Kupowanie w internecie - na pewno opłacalne? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-02-20, 16:52   #1
olka922
Raczkowanie

Kupowanie w internecie - na pewno opłacalne?

Uważacie, że kupowanie przez internet jest opłacalne? Ja nie mam zbyt dużego doświadczenia, bo przez internet kupowałam kilka razy, ale moim zdaniem koszt dostawy jest dość duży. Jak się kupuje jakąś tanią rzecz np. za 10 zł, to głupotą jest płacić 10 czy nawet 20 zł za kuriera (bo nawet tak drogie są dostawy jak się płaci przy odbiorze).
olka922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 17:18   #2
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Dot.: Kupowanie w internecie - na pewno opłacalne?

To zależy co kupujesz, ile, gdzie i z jaką formą dostawy.
Jak kupujesz jedną rzez za 10 zł i wybierasz kuriera za 1 to faktycznie się nie opłaca.
Ale np. listem ekonomicznym 3 zł chyba.
Ja jak chcę jakieś drobne rzeczy to kupuję tam, gdzie przy okazji wezmę coś jeszcze.
Poza tym w przypadku sieciówek zdarzają się akcje rabatowe, część sklepów co jakiś czas ma darmową dostawę.
Tak naprawdę to teraz już większość rzeczy kupuję przez internet. Ubrania, gary, patelnie, akcesoria kuchenne, namiot, plecak, śpiwór, talerze, kremy, perfumy, biżuterię... Chyba tylko jedzenie kupuję jeszcze stacjonarnie Inne rzeczy rzadko.
Zapisz
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 17:39   #3
natalia_t
Zakorzenienie

Różnie to bywa, kwestia rozeznania i porównywania.

Są rzeczy, które stacjonarnie sprzedaje kilka sklepów w kraju i wtedy nie ma innego wyjścia.
Przy sprzętach agd i rtv zazwyczaj można pójść do sklepu, sprawdzić ceny, porównać z tymi z internetu i zdecydować jak lepiej. Kilka razy się zdarzyło, że bardziej opłacalne było kupienie w sklepie niż w internecie, nieraz na jedno wyszło.
Dla zwierząt robię duże zakupy w sklepie internetowym i wychodzi o ponad 25%, czasami nawet do 40%, taniej niż w zwykłym sklepie zoologicznym.
Z kosmetykami można trafić na korzystne okazje i w internecie, i w drogeriach.
Akcesoria i zabawki dla dzieci - w internecie czasami ceny są dużo niższe w sklepie internetowym niż w sklepie stacjonarnym o tej samej nazwie i z tym samym logiem.
natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 17:47   #4
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olka922 Pokaż wiadomość
Uważacie, że kupowanie przez internet jest opłacalne? Ja nie mam zbyt dużego doświadczenia, bo przez internet kupowałam kilka razy, ale moim zdaniem koszt dostawy jest dość duży. Jak się kupuje jakąś tanią rzecz np. za 10 zł, to głupotą jest płacić 10 czy nawet 20 zł za kuriera (bo nawet tak drogie są dostawy jak się płaci przy odbiorze).
Tak jak mówią dziewczyny - to zależy co i gdzie się kupuje
Na przykład taki podkład jak Revlon w Rossmanie kosztuje ok 70zł a w drogeriach internetowych ok 25-30zł czyli ponad połowę taniej nawet z przesyłką jest to o wiele taniej niż normalnie. Zawsze można się zapytać mamy, siostry, koleżanki czy też by coś chciała i wysyłkę podzielić na pół.
Na aliexpress w większości się za przesyłkę nie płaci bo jest darmowa więc płacisz tylko za produkt.
W sieci jest mnóstwo kuponów, jakieś promocje itd.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 17:53   #5
Bossana
Zadomowienie

Przykład aptek internetowych: parę razy się zdarzyło że lek nierefundowany, z tych bez recepty w internecie już jedno opakowanie plus płatność za przesyłkę było o połowę tańsze niż w aptece stacjonarnej. Ale ja mieszkam w małej mieścinie i ogólnie u mnie poza dyskontami /sieciówkami jest drogo.
Bossana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 17:57   #6
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Większość rzeczy kupuję przez internet - zazwyczaj produkty są dużo tańsze i nawet po zapłaceniu za przesyłkę można sporo zaoszczędzić. Jak tylko jest możliwość to wybieram paczkomat - najtańsza opcja i nie trzeba się użerać z kurierem. Jak biorę coś na raty, to też tyko i wyłącznie przez neta - zostałam raz oszukana w sklepie stacjonarnym (powiedziano mi, że nie ma rat 0%, bo nie dostaje się dodatków do wypłaty, jeśli nie wepchnie się komuś dodatkowego ubezpieczenia), teraz wsiadam przed kompem, uzupełniam formularz i gotowe
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 18:11   #7
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
jest opłacalne jeśli robi się to z głową. głupotą jest płacić za kuriera drugie tyle co za przedmiot, dlatego trzeba sobie przekalkulować czy bardziej opłaca się kupić przedmiot za 10 zł przez internet (ale trzeba doliczyć wysyłkę) czy za 15 zł stacjonarnie. a może w innym sklepie czy na innej aukcji przedmiot jest nieznacznie droższy, ale za to przesyłka darmowa. zawsze warto poszperać trochę zamiast brać pierwsze lepsze.

ja kupuję większość kosmetyków przez internet. ceny są podobne albo niższe. i zawsze czekam aż nazbiera mi się tyle rzeczy, że przesyłka wyjdzie darmowa (często powyżej jakieś kwoty zamówienia przesyłka jest darmowa). i nawet jeśli oszczędzam na tym niewiele pieniędzy to przynajmniej nie tracę czasu i energii na szukanie tego w sklepach pełnych ludzi.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 18:36   #8
nelciak
Zadomowienie

Raz kupiłam rower w necie o 600zł taniej niż w osiedlowym sklepie I nie był to jakiś drogi rower za wiele tysięcy. Niestety nie jestem na tyle dobrotliwa, żeby poświęcać swoje 600zł dla utrzymania sklepu stacjonarnego

Generalnie, prawie co miesiąc coś zamawiam online.
Niestety takie czasy, że w sklepach stacjonarnych ciężko cokolwiek dostać - większość rzeczy trzeba i tak zamawiać i czekać. Więc zamiast dwa razy fatygować się do sklepu, szybciej zamówić online.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 18:51   #9
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

bardzo różnie... ja np. karmę weterynaryjną kupuję tylko przez internet - zawsze wyrabiam się ponad 100 zł i mam dostawę gratis. Sama karma też tańsza niż stacjonarnie + szerszy wybór smakowy i składowy.
Niektóre zakupy spożywcze też robię internetowo, bo mogę kupić od razu na dłużej, dostawa też nie zawsze jest droga (czasem też można załapać się na gratisową) i znowu mam szersze spektrum smakowo-jakościowe.
Mój Luby jakiś czas temu kupił tak pralkę i lodówkę, z fajną zniżką co w typowym euro-rtv czy innym saturnie byłoby niemożliwe.
Ogółem można trafić na wiele fajnych promocji, większy wybór niż stacjonarnie, czasem szybciej i wygodniej, no ale trzeba uważać i nie zostawiać swoich danych byle gdzie, jedyny minus.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 20:57   #10
201803290936
Konto usunięte

Opłaca się:
+ Karma, czy żwirek dla kotów w 99% w sklepach online - do kilkudziesięciu procent taniej, duży wybór.
+ Na pewno rzeczy, których po prostu nie da się łatwo kupić w sklepach stacjonarnych - jak mam latać z wywieszonym jęzorem po mieście za czymś tam, to wolę siąść i w 5 minut to zamówić w necie. Nawet jeżeli cenowo wychodzi tak samo lub ciut drożej. Po prostu w tym momencie ważna jest dla mnie oszczędność czasu i energii.
+ Lekarstwa z kończącą się datą ważności - np. Glamid na trądzik ważny jeszcze przez 2 miesiące mogę kupić 50-70% taniej, a zdążę go wykorzystać.

Inne rzeczy to już loteria. Raz się uda, raz nie - np. teraz kupiłam kolczyki z małej manufaktury, och i ach na Facebooku, dobre bo polskie i inne takie, a szczerze mówiąc na żywo takie sobie - niebrzydkie, ale cena stanowczo za wysoka.

Część rzeczy nie tyle kupuję w necie, co przez Internet zamawiam, a odbieram w sklepach stacjonarnych (chociażby lekarstwa i kosmetyki przez DOZ).

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2017-02-20 o 21:59
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 21:56   #11
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Opłaca się kupować sprzęt turystyczny i elektronikę, za namiot dałam połowę ceny, za cyfrówkę jakieś 30% mniej.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-02-20, 22:08   #12
Kelecka
Zadomowienie

Dla mnie jest oplacalne, bo zaoszczedza mi mnostwo czasu.
Kupuje tak wiekszosc kosmetykow, czesto ubrania (zalando <3 ), jedzenie plus zwirek dla kotow, wieksze zakupy spozywcze raz na dwa / trzy tygodnie (bo mam daleko do matra / przystanku i zwyczajnie nie chce mi sie dzwigac), plus jak mysle ze mam zmarnowac swoj czas w sobote lub w niedziele, jechac do centrum handlowego, uzerac sie z tlumem, to wole zamowic, nawet jesli musze placic za przesylke.

Edytowane przez Kelecka
Czas edycji: 2017-02-20 o 22:10
Kelecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 08:44   #13
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Jeśli rzecz za 10 zł poza internetem kosztuje 20 to dostawa się "zwraca". A czasami zamawiam nawet z drogą dostawą coś bo do sklepu stacjonarnego mam daleko i tyle co za dostawę wydałabym na drogę a poza tym oszczędzam czas i bieganie po sklepach i to sobie cenię

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 08:52   #14
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Ja często zamawiam. Jeżeli chodzi o ubrania, elektronikę, perfumy. Za perfum zapłaciłam przez Internet 140 zł z dostawą a w Serhorze cena regularna to ok 300 zł. A nie mam możliwości biegać co chwilę i szukać promocji.

To samo było z fotelami, tyle ze naszą głupotą bo przepłacilismy za dwa 200 zł.
W sklepie daliśmy ok 600 zł za dwa, plus paliwo nasze. A na allegro ten sam model 170 zł plus koszt dostawy.

Teraz już sprawdzam ceny w sklepie, i od razu sięgam po telefon i patrzę ile kosztuje w sieci. Zazwyczaj jest o wiele taniej nawet doliczajac wysyłkę.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-02-21, 08:55   #15
Hiyori
Zadomowienie

Cytat:
Przesyłka 20 zł? To się rzadko zdarza.
Większość zakupów robię przez Internet, bo jestem wygodna i dla mnie to oszczędność przede wszystkim czasu.
Kiedy kupuję ubrania to często wybieram z opcją dostawy do sklepu, wtedy za przesyłkę nie płacę, a odbieram sobie przy okazji albo wysyłam męża
Z kosmetykami celuję w sklepy gdzie, np. przesyłkę powyżej jakiejś tam kwoty mam gratis.

Cytat:
Napisane przez Kelecka Pokaż wiadomość
Dla mnie jest oplacalne, bo zaoszczedza mi mnostwo czasu.
Kupuje tak wiekszosc kosmetykow, czesto ubrania (zalando <3 ), jedzenie plus zwirek dla kotow, wieksze zakupy spozywcze raz na dwa / trzy tygodnie (bo mam daleko do matra / przystanku i zwyczajnie nie chce mi sie dzwigac), plus jak mysle ze mam zmarnowac swoj czas w sobote lub w niedziele, jechac do centrum handlowego, uzerac sie z tlumem, to wole zamowic, nawet jesli musze placic za przesylke.
Z Zalando skończyłam, mam dość nękających mnie najlepiej "od świtu" kurierów z Fedexu. Mam nadzieję, że kiedyś wprowadzą paczkomaty.
Stary 2017-02-21, 09:59   #16
Rena
Zakorzenienie

Zamawiam jak dostawa jest za darmo, cena tak atrakcyjna ze nawet z dostawa sie oplaca, albo np. cos tak duzego/ciezkiego, ze i tak trzeba brac platna dostawe do domu takze w sklepie stacjonarnym. Ale raczej wole zakupy stacjonarne.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 10:16   #17
Kelecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hiyori Pokaż wiadomość
Z Zalando skończyłam, mam dość nękających mnie najlepiej "od świtu" kurierów z Fedexu. Mam nadzieję, że kiedyś wprowadzą paczkomaty.
Mnie Zalando wlasnie bardzo pasuje - zamawiam przesylke do pracy, jesli cos zwracam to odebranie paczki tez, kiedy przyjdzie wtedy przyjdzie

Sklep zoologiczny z ktorego korzystam ma dla mnie super opcje wybrania sobie dnia i godziny dostawy, wiec zamawiam kuriera na powiedzmy miedzy 20ta a 21sza do domu, bo przeciez nie bede wlekla z pracy 50 litrow kociego zwirku
Kelecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 11:05   #18
samotny_t
BAN stały

Najbardziej bawi mnie jak w marketach z elektroniką można kupić rzecz powiedzmy za cenę x, a można też zamówić przez telefon w sklepie internetowym z odbiorem osobistym w tym samym markecie, wpisać jakiś kupon rabatowy (prawie ciagle jest jakas promocja) i mieć ten sam towar w tym samym sklepie za cenę 0,7x-0,9x Trafiło mi się nie raz i nie dwa I zwykle nawet nie trzeba czekać tej godziny czy dwóch na odbiór co sklep internetowy podaje tylko od razu podejść do pracownika marketu i powiedzieć że chciałoby się odebrać zamówienie internetowe.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 11:15   #19
Wieszczka
Zadomowienie

Jest bardzo opłacalne. Ja zamawiam głównie drobiazgi w Chinach (większość przedmiotów w naszych Polskich sklepach jest i tak chińska) i przesyłkę mam darmową. Za 200 zł potrafię zrobić naprawdę gigantyczne zakupy, włączając w to ubrania.
Moja mama za to zamawia w internecie meble (bo robi mały remont) i też dobrze na tym wychodzi Ja też zamówiłam kilka rzeczy takich jak chociażby szafa czy żyrandol i wyszło mi nieporównywalnie taniej do cen w sklepach stacjonarnych.
Wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 11:18   #20
201803120844
Konto usunięte

Kupuję na ogół produkty trudno dostępne stacjonarnie. Niektóre rzeczy staram się kupować hurtowo (np. ostatnio zamówiłam mamie 10 ulubionych kremów). Dla siebie ostatnio 3 koszule Wólczanki, buty Maciejka i Verano oraz bluzka Milanówek. Wszystko z wyprzedaży. Zlokalizowanie w moim mieście np. sklepu z określonymi markami+utrafienie w nich na pożądany fason jest bardzo trudne (np. Janbor).
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 11:22   #21
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Mnie Zalando wlasnie bardzo pasuje - zamawiam przesylke do pracy, jesli cos zwracam to odebranie paczki tez, kiedy przyjdzie wtedy przyjdzie
Ja robię dokładnie tak samo.

Jeżeli idzie o zamawianie ubrań i obuwia przez internet to uważam, że na Zalando bardzo się opłaca, bo nie dość, że dużo markowych rzeczy jest w promocji, do tego są kody rabatowe oraz przesyłka i zwrot za darmo.

Książki też często zamawiam w internecie, jest np taki dyskont książkowy Aros i biorę odbiór w kiosku Ruchu to przesyłka kosztuje mnie 3 zł, a książki są zazwyczaj dużo tańsze jak np. w Empiku.
Zapisz

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-22, 09:22   #22
kaledonia
zielony stworek

Nie zamawiałam jeszcze tylko na amazon, ebay i aliexpress.
Poza tym zamawiam większość kosmetyków online (zarówno kolorówkę jak i pielęgnację). Duże oszczędności.
Mam sprawdzone apteki z darmową dostawą,a ceny połowa tego co w osiedlowej aptece.
Nawet zakupy typu chemia gospodarcza dla rodziców robię online i także nie płacę za przesyłkę, a kurier wnosi paczki rodzicom na 3 piętro

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-28, 20:21   #23
iwona200
Zakorzenienie

Kupuję często i tak, jest to zazwyczaj bardziej opłacalne.

Mieszkam w małej miejscowości i tutaj w ogóle ciężko coś sensownego kupić, muszę jechać do najbliższego większego miasta i na to i tak musiałabym doliczyć koszt dojazdu min. 20 zł.
Teraz wymieniam wszystkie meble plus dodatki w salonie i 80% kupię przez internet. Tylko po stół i jakieś ramki pojadę do Ikei
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-02-28, 20:48   #24
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

ostatni mój zakup perfumy - Armani Si, edp 100 ml

cena w Douglas - 570 zł, sprawdzona perfumeria internetowa, tester - 280 zł z przesyłką
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 10:09   #25
chimay
Zakorzenienie

To nawet nie musi być kwestia opłacalności, co dostępności. W poprzednim roku mieszkałam na prowincji, ponad 100 km do najbliższej galerii handlowej i stałam się przez to stałą klientką amazona i ebaya. Niedawno przeprowadziłam się do dużej aglomeracji i przypuszczam, że rzadziej będę robić zakupy w internecie. Na pewno kosmetycznie będę się dalej zaopatrywać w necie, bo nie ma lepszej możliwości, jak się chce mieć dostęp do różnorodnych kosmetyków z całego świata, a nie tylko jakiegoś małego wycinka dostępnego w drogeriach.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 10:16   #26
olka922
Raczkowanie

A na jakich stronach kupujecie kosmetyki? Bo chcę kupić dezodorant Aloe Ever Shield a nie widzę go w drogeriach stacjonarnych.
olka922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-03, 00:16   #27
Hiyori
Zadomowienie

Cytat:

Sklep zoologiczny z ktorego korzystam ma dla mnie super opcje wybrania sobie dnia i godziny dostawy, wiec zamawiam kuriera na powiedzmy miedzy 20ta a 21sza do domu, bo przeciez nie bede wlekla z pracy 50 litrow kociego zwirku
Ja nie mogę zbytnio tak zamawiać. U mnie nie każdy może wejść, a ja nie mogę wyjść. I to jest problem, dlatego potrzebny jest paczkomat, żebym mogła odebrać kiedy mogę.
Stary 2017-03-03, 01:09   #28
Gloria100
Raczkowanie

Biję niskie pokłony temu kto wynalazł sklepy internetowe.
Dla mnie to wielkie dobrodziejstwo.
Nie mam auta i takie wielkie paki zakupów byłyby dla mnie problemem.
Kupuję dużo i prawie zawsze tak aby była darmowa dostawa.
Bardzo dużo sklepów ma darmową dostawę od określonej sumy. Warto kupić trochę więcej i nie płacić za dostawę.
Na pewno opłacalne jest kupowanie w internecie bo towar jest często znacznie tańszy niż w sklepie stacjonarnym. Mnie udało się bardzo dużo zaoszczędzić na tych zakupach. Czasami jest wpadka bo zamówiony towar okazał się nie taki jaki oczekiwałam. Chodzi głównie o ubrania bo zdjęcie odzieży wygląda nieraz inaczej niż to co dostaję ale to sporadyczne wypadki.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-15, 17:43   #29
kaledonia
zielony stworek

Zamawiacie z niemieckiego Amazon ?

Zamówiłam okładkę do Kindle 4 marca i podobno 5 wysłali (dostałam email). Najpierw dostawa miała być w poniedziałek 13 marca, potem wtorek 14, a wczoraj wchodzę w link śledzenia i uwaga! oczekują do dostawę i może do 22 marca przesyłka do mnie dotrze.
Po co mi wysyłają info, że wysłali towar, jak go nawet nie mieli na magazynie (na stronie dostępny) ?
Z iherb czy asos przesyłki są bezproblemowe i szybkie, a tu takie cyrki

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości