Co po mgr? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-17, 20:43   #1
iwona_4_6
Raczkowanie

Co po mgr?

Cześć! Kilka lat temu zrobiłam upragnionego magistra. Mam niestety wrażenie, że wiele z tej wiedzy już zapomniałam, a jednocześnie chciałabym zdobyć nowe kwalifikacje. I z rozmów ze znajomymi zauważyłam, że to nie tylko moja bolączka... Dlatego pytam: co po studiach? Jest ktoś z Opola, kto może polecić dobrą i w miarę tanią szkołę, może jakiś refundowany kierunek podyplomowy albo kurs/szkolenie?

ps. Jeśli jest już gdzieś taki wątek, proszę przekierujcie mnie tam - ja nie znalazłam.
Stary 2014-09-17, 21:29   #2
pffe
BAN stały

Dot.: Co po mgr?

Cytat:
Napisane przez iwona_4_6 Pokaż wiadomość
Cześć! Kilka lat temu zrobiłam upragnionego magistra. Mam niestety wrażenie, że wiele z tej wiedzy już zapomniałam, a jednocześnie chciałabym zdobyć nowe kwalifikacje. I z rozmów ze znajomymi zauważyłam, że to nie tylko moja bolączka... Dlatego pytam: co po studiach? Jest ktoś z Opola, kto może polecić dobrą i w miarę tanią szkołę, może jakiś refundowany kierunek podyplomowy albo kurs/szkolenie?

ps. Jeśli jest już gdzieś taki wątek, proszę przekierujcie mnie tam - ja nie znalazłam.
Jak boli, że za mało to czemu nie doktorat?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 18:54   #3
iwona_4_6
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Jak boli, że za mało to czemu nie doktorat?
Moim subiektywnym zdaniem doktorat jest dla osób, które chcą zostać na uczelni i tam rozwijać swoją karierę zawodową. Opcjonalnie dla osób, które chcą się dowartościować... Ja nie należę do żadnej z tych grup.
Ponadto zależy mi na tym, żeby zdobyć nowe kwalifikacje (wspomniałam już w pierwszym swoim poście), czyli żeby podyplomówka nie była tylko kontynuacją studiów magisterskich. Tym samym robienie doktoratu z innego kierunku niż mam mgr uważam trochę za pójście na skróty i nie wyobrażam sobie, że mogłabym robić doktorat nie mając podstaw (tj. studiów niższego szczebla o tej samej tematyce).

A tak na marginesie - nigdzie nie pisałam, że wykluczam doktorat

Edytowane przez iwona_4_6
Czas edycji: 2014-09-18 o 18:56
iwona_4_6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 18:58   #4
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez iwona_4_6 Pokaż wiadomość
Moim subiektywnym zdaniem doktorat jest dla osób, które chcą zostać na uczelni i tam rozwijać swoją karierę zawodową. Opcjonalnie dla osób, które chcą się dowartościować... Ja nie należę do żadnej z tych grup.
Ponadto zależy mi na tym, żeby zdobyć nowe kwalifikacje (wspomniałam już w pierwszym swoim poście), czyli żeby podyplomówka nie była tylko kontynuacją studiów magisterskich. Tym samym robienie doktoratu z innego kierunku niż mam mgr uważam trochę za pójście na skróty i nie wyobrażam sobie, że mogłabym robić doktorat nie mając podstaw (tj. studiów niższego szczebla o tej samej tematyce).

A tak na marginesie - nigdzie nie pisałam, że wykluczam doktorat
Czyli chcesz zdobyć zupełnie inne kwalifikacje a nie rozwijać swoje?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 19:12   #5
201604130936
Konto usunięte

No to studia podyplomowe
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 19:28   #6
MissChievousTess
Zakorzenienie

To może jakiś kurs zawodowy ? Albo informatyczny?
Stary 2014-09-18, 19:28   #7
neia
Zadomowienie

Bez różnicy w jakiej branży? Nie ma dla Ciebie znaczenia czy polecimy Ci szkolenie z psychoterapii, kurs na wózek widłowy czy podyplomówkę z fizyki kwantowej?
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-20, 12:27   #8
iwona_4_6
Raczkowanie

Polecać możecie różne rzeczy, a ja nie muszę ich od razu na ślepo wybierać... Poza tym zakładam, że jeszcze kilka innych osób to czyta (skoro pojawiły się Wasze odpowiedzi), więc może komuś innemu się przyda.

Zakładając ten wątek chodziło mi o to, żeby np. jak ktoś słyszy o jakiś darmowych kursach w okolicy, to żeby się pochwalił, a nuż ktoś skorzysta. Takich propozycji jest naprawdę sporo, tylko niestety do nas nie docierają. Możecie wierzyć lub nie, ale jak działałam w organizacji pozarządowej, to takie propozycje przychodziły co drugi dzień. i były warte uwagi (myślę, że np. taki kurs zarządzania czasem może przydać się każdemu).

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
To może jakiś kurs zawodowy ? Albo informatyczny?
Informatyczny jak najbardziej... Dzięki za odpowiedź

Liczyłam na to, że znajdę tu absolwentki takich kursów, które określą czy warto tracić czas i kasę, bo np. tworzenia stron www można się spokojnie nauczyć samemu, natomiast np. grafiki już nie bardzo i warto, bo...
Stary 2014-09-20, 17:12   #9
nelciak
Zadomowienie

Podstawowe pytanie: co skonczyłas?
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-21, 10:57   #10
iwona_4_6
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Podstawowe pytanie: co skonczyłas?
Politologię (specjalizacja dziennikarstwo i PR). Ale pracuję od kilku lat w ubezpieczeniach...
Stary 2014-09-21, 13:22   #11
neia
Zadomowienie

http://opolskie.ngo.pl/wiadomosci/534163,534188.html
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 12:27   #12
lalibelle
Rozeznanie

Zależy w jakim kierunku chcesz się rozwijać, czy tej politologii, czy finanse/ubezpieczenie czy jeszcze coś innego?
Coś zgodnego z zainteresowaniami i pozwalające np. na lepszą pracę i rozwój zawodowy albo zmianę branży...

Thank God, I'm a woman
lalibelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości