|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
testy ciażowe-potrzebna pomoc
witam.Zaczne od tego,że pól roku temu odstawiłam tabletki antykon.bo przestały spelniac swoja rola.od tego czasu miesiaczkowalam co 28-31 dni,raz dostalam w 34 dniu.Dzisiaj mija 36 dzien a ja nadal nie mam okresu.robilam wczoraj test i wynik był negatywny-uzywamy wraz z chłopakiem prezerwatyw.jednakze nie wiem na ile moge wierzyc w prawdziwosc tego testu.po ilu dniach powinno sie isc do lekarza???bo słyszalam,że jezeli to nie ciaza to jest koniecznosc wywołania okresu.w ogóle od kilku dni jest mi troszke niedobrze...ale mdłosci to sie chyba pozniej pojawiaja co???napiszcie prosze co o tym myslicie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: testy ciażowe-potrzebna pomoc
Ja osobiście w takich przypadkach zawsze myślę to samo. Idź do lekarza. Moim zdaniem kiedy pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości nie ma co się katowac testami, niepokojami, domysłami. Lekarz prawdę Ci powie i wszystko bedziesz mieć jasne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Możesz również powtórzyć test. Jeśli nie ma pewności co do prawidłowości wyniku test powtarza sie po ok. 2-3 dniach od pierwszego testu. A jeśli nadal nie będziesz miała okresu to pędź do lekarza. Będziesz miała wtedy pewność.
pzdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
właśnie zrobiłam sobie drugi raz test,nie czekałam 48 h...tylko 30.-wynik ponownie negatywny,ale ponoc te testy są
nieskuteczne jeśli zrobi sie je zbyt szybko tak dziewczyny?bo mi okres spóznia się juz tydzien więc byłam był w pierwszym lub któryms tygodniu,wiec chyba poziom tego hormonu byłby juz wysoki co???nie wiem co robic,a najfajniejsze to to że w poniedziałek wyjezdzam nad morze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No to nie ma się nad czym zastanawiać, tylko lecieć do lekarza!!! Nie chcesz chyba spędzić urlopu siedzac i gdybiąc - tak, czy nie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
ja mialm dokladnie taką samą sytuację przed miesiacem,przez 2 lata bralam tabletki i rok temu przestalam,okres mialam regularnie co 27-28 dni,oststnio spoznil mi sie o 11 dni!!pierwszy raz w zyciu i wlasciwe bez zadnej przyv=czyny(ktorą ja moglabym wydedukowac)MY rowniez uzywamy prezerwatyw, zrobilam 2 kolejne testy ktore byly negatywne,gonadotropina kosmowkowa pojawia sie w moczu kobiety ciezarnej 6 dni po zaplodnieniu,ja rowniez tak jak i ty Edytko bardzo sie ptrzestraszylam i mialam isc do lekarza zaraz po egzaminie ktory mialam na uczelni ale na szczescie okres nadszedl i kamien spadl z serca,jesli test wyszedl negatywny to prawdopodobienstwo ze jestes w ciazy jest znikome,takze nie martw sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ta faza ostatnia, między owulacją a kolejną miesiączką jest względnie stała, trwa 14 dni. Natomiast fazy pozostałe mają różną długośc, w zależnosci od przemian hormonalnych i bodźców zewnetrznych między innymi.
Moze być tak, że bardzo przedłużyła się faza pierwsza, tym samych owulacja mogła wystąpić np w 24dniu cyklu i jeśli doliczy się te 14 dni fazy ostatniej to wychodzi matematycznie dość długi cykl. To takie jakby matematyczne skrótowe wyliczenie/ choć głowy nie dam sobie uciąć, czy czegoś nie namieszałam ![]() Testy ciążowe wykrywają Hcg w okreslonym stężeniu, które w takim pożądanym i pewnym zakresie występuje w dniu oczekiwanej miesiączki / w przypadku ciąży/, z każdym dniem te wartosci po dwakroć wzrastają. Jeśli zaszłabyś w ciążę, to test mógły wykryć te stężenie, a le jak wspomniałam, w określonym czasie po owulacji i po zapłodnieniu. A co jeśli najzwyklej w świecie owulacji nie było lub po prostu przesunęła się dość znacznie? Test nie pokazuje przecież ile jest po zapłodnieniu, test wykrywa tylko poziom hormonu występujący po zapłodnieniu. Lekarz zapewne zaleci wykonanie kolejnego testu za kilka dni / a nie za półtorej ![]() Może też przepisać gestageny na ewentualne wywołanie miesiączki / jeśli to nie ciaża, choć i w ciazy podaje się te hormony dla prawidłowego rozwoju płodu i łożyska/. Myślę, że powinnaś udać sie do lekarza tak czy siak, zawsze warto zrobić cytologię raz na rok, przebadać organizm, no, a nie wiadomo tez jak się naprawdę sprawy mają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]()
powinnas przeanalizowac swoj cykl i zaobaczyc jaki byl najdluzszy cykl powiedzmy w ostatnich 6-ciu miesiacach. Zaloz ze ten cykl tez bedzie tak dlugi i policz kiedy powinien wedlog tego wystapic okres. Zrob test (najlepiej z rana z tego pierwszego moczu zaraz po wstaniu z lozka
![]() ![]() Edytowane przez ann217 Czas edycji: 2009-01-25 o 15:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zrobic test z krwi i wszytsko jasne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
owszem tylko ze stezenie hCG (gonadotropiny kosmowkowej) nie ma nic do tabletek antykoncepcyjnych. ja rozumiem ze okres moze sie spozniac ze wzgledu na tabletki a raczej male zamieszanko w hormonach ale po tak dlugim czasie od jajeczkowania to raczej nie ma szans zeby test tego nie wykryl. jednak masz racje - lekarz bedzie najpewniejszy. pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
byłam dziś u lekarza,miałam robione usg i ...nie jestem w ciąży...ufff.dziekuje Wam za wszystkie rady i odp.pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Witam i proszę o poradę.zawsze miałem niereg okresy a cykle 28-33 dni. Mój pierwszy raz miał miejsce 17 maja i od tego czasu nie współżyję.Stosunek był z prezerwatywą(nie pękła i sie nie zsunęła). Następnego miesiąca w przewidywanym dniu okresu czyli 8.06 miesiaczka sie nie pojawiła więc 9.06 zrobiłam pierwszy BOBOTEST i wynik był negatywny.Okresu nadal nie było i powtórzyłam go 19.06 i też był negatywny.Okresu jednak nadal nie było, zrobiłam trzeci BOBOTEST 26.06 i poszłam do ginekologa 27.06.Lekarz mnie zbadał i powiedział ze macica nie jest powiększona ani nic, ja nie mialam objawów(nie licząc stresów) i przepisał mi Luteine na wywołanie.Brałam ją przez 7 dni i w 2 dniu po odstawieniu dostałam okres, który trwał 6 dni.W pierwszym dniu tego okresu wywołanego Luteina zaczęłam brać Diane35 na ureg i poprawe cery. 11.07 tak dla sprawdzenia zrobiłam test i tez był negatywny a 18.07 na kolejnej wizycie lekarz mi zrobił USG przez brzuch i nic nie było,zero zmian,nic nie było widać.Brałam nadal Diane35 i w 7 dni 7-dniowej przerwy dostałam krwawienie z odstawienia.Były 3 dni plamień i 5 dni normalna krew.Teraz jest juz sierpień, po tym jak skończyłam ten 1 listek Diane to je odstawiłam, bo sie zle czułam i teraz czekam na okres.Dzis jest 20 dzień cyklu. Wczoraj zrobiłam test( ten test to już jest zrobiony w 13 tygodniu od tego stosunku w maju, wiec chyba wiarygodny,prawda?) i nadal negatywny.Prosze powiedzcie mi czy ja panikuje czy jak i czy teraz ten sluz taki brazowawy to na zblizajaca się miesiaczkę.Zawsze taki mam i czuje sie jak na okres.Przepraszam,ze taka długa historia.Prosze i czekam na odp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Jeżeli byłas u ginekologa i on powiedział, że nie jesteś w ciązy, to napewno nie jesteś.
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
witam.ostatnią miesiączkę miałam 28 czerwca,staramy sie z meżem o dziecko mam podejrzenia że mogę być w ciąży boli mnie podbrzusze , od niedzieli mam dziwne mdłości a nigdy tego nie miałam,mierzę sobie od czwartku tem i mam generalnie ok 37,3.robiłam sobie test ciążowy wczoraj ale wyszedł negatywny.co mam myśleć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
lena poczekaj aż ci się miesiączka będzie spoźniać , wtedy test będzie wiarygodniejszy.
Ja kilka dni przed @ zrobiłam dwa testy, wyszły negatywnie , a 3 dni po spodziewanej @ test wyszedł pozytywnie ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedys w tv w jakims babskim programie wypowiadal sie lekarz ginekolog ze miesiaczka moze sie roznie spozniac z roznych przyczyn twoja przyczyna moze byc np stres i przygotowania zwiazane z wyjazdem nad morze.... mowil ze miesiaczka czasem moze sie spozniac do 30 dni i wtedy spokojnie... a jesli spoznia sie wiecej niz 30 dni to wtedy nalezy isc do lekarza. Ja mam zawsze regularne cykle ale 2 razy zdarzylo sie tak ze spozniła sie o 7 dni |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Hej.dziewczyny dostałam dzisiaj okres.jest mi toszke przykro ale wierze w to że teraz nam sie uda.pozdrawiam gorąco....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Mnie się też okres spóźnia ale bardzo niedługo bo dopiero 3 dzień. W sumie to ja bym się nawet cieszyła gdyby to była ciąża ale pewnie u mnie to wina stresu przedślubnego
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.