|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
PRZERWA Z TABLETKAMI ANTYKONCEPCYJNYMI-CO O TY MYŚLICIE??
Od pół roku biorę Cilest-nie bez przerwy tylko normalnie,z 7dniowymi przerwami-mam 17 lat(wiem ze to malo) podobno dobrze jest zrobić sobie dłuższą przerwę (3,4msc) w braniu tabletek antykoncepcyjnych.Co o tym myslicie?podobno po dłuższym stosowaniu mogą wystąpić problemy z zajściem w ciążę a tego bym w przyszłości nie chciała.Lekarz mówi że to niemożliwe bo Cilest jest tabletką dla młodych kobiet i przy braniu z 7dniowymi przerwami takie komplikacje wystąpić nie mogą,ale mimo tego słyszałam juz nie raz że przy braniu tabletek bez dłuższych przerw jajniki się "rozleniwiają"
![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: PRZERWA Z TABLETKAMI ANTYKONCEPCYJNYMI-CO O TY MYŚLICIE??
lekarze mowia, ze w zasadzie nie trzeba robic tej przerwy (ogolnie byla zalecana po 3 latach brania), przy nowoczesnych tabletkach.
a nawiasem mowiac, dziwne, ze masz tyle lat a przywalil ci od razu z "grubej rury" cilestem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
hey
kurcze to straszne ze w tak młodym wieku trzeba sie truc ![]() ja brałam na poczatku cilest ok. 2 lata zrobily mi sie włókniaki w piersiach, cellulit ,doły,zerowe libido. itp historie ,zmienialm na minulet potworne bóle głowy w 7 dniowej przerwie ,cellulit ,zmiany nastroju w ciagu 15 minut w każda strone ,zerowe libido. odstawilam miesiac temu ,nadal nie mam okresu :-/ ,czyli organizm jest ogłupiony. ja czuje sie świetnie ,libido wróciło ![]() co do problemów z zajściem w ciaże to zaleca sie ok. pół roku po odstawieniu piguł poczekac aby organizm wróicł do naturlanego rytmu ,zdarzaja sie ciąze mnogie poniewaz bywa nadprodukcja jajeczek. osobiscie nie słyszałm aby były jakies długotrwałae problemy z zajściem w ciaze . co do przerw to kiedys zapytałam o to lekarza a on odpowiedzial ze wystarcza 7 dniowe przerwy co miesiac ,teraz stwierdzil ze dobrze byłoby zrobic po tych ponad 4 latach łykania piguł zrbic dłuższą przerw także jest kilka szkól na temat przerw a lekarze sami nie potrafia odpowiedziec co jest lepsze . pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Po kilku latach rzeczywiście można robić przerwy - ale raczej po to, żeby zobaczyć czy organizm wraca do normalnych cyklów - po pół roku taka przerwa nie ma sensu bo orgamizm ledwo sie przyzwyczaił. Poza tym jest pewne ryzyko, że po powrocie do nich pigułki już nie będą tak dobrze tolerowane jak poprzednio (bo zmieniła się równowaga hormonalna w organiźmie).
Co do odpowiedniości Cilestu dla młodej dziewczyny - może akurat jest typem bardziej gestagennym ( http://www.amwaw.edu.pl/antykoncepcj...etka_wybor.htm )- przy stosowaniu "lżejszych" piguł przy takiej równowadze hormonalnej moga wystąpić plamienia - decyzja nalezy do lekarza - inna sprawa, że z tymi ostatnimi różnie bywa.... :/
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
alraune swietna ta strona, ktora polecilas.
dawno temu jak zaczynalam brac tabletki, bardzo duzo czytalam na ten temat, ale na taki podzial jakos nie moglam trafic. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Re: A JAK JEST Z JAJECZKOWANIEM W TRAKCIE? PRZERWA Z TABLETKAMI ANTYKONCEPCYJNYMI-CO O TY MYŚLICIE??
Wybaczcie ignorancje tematowa, ale chcialabym sie upewnic co do tematu antykoncepcji; czyli w trakcie przyjmowania pigulek nie wystepuje jajeczkowanie? Czyli przez wszystkie lata przyjmowania tabletek nie mamay owulacji? Jak to wlasciwie jest?...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Re: A JAK JEST Z JAJECZKOWANIEM W TRAKCIE? PRZERWA Z TABLETKAMI ANTYKONCEPCYJNYMI-CO O TY MYŚLICIE??
FEMME*BANALE napisał(a):
> czyli w trakcie przyjmowania pigulek nie wystepuje jajeczkowanie? Czyli przez wszystkie lata przyjmowania tabletek nie mamay owulacji? Tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a i jeszcze jedno. moze bedziesz mi mogla wytlumaczyc. w wieku 16-17 lat dziewczyna nie jest jeszcze w pelni dojrzala kobieta (opieram sie na opinii lekarza-dopiero ok 20 roku zycia wszystko jest rozwiniete w pelni i najlepiej przygotowane do macierzynstwa. ). to, czy z gory zaklada, ze jest typem gestagennym? jak to wyglada?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Z tej tabeli wynika, ze ja to jestem jakies kompletne pomieszanie z poplataniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
toagusia w moim przypadku jest dokladnie tak samo! moze dlatego tak trudno bylo mi dobrac proszki.
jestesmy "zroznicowane" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
dziewczyny jesli chodzi o przerwy w braniu tabletek to zaleza one od kilku czynnikow. po pierwsze jak dlugo stosujemy pigulki, po drugie jak organizm reaguje na nie, po trzecie wyniki cytologii, usg, badania piersi, krew. generalnie przy tabletkach o malej ilosci hormonow (cilest do tej grupy sie zalicza) czeste przerwy nie maja swojej racji bytu. organizm przyzwyczajony po odstawieniu troszke szaleje i potrzebuje troche czasu aby wszystko wrocilo do normy a potem znowu kolujemy go ponownym lykaniem tabletek. droga nati, porozmawaij z lekarzem. on zna twoje wyniki badan, poweidz mu jak reagujesz na pigulki, czy zauwazylas jakies niekorzystmne zmiany w organizmie itede. dobry ginekolog z pewnoscia najlepiej ci podpowie. pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.