|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Dezodorant contra antyperspirant
Co wolicie używać?? Czy rozróżniacie antyperspirant od dezodorantu?? Czy też to dla Was dwa wymienne słowa??
W społeczeństwie, nawet sprzedawcy w sklepie używają tych nazw na zmianę. Co gorsze robią to nawet producenci. A tym ostatnim jakoś nie mogę tego wybaczyć. Dla mnie pomiędzy dezodorantem a antyperspirantem jest ogromna różnica. Dezodorant zapobiega zapachowi potu, natomiast antyperspirant zapobiega powstawaniu potu. Różnica w moim przypadku polega też na tym, że dezodoranty mogę używać bez obaw, podczas gdy antyperspiranty wyraźnie mi nie służą. Jestem osobą, która raczej mało się poci i zneutralizowanie zapachu potu mi wystarcza. Po użyciu antyperspirantów zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Pojawia się efekt mokrych pach bez żadnego wysiłku fizycznego czy stresu - czyli antyperspirant działa dokładnie na odwrót, powoduje powstawanie się potu. Jak używam dezodorantu, lub jak nic nie użyje to mokrych pach nie ma. I nie dotyczy to konkretnych produktów tylko ogólnie tak jest. Wg teorii antyperspirantów powinny one zapobiegać powstawaniu potu miejscowo, a ten pot powinien wydzielać się przez resztę ciała. U mnie tak się nie dzieje. A jakie są Wasze doświadczenia?? Co wolicie używać?? Jak Wasz organizm reaguje na dezodoranty??? A jak na antyperspiranty?? |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dezodorant contra antyperspirant
Podobnie jak Ty wolę dezodoranty, a to z tego względu, że po antyperspirantach tworzą mi sie pod pachami takie małe, twarde grudki i troche to trwa nim zniknął. Ale też zauważyłam, że producenci używają tych nazw zamiennie i dlatego czytam na opakowaniu jak "to" stosować - gdy czytam, "stosować wyłącznie na skórę pod pachami" - to myślę, że mam doczynienia z antyperspirantem.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=aferka]Podobnie jak Ty wolę dezodoranty, a to z tego względu, że po antyperspirantach tworzą mi sie pod pachami takie małe, twarde grudki i troche to trwa nim zniknął. QUOTE]
te małe twarde gródki to tzw tłuszczaki. Pojawiają się najczęściej wtedy, gdy uzywasz antyperspirantu po depilacji na podrazniona skorę. ja tez to miałam. Od roku mam spokój. Po depilacji poprostu 12 godzinek bez antyperspirantu
|
|
#6 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A leczyłaś to jakoś? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
up
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Nie dajcie sie prosic. Przeciez dezodorant/antyperspirant to cos co uzywa kazdy...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
dla mnie dezodoranty i antyperspiranty to zupelnie inne kosmetyki, ja osobiscie wole uzywac anty-nie pamietam juz jak to juz bylo z dezodorantami...
![]() a co do wypowiedzi Reni, ze po anty ma "mokre pachy"-tak sie ma na poczatku ale jesli uzywalabys ich pare razy z rzedu to zaczynaja "normalnie" dzialac. nie ma nic gorszergo niz nie konsekwentne stosowanie anty bo po przerwach poci sie jeszcze bardziej.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Mam ulubiony antyperspirant z Oriflame Silk,testowalam rozne ale z reguly zostawialy plamy na ubraniach
i nie potrzebuje w zasadzie nic silniejszego,ale rozgraniczam pojecie antyperspirant/dezodorant.Chociaz od dezodorantow wole mgielki do ciala,tymbardziej na lato sa lepsze dla mnie niz dezodorant-ale moze po czesci dlatego,ze nie trafilam na dezodorant dobry dla mnie,albo mnie dusza,zapach dosc szybko sie ulatnia i w efekcie bardziej zadowolona jestem z mgielek do ciala Poza tym po niektorych dezodorantach dostawalam uczulenia,skora zaczynala mnie piec i takie rozne sensacje. Jezeli chodzi o antyperspirant ktorego uzywam to nie zauwazylam aby cos sie dzialo po zastosowaniu go tuz po depilacji,innych nie uzywalam w podobny sposob wiec nie mam porownania i mam nadzieje,ze Oriflame nie wycofa mojej ulubionej kulki
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
ja uzywam od kiedy pamietam antyperpiranty i mi sluza
dzialaja tak jak maja dzialac i spelniaja swoja role ![]() pozdrawiam
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja używam Antidralu i pozatym żadnego dezodorantu oile, że zapachowego w spray'u
Lub chusteczek antyperspiracyjnych Avonu Co myślicie o takich chusteczkach ( nie tylko tej firmy) ?
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
up
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
up
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
up
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja kiedyś używałam deodorantów, potem antyperspirantów, głównie rexony, która mi dobrze służyła. Ale każdy chyba antyperspirant niszczy ciuchy, zostawia ślady, które potem żółkną...
Więc teraz używam Antidralu i jestem bardzo zadowolona używam go teraz raz na kilka, ok 3-4 dni (jak są upały, to co drugi)
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
A JA POWIEM TAK: BEZ ANTYPERSPIRATNA NIE WYCHODZE Z DOMU.Uzalezniłam się chyba od niech bo strasznie źle się czuje jak przypadkiem zapoomnie raniutko posmarować
Dla mnie to częćć higieny.I poprostu nienawiedz,wręcz nie znosze jak ktoś stawia na naturalnośc do tego stopnia że nie uzywa dezydorantów czy antyoerspirantów.Najbardz iej widzi się [a raczej czuje] to w okresie leknim w autobusie czy tramwaju![]() a teraz przerwa na reklame: ![]() obecnie na mojej pułce w łazience stoi NIVEA dry i jestem bardzo zadowolona,wcześniej miałam rexone i musze powiedzieć że ccałkiem całkiem chyba do niej wróce ze względu na ciekawe zapachy![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Ja jakoś nie moge się przekonać do dezodorantu. mam wrazenie, ze wietrzeje ze mnie po kilku godzinach i zaczynam pachnieć nieladnie
. Niestety musze spedzać caly dzien poza domem, a nie mam czasu w ciągu dnia, żeby sie gdzies psikać dodatkowo. Teraz mam anty Fa sport active i jest calkiem, calkiem, ale moj ulubiony to rexona (zielona).
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dokladnie tak samo. Najgorsze tylko ze one robia biale plamy na ubraniach :/ Kupilam sobie teraz przezroczysty w zelu, moze nie bedzie robil plam
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście, że odróżniam dezodorant od antyperspirantu, tak samo, jak odróżniam szminkę od błyszczyka
używam tych kosmetyków zamiennie, jednego dnia antyperspirant, drugiego dezodorant. antyperspiranty i tak nie hamują u mnie pocenia w 100%, a mają tę wadę, że brudzą na biało. a jeśli chodzi o zapobieganie zapachowi potu, to akurat dezodorant, którego obecnie używam, robi to skuteczniej niż antyperspirant
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdradz imie dezodorantu ![]() Chociaz ostatnio mile mnie zaskoczyl dezodorant z Avonu seria Senses Mandarynka
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
dezodorant w sztyfcie Epoch Nu Skin - bardzo wydajny, mam go już ładnych parę miesięcy. przez cały dzień czuć tylko jego cytrusowy zapach i nic więcej
a antyperspirant mam z Avonu, są dla mnie dosyć skuteczne, tylko bardzo brudzą (nawet ta nowa seria antyperspirantów, która miała z założenia nie brudzić ). teraz mam akurat SSS, który ma opóźniać odrastanie włosków, i o dziwo stwierdzam, że efekty są po nim bardziej widoczne niż po balsamie do ciała o podobnym działaniu. Senses jeszcze nie miałam, ale może się skuszę w ramach kompletowania serii zapachowych
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś, kiedyś jak byłam dzieckiem używałam dezodorantów jako substytutów perfum. Potem doszły antyperspiranty pod paszki, a dla zapachu nadal dezodoranty. Potem dezodoranty zostały wyparte przez perfumy i tak już zostało. Nie kupuję ich wcale
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moja Nivea[w sztywcie]nie zostawia sladów.Na opakowaniu pisze +skutecznośc, - ślady i naprawde producent nie kłamie
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

i nie potrzebuje w zasadzie nic silniejszego,ale rozgraniczam pojecie antyperspirant/dezodorant.Chociaz od dezodorantow wole mgielki do ciala,tymbardziej na lato sa lepsze dla mnie niz dezodorant-ale moze po czesci dlatego,ze nie trafilam na dezodorant dobry dla mnie,albo mnie dusza,zapach dosc szybko sie ulatnia i w efekcie bardziej zadowolona jestem z mgielek do ciala 

). teraz mam akurat SSS, który ma opóźniać odrastanie włosków, i o dziwo stwierdzam, że efekty są po nim bardziej widoczne niż po balsamie do ciała o podobnym działaniu. Senses jeszcze nie miałam, ale może się skuszę w ramach kompletowania serii zapachowych