|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Olimpiada w Pekinie
Nie znalazłam takiego tematu .Jeśli już jest to przepraszam.
Co sądzicie na temat Olimpiady w Pekinie?Czy w takim kraju jak Chiny powinna się odbyć taka impreza?Czy uważacie że sytuacja polityczna powinna mieć wpływ na wydarzenia sportowe?Czy bojkot firm które sponsorują Olimpade (Coca-Cola , Adiddas)ma sens? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Olimpiada w Pekinie
Na temat Olimpiady nie mam zdania.
Za to na temat zmuszania sportowców do zbojkotowania Igrzysk wręcz przeciwnie. Uważam, że nie można wywierać nacisku na naszych reprezentantach teraz, parę miesięcy przed. To jest śmieszne. Jasne, że bez sportowców Olimpiada by się nie odbyła, ALE sportowcy to sportowcy i oni nie powinni rezygnować w wzięcia udziału w imprezie, bo ktoś im tak powiedział. Poza tym, DLACZEGO o wszystkim zaczęto mówić dopiero prawie przed samymi Igrzyskami? No ludzie! Trzeba było o tym pomyśleć kilka lat temu, gdy Gospodarze byli wybierani. Teraz to już po ptakach. Zgadzam się, należy mówić i działać, ale nie przez sportowców. I tyle. Niedawno oglądałam jakiś program publicystyczny, w którym gościem był m.in. Kozakiewicz (co zrobił kilkadziesiąt lat temu chyba wszyscy wiemy). Rozmawiano właśnie o Igrzyskach i m.in. o niesieniu zapalonego znicza. Kozakiewicz skomentował (teraz już nie pamiętam dokładnie jego słów), że tak naprawdę znicz to tylko symbol, a jeżeli jakaś osoba przewróci niepełnosprawnego niosącego ten znicz i ma z tego radochę to szkoda gadać. (Może ktoś oglądał i dokładniej przytoczy jego wypowiedzi.) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zadzam się
![]() Programu niestety nie oglądałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Jestem sportsmenką i poruszają mnie takie tematy.
Tak naprawdę, konsekwencje powinnien ponosić MKOL (czytaj: Międzynarodowy Komitet Olimpijski), który zadecydował, że to właśnie Chiny będą organizować IO. Nie wiem, jak doszło do tego, że wybrali akurat ten kraj kontrowersyjny. Pewnie MKOL miał na celu popularyzację sportu chińskiego na świecie (co jest dla mnie jakimś bezsensem). Tak czy siak, skutki tego widzicie dziś. Sport to sport, polityka to polityka i tych dwóch rzeczy nie powinno się mieszać. Gdybym ja została olimpijką, nie mogłabym zniszczyć swych marzeń o wyjeździe z powodu takich porachunków. Tyle lat wylałam na treningu zdrowia, bólu, pełno wyrzeczeń i tylko z powodu problemów politycznych mam się wycofać? Start na IO to marzenie każdego sportowca. I dlatego nie odpuściłabym ani Ceremonii Otwarcia, ani samego startu. Choć uważam, że Ceremonia Otwarcia powinna przybrać inny wymiar, inny niż taki, który planują (ponoć ma być bardzo hucznie).
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Olimpiada i to ze soba niesie juz dawno stracila na znaczeniu-sportowcy i ich dopingi -gdzie tu czystosc rywaiacji ?pokoj,spokoj -kiedy ?na swiecie zawsze sie tocza i beda toczyc wojny.
Swiatem rzedzi pieniadz i swiat nie poradzi sobie bez Chiny. Sportowcy co oni moga zrobic ?nie pojechac ?i co im z tego przyjdzie czy to cos zmieni ? Sponsorzy i wszyscy sponsorzy ,producenci ,politycy powini sie tym zajac. Rozwalil mnie jakis czas temu wywiad z mlodym Walęsą w Teraz my ,ma on tam mieszkanie (pomijam jak zwykly polak moglby sobie pozwolic na mieszkanie w Pekinie) opowiada sie za pokojem i jest przeciwko ale pojedzie i bedzie mieszkal w swoim mieszkaniu i podobno chce je sprzedac-ciekawe :-/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
MKOL tak zdecydował aby Chiny mogły się "ucywilizować" . Liczono na to że wreszcie bedą tam przestrzegane prawa człowieka , zniknie cenzura na internet itp. No ale przeliczono się. W Chinach nic się nie zmieniło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
To wielka bzdura. Jak można w ten sposób pomyśleć? Że dzięki IO, poprawi się sytuacja w Chinach? Ma się tym zająć chiński rząd. A IO mają być skupiskiem dla sportowców.
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Od kiedy wiadomo, że olimpiada odbedzie się w Pekinie? A kiedy zaczęły się protesty? Teraz, kiedy wszytsko już przygotowane, kiedy sportowcy już maja wyjeżdżać prawie.
To smieszne, że wielcy obrońcy praw człowieka budzą się teraz, zamiast od poczatku protestować i nie dopuścić do wybrania Pekinu. To nie, teraz będa ogień olimpijski zdmuchiwać. Niech sie pukną tymi gasnicami.
![]() |
#9 | ||
Konto usunięte
|
Do tej pory wydawało mi się, że w takim kraju jak Chiny powinna się odbywać Olimpiada, ale po ostatnich wydarzeniach w Tybecie zaczynam się zastanawiać...
Cytat:
Przynajmniej nie w takim stopniu, w jakim to ma miejsce. Sportowcy nie są winni temu, co się dzieje. Cytat:
Cel z pewnością w tym jest. Czy sens...? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo że bzdura ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez cheer Czas edycji: 2008-04-16 o 13:08 Powód: post pod postem |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem ci wielc obrońcy powinni krzyczeć przed wyborami miasta na olimpiadę. Przed. Powinny byc demonstracje, pikiety, i ludzie na ulicach. To nie, teraz jak już jest posprzatane to lata jeden z drugim i bomby wodne rzuca...
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Też mi się wydaje, że to odpowiedź na pytanie dlaczego akurat teraz wszyscy zaczęli mieć wątpliwości czy IO powinny się odbyć w Chinach. Czy to może oznaczać, że gdyby nie protesty w Tybecie, w ogóle nie byłoby sprawy?
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W Chinach nie dzieje się dobrze i wiadomo o tym nie od dzisiaj. Podobnie w Tybecie... Z tym, że wątpliwości TERAZ niewiele już zmienią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Obawiam się właśnie że gdyby nie protesty w Tybecie nie było by wogule problemu. I to mnie przeraża , cały świat wie jaka jest sytuacja w Chinach od lat i nic nikt z tym nie robi. I nie zrobi.Szkoda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po wydarzeniach na placu Tiananmen (ile to już lat mnieło i nic się nie zmieniło) nikt, nikt nie powinien zgodzić się na olimpiadę w Pekinie. Nikt nie powinien mieć watpliwości co do tego, że Chiny się nie zmieniły od tamtego czasu, że nadal są tam zabijani ludzie. Polityka i pieniądze. To się liczy. I jesli nie było protestów wczesniej, to teraz sa już one tylko groteską. Teraz se pokrzyczymy i nikomu to nie pomoże. A mozna było pokazać że nie ma zgody na olimpiade w Pekinie. Przed wyborami miast.
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
sytuacja w Chinach jest zla i mysle ze ten kraj w ogole nie powinien byc brany pod uwage jesli chodzi o organizacje IO ... z drugiej strony, stalo sie jak stalo i Olimpiada sie tam odbedzie, i tym samym dzieki temu sprawa Tybetu stala sie glosniejsza i moze to poczatek drogi do poprawieniasytuacji tam .. taka mam nadzieje. http://ratujtybet.org/
![]() |
![]() |
#17 | ||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
To co teraz mamy nie mieści się w głowie, przerażająca antychińska propaganda prowadzona w mediach jest straszna. Łączenie polityki ze sportem jest bezczelne. Najżałośniejsza jest ta hipokryzja osób protestujących, nawołujących sportowców do bojkotu a samych prowadzących działalność gospodarczą w Chinach na szeroką skalę - tak jak już wspomniany młody Wałęsa - cynik, który zamierza zbierać z zyski z jego działalności gospodarczej prowadzonej w Chinach po Olimpiadzie. Wczoraj pozytywnie zaskoczyła mnie postawa Krzyśka Hołowczyca, który zrezygnował ze zniesienia Olimpijskiego Zniczu - dlatego że jest oburzony wspomnianą wyżej hipokryzją polityków i włączająca krwawy świat polityki w sport i Olimpiadę: Cytat:
Każdego dnia Izraelczycy mordują Palestyńczyków, nie ma dla nich znaczenia czy to cywile, kobiety czy dzieci... Izrael z II WŚ nauczył się tyle, że teraz traktuje Palestyńczyków tak samo jak Hitler w czasie wojny traktował ich... amerykanie i ich koalicjanci morduja niewinnych ludzi gdzie indziej i nikt nie protestuje, walki w Sudanie, Czadzie? - nikt nie protestuje, Afryka umiera w głodzie - na nikim z rządu nie robi to wrażenia i jest to im na rękę. Prawda jest taka, że gdyby Tybet leżał w innym regionie i był prześladowany w taki sposób przez inną narodowość - to nikt nawet nie zająknąłby się o prawa Tybetańczyków. W przypadku Chin na sile szuka sie pretekstu aby zdyskredytować najszybciej i najlepiej rozwijające sie państwo na świecie jakim są Chiny... Chiny stają się potęgą, natomiast gospodarka USA pada na kolana i tylko to dla USA i ich koalicjantów w UE jest straszne, a nie żadne tam prawa Tybetu.
![]() ![]() ![]() Edytowane przez beti33 Czas edycji: 2008-04-16 o 13:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Uwazam, że przyznanie organizacji IO Pekinowi było duzym błędem, w końcu organizacja imprezy o takiej randze jest przywilejem, wyróżnieniem. Ale nie uważam, ze sportowcy powinni bojkotować IO, czyli np. odmówić uczestnictwa, bo dlaczego mają cierpieć za taką niefortunną (polityczną) decyzję?to jest ich zawód, oni na uczestnictwo w olimpiadze czekają całe życie. Myślę, ze protesty nasiliły się teraz, bo juz blisko do rozpoczęcia IO i jest to po prostu nagłaśniane, wiadomo, że "napad" na znicz będzie transmitowany we wszystkich stacjach. To, co dzieje się w Tybecie od tylu lat jest przerażające, współczuję ogromnie mieszkańcom tego kraju.
Myślę, że bojkot firm sponsorujących IO nie zaszkodzi, bo takie wielkie koncerny bardzo dbają o wizerunek i już były przypadki, że zmieniły coś po tego typu protestach. A w końcu przysłowiowa "kropla drąży skałę". Ja olimpiady w TV nie zamierzam oglądać (to taki mój mały bojkot). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chinczycy robia z nimi co chca a swiat sobie patrzy po ciuchu udajac ,ze nic nie widzi ,ze nie ma problemu.Pewnie gdyby Tybet mial cos na czy moze skorzyatac np USA to zaraz bylaby jakas prowokacje z ich stron wymierzona w Chiny.A tak to nikt nic nie widzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
MKOL nie powinien w ogóle brać Chin pod uwagę. Kraj, w którym na taką skalę są łamane prawa człowieka nie jest godny, aby odbywała się tam jakakolwiek impreza.
Niestety stało się inaczej. Wiadomo,że sami sportowcy nie są temu winni. Prezentowanie jednak postawy " nas to nie dotyczy" bo my jesteśmy sportowcy ,a to jest brudna polityka nie jest dobre. Nie wyobrażam sobie jak można tam jechać, jakby nigdy nic brać udział w igrzyskach i udawać, że wszystko wokół jest w porządku i nic się nie dzieje. Jestem zdania,że powinno się to odwołać, byłby to niezły policzek dla Chin. Bojkot firm sponosrujących olimpiadę to dobry pomysł. Wiadomo,że wszystko obraca się wokół portfela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Na a co z bojkotem firm które sponsorują IO ?Jak myślicie ma to sens?Czy nic nie da?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co z tego ,ze iles tam ludzi przestanie pic cole? To nic nie da bo wiekszosc ludzi uwielbia i pic bedzie. To tak samo jak Amerykanie bojktowali Francje i wylwewali francuskie wina ,czy przestali cjodzi do restouracji francuskich. I co to damo? Nic bo winarnie dalej istnieja nikt przez to nie zbankrutowal ,jedynie w okresie bojkotu resturacje mialy mniejsze obroty ale i tak zawsze sie znalazl ktos kto ma to gdzies. Wiec dla mnie to nie ma sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Plakanie po mleku rozlanym wiele lat temu. Wszyscy sie nagle obudzili, gdy od lat wiadomo, kto dostanie olimpiade.
Co nie zmienia faktu, ze Chiny po prostu tej olimpiady nie powinny dostac - kraj okupujacy innyc kraj, lamiacy nagmiennie prawa czlowieka, rzadzony przez komunistyczny rezim - zenujaca decyzja MKOL. Co nie zmienia faktu, ze wszyscy sie nagle pobudzili gdy w Tybecie zaczelo sie dziac. Jeszcze jeden ciekawy aspekt tej sprawy - cenzura nalozona przez MKOL na sportowcow - grozenie dyskwalifikacjami za prezentowanie pogladow politycznym, do tego niedawne zawieszenie przez federacje plywacka sportowca za wyrazanie niewlasciwych pogladow - zenada nie majaca zwiazku z duchem sportu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ktoś im tą organizację przyznał...i wtedy problem Tybetu nie był brany pod uwagę. A mówienie, że komisja miała nadzieję, że Chiny zmienią politykę jest naiwne, niepoważne i chyba wymyślone z powodu braku konkretniejszych argumentów. Więc skoro już zdecydowano, że tam igrzyska się odbędą to odbyć się muszą. Należy brać odpowiedzialność za swoje czyny..a to, że przyznano Chinom prawo organizacji jest porażką komisji olimpijskiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
jak niemal wszyscy chyba w tym wątku, uważam że ta sytuacja jest irracjonalna. Namowy do bojkotowania to dla mnie idiotyzm z prostego powodu. Ta olimpiada nie została zaplanowana wczoraj, tylko bardzo dawno temu i wtedy nie słyszałam krzyków "nie".
Sportowcy przez długi czas przygotowują się do czegoś i to że ktoż "u góry" zawalił, nie ma tu nic do rzeczy. Dla mnie to zwyczajny brak wiedzy a przede wszystkim tej historycznej by dopiero teraz namawiać do bojkotu. Równie mocno śmieszą mnie gwiazdy które obraziły sę i nie pobiegną w sztafecie: Reni Jusis, Krzysztof Hołowczyc itd. Też wiedzieli jaka jest sytuacja w Chinach gdy przyjmowali zaproszenie i Dalajlama też jest na wygnaniu od jeśli mnie pamięć nie zawodzi 1950 więc wow, gratuluję refleksu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.