Walia :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-19, 14:06   #1
solaola
Zakorzenienie

Walia :)

Witam, jest tutaj jakaś wizażanka z Walii, która podzieliłaby się wiedzą na temat tego, jak tam się żyje? Myślę o wyjeździe na studia do Swansea. Pozdrawiam

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 17:03   #2
madebyvirginia
Raczkowanie

Dot.: Walia :)

Ja jestem z Walii Cos konkretnego chcesz wiedziec?
madebyvirginia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 17:12   #3
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madebyvirginia Pokaż wiadomość
Ja jestem z Walii Cos konkretnego chcesz wiedziec?
Widziałam Twojego bloga, super rzeczy tworzysz!
Na jakim uniwersytecie studiujesz i w jakim mieście? Ja także myślałam o psychologii . Zastanawia mnie kwestia pracy - wiadomo, że z nieba nie spada, ale czy pracujesz i jak tak to czy trudno jest znaleźć pracę i utrzymać się samemu?
A także, jak Ci się mieszka w Walii i jak tamtejsza pogoda, nie dobija Cię?

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 01:40   #4
madebyvirginia
Raczkowanie

Oj, dziekuje bardzo

Jesli chodzi o to gdzie mieszkam, to wolalabym tego nie pisac publicznie. Jakos tak wychodze z zalozenia, ze nie kazdy musi wiedziec, gdzie mieszkam Jesli chcesz wiedziec, to moge na priv napisac, ale nie studiuje w Swansea.

Jesli chodzi o prace. Kiedy przyjechalam, wszyscy twierdzili, ze ciezko jest znalezc prace, ze duzo studentow, ktorzy jej potrzebuja itp. Osobiscie prace znalazlam w przeciagu 3 tygodni, a nastepnie gdy zaczely byc problemy z pracodawca (zaczal mnie ustawiac na zmiany, podczas gdy mialam wyklady, a nie tak sie umawialismy), w przeciagu tygodnia znalazlam druga prace i pierwsza rzucilam. Pracuje w fast foodzie, ale nie narzerkam. Pracuje z samymi studentami, z czego wszyscy, za wyjatkiem mnie i kolezanki rosjanki, sa brytyjczykami. Nie narzekam, szefostwo jest swietne, ustawia nam grafik pod uni i zdaje sobie sprawe, ze wszyscy jestesmy tu glownie po to, zeby studiowac.
Pracuje ok. 20 - 25 godzin tygodniowo za troszeczke wiecej, niz minimalna stawka. Wystarcza mi to idealnie. W swieta lub wakacje pracuje wiecej, ale sa u nas rowniez osoby, ktore pracuja np. 10 godzin w tygodniu. Szefostwo nie robi problemow, jesli chce wziac miesiac urlopu i po skonczeniu studiow mam opcje przejscia na full time na stanowisko managera i tak chyba zrobie, aby odlozyc na mastera.
Ale to wszystko zalezy od firmy, w ktorej uda ci sie znalezc prace. Polecam miejsca, w ktorych pracuje duzo studentow, pracodawcy sa wtedy bardziej sklonni wziac pod uwage twoj plan zajec.

Gdy mialam 19 lat potrzebowalam ok 25 godzin tygodniowo i to wystarczalo na utrzymanie, po skonczeniu 21 lat, stawka minimalna wzrosla, a przy tym ilosc godzin, ktore musze pracowac.
Jesli juz znajdziesz prace, utrzymac sie samemu nie jest trudno. Utrzymuje sie sama od przyjazdu do UK i nigdy nie mialam problemow finansowych.
Dobra opcja jest przywiezienie pieniedzy na pierwszy miesiac/dwa, aby miec za co sie utrzymac w razie, gdyby nie udalo ci sie znalezc pracy.
Moj uni bardzo pomagal studenta, ktorzy szukali pracy, mieli ogloszenia i umawiali cie na interview w sprawie NINu.

Co do mieszkania. Uwielbiam Walie, zakochalam sie od pierwszego spojrzenia i odkochac sie nie moge.
Pogoda w zaden sposob mi nie przeszkadza, ale ja zawsze lubilam deszczowe dni. Jedyne czego mi brakuje to sniegu. W tym roku sniegu jeszcze nie widzialam. Wieje praktycznie codziennie, ale to uroki mieszkania nad morzem.
Tutaj nie istnieja cztery pory roku, tylko jedna Ale jest ok.
Raz na pare lat zdarza sie snieg w zimie, a czasem bardzo ladne lato lub wiosna. W tm roku lato bylo przesliczne i bardzo cieple, wiec nie narzekam.
Dobra rada, zabierz pare kaloszy

Nie wiem, co jeszcze moge napisac. Jesli masz inne pytania, wal smialo
madebyvirginia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości