|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Wakacje pod gruszą
Witam Kochane
![]() Korzystacie z tego cudownego świadczenia? Czy zawsze się należy? Dzwoniłam do pip-u i jedna Pani mi powiedziała, że jak najbardziej mi się należy a druga, że nie :/ Jak to z tym jest?
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wakacje pod gruszą
Ja korzystam, jestem zadowolona
![]() a to czy jest czy nie zależy od firmy czy ma fundusz odpowiedni. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
ale ponoć firma, która zatrudnia powyżej 20 osób ma obowiązek mieć fundusz socjalny. A ja na pasku widzę, że takiego nie ma, a firma jest ogromna
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Korzystam. Tak na marginesie - wczasy pod gruszą, a nie wakacje. U mnie w pracy należy się pracownikowi co dwa lata. Jeśli u Ciebie jest fundusz socjalny, potrącają Ci składkę na niego co miesiąc, to pewnie też Ci się należy. Dowiedz się w kadrach.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
w duzej mierze zalezy to od tego,czy firma jest przedsiebiorstwem panstwowym ( tu przewaznie sa wczasy pod grusza ), czy przedsiebiorstem prywatnym ( nie slyszalam by byly ). podobnie jest z tzw. 13ta pensja, o ktorej moge sobie pomarzyc, bo u mnie nie ma czegos takiego, baaa, nawet nie ma premii prawie,a jej otrzymanie graniczy z cudem i nie sa comiesiecznie przyznawane, z reszta ich kwota tez nie jest powalajaca, ok w wysokosci zarobkow z jednego dnia pracy.
w pkp, mpk, urzedach, niesprywatyzowanych zakladach sa wczasy.... zaluje,ze u mnie nie ma,bo nie powiem,ze by sie przydalo... z reszta przeczytalam gdzies w watku,ze przeciez 50tys to wynagrodzenie za srednia pensje z dwoch lat, myslalam,ze i ja mam srednia pensje,ale na 50 tys musialabym pracowac ok 3 i pol roku
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to, że ok. 60-65% zatrudnionych owej średniej nie osiąga, to inna sprawa... bo wszyscy wiemy z czego wynika ![]() Co do Wczasów pod Gruszą, to wydaje mi się, że nie są one równoznaczne z istnieniem funduszu socjalnego.. Fundusze socjalne Znalazłam tak: "W rozumieniu ustawy działalnością socjalną są usługi świadczone przez pracodawców na rzecz: * różnych form wypoczynku; * działalności kulturalno - oświatowej (np. zakup biletów do kina, teatru, opery, na wystawę), sportowo - rekreacyjnej; * udzielania rzeczowej lub finansowej pomocy materialnej (np. zakup konkretnych towarów czy bonów lub talonów towarowych); * zwrotnej lub bezzwrotnej pomocy na cele mieszkaniowe na warunkach określonych odrębną umową." i to, na co przekazuje się owe środki określone jest w Zakładowych Regulaminach Funduszu Socjalnego... Wydaje mi się, że może być tak, że na przykład kasa idzie na paczki dla dzieci pracowników, na imprezę dla dzieci pracowników z okazji Mikołajek i na pożyczki mieszkaniowe dla pracowników... Co więcej, znalazłam informację, że od 2004 roku nie ma obowiązku tworzenia Funduszu Socjalnego w firmach. Nie wiem na ile pewne sa te informacje... http://www.vat.pl/zfss/index.php
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-06-30 o 14:12 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
oj prawda. wczasy pod grusza sa w budzetówkach, w prywatnych sie zdarzaja, ale przewaznie przysluguja ( jak i inne swiadczenia tego typu) po kilku latach wspolpracy ( ja sie spotkalam ze po 3). chociaz prawda jest taka, ze obecnie firmy prywatne w ogole nie maja funduszu socjalnego.
ja np pracuje przy komputerze i nawet mi sie nie nalezy dofinansowanie do okularow, chociaz bylam przekonana, ze to sie nalezy bez wyjatku, jak czlowiek pracuje na umowe o prace i powyzej 4 godzin dziennie przy komputerze.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.