Rozliczenie podatkow - do kiedy i jak? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-07, 13:22   #1
bianeczkaa
Zakorzenienie

Rozliczenie podatkow - do kiedy i jak?

Witajcie. Powiedzcie mi jak się mam rozliczyć i do kiedy? Posiadałam własną działalność gospodarczą ale musiałam jazawiesic. w 2009 była aktywna jużtylko 2 miesiące. Poza tym pracowałam na zlecenie jako hostessa, miesiąc w salonie kosmetycznym ( wypełniłam tam jakies pismo o podatku le nie pamiętam dokładnie co, i od grudnia pratuję na umowę o pracę. Poprzednio rozlicałam się na picie 16A bo byłam na karcie podatkowej a teraz?
Dodam że dowiedziałam siętyle, ze do 31 stycznia mam się rozliczyć pitem 16a, do 31 kwietnia 37 za zlecenie, ale pani nic mi nie powiedziała na temat tego rozliczenia za grudzień za umowę o pracę, czy księgowa w firmie mnie rozliczy?

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

Edytowane przez bianeczkaa
Czas edycji: 2010-01-07 o 13:32
bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 18:26   #2
Kasia546
Przyczajenie

Dot.: Rozliczenie podatkow - do kiedy i jak?

Z tytułu umowy o pracę powinnaś dostać pit-11 za grudzień 2009 i rozliczyć go razem z umową- zlecenie na picie-37, tylko że w innych rubrykach wpiszesz przychód z umowy o pracę, a w innej z umowy zlecenie
Stary 2010-01-14, 12:29   #3
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasia546 Pokaż wiadomość
Z tytułu umowy o pracę powinnaś dostać pit-11 za grudzień 2009 i rozliczyć go razem z umową- zlecenie na picie-37, tylko że w innych rubrykach wpiszesz przychód z umowy o pracę, a w innej z umowy zlecenie
Właśnie, przy okazji. Czy nie mieli wprowadzić czegoś takiego, że za pracownika może rozliczać się pracodawca? Że jeśli pracownik się zgodzi, to wtedy pracodawca wypełnia jego pita? Coś takiego mi się gdzieś w połowie 2009 obiło o uszy.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 13:13   #4
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Witajcie. Powiedzcie mi jak się mam rozliczyć i do kiedy? Posiadałam własną działalność gospodarczą ale musiałam jazawiesic. w 2009 była aktywna jużtylko 2 miesiące. Poza tym pracowałam na zlecenie jako hostessa, miesiąc w salonie kosmetycznym ( wypełniłam tam jakies pismo o podatku le nie pamiętam dokładnie co, i od grudnia pratuję na umowę o pracę. Poprzednio rozlicałam się na picie 16A bo byłam na karcie podatkowej a teraz?
Dodam że dowiedziałam siętyle, ze do 31 stycznia mam się rozliczyć pitem 16a, do 31 kwietnia 37 za zlecenie, ale pani nic mi nie powiedziała na temat tego rozliczenia za grudzień za umowę o pracę, czy księgowa w firmie mnie rozliczy?
rozliczasz sie zbiorczo na picie 36. Jak nie umiesz i masz taka poplatana sytuacje, to lepiej wybierz sie z tym do jakies ksiegowej - ona Ci powie jakie dokladnie powinnas jej dostarczyc dokumenty z kazdego z tych miejsc.

Cytat:
Napisane przez Kasia546 Pokaż wiadomość
pit 36, bo byla w roku kalendarzowym dzialalnosc gospodarcza.

Cytat:
Napisane przez arisa Pokaż wiadomość
Właśnie, przy okazji. Czy nie mieli wprowadzić czegoś takiego, że za pracownika może rozliczać się pracodawca? Że jeśli pracownik się zgodzi, to wtedy pracodawca wypełnia jego pita? Coś takiego mi się gdzieś w połowie 2009 obiło o uszy.
tak, ale tylko w przypadku gdy w ciagu roku to Twoje jedyne zrodlo dochodu. Juz zmiana pracy w ciagu roku powoduje, ze zaden z pracodawcow Cie nie rozliczy, bo oni miedzy soba sie nie wymieniaja informacjami, a wszystko musi byc na picie.

Poza tym jak ktos ma inne zrodla dochodu, wspolmalzonka z ktorym chce sie rozliczac wspolnie, czy tez ma co odliczac od podatku (chociazby glupi rachunek za net), to juz rozliczanie przez pracodawce odpada i bierze sie od niego tylko pit 11.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 21:33   #5
Kasia546
Przyczajenie

Tak, była działalność. bianeczkaa napisała, ze dowiedziała się ze musi się z tego rozliczyć na PIT-16a, czyli rozumiem , że jest to karta podatkowa, to po co ma składać pit- 36 z działalności ??
Stary 2010-02-02, 23:09   #6
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
rozliczasz sie zbiorczo na picie 36. Jak nie umiesz i masz taka poplatana sytuacje, to lepiej wybierz sie z tym do jakies ksiegowej - ona Ci powie jakie dokladnie powinnas jej dostarczyc dokumenty z kazdego z tych miejsc.

pit 36, bo byla w roku kalendarzowym dzialalnosc gospodarcza.

tak, ale tylko w przypadku gdy w ciagu roku to Twoje jedyne zrodlo dochodu. Juz zmiana pracy w ciagu roku powoduje, ze zaden z pracodawcow Cie nie rozliczy, bo oni miedzy soba sie nie wymieniaja informacjami, a wszystko musi byc na picie.

Poza tym jak ktos ma inne zrodla dochodu, wspolmalzonka z ktorym chce sie rozliczac wspolnie, czy tez ma co odliczac od podatku (chociazby glupi rachunek za net), to juz rozliczanie przez pracodawce odpada i bierze sie od niego tylko pit 11.
Dzięki za info

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:06   #7
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

pracowałam w lipcu na umowę-zlecenie, dostałam coś ponad 300zł, z tego odliczono podatek 50zł...
PIT-11 powinien wypełnić za mnie pracodawca? (i przesłać go do mnie i do Urzędu Skarbowego?)...
w tym roku chyba do 1 marca jest na to czas?

Jak już dostanę ten PIT-11 to co dalej mam zrobić? (jestem niepełnoletnia, pierwszy raz pracowałam na zlecenie właśnie i zupełnie jestem zielona w tym wszystkim:P nie mam konta bankowego, pieniądze za zlecenie dostałam do ręki).. a jak go nie dostanę?

Pracowałam tylko w lipcu, i w sierpniu dostałam rachunek:
Wystawiający: (moje dane)
Racunek dla: (dane pracodawcy)
za wykonanie zgodnie z umową zlecenia z dnia 01-07-2009 prac określonych w umowie
Stwierdzam wykonanie prac objętych rachunkiem i zatwierdzam do zapłaty (podpis pracodawcy)
Podatek od umowy zostanie wpłacony do US (podpis pracodawcy)

ja jestem wystawiającą rachunek :hm: to może ja mam sama wypełnić ten PIT-11?
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-20, 16:03   #8
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Sama się o to pytałam i oto jaką dostałam odpowiedź:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=25
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości