![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() niespodziewani , kłopotliwi goście
Mam problem z nieproszonymi gośćmi. Dorosłe dwie osoby po 30-tce i trójka małych dzieci. Mieszkają na południu Polski , a ja blisko morza. Jestem zajęta ,choruję . Mam pod opieką chorych rodziców. Dla mnie takie wizyty są koszmarem. Jak zniechęcić takich gości do przyjazdu.Tłumaczenia naszej sytuacji zdrowotnej nie za bardzo ich interesują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: niespodziewani , kłopotliwi goście
Jak to co? Nie musisz im niczego tłumaczyć. Wystarczy powiedzieć, że nie życzycie sobie żadnych odwiedzin. Zgaduję, że szukasz jakiegoś rozwiązania, które ich nie urazi, ale tutaj nie ma takiego rozwiązania i co więcej, nie potrzebujesz go. Chyba, że zależy ci na dobrej opinii ludzi, którzy mają w dupie ciebie, twoje potrzeby i twoje zdanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Powiedz, że ze względu na sytuację rodzinną odwiedziny kogokolwiek nie wchodzą póki co w grę. I poinformujesz jak coś się zmieni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dokładnie ,nie chcę ich urazić i nie mam sumienia odesłać dzieci w nocną podróż. Kończy się to noclegiem .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Czy to jakaś Twoja rodzina? (bliższa bądź dalsza) Czy też obcy ludzie?
Nieważne, jaki ma się dom, tak 5 osób jednorazowo, stwarza olbrzymi dyskomfort dla gospodarza, nie mówiąc o pozostałych domownikach. Nie przekonują mnie do końca tłumaczenia o pomocy w sprzątaniu, ani gotowaniu, nawet jeśli są rzeczywistą próbą bycia grzecznym i zrozumienia niezręczności sytuacji - w takim razie, dlaczego nie ogarniają, że Ty jesteś chora i masz jeszcze do opieki innych na głowie??? Przecież nie da się być "pięciokrotnym widmo" nawet w wielkim domu... Będziecie sobie wchodzić w drogę prędzej, czy później. Na początek spróbuj może delikatnie, ale stanowczo wytłumaczyć jeszcze raz, że po prostu nie jesteś w stanie odnaleźć się w takiej sytuacji, w ogóle zwalanie się komuś i to w piątkę osób, to jakiś kosmos, którego nie jestem w stanie umysłem ogarnąć... Jeśli to nie pomoże, to niestety, ale chyba pozostanie trzaśnięcie pięścią w stół i ostrzejsze tłumaczenie, że nie ma takiej możliwości (zakładam, że może to być zarzewiem kolejnych konfliktów, albo nieprzyjemnych plotek na Twój temat...) - uprzedzam jednak, żeby ewentualny ostrzejszy ton zostawić wyłącznie na sam koniec i jako ostateczność... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Czyli oni pojawiają się pod Twoimi drzwiami niezapowiedzeni? No to przyjmij na herbatkę i powiedz, że lecisz za kwadrans na dworzec po przyjaciółkę, która przyjeżdża z rodziną do Ciebie na tydzień. I że życzysz im miłego pobytu w Twoim mieście i do zobaczenia następnym razem. A dzieci niech Ci nie będzie żal, to nimi Tobą manipulują. Obrzydliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
przygotuj sobie ulotki czy numery telefonów hoteli/pensjonatów i im wręcz jak przyjadą.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Kuzyni, czyli rodzina ,ale mało rozgarnięta. Gdyby zadzwonili wcześniej to można kontrolować sytuację. Niestety przyjazd jest z zaskoczenia. Stawiają mnie pod ścianą .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No to ty im znienacka powiesz, że mają wracać. Tadam.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ogromnie Ci współczuję, naprawdę wyobrażam sobie, jak musisz się czuć. Swoją drogą do dzisiaj próbuję zastanowić się, jaki trzeba mieć tupet, żeby komuś się zwalać na głowę bez zapowiedzi!? Nieważne, czy to rodzina, czy ktoś obcy!
Pierwsza podstawa: jeżeli komuś się zwalasz bez zapowiedzi, albo przybywasz "za pięć dwunasta", to MUSI się liczyć z tym, że może kogoś nie być, ktoś jest zajęty, właśnie wychodzi, albo nawet ugości, ale będzie się traktowanym po macoszemu. To jest normalne, bo Twój dom = Twoja twierdza. Niewiele brakowało, a też bym przez coś takiego przechodził wiele lat temu, to sytuacja wyjątkowo ciężka, niezręczna, a nieziemsko wku...jąca! Udało się wtedy wykręcić, ale kombinowania i cyrków było multum! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Zarezerwuj im na dzisiaj nocleg w jakimś hostelu i podaj adres jak przyjadą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No jak to na Wizażu, łatwo napisać: wywal swoich kuzynów z dziećmi na dwór z ulotka hostelu na dowidzenia, cóż to za problem w ogóle. Luz.
![]() Ja jednak rozumiem, też bym sie czuła dośc niezręcznie. Nie rozumiem na jakim etapie jest akcja, ale jesli jeszcze nie sa w drodze, to mozesz próbowac odkrecić, ale musisz być twarda i sie uprzeć . Przygotuj sobie cześniej argumenty i wersje zastepcze typu: to jedzcie do cioci jadzi, oszaleje ze szczęscia, mówiła mi. (dobrze jak ciocia jadzia to rodzinna jędza) jesli sa w drodze, to niestety, albo przecierp w najgorszym wypadku a na odchodne zaproś na rozmowe i powiedz w prost, ze niestety ale wiecej nie będziesz ich goscić i to był pierwszy i ostatni raz , bo Twój dom to nie hotel. Przykre sa takie rozmowy, ale lepiej się zabezpieczyć że nie będziesz najezdzana z nagła 2 razy w roku. Albo już pierwszego wieczoru, czy kiedy tam przyjadą, posadz dorosłych, dzieci wyproś do innego pokoju, i powiedz ze mogązostać góra 3 dni czy tam ile i musza wyjechać. Nie ma dyskusji. Ewentualnie jakieś wersje pośrednie do wynegocjowania w trakcjie: jedza tylko swoje przez sibie ugotowane, ponosza koszty wody i pradu, Was nie stać. No ciezko. współczuję.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja bym dała noc i tyle. Jak ich wpuścisz to nigdy już się od tego nie uwolnisz...
Co za metody w ogóle...
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Co za tupet. Powiedz, że wyjeżdżasz. Ja to bym chyba parsknęła śmiechem im prosto w twarz. Rozumiem wpaść na kawę znienacka. Ale na dwa tygodnie z trójką dzieci? Tak jak radzi Limonka, z zaskoczenia odeślij ich do domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę mniej fajnie jest jak wynika to z cwaniaczkowania, mam kilka znajomych (mieszkam nad morzem) które musiały się skłócić z rodziną, zeby przestać być traktowane jako darmowy nadmorski kurort otwarty w dowolnej porze roku. jedna znajoma pekła, jak się kapnęła, ze ma pod opieką , uwaga_ sześcioro!!!!_ nie swoich dzieci na wakacjach (do tego swoich miała 4) i nagle sie kapnęła, ze wykorzystuje swój urlop, zeby opierać i karmić czyjeś potomstwo tylko dlatego ze "mieszka nad morzem" - dokładniej- jakies 30 km do lini zatoki, wiec zieciaki morza wwakacje nie widziały, bo nwet nie miałą czym takiej czeredy tam wozić i jak pilnowac żeby się nie potopiły No taki uroki. Z jednej strony fajnie jak mozna się z kimś dogadac i fajnie wakacyjnie "wymieniać" i tanim kosztem zmieniać otoczenie, z drugiej strony, grunt to się dogadać a nie przyjeżdac komuś z przysłowiowa "gębą na pączki" ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- N ja bym tego akurat argumentu nie używała, bo "jak wyjeżdza" to cudownie!!!! Domu popilnuja i nie będa nikomu przeszkadzać w dodatku. No same zalety! Serio, jak się ma dom i wyjżdża, to na ogół sie lata jak kot z pecherzem, zeby kogos na czas wyjazdu w domu ulokować (mnie sie zdarzało płącić ludziom za to), zeby pilnował, robił "zycie", podlewał florę i karmił faunę oraz odstraszał włamywaczy migajac światłami w pomieszczeniach.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2016-05-17 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
A nie przyjdzie ci do głowy, że są ludzie, którym zrobienie tego przychodzi równie łatwo, co napisanie na forum? Ja nieraz coś takiego zrobiłam, a także po prostu nie otwierałam drzwi, jak się ktoś nie zapowiedział wcześniej. Luz i żaden problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
.
|
gdyby to był weekend to bym mogła znieść myśl o nieproszonych gościach. ale nie w wersji "2 tygodnie wakacji". z takimi ludźmi trzeba po chamsku, bo i oni są chamscy.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
W sumie racja. Co do reszty racja, jeżeli się wymieniają to super. Jeżeli UZGADNIAJĄ wizyty z gospodarzami to w porządku. No ale nie takie coś. No ludzie, jak tak można?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś mieliśmy problem z takim wujkiem, co to wpadał trzy razy w roku bez zapowiedzi. Aż w końcu miał pecha i przyjechał na moją osiemnastkę przypadkiem. No to ja, kurcze, nie będę go niańczyć na imprezie (moi rodzice specjalnie spali w hotelu) i podgłośniłam muzykę, że niby nie słyszymy. Przespał się na plebanii i już więcej nie przyjechał. A matka się z nim bujała 18 lat...
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;60522236]A nie przyjdzie ci do głowy, że są ludzie, którym zrobienie tego przychodzi równie łatwo, co napisanie na forum? Ja nieraz coś takiego zrobiłam, a także po prostu nie otwierałam drzwi, jak się ktoś nie zapowiedział wcześniej. Luz i żaden problem.[/QUOTE]
Owszem przyjdzie, ale wnosząc po problemie autorki wątku, przyszło mi do głowy, że nie z takich ona jest.
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Jeszcze oferują pomoc w sprzątaniu i gotowaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Jakim idiotą trzeba być, żeby nie uprzedzić rodziny o tym, że zjeżdża się do nich na 2 tygodniowe wakacje?
![]() Powiedz państwu, że mają spadać i tyle, jesteś tak nieasertywna, że aż mnie to fizycznie boli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Lux Mundi
|
Moja przyjaciółka ma podobny problem - co roku przyjeżdża kuzynka jej męża z partnerem i dzieckiem. Potrafią siedzieć po 3/4 tygodnie.
I to ludzie z tych, co hm... nie sprzątają, nie dokładają się do niczego, nie szanują pracy innych etc. Dodatkowo przyjaciółka przez pewien czas nie pracowała i robiła za szofera - woziła ich nad morze i wieczorem zabierała ![]() Z kolei mąż się nie zgadza, żeby ich ot tak wyprosić czy nie otwierać. W zeszłym roku jakoś udało się jej go przekonać i 'goście' byli tylko 2 tygodnie. Ale i tak ogólnie dramat. Ciekawam co będzie w tym roku ![]() W takich sytuacjach asertywność to nie lada sztuka, tym bardziej jeśli jest się ugodowym etc. Ale innego wyjścia nie ma Autorko : przepraszasz, ale na chwilę obecną nie przyjmujesz ŻADNYCH gości, masz swoje problemy i nie potrzebujesz dodatkowych obciążeń. Jeśli znowu Cię zaskoczą i będą czekać pod drzwiami, nie przyjmowałabym ich nawet na jedną noc. Inaczej mogą zostać na kolejne dni, skoro do tej pory mają za nic Twoje zdanie.
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
W ogóle jak można przyjechać w dzisiejszych czasach do kogoś na dłużej niż kilka dni? Po prostu wprost odmów, innej rady nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
ReklaMO(D)żerca.
|
ja bym się chyba zastanowiła, czy może już teraz nie dać znać kuzynostwu, że nici z darmowych wakacji w tym roku.
Zadzwoniłabym, zapytała co tam u nich i powiedziała, że jeśli mają w tym roku w planach wakacje u Ciebie to maja je zmienić, bo Ty nie będziesz w stanie ich przyjąć. Bez tłumaczenia się dlaczego. Nie bo nie, masz swoje sprawy i swoje problemy. ( coś na zasadzie- Elu, jak wasze plany wakacyjne na ten rok? Bo my z pewnością nie będziemy mgli was przyjąć i szkoda zebyście na darmo jechali tyle kilometrów z dzieciakami). Jak się obrażą to tylko lepiej dla Ciebie. Dla załagodzenia sprawy możesz podać namiar na kilka fajnych ośrodków w miejscowościach oddalonych o kilkadziesiąt kilometrów od Twojej ![]() Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2016-05-17 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Chyba to będzie najlepsze wyjście . Wyślę sms lub zadzwonię i po prostu uprzedzę bez ogródek ,żeby w tym roku nie planowali wakacji u nas, bo nie będę w stanie zapewnić im kwaterunku . Lepiej tak ,niż odsyłać ich do domu ,kiedy stoją już pod moim domem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.