Ku przestrodze! / Ciąża pozamaciczna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-07, 08:53   #1
cien_motylka
Przyczajenie

Ku przestrodze! / Ciąża pozamaciczna

Cześć,

Okres spóźniał się dwa tygodnie więć czas zrobić test ciążowy żeby potwierdzić ta szczęśliwą nowine, dwa testy pozytywne Nigdy nie zapomne miny mojego męża gdy zobaczył dwie kreseczki i radość będę tata, Trzy dni później siedziałam grzecznie w kolejce do mojego gin, USG dopochwowe ... "Bardzo mi przykro ale jeszcze nie widać pęcherzyka ... kiedy był okres ... a więć to 5 tydzień, proszę przyjść za tydzień wedy zobaczymy maleństwo" Dostałam tylko nakaz odpoczynku i kwas foliowy Po tygodniu kolejna wizyta ... znów USG ... i znów nie widać pęcherzyka... Pytamy czy to normalne czy nic złego sie nie dzieje... W odpowiedzi dostajemy proszę przyjść za 3 dni bo to lada dzień powinno być coś widać, endometrium powiększone 27 mm, macica przygotowyje sie na wielkie wejscie pęcherzyka.
Kolejne 3 dni czekania, nerwów .... to już 7 tydzień od ostatniej miesiączki... Po trzech dniach kolejne USG dopochwowe i normalne ... nic ... nigdzie nie ma pecherzyka ... Diagnoza ciąża pozamaciczna i skierowanie do szpitala ... Oczywiście szpitala w którym leczy Pan Doktor ... Rano byłam już na oddziale, kolejne USG, badania beta HCG, czekamy na wynik ... beta HCG 560 ... mało na ten wiek ciąży ale diagnoza jest inna ciąża wczesna, leżymy na oddziale patologii az nie pojawi sie pęcherzyk, ciąża pozamaciczna wykluczona. Zaczyna się krwawienie... Dostaje luteine na podtrzymanie ciąży! Po kilku dniach kolejne HCG, wynik 540 .. tym razem lekarz uświadamia mnie w brutalny sposób, że to samopopronienie. Zostaje wypisana, po co trzymać pacjentke jak roni!!!!
Cztery dni rozpaczy w domu, krwawienie ustało... Szukam innego lekarza, który mnie dalej pokieruje.
10 tydzień od ostatniej miesiączki, ostry ból w brzuchu i bardzo obfite nagłe krwawienie... Szpital,tym razem inny, szybkie badanie, USG engometrium 32 mm ! HCG 760 ! Nie ma żadnego poronienia, diagnoza... ciąża pozamaciczna, 2 litry krwi w brzychu,stan zagrożenia życia, operacja.
po 5 godzinach od przyjącia byłam już na sali pooperacyjnej, ciąża ulokowała się w jajniku, była bardzo mała i pewnie operacja nie byłaby potrzeba gdybym nie brała luteiny! Naszczęście moje narządy nie zostały narujszone, macica wyczyszczona przez wyłyżeczkowanie...

Tak skończyła się moja przygoda z facolką w "brzuszku" ... Gdy postawiono od razu trafną diagnozę, nie narobiłabym sobie tyle nadzieji i zaoszczędziłam operacji...
Nie miałam rzadnych obiawów ciąży pozamacicznej .... Dziewczyny nie czekajcie w nieskończoność na pojawienie się pęcherzyka... Nie muszą występować wszystkie objawy gdy dzieje się coś zlego, mnie nie bolało nic, zadnego kłócia, bólu aż do momentu gdy było już naprawde bardzo źle...

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Przepraszam, nie w tym dziale umieściłam ten wątek ... Wybaczcie mamuśki
cien_motylka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 11:59   #2
mysia m
Zakorzenienie

Dot.: Ku przestrodze! / Ciąża pozamaciczna

Rozumiem, że przeszłas piekło. Bolało nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Ja straciłam ciąże w 6tc i wiem jakie to uczucie cieszyc sie a potem tylko bezradnie patrzec, jak wylewają sie z Ciebie wielkie ilosci krwi.

Jednak nie do końca zgadzam się z tym, że pierwszy lekarz źle postapił. Zrobił bete, czekał na pojawienie się pęcherzyka. To normalne- 5 tygodni od ostatniego okresu, to za wczesnie na pęcherzyk. U mnie był widoczny dopiero w 7 tygodniu ciązy! (mam 2letniego synka) A serduszko w 9tc. Dwóch lekarzy mnie juz wysyłało na skrobankę, ale na szczescie jeden poczekał, bo beta ładnie rosła. No i własnie. U ciebie beta nie rosła prawidłowo. Wzięli Cie do szpitala na obserwację. Słusznie. I tu jeden mega minus- czemu wypisali w momencie rozpoczecia się poronienia?! To jest jak dla mnie szok. Powinnas była byc wtedy pod intensywną opieką. Choc pewnie lekarz sadził, ze samo sie wyczysci. Ciąze do 8-9 tygodnia zwykle czyszcza się bez kłopotów same, jakos sobie organizm z tym radzi. Nie rozumiem czemu czyscili macicę, w drugim szpitalu, jeśli to była pozamaciczna. Kolejne niedopatrzenie, to az 3 tygodnie po (domniemanym) poronieniu bez opieki. Powinnas byłą miec zrobione dokłądne badnaie i usg zaraz po wykrwawieniu. Co do luteiny- nie jest w stanie zatrzymac ciązy, jesli ona jest zagrozona, wiec sądze ze nie miało to żadnego wpływu na dalszy rozwój pozamacicznej.

W kazdym razie z całego serca Ci współczuje, bo juz pomijają aspekt psychiczny, straszne jest to, ze pacjentka musi wiedziec wiecej nieraz od lekarza. Sprawdzac go na kazdym kroku. Ja pierwsza ciaze miałam niby piękna ładną, wizyty u gina co 2 tygodnie- 100zł kasowała za kazdą, usmiechała sie, ze cudnie jest, a w 34tc wyladowałam w szpitalu, bo łozysko było w koszmarnym stanie a dzieciak wazył niespełna 900g zamiast przynajmniej 2,5. Wtedy się obudziłam. Dlatego ja tutaj dodam taką apelację- kobiety, nie ufajmy jednemu lekarzowi- poradzmy sie 2 czy 3, nawet jeśli wszytsko na pierwszy rzut oka jest ok.
Stary 2010-07-12, 13:36   #3
Sosnowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
Rozumiem, że przeszłas piekło. Bolało nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Ja straciłam ciąże w 6tc i wiem jakie to uczucie cieszyc sie a potem tylko bezradnie patrzec, jak wylewają sie z Ciebie wielkie ilosci krwi.

Jednak nie do końca zgadzam się z tym, że pierwszy lekarz źle postapił. Zrobił bete, czekał na pojawienie się pęcherzyka. To normalne- 5 tygodni od ostatniego okresu, to za wczesnie na pęcherzyk. U mnie był widoczny dopiero w 7 tygodniu ciązy! (mam 2letniego synka) A serduszko w 9tc. Dwóch lekarzy mnie juz wysyłało na skrobankę, ale na szczescie jeden poczekał, bo beta ładnie rosła. No i własnie. U ciebie beta nie rosła prawidłowo. Wzięli Cie do szpitala na obserwację. Słusznie. I tu jeden mega minus- czemu wypisali w momencie rozpoczecia się poronienia?! To jest jak dla mnie szok. Powinnas była byc wtedy pod intensywną opieką. Choc pewnie lekarz sadził, ze samo sie wyczysci. Ciąze do 8-9 tygodnia zwykle czyszcza się bez kłopotów same, jakos sobie organizm z tym radzi. Nie rozumiem czemu czyscili macicę, w drugim szpitalu, jeśli to była pozamaciczna. Kolejne niedopatrzenie, to az 3 tygodnie po (domniemanym) poronieniu bez opieki. Powinnas byłą miec zrobione dokłądne badnaie i usg zaraz po wykrwawieniu. Co do luteiny- nie jest w stanie zatrzymac ciązy, jesli ona jest zagrozona, wiec sądze ze nie miało to żadnego wpływu na dalszy rozwój pozamacicznej.
.
Pewnie dlatego, że macica "nie wie" gdzie umiejscowi się pęcherzyk i jest przygotowana na jego przyjęcie - endometrium rozrośnięte i takie tam.

A obu forumowiczkom (Motylkowi i Mysi) ogromnie współczuję przeżyć i życzę duzo, dużo szczęścia i siły.
Sosnowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-13, 08:04   #4
mysia m
Zakorzenienie

Sosnowa, dziekuję, ale ja miałam bardzo duzo szczęścia. Więc te kciuki to ja lepiej oddam Motylkowi. Mój synus choc urodził sie z niedowagą, zniekształconymi nóżkami (zbyt mało wód i złe ułozenie zaklinowały jego stopki w kanale rodnymi) podejrzeniem kłopotu ze słuchem, dziś po rehabilitacji jest całkowicie sprawny i ma całe dwa lata. Rozwija się prawidłowo, słuch w porządku. Synus jest rozrabiaka i wszedzie go pełno.

Mamy zdrowe i szczesliwe dziecko, wielu kobietom nie jest to dane. Więc to im życze wiary i siły.

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości