Pytanie! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-26, 09:25   #1
thalia85
Raczkowanie

Unhappy

Pytanie!

Witajcie!

Nie mam czasu przeszukiwać forum, a pytanie dla mnie jest bardzo ważne...Od paru lat biore Yasminelle, jestem zadowolona, tydzien temu zachorowałam na angine :/ Lekarka przepisała mi Duomox, to że zmienjszają skuteczność - wiem, nie uprawiałam seksu z chłopakiem...od wczoraj mam okres, ktory powinnam dostac dopiero za dokladnie 12 dni :/ Poszłam do lekarki, ale mi nie pomogla, pow ze mam isc z tym do ginekologa...MARTWIE się! czy to może oznaczać, że jestem na coś chora? albo na chłopski rozum że tabletki są mało skuteczne i doszło do wystąpienia wcześniejszego okresu? Dziewczyny poradzcie czy tez tak mialyście przy tym antybiotyku????? A może jakiś Lekarz Ginekolog jest na forum i mi coś poradzi...do Ginekologa wybiorę się jak będe zdrowa :/
thalia85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-26, 09:57   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie!

Na chlopski rozum skoro antybiotyk wplywa na skutecznosc pigul ,moze tez zachwiac hormonami tak ze pigulki nie maja kontroli i okres dostalas juz teraz.
Ja bym brala pigulki dokonca opakowania i dalej przerwa itd, jelsi seks to tylko z gumką.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-26, 10:03   #3
thalia85
Raczkowanie

tak zrobie...dzieki za odzew troche sie pocieszyłam

Edytowane przez thalia85
Czas edycji: 2010-02-26 o 10:04
thalia85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-26, 13:45   #4
simonee
Zakorzenienie

Tez mam takie zdanie jak paula78 bierz tabletki, stosuj gumy, przerwe zrob tak jak prawidlowo wypada...
simonee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 07:10   #5
AnciaCzy
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to AnciaCzy

to ja sie podłączę by nie tworzyć nowego wątku:
chcialam sie dowiedziec (choc pytania lekko 'z innej beczki')
* czy jest sens wziecia pierwszej tabletki antykoncepcyjnej jezeli a)stosunek nastapil wczoraj, nie byl on 'skonczony' b) bylam w 12 dniu cyklu, dni plodne mam od dzisiaj
<podobno antykoncepcyjna tabletka dziala od pierwszego uzycia, a plemniki moga 'zyc' w jajowodzie do 7 dni, a jest sobota i nie mam jak zakupic tabletki po>
ew czy jak nie pomoze czy moze zaszkodzic? <czytalam o ciazach mnogich etc>
* czy plyn preejakulacyjny ma zapach ? <podobny do spermy?>
dziecka nie planuje przez najblizszych kilka lat, wiec prosze o pomoc i z gory dziekuje
AnciaCzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 08:10   #6
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AnciaCzy Pokaż wiadomość
to ja sie podłączę by nie tworzyć nowego wątku:
chcialam sie dowiedziec (choc pytania lekko 'z innej beczki')
* czy jest sens wziecia pierwszej tabletki antykoncepcyjnej jezeli a)stosunek nastapil wczoraj, nie byl on 'skonczony' b) bylam w 12 dniu cyklu, dni plodne mam od dzisiaj
<podobno antykoncepcyjna tabletka dziala od pierwszego uzycia, a plemniki moga 'zyc' w jajowodzie do 7 dni, a jest sobota i nie mam jak zakupic tabletki po>
ew czy jak nie pomoze czy moze zaszkodzic? <czytalam o ciazach mnogich etc>
* czy plyn preejakulacyjny ma zapach ? <podobny do spermy?>
dziecka nie planuje przez najblizszych kilka lat, wiec prosze o pomoc i z gory dziekuje
Nie ma sensu brania tabletki anty jeśli to nie jest pierwszy dzień Twojej miesiączki - wtedy nie jest skuteczna od razu tylko po 7 dniach masz pewność 99,9% zabezpieczenia. Tabletka działa tylko od pierwszego dnia miesiączki-jeśli ją zażyjesz w ciągu 2-5dnia miesiączki to należy się zabezpieczać przez 7 dni.
Z tego co wnioskuje jak sę kochałaś z swoim tż to nie miałaś okresu....więc nie ma sensu jej zażycia.

Teraz to jedynie możesz sprawdzić po 14 dniach od stosunku czy to nie ciąża...

I następnym razem zamiast pójść "na całość" to pomyślcie o zabezpieczeniu i co niesie za sobą seks bez zabezieczenia (nawet jeśli nie doszło to wytrysku to jest możliwość zajścia w ciążę bo stosunek przerywany nie jest żadną metodą antykoncepcyjną!)
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 13:21   #7
ojejka89
Zadomowienie

w tym przypadku to nawet po 7 dniach nie byloby zabezpieczenia... nie widze sensu rozpoczynania teraz opakowania.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości