Olimpiada w Pekinie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-16, 08:10   #1
architekt80
Zakorzenienie

Olimpiada w Pekinie

Nie znalazłam takiego tematu .Jeśli już jest to przepraszam.

Co sądzicie na temat Olimpiady w Pekinie?Czy w takim kraju jak Chiny powinna się odbyć taka impreza?Czy uważacie że sytuacja polityczna powinna mieć wpływ na wydarzenia sportowe?Czy bojkot firm które sponsorują Olimpade (Coca-Cola , Adiddas)ma sens?

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 08:41   #2
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Dot.: Olimpiada w Pekinie

Na temat Olimpiady nie mam zdania.

Za to na temat zmuszania sportowców do zbojkotowania Igrzysk wręcz przeciwnie. Uważam, że nie można wywierać nacisku na naszych reprezentantach teraz, parę miesięcy przed. To jest śmieszne. Jasne, że bez sportowców Olimpiada by się nie odbyła, ALE sportowcy to sportowcy i oni nie powinni rezygnować w wzięcia udziału w imprezie, bo ktoś im tak powiedział.
Poza tym, DLACZEGO o wszystkim zaczęto mówić dopiero prawie przed samymi Igrzyskami? No ludzie! Trzeba było o tym pomyśleć kilka lat temu, gdy Gospodarze byli wybierani. Teraz to już po ptakach.
Zgadzam się, należy mówić i działać, ale nie przez sportowców. I tyle.

Niedawno oglądałam jakiś program publicystyczny, w którym gościem był m.in. Kozakiewicz (co zrobił kilkadziesiąt lat temu chyba wszyscy wiemy). Rozmawiano właśnie o Igrzyskach i m.in. o niesieniu zapalonego znicza. Kozakiewicz skomentował (teraz już nie pamiętam dokładnie jego słów), że tak naprawdę znicz to tylko symbol, a jeżeli jakaś osoba przewróci niepełnosprawnego niosącego ten znicz i ma z tego radochę to szkoda gadać. (Może ktoś oglądał i dokładniej przytoczy jego wypowiedzi.)
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 08:47   #3
architekt80
Zakorzenienie

Zadzam się nie powinno się mieszać w to sportowców i skoro już podjęto taką decyzje odnośnie miejsca olimpiady to musi się ona odbyć.

Programu niestety nie oglądałam.
Stary 2008-04-16, 08:53   #4
sportsmenka86
Wtajemniczenie

Jestem sportsmenką i poruszają mnie takie tematy.

Tak naprawdę, konsekwencje powinnien ponosić MKOL (czytaj: Międzynarodowy Komitet Olimpijski), który zadecydował, że to właśnie Chiny będą organizować IO. Nie wiem, jak doszło do tego, że wybrali akurat ten kraj kontrowersyjny. Pewnie MKOL miał na celu popularyzację sportu chińskiego na świecie (co jest dla mnie jakimś bezsensem). Tak czy siak, skutki tego widzicie dziś.

Sport to sport, polityka to polityka i tych dwóch rzeczy nie powinno się mieszać. Gdybym ja została olimpijką, nie mogłabym zniszczyć swych marzeń o wyjeździe z powodu takich porachunków. Tyle lat wylałam na treningu zdrowia, bólu, pełno wyrzeczeń i tylko z powodu problemów politycznych mam się wycofać? Start na IO to marzenie każdego sportowca. I dlatego nie odpuściłabym ani Ceremonii Otwarcia, ani samego startu. Choć uważam, że Ceremonia Otwarcia powinna przybrać inny wymiar, inny niż taki, który planują (ponoć ma być bardzo hucznie).

Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może.

Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu.

sportsmenka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 08:55   #5
paula78
Zakorzenienie

Olimpiada i to ze soba niesie juz dawno stracila na znaczeniu-sportowcy i ich dopingi -gdzie tu czystosc rywaiacji ?pokoj,spokoj -kiedy ?na swiecie zawsze sie tocza i beda toczyc wojny.

Swiatem rzedzi pieniadz i swiat nie poradzi sobie bez Chiny.

Sportowcy co oni moga zrobic ?nie pojechac ?i co im z tego przyjdzie czy to cos zmieni ?
Sponsorzy i wszyscy sponsorzy ,producenci ,politycy powini sie tym zajac.

Rozwalil mnie jakis czas temu wywiad z mlodym Walęsą w Teraz my ,ma on tam mieszkanie (pomijam jak zwykly polak moglby sobie pozwolic na mieszkanie w Pekinie)
opowiada sie za pokojem i jest przeciwko ale pojedzie i bedzie mieszkal w swoim mieszkaniu i podobno chce je sprzedac-ciekawe :-/

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 08:57   #6
architekt80
Zakorzenienie

MKOL tak zdecydował aby Chiny mogły się "ucywilizować" . Liczono na to że wreszcie bedą tam przestrzegane prawa człowieka , zniknie cenzura na internet itp. No ale przeliczono się. W Chinach nic się nie zmieniło
Stary 2008-04-16, 08:59   #7
sportsmenka86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
MKOL tak zdecydował aby Chiny mogły się "ucywilizować" . Liczono na to że wreszcie bedą tam przestrzegane prawa człowieka , zniknie cenzura na internet itp. No ale przeliczono się. W Chinach nic się nie zmieniło
To wielka bzdura. Jak można w ten sposób pomyśleć? Że dzięki IO, poprawi się sytuacja w Chinach? Ma się tym zająć chiński rząd. A IO mają być skupiskiem dla sportowców.

Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może.

Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu.

sportsmenka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-16, 09:01   #8
Luba
Zakorzenienie

Od kiedy wiadomo, że olimpiada odbedzie się w Pekinie? A kiedy zaczęły się protesty? Teraz, kiedy wszytsko już przygotowane, kiedy sportowcy już maja wyjeżdżać prawie.
To smieszne, że wielcy obrońcy praw człowieka budzą się teraz, zamiast od poczatku protestować i nie dopuścić do wybrania Pekinu.
To nie, teraz będa ogień olimpijski zdmuchiwać. Niech sie pukną tymi gasnicami.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 09:01   #9
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Czy w takim kraju jak Chiny powinna się odbyć taka impreza?
Do tej pory wydawało mi się, że w takim kraju jak Chiny powinna się odbywać Olimpiada, ale po ostatnich wydarzeniach w Tybecie zaczynam się zastanawiać...

Cytat:
Czy uważacie że sytuacja polityczna powinna mieć wpływ na wydarzenia sportowe?
Sytuacja polityczna nie powinna mieć wpływu na wydarzenia sportowe, zwłaszcza takiej rangi i w momencie, w którym przyznawano Chinom organizację Igrzysk, sądziłam, że nie będzie miała...
Przynajmniej nie w takim stopniu, w jakim to ma miejsce.
Sportowcy nie są winni temu, co się dzieje.

Cytat:
Czy bojkot firm które sponsorują Olimpade (Coca-Cola , Adiddas)ma sens?
Polityczna zagrywka.
Cel z pewnością w tym jest.
Czy sens...?
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 09:04   #10
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sportsmenka86 Pokaż wiadomość
To wielka bzdura. Jak można w ten sposób pomyśleć? Że dzięki IO, poprawi się sytuacja w Chinach? Ma się tym zająć chiński rząd. A IO mają być skupiskiem dla sportowców.

Wiadomo że bzdura to takie tłumaczenie złej decyzji. Ja uważam że Chiny to bardzo nieodpowiednie miejsce na IO. Oczywiście że idea igrzysk jest obecnie troche nie aktualna ale powinno się szanować tradycje takiej imprezy a nie kierować się tylko ekonomią. Wg mnie wybrano Chiny ponieważ większość światowych gospodarek jest obecnie od nich ekonomicznie uzależniona.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Od kiedy wiadomo, że olimpiada odbedzie się w Pekinie? A kiedy zaczęły się protesty? Teraz, kiedy wszytsko już przygotowane, kiedy sportowcy już maja wyjeżdżać prawie.
To smieszne, że wielcy obrońcy praw człowieka budzą się teraz, zamiast od poczatku protestować i nie dopuścić do wybrania Pekinu.
To nie, teraz będa ogień olimpijski zdmuchiwać. Niech sie pukną tymi gasnicami.

to niestety prawda ,nie wiem gdzie byli wcześniej obrońcy praw człowieka. Może też gdy wybierano Pekin sytuacja w Chinach nie była akurat taka zła?Tego nie wiem . Niemniej świat powinnien odnieść się do wydarzeń w Tybecie ,pokazać że tego nie akceptuje ale bez szkody na IO i spotowcach.

Edytowane przez cheer
Czas edycji: 2008-04-16 o 13:08 Powód: post pod postem
Stary 2008-04-16, 10:23   #11
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
to niestety prawda ,nie wiem gdzie byli wcześniej obrońcy praw człowieka. Może też gdy wybierano Pekin sytuacja w Chinach nie była akurat taka zła?Tego nie wiem . Niemniej świat powinnien odnieść się do wydarzeń w Tybecie ,pokazać że tego nie akceptuje ale bez szkody na IO i spotowcach.
Sytuacja w Chinach od bardzo długiego czasu jest zła. To samo dzieje się w Tybecie. Przeciez nie od ostatnich zamieszek i mordów tam się dzieje źle. Prawa człowieka sa tam łamane nagminnie i codziennie. Chiny w Tybecie od lat robia co chcą...

Moim zdaniem ci wielc obrońcy powinni krzyczeć przed wyborami miasta na olimpiadę. Przed. Powinny byc demonstracje, pikiety, i ludzie na ulicach.
To nie, teraz jak już jest posprzatane to lata jeden z drugim i bomby wodne rzuca...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-16, 10:24   #12
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Do tej pory wydawało mi się, że w takim kraju jak Chiny powinna się odbywać Olimpiada, ale po ostatnich wydarzeniach w Tybecie zaczynam się zastanawiać...
Też mi się wydaje, że to odpowiedź na pytanie dlaczego akurat teraz wszyscy zaczęli mieć wątpliwości czy IO powinny się odbyć w Chinach. Czy to może oznaczać, że gdyby nie protesty w Tybecie, w ogóle nie byłoby sprawy?
Stary 2008-04-16, 10:41   #13
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Też mi się wydaje, że to odpowiedź na pytanie dlaczego akurat teraz wszyscy zaczęli mieć wątpliwości czy IO powinny się odbyć w Chinach. Czy to może oznaczać, że gdyby nie protesty w Tybecie, w ogóle nie byłoby sprawy?
Dobre pytanie.
W Chinach nie dzieje się dobrze i wiadomo o tym nie od dzisiaj.
Podobnie w Tybecie...
Z tym, że wątpliwości TERAZ niewiele już zmienią.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 10:44   #14
architekt80
Zakorzenienie

Obawiam się właśnie że gdyby nie protesty w Tybecie nie było by wogule problemu. I to mnie przeraża , cały świat wie jaka jest sytuacja w Chinach od lat i nic nikt z tym nie robi. I nie zrobi.Szkoda.
Stary 2008-04-16, 11:49   #15
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Obawiam się właśnie że gdyby nie protesty w Tybecie nie było by wogule problemu. I to mnie przeraża , cały świat wie jaka jest sytuacja w Chinach od lat i nic nikt z tym nie robi. I nie zrobi.Szkoda.
A jesli cos robi, to jest to bardzo nieefektywne gaszenie płomienia olipijskiego. Mnie to nie przeraża, mnie to strasznie denerwuje. Że tearz się ludzie obudzili niby.
Po wydarzeniach na placu Tiananmen (ile to już lat mnieło i nic się nie zmieniło) nikt, nikt nie powinien zgodzić się na olimpiadę w Pekinie. Nikt nie powinien mieć watpliwości co do tego, że Chiny się nie zmieniły od tamtego czasu, że nadal są tam zabijani ludzie.
Polityka i pieniądze. To się liczy. I jesli nie było protestów wczesniej, to teraz sa już one tylko groteską. Teraz se pokrzyczymy i nikomu to nie pomoże. A mozna było pokazać że nie ma zgody na olimpiade w Pekinie. Przed wyborami miast.

