|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Lokaty
Dziewczyny,
czy macie lokaty i jaką byście polecały, jaki bank etc? Chodzi mi o bezpieczne ulokowanie moich oszczędności tak aby troche procentowały. |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Lokaty
Teraz jest ciekawa lokata na 2 m-ce dla nowych środków w Meritum Banku. Od 1 000 do 10 000 zł. Lokata na 5% + premia 60 zł.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/?s=lokata
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Mi się nie chce przeglądać każdej oferty na stronach banku więc korzystam z wyszukiwarek np rankomat. Porównasz, zobaczysz jakie mniej więcej są lokaty i wtedy zadzwonisz do konkretnego banku
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
ja mam w bzwbk i alior banku na 4 i 3,7 procent. Unikaj wszystkich PKO maja najsłasze oferty
|
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
unikaj kont płatnych za prowadzenie bo opłata za prowadzenie może przewyższyć zysk z lokaty albo się zrównać z zyskiem
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedz, skorzystałam z tej porównywarki rankomat i obczaiłam na stronie potem tę ofertę meritum bank, wygląda dobrze.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Jesli chcesz zalozyc lokate, a nie chcesz otwierac dodatkowo konta, to jest teraz na rynku oferta Lokata na Start w Getin Banku, oprocrntowanie 4,5 proc. Założysz przez internet. Tylko ta lokata jest na 2 miesiące.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
W Idea Bank 5% na 3 miesiące. Max. 10 tys. W Getin górna granica taka sama. I w obu bankach możesz założyć lokatę na ten wyższy procent tylko raz.
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Te wyżej oprocentowane lokaty zwykle sa dla nowych klientów, żeby ściągnąć ich kapitał
.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie nie można. Można ją założyć tylko raz.
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Jako nowy klient mozesz założyc jedna lokate, potem już jestes traktowany jak staly klient.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Aha. Czyli na przykład po roku nie mogę ponownie założyć w tym banku takiej korzystnej lokaty?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Na pewno nie zostaniesz potraktowana jako nowy klient. Oczywiście niewykluczone, ze zaproponują lepsza ofertę np. dla wszystkich klientów, albo dla stałych klientów.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
nie, jeśli twoje dane są w systemie banku bo już miałaś lokatę dla nowych klientów to już więcej nie założysz lokaty dla nowych klientów, chyba, że bank zrobi promocje w której będzie opcja, że ci ludzie którzy skorzystali z takiej oferty mogą skorzystać tylko, że o to już trzeba pytać na infoliniach konsultantów albo czytać regulaminy, chodzi zwyczajnie o to, żeby ludzie przenieśli kase z innego banku do tego banku który daje większy procent,
szkoda, że po tym czasie kiedy się skończy lokata to ludzie mają niższy procent, a dla stałych klientów raczej oferty są normalne i gorsze od tych na przyciągnięcie nowych klientów ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ---------- Cytat:
czas tu nie ma nic do rzeczy, a banki w dowolnym czasie mogą robić promocje jakie chcą |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Dokładnie ale z drugiej strony jednak są inne banki, które oferują podobnie korzystne lokaty a tam chyba pisze, że klient może założyć jedną taką lokatę ale inną dla nowych klientów to już można (czyli wtedy kiedy wprowadzą jakąś nową ofertę) w takim wypadku możemy migrować pomiędzy bankami. Na przykład w Deutsche Bank jest 5% na dwa miesiące a w expanderze 5,5% na miesiąc także da się trochę grosza zarobić
|
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Dener, to co piszesz to można mieć większy procent ale raz tylko w jednym banku, jak się "obskoczy" wszystkie banki to potem już nie można korzystać z wyższego oprocentowania dla nowych klientów,
zna ktoś w ogóle oprocentowanie 5% w jakimś banku dla stałych klientów, a nie tylko dla nowych ? ktoś wie do jakiej grupy kapitałowej należy Expander ? tak jak Open Finance do grupy Getin Noble Bank, wbrew pozorom te instytucje niby doradcze nie są niezależne, tylko łapią na oferty banków dla których pracują |
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
Oprocentowanie lokat miało zacząć rosnąć w ostatnim kwartale, a tu nic. Stoi ciągle na tym samym poziomie.
|
|
|
#20 |
|
BAN stały
|
a kto powiedział, że oprocentowanie lokat ma rosnąć ?
banki wykorzystują sytuacje, którą same stworzyły i którą media pomogły im rozreklamować czyli niby kryzys, mają świetny powód do tego, żeby zarabiać na pieniądzach ludzi z lokat dając innym ludziom pożyczki i zarabiając na tym niskim kosztem niskich procentów z lokat Edytowane przez userrr Czas edycji: 2014-11-12 o 16:16 |
|
|
|
|
#21 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiscie, ze w mediach podawali wciąż od początku roku, że oprocentowanie będzie rosło. Wróżyli z fusów, ale co sie dziwić jak oprocentowania poleciałyz 7 do 4 proc. Mysleli, ze gorzej być nie moze, ale okazało sie, że może.
|
|
|
|
|
#23 |
|
BAN stały
|
specjaliści ?
tacy specjaliści, którzy nie biorą odpowiedzialności za swoje słowa, za których słowa odpowiedzialność ponoszą ludzie którzy ich słuchają ? nie, dzięki za takich specjalistów, wiele razy słyszałem jak spekulanci bo tak by ich należało nazwać, jak oni się wypowiadają jak będzie i wiele razy się mylili, im nie można w ogóle ufać, kiedyś się wydawało, że będzie lepiej i, że jest stabilnie aż bankowcy nie wymyślili sobie kryzysu, od tamtego czasu procenty zjechały tak nisko, tylko dlaczego ludzie mają na tym tracić skoro to bankowcy i instytucje wywołały kryzys, niech te instytucje odpowiadają za to, a nie ludzie którzy na to nie mieli wpływu, że inni zrobią kryzys Edytowane przez userrr Czas edycji: 2014-11-19 o 23:32 |
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Przy obecnych stopach procentowych jedyne lokaty o w miarę jeszcze sensownym oprocentowaniu to właśnie te promocyjne, tzw. na start. Tylko warto wybierać te bez konta, bo ile można tych kont zakładać. Potem je będzie trzeba kiedyś zamykać jak wprowadzą opłaty za kartę albo prowadzenie rachunku (nie warte zachodu). Takich bez kont da się trochę znaleźć - 3 miesiące w jednym banku, 3 miesiące w innym. Zakłada się je w kilka minut przez Internet. Szkoda tylko, że zwykle mają ograniczenia do małych kwot np. do 10 tys. (Lokata Happy w Idea Bank), do 20 tysięcy (Lokata Bezkarna w BGŻ Optima http://antyhaczyk.blogspot.com/2015/...rna-konto.html tą w BGŻOptima chyba trzeba założyć z kontem, ale oszczędnościowym, a nie ROR ), ale są też i takie do 100 tys. np. Lokata Welcome w Lion's Bank. Ta wspomniana na początku w Merium jest niestety zakładana razem z kontem osobistym (ROR). Niestety najdłuższy okres to 3 miesiące, a często jest i 1 miesiąc, no i można ją założyć tylko raz, ale można też na męża na przykład.
Edytowane przez SweetDe Czas edycji: 2017-11-03 o 00:33 |
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
uwaga z otwieraniem kont, banki kombinują jak zatrzymać klienta, czyli konto można otworzyć przez, całe szczęście, że darmowe, a zamknięcie tylko pisemnie, o tym banki nie zawsze informują,
co do oprocentowania lokat dziś sprawdzałem na stronach banków i jest bardzo źle bo dobre oprocentowanie z 3 i coś % zeszło poniżej 3%, a w innych bankach i kontach oszczędnościowych bywa to 1%, nawet bank który oferował 4% lokatę na 4 miesiące zszedł z tą lokatą do 3 miesięcy, czyli też ludzie mniej zarobią, rada która obniża i podwyższa % to jedno, a drugie, że banki zarabiają na lokatach bo z nich dają kredyty innym ludziom, a mimo to oprocentowanie jest niższe... - coś jest nie tak, i pomyśleć, że były czasy kiedy lokaty na początek wynosiły 7%, a normalne 5%, co o tym myślicie ? opłaca się w ogóle bawić w te lokaty ? no ale jeśli nie w lokaty to w co ? inne inwestycje to duże ryzyko... Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-03-19 o 02:17 |
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Jesli nadal szukasz to moze sobie skorzystaj z porónywarki. Wejdz na comperia.pl/forum, tam sa dyskusje na takie tematy, na pewno uda sie znaleźć dobry produkt.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie wszelkie inne produkty finansowe są mało przejrzyste i albo obciążone dużym ryzykiem, albo tak wykombinowane, że jest gwarancja kapitału, ale warunki do spełnienia są mało prawdopodobne i wychodzi się na 0, a bank zarabia.
Edytowane przez SweetDe Czas edycji: 2015-03-19 o 17:56 |
|
|
|
|
#28 |
|
BAN stały
|
jak chodzi o porownywarki lokat to jest haczyk,
te porównywarki pokazują najlepsze lokaty ale nie uwzględniają, że to lokata tylko dla nowych klientów albo w innym banku, że konto jest płatne, czyli co, wychodzi na to, że spekulanci, nie mylić z nazywaniem ich specjalistami, którzy w czasach lokat 5% w standardzie i więcej namawiali do oszczędności mylili się kolejny raz Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-06 o 02:45 |
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
Ja zważywszy, że mam wszystko w pko bp, to i lokatę w tym banku założyłam. to jest lokata 6 miesięczna odnawialna, gdzie w skali roku jest 1,7% zysku.
|
|
|
|
|
#30 |
|
BAN stały
|
daj spokój, co to jest te 1,7 % ?
w innych banach są lokaty na 3% czasem trochę mniej, wiecej ale blisko 3%, a i to idzie w dół, w pko pewnie jeszcze płacisz za konto ? może trzeba zabrać bankom kase żeby zrozumiały, że ludzie chcą być normalnie traktowani, a nie jak szkodniki ? Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-07 o 20:16 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.