Zapalenie - pytanie do pana doktora - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-22, 15:46   #1
ewe11
Raczkowanie

Zapalenie - pytanie do pana doktora

witam wszystkich gorąco mam pewien problem mam zapalenie pochwy byłam dziś u ginekologa i przepisał mi tantum rosa , maść "Primafucort'' oraz globulki dopochwowe clotrimazolum i właśnie to mnie martwi ponieważ jak dla mnie 14-nasto letniej dziewczyny są duże te globulki i ciężko mi będzie sobie z tym poradzić i włożyć gdyż się bardzo boję czy sama maść i pomoże mogę odstawić te globulki lub czy wybrać się do innego ginekologa o przepisanie lepszej maści żeby wyleczyła mi stan zapalny ?

za odpowiedź bardzo dziękuje. Pozdrawiam
ewe11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 16:26   #2
kirki
Raczkowanie

Dot.: Zapalenie - pytanie do pana doktora

Chyba łatwiej włożyć sobie globulkę, niż maść do środka? A przechodząc do Twojego pytania, skoro masz stan zapalny w pochwie, to co ci da smarowanie warg sromowych? Raczej nic. A dostałaś bardzo dobre leki, które szybko działają. No może poza Tantum rosa - rozumiem, że to do podmywania? Szczerze mówiąc, u mnie to nigdy nic nie dało, aż w końcu zaczęłam dostawać na to uczulenie. Powiedziałąm lekarzowi, żeby darował sobie wciskanie mi tego, i zaczął dawać normalne lekarstwa, to w końcu usłyszałam, że nie jestem pierwsza, której tantum rosa nie odpowiada. Od tantum rosa, to u mnie dużo lepiej działa kora dębu.
kirki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 17:03   #3
Nathaliaczek
Raczkowanie

Ewe, nie chcę cię zmartwić, ale kremy/maści dopochwowe umieszcza się na właściwym miejscu trochę bardziej "inwazyjnie" niż globulki, ponieważ używa się do tego celu aplikatora. Jakby nie było, musisz zaaplikować lekarstwo do pochwy. Nie przejmuj się, rozumiem że to równie stresujące jak pierwszy tampon, ale musisz się przemóc. Jeśli się rozluźnisz, wszystko będzie ok i dasz sobie radę.
Nie możesz odstawić globulek, bo leki stosowane tylko zewnętrznie nie pomogą ci i w miarę pływu czasu zakażenie będzie coraz większe. Wszystkie leki stosowane na zapalenie/grzybicę są podobne, jeśli chodzi o wielkość i formę.
Nathaliaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 17:44   #4
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kirki Pokaż wiadomość
Chyba łatwiej włożyć sobie globulkę, niż maść do środka? A przechodząc do Twojego pytania, skoro masz stan zapalny w pochwie, to co ci da smarowanie warg sromowych? Raczej nic. A dostałaś bardzo dobre leki, które szybko działają. No może poza Tantum rosa - rozumiem, że to do podmywania? Szczerze mówiąc, u mnie to nigdy nic nie dało, aż w końcu zaczęłam dostawać na to uczulenie. Powiedziałąm lekarzowi, żeby darował sobie wciskanie mi tego, i zaczął dawać normalne lekarstwa, to w końcu usłyszałam, że nie jestem pierwsza, której tantum rosa nie odpowiada. Od tantum rosa, to u mnie dużo lepiej działa kora dębu.
Lekarz chyba lepiej wie czy jest jej potrzebna masc czy nie
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 19:30   #5
ewe11
Raczkowanie

hmm może źle to zrozumiałyście albo ja sie źle wyraziłam chodzi o to ze ja nie mam stanu zapalnego w środku tylko na zewnatrz wargi sromowe itp nie tylko to swędzi i piecze w środku mnie nic nie piecze lekarz powiedział że te globulki mam zażyć jak mi maść nie pomoże
Stary 2008-08-22, 20:33   #6
Nathaliaczek
Raczkowanie

No to o co właściwie pytasz? Jak nie pomoże maść, to stosujesz globulki. Przecież nie da się odstawić leku, którego na razie nie bierzesz
Nawiasem mówiąc miałam kiedyś zakażenie grzybicze i też mnie w środku nie bolało ani nie swędziało. A jednak jak leczyć, to moim zdaniem całość, bo taka infekcja łatwo się roznosi ( w tym sensie, że postęp choroby jest coraz większy). Innymi słowy, dziś nie masz infekcji w środku, a jutro już będziesz miała.
W pierwszym poście napisałaś, że masz zapalenie pochwy. Jeśli tak, to wątpię aby gin przepisał ci globulki tylko tak na wszelki wypadek.
Nathaliaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 21:46   #7
Madaaa
Zakorzenienie

no to nie przejmuj sie globulkami narazie. A tak wogole one nie sa takie duze bo tam w srodku mozesz byc kilanascie razy wieksza od tej tabletki
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-23, 20:53   #8
ewe11
Raczkowanie

i chciałam dodać że boli mnie łechtaczka czytałam na tym forum ze nie jestem sama i też dużo osób bolało ale niestety były różne odpowiedzi wydaje mi się ze jest to wrażliwe miejsce chciałam dodać że boli tylko jak dotykam a jeszcze jak mam zapalenie to jest taka kulka zaczerwieniona i gdzieś tu kiedyś preczytałam ze jak wlasnie jest zapalenie to ona sie powieksza. czy wy też tak macie?
Stary 2008-08-24, 09:59   #9
anka1956
Raczkowanie

Zebyś nie miała problemu z włożeniem globulki to należy ją zwilżyć w wodzie.
anka1956 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości