|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Miłość,która zabija...
W zwiazku z tematem watku ,pozwole sobie cos zacytowac,bo to bedzie mowilo wiecej,niz moje rozwodzenie sie nad ta kwestia ....
"...Kochac kogos bardziej niz samego siebie jest przerazajace,czlowiek,z natury egoista wyzbywa sie tegoz egoizmu i daje komus milosc bezwarunkowa,wtedy moze zrobic dla ukochanej osoby wszystko,nawe zabic.... ....kogos,kto staje sie dla Ciebie jak powietrze,bez ktorego nie mozesz oddychac,kiedy go nie ma ,kiedy teskonta zamiena sie w cierpienie ,kazdy oddech az boli ..." "Milosc,jest jak zaraza ,ja Aids,na ktore nie ma lekarstwa,ludzie szukaja go od lat i nie moga znalesc,bo prawdziwa milosc jest nie uleczalna .... " "Jedna z najgorszych rzeczy na swiecie jakie jestem sobie w stanie wyobrazic,to samotnosc i...nieodwzajemniona milosc,milosc niespelniona,lub taka,ktore nie moze sie spelnic..... " "W jednej chwili wydaje Ci sie ,ze masz wszystko,a potem nagle ktos Ci to zabiera,tak samo nagle jak Ci do dal ... i wszystko to czekosz szukales przez cale zycie,wszystko czego pragneles ,o czym marzyles rozsypuje sie w drobny pyl .... to tak jakby ktos wyrwal Ci serce .... " "Jak kogos kochasz i stracisz te milosc,to juz nigdy nie bedziesz szczesliwy,nigdy z nikim ..... ,po prawdziwa milosc jest tylko jedna ,nie mozna kochac tak samo dwoch osob,nie moza byc sklonnym oddac zycie,za dwie rozne osoby ... takie rzeczy nie istnieja,milosc nie przemija ,nie rozpada sie na kawalki niczym gwiaza i nie splonie w atmosferze,nie zachodzi jak sloce,nie gasnie jak swiatlo .... taka milosc pozostawia na tobie pietno i nawet jesli nie ma z toba tego kogo kochasz,to bedziesz nosic go w sobie do konca zycia ,to jak kara ....jak tortura ... " "On mnie opetal niczym szatan i nie moge sie od niego uwolnic i chyba nawet nie chce... bol jest slodki ,a cierpienie rozkoszne..." W podobnym watku,ktory zalozylam na plotkowym,pytalam o to czy mozna kochac kogos,kogo prawie sie nie zna .... Te cytaty sa troche wyrwane z kontekstu,ale autentyczne,pisane przez osobe,ktore z powodu swojej chorej milosci leczyla sie u psychiatry i malo nie skonczyla w zakladzie zamknietym .... ta milosc chyba zamienila sie w obsesje ..... "Z milosci mozna umrzec... nie doslownie,umierasz w srodku,to jest wrecz nieludzki bol ... pozniej jestes taka kukla ,ktore je ,pije ,oddycha,ale nie zyje .... jest martwa,nic nie czujesz ... " "Tesknota potrafi zamienic sie w szalenstwo,pragnienie w obsesje ,milosc moze doprowadzic do obledu ... " Jak ktos zna film K-Pax ,jest tam taka scena,w ktorej glowny bohater w szpitalu psychiatrycznym wchodzi do pokoju pewnej pacjetki,ktora siedzi przy nakrytym dla dwoch osob stole ... - Dzien dobry , czekasz na kogos ... - Tak ,czekam .... - Jak dlugo juz czekasz ? - 11 lat.... Mozna naprawde ,doslownie oszalec z milosci... ? Jest to rzecz,ktora jak malo co mnie tak poruszyla .... spotkalam osobe,ktora prawie postradala z mysly z powodu nieszczesliwej milosci..... bardzo prosze o powazne opinie ,bo to delikatny temat ,chcialabym wiedziec,co sadzicie ?
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Miłość,która zabija...
Ckliwe banały wyjęte żywcem z tanich romansideł.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy to sa banaly,mysle,ze dla kogos kto nigdy nie kochal jest to niezrozumiale,ale z tego co mialam okazje widziec na wlasne oczy ,sa osoby,ktore cierpia z powodu takich wlasnie "banalow"....
i prosilabym o powage,bo dotyczy to bliskiej mi osoby,ktorej los,zycie jak i zdrowie psychiczne lezy mi na sercu...
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
To brzmi raczej jak "fatalne zauroczenie". Wydaje mi sie,ze tu potrzebny byłby psychiatra, a nie temat na forum/
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
jakoś nie wierzę w to.
Myślę, że osoba, która "umiera z miłości" sama sobie robi krzywdę. Katuje się z własnej woli. Nie wiem czy taki ból sprawia jej przyjemność czy co... Jednak ja jestem przekonana, że odrobina silnej woli i mozna wyleczyć się z każdej, nawet największej miłości (doświadczenie :F). Zastanawia mnie tylko dlaczego człowiek dopuszcza się popadania w taki obłęd. Może boi się nowego, lepszego, prawdziwego uczucia? Boi się odpowiedzialności za drugą osobę? Może po prostu uwielbia się zadręczać? Poprę koleżankę z góry. Ja także uważam, że takie umieranie z miłości jest wyjęte z tanich(?) romansideł. Ba, to chyba one przyczyniły się do tego, że człowiek chce się tak zadręczać, chcąc na siłę przeżyć takie wielkie "love story" jak w filmie czy książce. Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2009-04-15 o 19:44 |
|
|
|
|
#6 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale,z tego co widze nie odnioslo to zadnego skutku ![]() Ja nie naleze do osob zbyt romantycznych ,moze nawet wcale nie jestem romantyczka i takie "cos" to widzialam tylko na filmach ....ale to brzmi przerazajaca.... az,czlowiek balby sie zakochac,bo noz widelec i mnie tak ktos "opeta" ... i co ja wtedy zrobie ,lekrzy nigdy nie lubilam,nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazic,ze mialabym sie leczyc z powodu ...jakiegos faceta ![]() po moim trupie ![]() ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
![]() kurde,ale moze to i nawet lepiej
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie to jakieś wyolbrzymianie zauroczenia, czy obsesji...
Bądźmy powazni, czasy Wertera, Lotty, Wokulskiego i Izabeli minęly bezpowrotnie
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kiedys w koncu trafia sie na ta "ostatnia" osobe, ale przechodzi sie zazwyczaj w zyciu kilka zakochan. Ja niegdys umieralam z nieszczęśliwej miłosci, dzis z otwartym sercam czekam na nowa, mysle, ze niebawem zapuka do moje wiosennego serducha
Moher to siła.Moher to władza. Moherowych kapeluszy.Nigdy się nie zdradza. Moher daje młodość.Niesie wielkich przemian wiatr Moherowy beret opanuje świat. "Wielkie historie miłosne mogą nie mieć końca. Ale co muszą mieć nieodzownie – to początek." ~Kłamczucha |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie istnieje taka miłość, z której nie da się wyleczyć a jesli istnieje związek oparty na zaufaniu, przyjaźni, odpowiedzialnosci, pożądaniu (etc) to dlaczego taka miłość nie może przetrwać na wieki wieków? To my jesteśmy kowalami własnego losu. Nie ma nic takiego jak przeznaczenie. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie umiem jej pomoc ,skoro lekarz nie potrafil ...
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Jestem skłonna wierzyć, że ktoś może popaść w obłęd z powodu milości, ale jedynie w przypadku, gdy ogólnie ma problemy ze soba i skłonności psychiczne. W końcu ileż jest zbrodni popełnianych z zazdrości chociażby o druga osobę ( w Polsce może mniej, ale Ameryka zdecydowanie przoduje w świrach). Myślę, że takie schizy nie biorą się znikąd, że już w kimś wcześniej siedziały, a ujawniają się z tego a nie innego powodu, bo jest on wystarczająco intensywnym bodźcem (miłość np.), żeby to z nich uwolnić.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
|
#16 | ||
|
Zakorzenienie
|
To jest dla mnie jak choroba,ktore moze doprowadzic do tragedii,czasem to sie nawet boje sluchac tej osoby i tego co mowi,bo brzmi to strasznie....
Torturuje sie sama,powiedziala,ze nie potrafi sie nawet zblizyc do innego mezczyzny,tamten stal sie poprostu centrum wszystkiego .... ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
,ale psychoterapia nie dziala... ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem przekonana,ze ta osoba nigdy nie miala zadnych problemow ze soba,ona nie zachowuje sie jak wariatka,chora na umysle,poprostu strasznie cierpi,jest pograzona w glebokiej depresji,nie jest psychopatka ...
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
Siedzisz jej w głowie? Jesteś wybitnym specjalistą od zaburzeń psychicznych? Potrafisz diagnozować problemy psychiczne? Podejrzewam, że nie. Osoba z ukrytymi zaburzeniami może się przez miesiące, lata zachowywać całkiem normalnie dla osób postronnych. Silna, ustabilizowana psychika nie wali się w gruzy z powodu zawiedzionej dumy, miłości. To nie tak działa. Tutaj coś musiało nie grać, aby były takie stany psychiczne. Mogłoby wystąpić gdyby związek był długotrwały i bardzo toksyczny, ale to nie taka sytuacja.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-04-15 o 20:25 |
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo jeszcze osoba, która dawno już zapomniała o tej swojej nieszczęśliwej miłości, ale lubi się umartwiać i robi to na pokaz. Takie bzdury to ja czasami piszę, gdy mam podły humor, a uwierz nie umieram z miłości
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest poprostu bardzo nieszczesliwie zakochana,a wy odrazu zaczynacie z niej psychopatke robic,cierpi,zadrecza sie to miloscia,wspomnieniami .... ale nie ma jakis chorych odpalow ....
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli miłość na zabijać... to to nie jest miłość. Tyle. Miłość dodaje skrzydeł, zawsze. Dodaje odwagi i chęci do życia. I nieważne czy jest to zdrowa miłość do siebie, miłość do drugiego człowieka czy miłość do świata i do życia w ogóle.
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I nie wydaja mi sie rowniez,zeby tylko ta szczesliwa moglabyc miloscia.... Sama nigdy nie bylam zakochana,ale sa rozne rodzaje milosci,moze byc to milosc nieodwzajemniona,milosc ktore miala jakies tragiczne,fatalne zakonczenie ,lub z jakiegos powodu zostale przerwana i ludzie nie moga ze soba byc,rozne rzeczy widzialam i rozne historie slyszalam,wiec nigdy nie uwierze,ze prawdziwa milosc to tylko taka,kiedy jest sie szczesliwym...
|
|
|
#24 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to niby co mialo znaczyc ? Doris ...
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake Edytowane przez Romanaccia Czas edycji: 2009-04-15 o 20:46 |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Bzdury ! zycie jest bardziej skaplikowane niz mogloby sie wydawac,zazdroszcze niektorym takiego lekkiego i pozytywnego sposobu myslenia... ja tak nie umiem,ja tez dostalam od zycia nie zle po dupie i wiem,ze zycie nie jest wcale proste ,nie bylam nigdy nieszczesliwie zakochana,ale czlowiek cierpienia nie wymysla,nadal jestem zdania,ze milosc moze miec wiele twarzy,ale zeby sie o tym przekonac trzeba jej doswiedczyc i zycze kezdemu ,zby spotkal tylko taka milosc,ktore bedzie uskrzydlac,bo na te nieszczesliwa to mi samo patrzenie wystarczy....
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
A ja jestem Arisa? Poza tym pomimo słownictwa jakiego Arisa użyła, ja wiem o co jej chodzi - zdaje się, że w domyśle nawiązywała do sytuacji w USA, gdzie tacy "nieszczęśliwi z miłości" mają dostęp do broni palnej, a wtedy robi się niebezpiecznie - i nie wrzuciła wszystkich do jednego worka z napisem "psychopata". Psychopata, a osoba z zaburzeniami psychicznymi, czy problemami na tym tle, to jednak różnica. Ty natomiast postawiłaś zarzut, że i ja próbuję z kogoś robić wariata i psychopatę.
Założyłaś wątek po to, aby wszyscy potwierdzali Twoje zdanie. Czyli nie wiem po co... |
|
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cóż, Twoje życie jest takie jakie chcesz żeby było. A jeśli chodzi o miłość, to sama z siebie jest pozytywna. I tyle.
|
|
|
#30 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi sie az zagotowalo,jak o tych swirach przeczytalam... napisalam juz kilkakrotnie,ze nie ma ona zadnych powaznych zaburzen psychicznych,leczyla sie psychiatrycznie,lekarz nie stwierdzil takowych,powodem leczenia byla depresja z powodu nieszczesliwej milosci i ja nadal twierdze,ze jest ona poprostu bardzo nieszczesliwa i cierpi ,czy to odrazu o zaburzeniach swiadczy ... Ludzie czesto tak mysla patrzac na ludzi,ktorzy poprostu cierpia,bo trudno im jest teb ich bol pojac... ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
idaelem byloby,gdyby kazdy mog byc szczesliwie zakochany....
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

.... ta milosc chyba zamienila sie w obsesje ..... 

,moze nawet wcale nie jestem romantyczka i takie "cos" to widzialam tylko na filmach ....

kiedys w koncu trafia sie na ta "ostatnia" osobe, ale przechodzi sie zazwyczaj w zyciu kilka zakochan. Ja niegdys umieralam z nieszczęśliwej miłosci, dzis z otwartym sercam czekam na nowa, mysle, ze niebawem zapuka do moje wiosennego serducha