|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny z angielskim:) proszę o pomoc...
Hej
))Mój pierwszy post, a ja już wykorzystuję... Składam biznesplan do urzędu pracy i muszę wpisać tam nazwę firmy. Wymyśliłam ''lunatic rabbit''. To ma być taka bardzo dziwna agencja reklamowa stąd dziwna nazwa. I teraz moje pytanie... szukałam w googlach i słowo lunatic znaczy -szaleniec, obłąkany, niespełna rozumu. Czy to słowo ma jedynie negatywny wydźwięk? Bo o ile tłumaczenie szaleniec jak najbardziej mi pasuje, tak już obłąkany, czy niespełna rozumu coraz mniej pozytywnie się kojarzą. Chociaż z drugiej strony widziałam kilka nazw kapel czy innych podmiotów, które używały określenia lunatic. Mam jeszcze jedną nazwę. "Sleepwalker''. Tzn lunatyk. No i już sama nie wiem którą wybrać... Będę wdzięczna za odpowiedź
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dziewczyny z angielskim:) proszę o pomoc...
Hej,
odnośnie Twojego pytania: LUNATIC znaczy tyle co - szalony, obłąkany, a nawet GŁUPI, np. what a lunatic idea! - co za kretyński pomysł SLEEPWALKER natomiast ma w języku polskim jeden konkretny odpowiednik - LUNATYK a co powiesz na: dizzy rabbit, crazy rabbit, mad mouse?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Sleepwalker jak dla mnie jest spoko, tylko za trudne
pamiętaj, że nazwa firmy powinna być łatwa do wymówienia i zapamiętania. Nie powinna zawierać słów, które trzeba literować, np. przez telefon. Pracowałam kiedyś w firmie, której nazwa była z angielskiego (c czytane jako k) i cięężko było przez telefon - ludzie przekręcali i trzeba było po literce dyktować . Korekty faktur, bo zamiast C było K w nazwie. Niby angielskiego uczą od zerówki, ale cięężkooo...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
lunatic - konotacja negatywna, okreslenia typu: "He's a fuc*'n lunatik" czesto pojawiaja się w scenariuszach, literaturze, a tłumaczone są one np. tak "To jakis poj*b", "On jest jakiś poje*any". Kontekst mało przyjazny biznesowi
![]() zespoły muzyczne mają zwykle jakąs swoją iedologię którą dorabiaja do nazwy, nierzadko konotacja jest negatywna np. "Slayer" ale niekoniecznie pasuje to do nazwy firmy.Sama zauwazyłaś w pracy, jak wiele problemow potrafi przynieśc 1 głupia literka, która trzeba ludziom przez tel tłumaczyć, bo przekręcają. Dlatego zdecydowanie odradzam wynalazki typu sleepwalker .Jak juz koniecznie chcesz brzmieć z angielska to wybierz jakies określenie, które już dobrze funkcjonuje w j. polskim, im krótsze tym lepsze (mniej tłumaczenia przez tel :P) Zwróć uwage na propozycje jakie Ci dała sponsa_bella Edytowane przez Teamkilla Czas edycji: 2010-03-27 o 20:05 |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Większość agencji ma anglojęzyczną nazwę. Pewnie jest jakiś powód, często brzmią one zdecydowanie gorzej niż sleepwalker. Ale ja bym darowała sobie tego królika, jest już agencja white rabbit.
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Taaak te anglojęzyczne nazwy... żeby tak bardziej światowo było :P.
Pracowałam w kilku agencjach reklamowych - im bardziej wydumana nazwa - tym mniej wydumana cala reszta - czyli przerost formy nad treścią. Miłym wyjątkiem była agencja o dźwięcznej nazwie, "nieanglojęzycznej" Z drugiej strony - skoro zamierzasz prowadzic agencję reklamową, to musisz być kreatywną osobą, tego będa oczekiwali od Ciebie klienci. Sama wymyśl coś kreatywnego sama najlepiej powinnas wiedziec co ma wyrażać Twoja Nazwa
Edytowane przez Teamkilla Czas edycji: 2010-03-27 o 23:02 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.

))

ale niekoniecznie pasuje to do nazwy firmy.
sama najlepiej powinnas wiedziec co ma wyrażać Twoja Nazwa