Wakacje pod gruszą - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-30, 12:09   #1
Kocurasek
Zakorzenienie

Wakacje pod gruszą

Witam Kochane

Korzystacie z tego cudownego świadczenia? Czy zawsze się należy?

Dzwoniłam do pip-u i jedna Pani mi powiedziała, że jak najbardziej mi się należy a druga, że nie :/ Jak to z tym jest?

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 12:36   #2
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: Wakacje pod gruszą

Ja korzystam, jestem zadowolona

a to czy jest czy nie zależy od firmy czy ma fundusz odpowiedni.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 12:59   #3
Kocurasek
Zakorzenienie

ale ponoć firma, która zatrudnia powyżej 20 osób ma obowiązek mieć fundusz socjalny. A ja na pasku widzę, że takiego nie ma, a firma jest ogromna

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 13:16   #4
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
Witam Kochane

Dzwoniłam do pip-u i jedna Pani mi powiedziała, że jak najbardziej mi się należy a druga, że nie :/ Jak to z tym jest?
Cytat:
ale ponoć firma, która zatrudnia powyżej 20 osób ma obowiązek mieć fundusz socjalny. A ja na pasku widzę, że takiego nie ma, a firma jest ogromna
A potrącają taką składkę z pensji?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 13:40   #5
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Witam Kochane

Korzystam. Tak na marginesie - wczasy pod gruszą, a nie wakacje. U mnie w pracy należy się pracownikowi co dwa lata. Jeśli u Ciebie jest fundusz socjalny, potrącają Ci składkę na niego co miesiąc, to pewnie też Ci się należy. Dowiedz się w kadrach.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 13:54   #6
martha330
Zakorzenienie

w duzej mierze zalezy to od tego,czy firma jest przedsiebiorstwem panstwowym ( tu przewaznie sa wczasy pod grusza ), czy przedsiebiorstem prywatnym ( nie slyszalam by byly ). podobnie jest z tzw. 13ta pensja, o ktorej moge sobie pomarzyc, bo u mnie nie ma czegos takiego, baaa, nawet nie ma premii prawie,a jej otrzymanie graniczy z cudem i nie sa comiesiecznie przyznawane, z reszta ich kwota tez nie jest powalajaca, ok w wysokosci zarobkow z jednego dnia pracy.
w pkp, mpk, urzedach, niesprywatyzowanych zakladach sa wczasy....
a z tym potracaniem tez jest roznie,bo to w regulaminie powinno byc,ale z reguly potracenia stanowia jakis procent wynagrodzenia...
zaluje,ze u mnie nie ma,bo nie powiem,ze by sie przydalo...
z reszta przeczytalam gdzies w watku,ze przeciez 50tys to wynagrodzenie za srednia pensje z dwoch lat, myslalam,ze i ja mam srednia pensje,ale na 50 tys musialabym pracowac ok 3 i pol roku

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 14:11   #7
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
w duzej mierze zalezy to od tego,czy firma jest przedsiebiorstwem panstwowym ( tu przewaznie sa wczasy pod grusza ), czy przedsiebiorstem prywatnym ( nie slyszalam by byly ). podobnie jest z tzw. 13ta pensja, o ktorej moge sobie pomarzyc, bo u mnie nie ma czegos takiego, baaa, nawet nie ma premii prawie,a jej otrzymanie graniczy z cudem i nie sa comiesiecznie przyznawane, z reszta ich kwota tez nie jest powalajaca, ok w wysokosci zarobkow z jednego dnia pracy.
w pkp, mpk, urzedach, niesprywatyzowanych zakladach sa wczasy....
a z tym potracaniem tez jest roznie,bo to w regulaminie powinno byc,ale z reguly potracenia stanowia jakis procent wynagrodzenia...
zaluje,ze u mnie nie ma,bo nie powiem,ze by sie przydalo...
z reszta przeczytalam gdzies w watku,ze przeciez 50tys to wynagrodzenie za srednia pensje z dwoch lat, myslalam,ze i ja mam srednia pensje,ale na 50 tys musialabym pracowac ok 3 i pol roku
Uczepie się pewnie, ale w wyliczeń wyszło mi, że skoro na 50tys musisz pracować 3,5roku, to zarabiasz około 1,1tys. A to nie jest pensja średnia, ale minimalna Srednia pensja w Polsce to około 2,2netto miesięcznie. I jak się podzieli owe 50tysiaków na 24 to wychodzi mi 2,08.

A to, że ok. 60-65% zatrudnionych owej średniej nie osiąga, to inna sprawa... bo wszyscy wiemy z czego wynika

Co do Wczasów pod Gruszą, to wydaje mi się, że nie są one równoznaczne z istnieniem funduszu socjalnego..
Fundusze socjalne
Znalazłam tak: "W rozumieniu ustawy działalnością socjalną są usługi świadczone przez pracodawców na rzecz:
* różnych form wypoczynku;
* działalności kulturalno - oświatowej (np. zakup biletów do kina, teatru, opery, na wystawę), sportowo - rekreacyjnej;
* udzielania rzeczowej lub finansowej pomocy materialnej (np. zakup konkretnych towarów czy bonów lub talonów towarowych);
* zwrotnej lub bezzwrotnej pomocy na cele mieszkaniowe na warunkach określonych odrębną umową." i to, na co przekazuje się owe środki określone jest w Zakładowych Regulaminach Funduszu Socjalnego...

Wydaje mi się, że może być tak, że na przykład kasa idzie na paczki dla dzieci pracowników, na imprezę dla dzieci pracowników z okazji Mikołajek i na pożyczki mieszkaniowe dla pracowników...

Co więcej, znalazłam informację, że od 2004 roku nie ma obowiązku tworzenia Funduszu Socjalnego w firmach. Nie wiem na ile pewne sa te informacje...
http://www.vat.pl/zfss/index.php

Edytowane przez hihi
Czas edycji: 2010-06-30 o 14:12
hihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 22:30   #8
crescent
Zakorzenienie

oj prawda. wczasy pod grusza sa w budzetówkach, w prywatnych sie zdarzaja, ale przewaznie przysluguja ( jak i inne swiadczenia tego typu) po kilku latach wspolpracy ( ja sie spotkalam ze po 3). chociaz prawda jest taka, ze obecnie firmy prywatne w ogole nie maja funduszu socjalnego.
ja np pracuje przy komputerze i nawet mi sie nie nalezy dofinansowanie do okularow, chociaz bylam przekonana, ze to sie nalezy bez wyjatku, jak czlowiek pracuje na umowe o prace i powyzej 4 godzin dziennie przy komputerze.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości