Tetralysal na taki trądzik? (zdjęcia) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-13, 16:03   #1
jamimajami
Przyczajenie

Tetralysal na taki trądzik? (zdjęcia)

Hej!
Od kilku lat mam problem z trądzikiem takim zaskórnikowym: bywały okresy, że przez rok było okej, potem wracało, ale zawsze jakieś maści/płyny pomagały - mam za sobą duac, epiduo, zineryt, skinoren, no chyba wszystko Zawsze trądzik ten występował w środkowej części czoła. Teraz jest inaczej - jest na całym czole, na skroniach też. Pierwsza dermatolog przepisała mi Acnelec, nie pomogło. Druga dołożyła do tego płyn na zamówienie z antybiotykiem, też nie pomogło. Dzisiaj ponownie udałam się do pani numer dwa, która dała mi skierowanie do ginekologa endokrynologa (wizyta 08.08) i zapisała miesięczną kurację Tetralysalem - 16 dni jedna tableta 300 mg, 16 dni jedna tabletka 150 mg. Poczytałam o nim trochę w domu, porozmawiałam z koleżanką, która go używała i zdecydowanie nie jestem przekonana do rozpoczęcia tej kuracji. Większość opinii, jakie widziałam na forach dotyczyła osób z poważym trądzikiem, ponadto Tetracyklina (to to samo, tak?) jest bardzo silnym antybiotykiem, więc jestem trochę zaskoczona, że został mi taki lek przepisany. Nie zostałam też uprzedzona o tym, żeby się nie opalać ani unikać nabiału (chociaż z innych powodów praktycznie go nie spożywam). Czy ktoś może w ogóle miał na taki trądzik przepisany lek doustny? Myślę o tym, żeby poczekać do sierpniowej wizyty i jeżeli wszystko wyjdzie ok, to spróbować z tym Tetralysalem, ale te skutki uboczne mnie jednak przerażają i chociaż chciałabym się tego pozbyć, to nie wiem czy warto tak ryzykować ze zdrowiem. Jak myślicie?
P.S wiem, że na zdjęciu jest on delikatnie widoczny, ciężko mu zrobić zdjęcie, ale praktycznie całe czoło jest w takiej kaczce
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 13689727_1050532711704669_110859071_n.jpg (85,7 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 13706299_1050532718371335_196644070_n.jpg (86,8 KB, 77 załadowań)
jamimajami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-14, 16:09   #2
a_siula
Przyczajenie

Dot.: Tetralysal na taki trądzik? (zdjęcia)

miałam kurację tetracyklina i nie polecam, efekt był może ale bez efektu wow, ale samopoczucie okropne, do tego pogorszyła mi sie wada wzroku podejrzewam że to zasługa tego antybiotyku w ciągu 3 miesiecy z -0,75 na -1,5 a wada była już stabilna, waga wzrosła moze nie drastycznie ok.4 kg ale bardzo tez zwolnił metabolizm, byłam bardzo rozkojarzona i zmeczona podczas tej kuracji w Twoim przypadku poczekałąbym na wizyty. Moja koleżanka też narzekała na ten lek nie polecałą mi go brać ale wiadomo jak jest przy zmianach skórnych chce się jak najszybciej ich pozbyc i wierzy sie dermatolog a to neistety bład. Lepsze efekty przynosi trzymanie się zdrowej diety i picie herbatek ziołowych. Polecam afronis płyn oraz maseczki z glinką i koniecznie zrób badanie poziomu hormonów, u mnie trądzik to zasługa genów i podwyższonego testosteronu chociaż jest w normie o w górnych granicach.
a_siula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-14, 17:16   #3
Ulubiona_rzecz
Zakorzenienie

Jestem po trzy miesięcznej kuracji. Efekty są. Jakieś pojedyncze pryszcze mi wyskakują głównie przed okresem. Miałam antybiotyk przypisany na podskórne, bolące gule. Póki co nic się nie dzieje, mam nadzieję, że efekt się utrzyma.
Kup sobie probiotyk
Żadnych skutków ubocznych nie miałam, samopoczucie takie jak zawsze, waga stoi w miejscu. Jedynie buźka jest czysta.
Każdy lek ma skutki uboczne, nawet tabletki przeciwbólowe. Jednak lekarz chyba wie, co robi. A wiadomo, że każdy może reagować inaczej, więc nie traktuj opinii koleżanki jako wyrocznię.

Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie

Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
Ulubiona_rzecz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-16, 18:56   #4
Raquel_2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jamimajami Pokaż wiadomość
Hej!
Większość opinii, jakie widziałam na forach dotyczyła osób z poważym trądzikiemkaczce
To prawda, tetralysal jest stosowany zazwyczaj przy bardzo silnym trądziku - i faktycznie bardzo szybko działa (przynajmniej na mnie - 2x dziennie tabletka 300mg, a trądzik miałam przeokropny). Na Twoim miejscu, przy takim "drobnym" trądziku, raczej bym sobie go odpuściła.

Cytat:
Napisane przez a_siula
miałam kurację tetracyklina i nie polecam, efekt był może ale bez efektu wow, ale samopoczucie okropne, do tego pogorszyła mi sie wada wzroku
U mnie na szczęście samopoczucie było ok, waga ok i wzrok też ok Jedynie musiałam pilnować diety, bo tetracyklina bardzo obciąża wątrobę.
Stary 2016-07-26, 08:16   #5
marczella
Raczkowanie

Ja też próbowałam tę kurację. Pomogło, ale po odstawieniu... O maj gasz! Takiego wysypu nigdy nie miałam... Antybiotyki na mnie działały dopóki ich używałam, a po odstawieniu nawrót i to ze zdwojoną siłą. Każda osoba jest jednak inna i może na Ciebie zadziała perfekcyjnie. Powodzenia!
marczella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-01, 07:41   #6
visionAM
Zakorzenienie

Przed zastosowaniem antybiotyku, spróbowałabym na Twoim miejscu retinoidów zewnętrznych w postaci jakiejś maści - zapytaj o to swoją dermatolog.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości