|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Sodziaki
Hej dziewczyny
![]() ![]() Składniki: -0,5 kg mąki -2 jajka -pół szklanki kefiru lub zsiadłego mleka -pół szklanki cukru -płaska łyżeczka sody 2 żółtka mieszamy z cukrem w oddzielnym naczyniu, a białka wrzucamy do miski razem z mąką, sodą i kefirem (zsiadłym mlekiem). Po wymieszaniu żółtek z cukrem wrzucamy wszystko do miski z resztą składników i ugniatamy ręcznie. Ciasto ma mieć konsystencje taką jak ciasto na pierogi. Po wyrobieniu ciasta formujemy cienkie placki (na patelni jeszcze "spuchną") i kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem. Oleju nie musi być dużo, tylko odrobina. Smażymy na małym ogniu aż będą takie brązowawe. Polecam je z marmoladą lub dżemem. Dobre też są maczane w śmietanie z dżemem ![]() ![]() Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 45
|
Dot.: Sodziaki
Robię czasami takie i nazywam je po prostu racuchy. Ja robię w ten sposób, że wszystko razem mieszam i dodaję więcej zsiadłego mleka tak by było rzadsze, można do ciasta wkrajać plasterki jabłuszka wymieszać i smażyć na rumiano. Pózniej całość posypać cukrem pudrem. Szybko się robi i mamy w sam raz na śniadanie do kawusi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sodziaki
MESA i też robisz takie twarde i zwarte?? Bo te takie wychodzą i nie są to właśnie takie typowe racuchy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 45
|
Dot.: Sodziaki
Właśnie, że nie robię takiego ciasta gęstego na placuszki, jest rzadkie, kładzie się je na patelnie łyżką.Do jedzenia są mięciuśkie. Ale wyprubóję też twój przepis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sodziaki
No to chyba będą dwa różne przepisy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Sodziaki
robię podobnie tylko nie dodaję cukru za to zawsze robię je z jabłkiem i posypuję cukrem pudrem....nigdy nie ważę ani nie mierzę składników...ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
![]()
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sodziaki
Właśnie zaraz będe je robić, bo coś ostatnio mam często na nie ochote
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Kielce
Wiadomości: 1 363
|
Dot.: Sodziaki
Wyszukiwarka doprowadziła mnie do Twojego przepisu. Szukałam przepisu na placuszki ze zsiadłym mlekiem.
![]() Zrobiłam "sodziaki" z kefirem. Następnym razem spróbuje z mlekiem. A i wyszły mi "słodziaki" bo baardzo słodkie. Muszę zmniejszyć ilość cukru ![]() Dziękuję za przepis.. Możliwe, że będę go robić cześciej ![]() ![]()
__________________
"Amicus verus rara avis est" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.