temu". Robisz z siebie sierotę i beczysz o byle co jak mała dziewczynka.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 19:43   #6
bluebluesky
Zakorzenienie

Mialam tak, bylam strasznie wrazliwa na tym punkcie, mysle, ze jesli na tym popracujesz, to da sie to zmienic, a warto, bo klutnie o takie sprrawy, to tylko strata czasu.
Stary 2016-04-10, 19:44   #7
ALL for LOVE
Zadomowienie

OMG... Ok, wytłumaczyłaś mu, powinniście dalej oglądać filmiki i pokazać mu prace które teraz robisz.... A Ty poryczałaś się jakby Ciebie wyśmiał i obraził.
ALL for LOVE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-04-10, 19:47   #8
AlaZala
Zadomowienie

Jesteś bardzo, bardzo przewrażliwiona na swoim punkcie. Musisz nauczyć się podchodzić do siebie z dystansem, żartować z siebie i z innych, dawać cięte riposty... On nie ma Cię za co przepraszać. Teraz rozmowa z Tobą musi być bardzo stresująca, skoro każdym słowem można Cię tak urazić.
AlaZala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 19:48   #9
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Na podstawie jednego zdania wyrwanego z kontekstu ciężko powiedzieć czy Cię ceni, czy nie. Bardziej Ty sprawiasz wrażenie przewrażliwionej.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 19:54   #10
mause155
Raczkowanie

Ale jak się nauczyć dystansu do siebie? Zawsze mi przeszkadzało to, ludzie brali mnie bardzo poważnie, nawet nie zauważali gdy żartowałam. Czyli to teraz ja powinnam przeprosić? To prawda, że sama też straciłam wiarę w siebie. Od początku wybrałam nie ten kierunek studiów. Teraz jestem na właściwym. Bardzo się rozwinęłam przez te 3 lata. Ale trochę już jestem wypalona wszystkim, życiem. 27 lat na karku a ja nie wiem co dalej ze sobą zrobić.
Stary 2016-04-10, 20:00   #11
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Ale jak się nauczyć dystansu do siebie? Zawsze mi przeszkadzało to, ludzie brali mnie bardzo poważnie, nawet nie zauważali gdy żartowałam. Czyli to teraz ja powinnam przeprosić? To prawda, że sama też straciłam wiarę w siebie. Od początku wybrałam nie ten kierunek studiów. Teraz jestem na właściwym. Bardzo się rozwinęłam przez te 3 lata. Ale trochę już jestem wypalona wszystkim, życiem. 27 lat na karku a ja nie wiem co dalej ze sobą zrobić.
Prawdopodobnie problem wynika właśnie z Twojego braku wiary we własne umiejętności. Porozmawiaj na ten temat na spokojnie ze swoim chłopakiem, powiedz, że potrzebujesz więcej pochwał. I zastanów się, co chcesz w życiu osiągnąć. Nie ma nic gorszego, niż życie bez marzeń i konkretnych celów... Wiem to ze swojego doświadczenia.

Nie musisz go przepraszać. Oboje zrobiliście sobie dzisiaj trochę przykrości, choć żadne z Was tego nie chciało i nie planowało. Zaproś go na jakąś kolację, albo po prostu przytul się do niego na zgodę. Nie ma sensu wzajemnie się krzywdzić...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-10, 20:02   #12
mause155
Raczkowanie

Dziękuję za dobre słowa.
Stary 2016-04-10, 20:05   #13
bluebluesky
Zakorzenienie

Cytat:
Zadawaj sobie pytanie, czy taka sytuacja jest warta takich emocji. Czy nie warto po prostu olac sprawy dla wlasnego spokoju?
Stary 2016-04-10, 20:17   #14
skazana_na_bluesa
.

nie jesteś wrażliwa tylko PRZEWRAŻLIWIONA. facet cię nie obraził i tylko stwierdził, że nie widział tego typu pracy u ciebie. to nie jest przytyk tylko stwierdzenie faktu.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 20:29   #15
GangstaBaby
BLACK&WHITE

Ciekawe jak byś zareagowała, gdyby ktoś naprawde skrytykował twoje prace, poddał surowej ocenie? A raczej musisz sie liczyć z tym, ze kiedyś taka sytuacja będzie mieć miejsce.
GangstaBaby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 21:07   #16
travis
Zakorzenienie

GG do travis

nie wierze! ile masz lat, 9??

Chlop powiedzial co mysli. nie powiedzial ze nie masz talentu powiedzial tylko ze ktos tam rysuje moze troszke lepiej od Ciebie. Nie musisz sie z tym zgadzac ale co jesli on ma racje a Ty nie potrafisz przyjac krytyki? jestes maltm dzieckiem ktore musi byc najlepsze i zawsze wygrywac bo jak nie to sie poplaczesz.
Stary 2016-04-10, 21:47   #17
mause155
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
nie wierze! ile masz lat, 9??