Stary 2008-04-16, 12:18   #16
Ashlee_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
[..]
Po wydarzeniach na placu Tiananmen (ile to już lat mnieło i nic się nie zmieniło) nikt, nikt nie powinien zgodzić się na olimpiadę w Pekinie. Nikt nie powinien mieć watpliwości co do tego, że Chiny się nie zmieniły od tamtego czasu, że nadal są tam zabijani ludzie.
Polityka i pieniądze. To się liczy. I jesli nie było protestów wczesniej, to teraz sa już one tylko groteską. Teraz se pokrzyczymy i nikomu to nie pomoże. A mozna było pokazać że nie ma zgody na olimpiade w Pekinie. Przed wyborami miast.
w 100% sie z tym zgadzam.
sytuacja w Chinach jest zla i mysle ze ten kraj w ogole nie powinien byc brany pod uwage jesli chodzi o organizacje IO ...

z drugiej strony, stalo sie jak stalo i Olimpiada sie tam odbedzie, i tym samym dzieki temu sprawa Tybetu stala sie glosniejsza i moze to poczatek drogi do poprawieniasytuacji tam .. taka mam nadzieje.

http://ratujtybet.org/

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 12:30   #17
beti33
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Olimpiada w Pekinie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Rozwalil mnie jakis czas temu wywiad z mlodym Walęsą w Teraz my ,ma on tam mieszkanie (pomijam jak zwykly polak moglby sobie pozwolic na mieszkanie w Pekinie)
opowiada sie za pokojem i jest przeciwko ale pojedzie i bedzie mieszkal w swoim mieszkaniu i podobno chce je sprzedac-ciekawe :-/
Na czas Olimpiady przerywano bitwy, zawieszano wojny - był to czas pokoju i ducha sportu.
To co teraz mamy nie mieści się w głowie, przerażająca antychińska propaganda prowadzona w mediach jest straszna. Łączenie polityki ze sportem jest bezczelne. Najżałośniejsza jest ta hipokryzja osób protestujących, nawołujących sportowców do bojkotu a samych prowadzących działalność gospodarczą w Chinach na szeroką skalę - tak jak już wspomniany młody Wałęsa - cynik, który zamierza zbierać z zyski z jego działalności gospodarczej prowadzonej w Chinach po Olimpiadzie.

Wczoraj pozytywnie zaskoczyła mnie postawa Krzyśka Hołowczyca, który zrezygnował ze zniesienia Olimpijskiego Zniczu - dlatego że jest oburzony wspomnianą wyżej hipokryzją polityków i włączająca krwawy świat polityki w sport i Olimpiadę:
Cytat:
Napisane przez Hołowczyc
Łatwo jest dziś, na tle nagłośnionej medialnie sprawy, wygłaszać wzniosłe apele i hasła, ale przecież dramatyczna sytuacja w Tybecie nie zaczęła się w tym roku, trwa od kilkudziesięciu lat. Do tej pory tylko nieliczne środowiska interesowały się losem tego kraju, dziś zaś zewsząd podnoszą się głosy, nawołujące do walki o prawa człowieka w Chinach poprzez bojkot Igrzysk w Pekinie i towarzyszących im imprez...Jako sportowiec, któremu idea olimpijska jest szczególnie bliska, nie akceptuję faktu, iż w chwili obecnej udział w sztafecie jest utożsamiany z wyrażeniem poparcia dla łamania praw człowieka w Tybecie, czy brakiem poparcia dla walki narodu tybetańskiego. Opowiadam się zdecydowanie za nie łączeniem polityki ze sportem. Zaistniała sytuacja jest tak złożona, że identyfikowanie wielkiego wydarzenia jakim są Igrzyska Olimpijskie, z aktami łamania praw człowieka, jakie mają miejsce w Chińskiej Republice Ludowej, to duże nadużycie i uproszczenie problemu.
Ta antychińska propaganda prowadzona z ukrycia z USA przynosi niestety oczekiwane korzyści. Oficjalnie USA nie potępi Chin - z racji tego że ich gospodarka jest reanimowana i wspierana m.in. przez kapitał chiński - ale podburza inne narody by rękami właśnie innych państw osiągnąć zamierzony cel - zdyskredytowania Chin - i robi to rękami takich Tusków, Sikorskich, Kaczyńskich...

Każdego dnia Izraelczycy mordują Palestyńczyków, nie ma dla nich znaczenia czy to cywile, kobiety czy dzieci... Izrael z II WŚ nauczył się tyle, że teraz traktuje Palestyńczyków tak samo jak Hitler w czasie wojny traktował ich... amerykanie i ich koalicjanci morduja niewinnych ludzi gdzie indziej i nikt nie protestuje, walki w Sudanie, Czadzie? - nikt nie protestuje, Afryka umiera w głodzie - na nikim z rządu nie robi to wrażenia i jest to im na rękę. Prawda jest taka, że gdyby Tybet leżał w innym regionie i był prześladowany w taki sposób przez inną narodowość - to nikt nawet nie zająknąłby się o prawa Tybetańczyków.
W przypadku Chin na sile szuka sie pretekstu aby zdyskredytować najszybciej i najlepiej rozwijające sie państwo na świecie jakim są Chiny... Chiny stają się potęgą, natomiast gospodarka USA pada na kolana i tylko to dla USA i ich koalicjantów w UE jest straszne, a nie żadne tam prawa Tybetu.

Edytowane przez beti33
Czas edycji: 2008-04-16 o 13:09
beti33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 12:56   #18
Ainsel
Zadomowienie

Uwazam, że przyznanie organizacji IO Pekinowi było duzym błędem, w końcu organizacja imprezy o takiej randze jest przywilejem, wyróżnieniem. Ale nie uważam, ze sportowcy powinni bojkotować IO, czyli np. odmówić uczestnictwa, bo dlaczego mają cierpieć za taką niefortunną (polityczną) decyzję?to jest ich zawód, oni na uczestnictwo w olimpiadze czekają całe życie. Myślę, ze protesty nasiliły się teraz, bo juz blisko do rozpoczęcia IO i jest to po prostu nagłaśniane, wiadomo, że "napad" na znicz będzie transmitowany we wszystkich stacjach. To, co dzieje się w Tybecie od tylu lat jest przerażające, współczuję ogromnie mieszkańcom tego kraju.
Myślę, że bojkot firm sponsorujących IO nie zaszkodzi, bo takie wielkie koncerny bardzo dbają o wizerunek i już były przypadki, że zmieniły coś po tego typu protestach. A w końcu przysłowiowa "kropla drąży skałę".
Ja olimpiady w TV nie zamierzam oglądać (to taki mój mały bojkot).
Ainsel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 13:02   #19
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokladnie ta sprawa z Tybetem ciagnie sie juz tyle czasu.
Chinczycy robia z nimi co chca a swiat sobie patrzy po ciuchu udajac ,ze nic nie widzi ,ze nie ma problemu.Pewnie gdyby Tybet mial cos na czy moze skorzyatac np USA to zaraz bylaby jakas prowokacje z ich stron wymierzona w Chiny.A tak to nikt nic nie widzi.
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-16, 13:07   #20
Ainsel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Dokladnie ta sprawa z Tybetem ciagnie sie juz tyle czasu.
Chinczycy robia z nimi co chca a swiat sobie patrzy po ciuchu udajac ,ze nic nie widzi ,ze nie ma problemu.Pewnie gdyby Tybet mial cos na czy moze skorzyatac np USA to zaraz bylaby jakas prowokacje z ich stron wymierzona w Chiny.A tak to nikt nic nie widzi.
no niestety tak jest wszystko rozbija się o kasę, o wpływy polityczne, gospodarcze. USA póki co nie postawi sprawy "na ostrzu noża", bo im się to po prostu nie opłaca, smutne, ale prawdziwe.
Ainsel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 13:43   #21
cosma
Zakorzenienie

MKOL nie powinien w ogóle brać Chin pod uwagę. Kraj, w którym na taką skalę są łamane prawa człowieka nie jest godny, aby odbywała się tam jakakolwiek impreza.
Niestety stało się inaczej.
Wiadomo,że sami sportowcy nie są temu winni.
Prezentowanie jednak postawy " nas to nie dotyczy" bo my jesteśmy sportowcy ,a to jest brudna polityka nie jest dobre.
Nie wyobrażam sobie jak można tam jechać, jakby nigdy nic brać udział w igrzyskach i udawać, że wszystko wokół jest w porządku i nic się nie dzieje.
Jestem zdania,że powinno się to odwołać, byłby to niezły policzek dla Chin.
Bojkot firm sponosrujących olimpiadę to dobry pomysł. Wiadomo,że wszystko obraca się wokół portfela.
cosma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 13:52   #22
architekt80
Zakorzenienie

Na a co z bojkotem firm które sponsorują IO ?Jak myślicie ma to sens?Czy nic nie da?
Stary 2008-04-16, 14:06   #23
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Na a co z bojkotem firm które sponsorują IO ?Jak myślicie ma to sens?Czy nic nie da?
Nie moim zdanie nie ma.
Co z tego ,ze iles tam ludzi przestanie pic cole?
To nic nie da bo wiekszosc ludzi uwielbia i pic bedzie.
To tak samo jak Amerykanie bojktowali Francje i wylwewali francuskie wina ,czy przestali cjodzi do restouracji francuskich.
I co to damo?
Nic bo winarnie dalej istnieja nikt przez to nie zbankrutowal ,jedynie w okresie bojkotu resturacje mialy mniejsze obroty ale i tak zawsze sie znalazl ktos kto ma to gdzies.
Wiec dla mnie to nie ma sensu.
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 14:19   #24
doktorek21
Przyczajenie

Cytat:
Nie znalazłam takiego tematu .Jeśli już jest to przepraszam.

Co sądzicie na temat Olimpiady w Pekinie?Czy w takim kraju jak Chiny powinna się odbyć taka impreza?Czy uważacie że sytuacja polityczna powinna mieć wpływ na wydarzenia sportowe?Czy bojkot firm które sponsorują Olimpade (Coca-Cola , Adiddas)ma sens?

Trochę nie rozumiem tego działania. Z tego co się orientuje to Coca Cola sponsoruje już nie pierwsze igrzyska. Z pewnością ma podpisaną umowę z MKOL i to grubo x lat temu, dlaczego więc miałaby się nagle wycofać? Coca Cola sponsoruje igrzyska, a nie Chiny, gdyby Coca Cola się wycofała ze sponsoringu to wielu sportowców znalazłoby się nagle na lodzie? Gdzie tu logika. Powszechnie wiadomo, że Coca Cola jest jednym z najhojniejszych sponsorów. Bez niej wielu sportowców nie miałoby szans. Z drugiej strony Coca Cola nie wybierała sobie lokalizacji igrzysk! Zrobił to MKOL, rozumiem, że idąc tym torem rozumowania można stwierdzić, że MKOL to ... Nie można deprecjonować sponsorowania igrzysk, w końcu wielu sportowców czekało 4 lata na występ na olimpiadzie i jest to dla nich wydarzenie, często życiowe i jedyna okazja do zdobycia medalu. Wielu na olimpiadę czeka całe życie! Bez sponsorów takich jak Coca Cola nie będzie w ogóle olimpiady. Dlaczego nie dać sportowcom koszulek "socjalizmowi, komunizmowi mówimy NIE" i tak wejść na otwarcie olimpiady. Byłby to lepszy sposób protestu. Po trzecie, czy ci wszyscy politycy zastanowili się ile kupili przez lata chińskich rzeczy, podróbek światowych marek, tandety. Wszystko wytworzone przez ludzi za marne grosze, żyjących na granicy totalnego ubóstwa. Założę się, że żadna z wymienionych osób nie może się pochwalić tym, że nie kupiła nigdy nic chińskiego. Nikt z nich nie zastanowił się, że kupując chińskie artykuły wspiera tak naprawdę chiński reżim...ale Coca Colę i Adidasa deprecjonizować chcą. Niech ci wszyscy politycy przed kamerami pokażą, że nie mają nic chińskiego, to będzie przynajmniej honorowo, jeśli tak nie jest to tylko wstyd sobie przynoszą
doktorek21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 16:00   #25
Croaker
BAN stały

Plakanie po mleku rozlanym wiele lat temu. Wszyscy sie nagle obudzili, gdy od lat wiadomo, kto dostanie olimpiade.

Co nie zmienia faktu, ze Chiny po prostu tej olimpiady nie powinny dostac - kraj okupujacy innyc kraj, lamiacy nagmiennie prawa czlowieka, rzadzony przez komunistyczny rezim - zenujaca decyzja MKOL. Co nie zmienia faktu, ze wszyscy sie nagle pobudzili gdy w Tybecie zaczelo sie dziac.

Jeszcze jeden ciekawy aspekt tej sprawy - cenzura nalozona przez MKOL na sportowcow - grozenie dyskwalifikacjami za prezentowanie pogladow politycznym, do tego niedawne zawieszenie przez federacje plywacka sportowca za wyrazanie niewlasciwych pogladow - zenada nie majaca zwiazku z duchem sportu.
Croaker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 16:08   #26
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cosma Pokaż wiadomość
Jestem zdania,że powinno się to odwołać, byłby to niezły policzek dla Chin.
Nie sądzę, żeby było to możliwe.
Stary 2008-04-16, 17:18   #27
Madia
Zakorzenienie

Ktoś im tą organizację przyznał...i wtedy problem Tybetu nie był brany pod uwagę. A mówienie, że komisja miała nadzieję, że Chiny zmienią politykę jest naiwne, niepoważne i chyba wymyślone z powodu braku konkretniejszych argumentów. Więc skoro już zdecydowano, że tam igrzyska się odbędą to odbyć się muszą. Należy brać odpowiedzialność za swoje czyny..a to, że przyznano Chinom prawo organizacji jest porażką komisji olimpijskiej.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 17:52   #28
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

jak niemal wszyscy chyba w tym wątku, uważam że ta sytuacja jest irracjonalna. Namowy do bojkotowania to dla mnie idiotyzm z prostego powodu. Ta olimpiada nie została zaplanowana wczoraj, tylko bardzo dawno temu i wtedy nie słyszałam krzyków "nie".
Sportowcy przez długi czas przygotowują się do czegoś i to że ktoż "u góry" zawalił, nie ma tu nic do rzeczy. Dla mnie to zwyczajny brak wiedzy a przede wszystkim tej historycznej by dopiero teraz namawiać do bojkotu.
Równie mocno śmieszą mnie gwiazdy które obraziły sę i nie pobiegną w sztafecie: Reni Jusis, Krzysztof Hołowczyc itd. Też wiedzieli jaka jest sytuacja w Chinach gdy przyjmowali zaproszenie i Dalajlama też jest na wygnaniu od jeśli mnie pamięć nie zawodzi 1950 więc wow, gratuluję refleksu.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości