|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
kuchnia kupowana w Ikei wizualizacja i prośba o twórczą krytykę
Cześć dziewczyny!
Właśnie jestem na etapie wykańczania/meblowania mieszkania. Zrobiłam wstępna wizualizacje kuchni (fajnie byłoby ja kupić w ikei). Podoba nam sie kuchnia stat. Na dole wrzucam wizualizacje kuchni (wstępna) oraz plan mieszkania. Prosiłabym o rady bardziej doświadczonych forumowiczek....co zmienic, jak poprzestawiać, a może całkowicie zrezygnowac z tego pomyłu, chocby z tego powodu, że najblizsza ikea jest o 170km od mieszknia ![]() Jakie macie doswiadczenia w tym temacie? |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: kuchnia kupowana w Ikei wizualizacja i prośba o twórczą krytykę
kuchenka obok lodówki?
jesli dobrze widzę to bardzo złe miejsce wybrane chyba, że jest tam jeszcze kawałek blatu lodówka w takich warunkach będzie dość częśto naprawiana lub wręcz kupowana nowa Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-03-06 o 15:17 |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powodem takiego układu jest to, że kuchnia jest otwarta na pokój, chciałam przez to ukryć lodówkę (która nie będzie zabudowana) - przy samym oknie lodówki nie postawie, gdyż po prostu okno jest na głębokości 58 cm....lodówka standardowo ma 60 cm. Pozostaje więc wrzucić kuchenkę koło zlewu (tez jest to odradzane )Lepiej jej będzie koło zlewu czy tez koło lodówki....kurka wodna ??? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
jak juz to koło zlewu
aha tam z prawej strony to jest wystająca ściana a między nią szafka i półki? ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- czyli tam gdzie jest stolik to jest część otwarta? ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- ewentualnie zrobić kawałek ściany ze szlanych pustaków z prawej strony i tam dać lodówkę a potem przesunąć bardziej w lewo stolik ![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- ewentualnie wyjście idąć od lewej: lodówka, zmywarka, zlew, kuchenka i blat ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- chyba więcej nie wymyśle |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
a gdyby lodowke watawic z ten slupek po prawej stronie zamiast szafki tej stojacej??
mialabys wtedy miejsce na dodatkowa szafke w miejsce lodowki i na caosci blat. wiele miejsca do wykorzystania a inna sprawa ze meble lepiej wygladaja jak sa symetrycznie tzn. szaka 60 cm na dole a na gorze tez 60 cm.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem tak ,mam lodowke w odleglosci 10 cm od gazowki i piekarnika i lodowka chodzi juz 11 rok bez zadnych napraw po drodze.
ale faktem jest ze nalezy ustawiac lodowka-piekarnik,zle w odleglosci od siebie najlepiej aby tworzyly trojkat ,chcoaz wiem ze udaje sie to bardzo rzadko. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
No ja nie polecam bliskiego kontaktu kuchenki z lodówką, teraz te sprzęty takie jakieś niepewne(nie to co 11 lat temu). To już lepiej przesunąć zmywarkę.. zresztą nie wiem.. właśnie sama przestawiam codziennie w tym programie te mebelki i nie mogę się na nic zdecydować, może jeśli pozwolisz dołączę się do tego wątku
A tak ogólnie z innej strony.. jakie są opinie o tych meblach? Gwarancja na 25lat.. zdania wśród moich znajomych są podzielone. |
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
kiedyś czytałam na jakims forum, że meble kuchenne z IKEA są trwalsze niz meble kuchenne BRW
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
No na pewno lepiej wyglądają, BRW ta tańsza linia to wygląda jak plastikowa, a podobno płyta mdf.. za to ta droższa linia to już za droga dla mnie. Chociaż moja mama ma ich kuchnię już 2 lata i nic jej się nie dzieje- powkładała wprawdzie najcięższe sprzęty do dolnych szafek, bo naszej znajomej właśnie półki wewnętrzne poszły i straciła całą zastawę i to w czasie świąt. Mi się Ikea podoba wizualnie, poza tym taniej można mieć więcej bajerów- zwalniające szuflady i takie tam..
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
hamulce w szufladach to groszowe sprawy
ja mam kuchnię robioną na zamówienie/ wymiar i takie bajery to groszówka jak będą pasowału mocowania to można samemu pozakąldac hamulce, chociaż zawiasy w tzw. masókach chyba nie są do tego dostosowane więc jak się da to można wymienić cały zawias czy prowadnicę |
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Komplet prowadnic Bloom do jednej szuflady to koszt koło 200 zł ,więc nie wiem czy to sprawa "groszowa" ,jeśli np ma się 10 szuflad jak ja
|
|
|
#12 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja robiąc kuchnię na zmówienie wybierając dość drogi materiał raczej nie przejmowalam się prowadnicami z Bloom (tez je mam) razem z innymi bajerami tej firmy chociazby szufladami na sztućce itd wydaje mi się, że jak robić coś to raz a dobrze - nie wyobrażam wydać na gołe szafi np. 5 tyś czy 7 tyś a np. na prowadnice, uchwyty żałować i wybrac najtańsze, troche mija się to z celem facet, który robił mi kuchnię wspólpracuje z wieloma firmami więc ma upusty i to duże - nie odczułam tego aż tak bardzo ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- hamulce mam nawet w szafkach w przedpokoju (też robiłam na zamówienie) warto |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Zgodnie z zasadami ergonomii trzy sprzęty powinny być ustawione w kolejności lodówka, zlew, piekarnik. Najpierw wyciągasz coś z lodówki i wstawiasz na blat lub do zlewu, po umyciu stawiasz na blat to smażenia. Odległość miedzy sprzętami przynajmniej 15 cm. Lodówka obok piekarnika odpada nawet nie z powodu przegrzania lodówki ale jest to po prostu niewygodne bo stojąc przy kuchence zahaczasz łokciem o lodówkę poza tym lodówka będzie non stop pochlapana.
Ja bym widział to tak (od lewej) - lodówka, cargo 15 lub 20 (nie wiem jakie tam sa wymiary), zlew, zmywarka, kuchenka i szafka. Zyskujesz więcej przestrzeni przy kuchence (wolne blaty z obu stron) która tak bardzo jest potrzebna. Przykładowo smażenie kotletów - tależ z kotletami, tależ z bułką tartą, jajkiem, i np dwa tależe do gotowych kotletów - potrzeba na to wiele miejsca. Brak tej przestrzeni to konieczność latania z jedzeniem po całej kuchni. |
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
hehe, bardzo rzeczowa opowieść, i pomyśleć że to Mężczyzna lepiej zwizualizował sobie te wszystkie kotletowe problemy niż my wszystkie tu baby razem wzięte
Co do kolejnośi lodówka-zlew-kuchenka to zgadzam się, ale może być tez od drugiej strony, nie zburzy to tak bardzo teorii Założycielki wątku, lodówka zostaje tam gdzie jest skoro ma być schowana przed okiem ludzkim a w tych drobnych sprzętach łatwiej coś pokombinować. I jeszcze jedno, dużo miejsca po obu stronach kuchenki to rzeczywiście absolutny mus, sama mam tylko miejsce z jednej strony i wkurzam sie 10 razy na dzień ![]() pozdrawiam
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Cieszę się, że masz takie hamulce nawet w szafkach w przedpokoju <lol>
Ja nie napisałam,ze nie warto dawać tych prowadnic,tylko ile kosztują;>Nie dla każdego 2000 zl na same prowadnice to "grosze"-jednak skoro wybrałaś to pewnie Ciebie stać Awusia polecam Ci system blumotion do szafek <cicho zamykające się> -tez firmy Blum Ja jestem b.zadowolona
|
|
|
#16 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:06.