Chlop powiedzial co mysli. nie powiedzial ze nie masz talentu powiedzial tylko ze ktos tam rysuje moze troszke lepiej od Ciebie. Nie musisz sie z tym zgadzac ale co jesli on ma racje a Ty nie potrafisz przyjac krytyki? jestes maltm dzieckiem ktore musi byc najlepsze i zawsze wygrywac bo jak nie to sie poplaczesz.
nie, mam 27. oczekiwałam wsparcia w tym co robię od niego. ale czuję że on chce odejść. Jeśli się na to zdecyduje pozwolę mu. Macie rację jestem niedojrzałą osobą, nie nadaję się by być w związku.
Stary 2016-04-10, 21:49   #18
travis
Zakorzenienie

GG do travis

czujesz ze chcesz odejsc bo powiedzial ze ktos ladniej rysuje od Ciebie?
A jak zechce juz dejsc to mu pozwolisz. no tak bo moglabys nie pozwolic i wtedy by zostal LOL
Stary 2016-04-10, 21:53   #19
mause155
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
czujesz ze chcesz odejsc bo powiedzial ze ktos ladniej rysuje od Ciebie?
A jak zechce juz dejsc to mu pozwolisz. no tak bo moglabys nie pozwolic i wtedy by zostal LOL
nie ja chcę tylko napisałam że on i nie pisałam że to jest powód

Edytowane przez mause155
Czas edycji: 2016-04-10 o 21:54

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-10, 21:55   #20
mes_
Raczkowanie

Cytat:
nie, mam 27. oczekiwałam wsparcia w tym co robię od niego. ale czuję że on chce odejść. Jeśli się na to zdecyduje pozwolę mu. Macie rację jestem niedojrzałą osobą, nie nadaję się by być w związku.
Rozpłakałaś się, czujesz, że chce odejść i mówisz, że nadszarpnął twoje poczucie własnej wartości, bo uznał, że ktoś rysuje trochę lepiej od ciebie i wytłumaczył się słowami "nigdy nie widziałem u ciebie tego typu pracy"?

Naprawdę warto przejmować się takimi głupotkami?
mes_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 22:06   #21
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:

jesteś przewrażliwiona i cokolwiek by nie powiedział, to byś tak to zinterpretowała, żeby było, że Cię 'dołuje'.
Cytat:
nie rób z siebie takiej ofiary. nikt się nie urodził mistrzem wszystkiego. poczytaj trochę o poczuciu własnej wartości, asertywności i komunikacji, bo u Ciebie te sprawy leżą i kwiczą.

Cytat:
nie ja chcę tylko napisałam że on i nie pisałam że to jest powód
On powiedział, że chce się z Tobą rozstać?
czy Ty twierdzisz, że on chce odejść? bo jeśli to drugie, to to jest Twoja projekcja.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 07:39   #22
NattiTt
Wtajemniczenie

Ależ przewrażliwiona ofiara z ciebie.
Nie przeprosił cię pustymi słówkami, tylko dużo więcej znaczącymi czynami. Mój też tak robi. Doceń to!

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 07:56   #23
AlaZala
Zadomowienie

Dlaczego uważasz, że on chce odejść?

Jak sądzisz, dlaczego odkurzył i zrobił zakupy?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-11, 08:51   #24
mause155
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AlaZala Pokaż wiadomość
Dlaczego uważasz, że on chce odejść?

Jak sądzisz, dlaczego odkurzył i zrobił zakupy?
Poszłam do niego i chciałam pogadać, ale nie chciał i spytałam o to a on powiedział że się nad tym zastanawia od kilku godzin. Jeśli tak zdecyduje to chyba nie będę walczyć. Jego decyzja. Ja muszę popracować nas sobą, samotność chyba dobrze mi zrobi, a jeśli on będzie szczęśliwszy beze mnie to ze smutkiem ale pozwolę na to. Nie ukrywam, że sama też miałam wiele razy wątpliwości czy powinniśmy być razem. On mnie traktuje dobrze, ale podejrzewam, że jest uzależniony od komputera i gier. Większość wolnego czasu spędza w ten sposób, a ja mam pretensje że nie spędzamy go razem. Bardzo często nawet nie rozmawiamy, kiedy ja tak bardzo potrzebuję porozmawiać z kimś. Teraz już wiem dlaczego. Wczoraj mi powiedział, że kiedy zacznie mówić swobodnie to tak to się kończy. Moim płaczem, gdy on palnie jakąś głupotę, (czytaj, mówi swobodnie i przestaje się kontrolować). Więc to dlatego. Dlaczego tak późno się o tym dowiaduję, że mam coś w sobie zmienić, że on by chciał, a nie mówił mi o tym wcześniej. Teraz padły słowa, że w ogóle się nie zmieniłam. Ale ja nie wiedziałam co mam zmienić, skoro zawsze mi powtarzał, że nie muszę nic zmieniać, że wszystko mu odpowiada. Eh... Dlaczego z facetami tak ciężko się dogadać. Takie rzeczy powinny być obgadane na bieżąco, a nie podczas kłótni. Nie wiem już co robić.
Stary 2016-04-11, 09:12   #25
skazana_na_bluesa
.

na początek oboje ochłońcie. tobie by się przydała jakaś terapia. pewnie zareagowałabyś histerią, gdyby ci powiedział, co powinnaś w sobie zmienić. najlepiej by było, żebyście przeprowadzili rozmowę, co byście chcieli zmienić w waszej relacji (tutaj masz szansę powiedzieć o grach). jeśli dojdziecie do porozumienia (także w kwestii rozmów czy spędzania ze sobą czasu) to dajcie sobie szansę.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 09:43   #26
kahoko hino
Zakorzenienie

ale jak on miał z Tobą porozmawiać szczerze, skoro Ty na najmniejszy tekst nie będący peanem pochwalnym reagujesz łzami? dziewczyno, idź do psychoterapeuty, bo to nie jest zdrowe. cały czas grasz ofiarę i próbujesz wzbudzić poczucie winy w odbiorcy (pewnie podświadomie, nie mniej jednak). nie da się z taką osobą żyć na dłuższą metę.
Stary 2016-04-11, 10:06   #27
mause155
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
ale jak on miał z Tobą porozmawiać szczerze, skoro Ty na najmniejszy tekst nie będący peanem pochwalnym reagujesz łzami? dziewczyno, idź do psychoterapeuty, bo to nie jest zdrowe. cały czas grasz ofiarę i próbujesz wzbudzić poczucie winy w odbiorcy (pewnie podświadomie, nie mniej jednak). nie da się z taką osobą żyć na dłuższą metę.
Tak na prawdę to ja tego nie chciałam, ale on tak poczuł, że ja chcę jego poczucia winy. To nie prawda. Zdaję sobie sprawę, że nie powiedział tego specjalnie, jednak czasu nie da się cofnąć.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-11, 10:40   #28
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Tak na prawdę to ja tego nie chciałam, ale on tak poczuł, że ja chcę jego poczucia winy. To nie prawda. Zdaję sobie sprawę, że nie powiedział tego specjalnie, jednak czasu nie da się cofnąć.
bo robisz to podświadomie. mówisz 'o nie, ja taka niedobra, niegodna, najlepiej mnie zostaw, bo do niczego się nie nadaję.' nikt nie chce być obok takiej osoby. idź na terapię i to przepracuj, bo to jest problem ogólny, który będzie Ci utrudniał życie nie tylko w związku, ale i w pracy czy wśród przyjaciół / rodziny.
Stary 2016-04-11, 18:24   #29
MalaBabeczka
Raczkowanie

Autorko, musisz stać się odporniejsza na krytykę...

Chłopak nic złego nie powiedział. Może nawet nie orientuje się na jakim poziomie jesteś... To namaluj obraz jaki widziałaś na YT i pochwal się, udowodnij przede wszystkim sobie, że on nie miał racji.

PS. Ja też nieraz szkicuję i coś co z pozoru wydaje się proste, w praktyce jednak tak proste nie jest... Dlatego najpierw spróbuj a potem się obrażaj.... Tylko, że w tym przypadku akurat nie masz o co...

Często ludzie w nas nie wierzą ale wtedy udowadnia się im ile jesteśmy warci i ile potrafimy. Wtedy zmieniają zdanie... A jeśli strzelisz focha to nic nikomu nie udowodnisz.
MalaBabeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-13, 21:03   #30
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Poszłam do niego i chciałam pogadać, ale nie chciał i spytałam o to a on powiedział że się nad tym zastanawia od kilku godzin. Jeśli tak zdecyduje to chyba nie będę walczyć. Jego decyzja. Ja muszę popracować nas sobą, samotność chyba dobrze mi zrobi, a jeśli on będzie szczęśliwszy beze mnie to ze smutkiem ale pozwolę na to. Nie ukrywam, że sama też miałam wiele razy wątpliwości czy powinniśmy być razem. On mnie traktuje dobrze, ale podejrzewam, że jest uzależniony od komputera i gier. Większość wolnego czasu spędza w ten sposób, a ja mam pretensje że nie spędzamy go razem. Bardzo często nawet nie rozmawiamy, kiedy ja tak bardzo potrzebuję porozmawiać z kimś. Teraz już wiem dlaczego. Wczoraj mi powiedział, że kiedy zacznie mówić swobodnie to tak to się kończy. Moim płaczem, gdy on palnie jakąś głupotę, (czytaj, mówi swobodnie i przestaje się kontrolować). Więc to dlatego. Dlaczego tak późno się o tym dowiaduję, że mam coś w sobie zmienić, że on by chciał, a nie mówił mi o tym wcześniej. Teraz padły słowa, że w ogóle się nie zmieniłam. Ale ja nie wiedziałam co mam zmienić, skoro zawsze mi powtarzał, że nie muszę nic zmieniać, że wszystko mu odpowiada. Eh... Dlaczego z facetami tak ciężko się dogadać. Takie rzeczy powinny być obgadane na bieżąco, a nie podczas kłótni. Nie wiem już co robić.
mnie by było ciężko dogadać się z tobą. jak się dogadać z kimś, kto nie znosi najmniejszej krytyki
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości