Dziewczyny z angielskim:) proszę o pomoc... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-24, 00:16   #1
pasiakowa
Przyczajenie

Dziewczyny z angielskim:) proszę o pomoc...

Hej))
Mój pierwszy post, a ja już wykorzystuję... Składam biznesplan do urzędu pracy i muszę wpisać tam nazwę firmy. Wymyśliłam ''lunatic rabbit''. To ma być taka bardzo dziwna agencja reklamowa stąd dziwna nazwa.
I teraz moje pytanie... szukałam w googlach i słowo lunatic znaczy -szaleniec, obłąkany, niespełna rozumu. Czy to słowo ma jedynie negatywny wydźwięk? Bo o ile tłumaczenie szaleniec jak najbardziej mi pasuje, tak już obłąkany, czy niespełna rozumu coraz mniej pozytywnie się kojarzą.
Chociaż z drugiej strony widziałam kilka nazw kapel czy innych podmiotów, które używały określenia lunatic.
Mam jeszcze jedną nazwę. "Sleepwalker''. Tzn lunatyk.
No i już sama nie wiem którą wybrać...
Będę wdzięczna za odpowiedź
pasiakowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 00:49   #2
sponsa_bella
Raczkowanie

Dot.: Dziewczyny z angielskim:) proszę o pomoc...

Hej,

odnośnie Twojego pytania:

LUNATIC znaczy tyle co - szalony, obłąkany, a nawet GŁUPI, np. what a lunatic idea! - co za kretyński pomysł

SLEEPWALKER natomiast ma w języku polskim jeden konkretny odpowiednik - LUNATYK

a co powiesz na:

dizzy rabbit, crazy rabbit, mad mouse?
sponsa_bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 09:59   #3
yencia
Raczkowanie

Sleepwalker jak dla mnie jest spoko, tylko za trudne pamiętaj, że nazwa firmy powinna być łatwa do wymówienia i zapamiętania. Nie powinna zawierać słów, które trzeba literować, np. przez telefon. Pracowałam kiedyś w firmie, której nazwa była z angielskiego (c czytane jako k) i cięężko było przez telefon - ludzie przekręcali i trzeba było po literce dyktować . Korekty faktur, bo zamiast C było K w nazwie. Niby angielskiego uczą od zerówki, ale cięężkooo...
yencia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 20:04   #4
Teamkilla
Przyczajenie

lunatic - konotacja negatywna, okreslenia typu: "He's a fuc*'n lunatik" czesto pojawiaja się w scenariuszach, literaturze, a tłumaczone są one np. tak "To jakis poj*b", "On jest jakiś poje*any". Kontekst mało przyjazny biznesowi

zespoły muzyczne mają zwykle jakąs swoją iedologię którą dorabiaja do nazwy, nierzadko konotacja jest negatywna np. "Slayer" ale niekoniecznie pasuje to do nazwy firmy.

Sama zauwazyłaś w pracy, jak wiele problemow potrafi przynieśc 1 głupia literka, która trzeba ludziom przez tel tłumaczyć, bo przekręcają. Dlatego zdecydowanie odradzam wynalazki typu sleepwalker.
Jak juz koniecznie chcesz brzmieć z angielska to wybierz jakies określenie, które już dobrze funkcjonuje w j. polskim, im krótsze tym lepsze (mniej tłumaczenia przez tel :P) Zwróć uwage na propozycje jakie Ci dała sponsa_bella

Edytowane przez Teamkilla
Czas edycji: 2010-03-27 o 20:05
Teamkilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 20:54   #5
ratta
Wtajemniczenie

Większość agencji ma anglojęzyczną nazwę. Pewnie jest jakiś powód, często brzmią one zdecydowanie gorzej niż sleepwalker. Ale ja bym darowała sobie tego królika, jest już agencja white rabbit.

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 22:59   #6
Teamkilla
Przyczajenie

Taaak te anglojęzyczne nazwy... żeby tak bardziej światowo było :P.
Pracowałam w kilku agencjach reklamowych - im bardziej wydumana nazwa - tym mniej wydumana cala reszta - czyli przerost formy nad treścią.
Miłym wyjątkiem była agencja o dźwięcznej nazwie, "nieanglojęzycznej"

Z drugiej strony - skoro zamierzasz prowadzic agencję reklamową, to musisz być kreatywną osobą, tego będa oczekiwali od Ciebie klienci. Sama wymyśl coś kreatywnego sama najlepiej powinnas wiedziec co ma wyrażać Twoja Nazwa

Edytowane przez Teamkilla
Czas edycji: 2010-03-27 o 23:02
Teamkilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości