|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Siłownia czy dancehall?
Hej mam pytanie do was czy bardziej podobały wam się zajęcia na siłowni czy w szkole tańca. Mam zamiar chodzić na siłownie albo na kurs lecz bede tam chodzic samemu i na siłce czasem porpostu zastanawiam się co mam robic maszyny itd są tez zajęcia rozne. W cenie 79 zl moge chodzic 4 razyw tygodniu na zajęcia do silowni typu tabata salsation i oczywiscie samemu ćwiczyć ,natomiast za cene 90 zł mam kurs tanca 1x w tygodniu dancehall. Chciałabym poczuć się lepiej w swoim ciele bardziej zmysłowo ,ale też być bardziej wysportowana. Co mi polecicie? Dodam ze do silowni mam 5 minut pieszo ,a do szkoły tańca musze dojechać samochodem 15 minut .Jest tez opcja za 120 zl 2 x w tygodniu krus tanca. pomóżcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Siłownia czy dancehall?
Nikt za Ciebie nie wybierze.Ty wiesz najlepiej co lubisz i co Ci sprawi przyjemność i jednocześnie poprawi sylwetkę i sprawność.Możesz połączyć siłownię z zajęciami tanecznymi,ale poproś o pomoc doświadczonego instruktora aby pomógł Ci ułożyć trening i sensownie rozłożyć te zajęcia tak aby się nie przetrenowała i nie zniechęciła
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Chodź na te zajęcia, które sprawiają Ci największą radość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybrałabym klub fitnes z zajęciami zorganizowanymi. Z mętnego opisu podejrzewam, ze chodzi Ci o klub fitnes który ma i siłownię i zajęcia fitnes grupowe w ofercie. Często część zajęć z oferty grupowego fitnesu to zajęcia taneczne. U nas jest Zumba, Sexidance, i z okolic tańca jeszcze: step. Zajęcia raz w tygodniu, to za mało zeby dac jakiekolwiek widoczne efekty w kondycji ciała i sylwetce. natomiast wybierając mądrze zajęcia fitnes , i majac do dyspozycji 4 x w tygodniu, można już spokojnie uzyskać wręcz spektakularne efekty. Weź 2 x w tygodniu jakieś tańce + ze 2 razy zajecia typowo wzmacniające z użyciem ciężaru dodanego (jakiś body pump, funkcjonalny, czy chociaż solidne TBC). Jak nie masz wiedzy, w ogóle odpuść sobie tą siłownie z maszynami. Nie wiem co to za kult maszyn w ogóle panuje. ![]() Strata czasu zwłaszcza dla kobiet+ bardzo kontuzjogenne w długofalowym rozliczeniu, bo maszyny dają ciału nietypowe punkty podparcia przez co eliminują rozwój mięśni środka (drobne mięśnie w głębi ciała odpowiadające za równowagę, kondycję kręgosłupa, prostą postawę i siłę funkcjonalną), izolują grupy mięśniowe co przy braku wymogu rehabilitacji lub punktowego wzmacniania/powiększania danych partii, jest po prostu bez sensu i do niczego.
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
cava - mój profesor dr Stefaniak (wybitny specjalista od treningu siłowego) mawiał,że na siłowni maszyny są dla niepełnosprawnych. Bo człowiek w pełni zdrowy powinien ćwiczyć na wolnych ciężarach.
I ja podzielam jego pogląd,aczkolwiek uważam,że czasem warto zastosować je jako uzupełnienie treningu lub wówczas gdy mamy kontuzję. Poza tym uważam,że żadne tam zumby i inne pierdoły nigdy nie wymodelują sylwetki tak jak trening siłowy
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ja wybrałabym siłownię akurat, ale to zależy od tego co sama wolisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.