|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Szara zmęczona cera
Cześć dziewczyny.
Piszę do was, bo straciłam już wszelką nadzieję. Moim problemem jest skóra, która zupełnie nie odzwierciedla mojego wieku. Czuję, jakby należała do osoby o wiele starszej, prowadzącej inny tryb życia. Mam 18 lat, a moja skóra jest szara, pełna zanieczyszczeń, zapchanych i rozszerzonych porów. Od ok. pół roku postanowiłam zaprzestać drogeryjnej pielęgnacji (wysuszające żele do skóry trądzikowej) i zakupić preparaty apteczne, szeroko zachwalane na różnych forach. Miałam nadzieję, że uzyskam cerę jak z reklamy, ale stało się coś strasznego.. W przeszłości moja twarz wyglądała w porządku, teraz rozkładam ręce i nie wiem co robić. ![]() Borykam się z rozszerzonymi i zapchanymi porami, kaszką na brodzie, przebarwieniami na policzkach i ciągle wyskakującymi nowymi grudkami/zmianami ropnymi/zwykłymi pryszczami. Błagam, powiedzcie mi jak mam sobie z tym poradzić, co zmienić? Jestem bezsilna i z każdym dniem mam mniejszą ochotę patrzyć na siebie w lustrze. Bolą mnie komentarze, chociażby członków rodziny, że teraz mam najpiękniejszą cerę i dlaczego się maluję.. A rzeczywistość jest zupełnie inna. Moja twarz jest pozbawiona blasku, koloru, życia… Pielęgnacja jaką stosuję to: Wieczorem: Demakijaż oczu <bioderma sensibio/avene lotion micellarie>, mycie całej twarzy <żel LRP effaclar >, przemywanie tonikiem <iwostin sensista> Dwa razy w tygodniu wykonuje peeling mechaniczny i nakładam maseczkę <zielona glinka> którą skraplam wodą termalną. Na noc w zależności od stanu skóry czoło i brodę smaruję avene triacneal, pozostałe miejsca problematyczne maścią ichtiolową lub olejkiem z drzewa herbacianego i sudocremem. Jeżeli skóra jest bardzo przesuszona używam effaclaru H dość obficie (już się kończy, teraz zakupiłam eucerin) lub maści z wit. A. Rano: Myję twarz mydłem Aleppo, przemywam tonikiem/używam wody termalnej. Na całą twarz pod makijaż używam kremu SVR z spf 50+, żeby nie dać możliwości pojawienia się nowym przebarwieniom. Powiedzcie mi, co robię nie tak? Czy tego wszystkiego jest za dużo? Czy powinnam używać innych kosmetyków? Może ktoś z was miał taki problem i potrafi mi powiedzieć jak sobie z tym poradzić? Naprawdę tracę już nadzieję i jestem na skraju załamania ![]() Albo może znacie i możecie polecić dobrego dermatologa w okolicy Krakowa? Chyba sama sobie z tym nie poradzę… |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Szara zmęczona cera
Wg. mnie przesadzasz. Po twoim opisie, bałam się otwierać zdjęć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wypróbuj na niespodzianki płyn z apteki (niedrogi, ok. 12zł) - Afronis, dawniej spotykany jako Afrodyta
![]() Co do szarości, to wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Twoja cera nie wygląda wcale źle. Niejedna osoba mogłaby Ci pozazdrościć. Poszukaj jakiś fajnych kosmetyków rozświetlających buźkę, czy nadających im ładnego kolorytu. Trzymaj się ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Twoja cera nie jest zła!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.