![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Mamusie Kwietniowe 2015! cz.III
Witamy mamusie w II części naszego watku
![]() Lista mamuś:
Osoby, które chcą być na liście proszę o prv Mamusie Aniołkow ![]() ![]() -mariolaw_132 -Justyna0827 -Jess922 -xxmartinixx -Agnieszakk LINK DO I CZ. LINK DO II CZ. Wyprawka Ubranka dla dziecka: - kaftaniki ciepłe i cienkie – 6 sztuk - body z długim rękawkiem - 8 sztuk - body z krótkim rękawkiem - 6 sztuk - śpiochów lub pajacyków - 8 sztuk - sweterki/bluzy - 4 sztuki - spodenki/półśpiochy - 4 pary - rękawiczki niedrapki - 3 pary - rękawiczki bawełniane – 2 pary - skarpetki lub bucików bawełnianych - 4 pary - cienkie czapeczki bawełniane - 4 sztuki - cieplejsze czapeczki osłaniające uszy - 4 sztuki - kurteczka, śpiworek albo cienki kombinezon - buciki niemowlęce lub grube skarpety dla niemowląt Do pokoju maluszka: - mebelki/łóżeczko/kołyska - ochraniacz na szczebelki - materac do łóżeczka (najlepiej kokosowo-gryczany) - folia ochronna na materac – 2 sztuki - prześcieradło – 3 sztuki - komplet pościeli (poduszka+kołderka najlepiej ze sztucznym wkładem, naturalne może uczulać) – 2 sztuki - miękkie kocyki – 2 sztuki - jeden grubszy kocyk - śpiworek, rożek - komoda z przewijakiem lub stolik do przewijania - mata lub nakładka na przewijak (do łatwego utrzymania czystości) - pojemnik na brudne pieluchy (ewentualnie) - elektroniczna niania/rejestrator oddechu - karuzelka do łóżeczka Do pielęgnacji maluszka: - pieluchy dla noworodka 1 opakowanie (nie ma sensu kupować więcej, bo w razie alergii wyrzucimy) - wilgotne chusteczki pielęgnacyjne - maść na odparzenia (np. Sudocrem) uważałabym z Sudocremem. najlepiej stosować go dopiero jak jest problem, a jak nie ma, to coś lżejszego - np. maść Bepanthen - preparat do pielęgnacji pępka (np. Octenisept lub spirytus 70%) - oliwka/balsam dla maluszka - krem do buzi z filtrem (ważny na spacery) - wanienka + stelaż - termometr kąpielowy - płyn do kąpieli przeznaczony dla noworodka - ręcznik kąpielowy duży 3 sztuki (może być z kapturkiem) - sól fizjologiczna do przemywania oczu - płatki bawełniane, sterylne gaziki - miękka szczotka do włosów - nożyczki do paznokci (zaokrąglone czubki) - aspirator do noska - termometr do wanienki i zwykły - proszek do prania ubranek niemowlęcych (np. Lovela) - pieluszki tetrowe (10 sztuk), flanelowe (2-4 sztuki) Jedzenie: - butelki do karmienia – 2 sztuki ze smoczkami o małym przepływie (lepsze lateksowe widać po nich, kiedy należy wymienić na nowy) - 1 butelka na wodę/herbatkę - pieluszki tetrowe/śliniaczki - laktator i 3 pojemniki do przechowywania pokarmu - poduszka do karmienia - wkładki laktacyjne - śliniaczki 3 sztuki - szczotki do czyszczenia butelek Na spacer: - wózek/nosidełko/chusta - kocyk – 2 sztuki – jeden grubszy, drugi cieńszy - poduszeczka do wózka - pieluszki bawełniane – 5 sztuk (na spacer ładniejsze niż tetrowe J) - parasolka do wózka/moskitiera/folia przeciwdeszczowa - termoopakowanie na butelkę - krem ochronny do buzi Inne: - rożek – 2 sztuki - smoczki uspokajające (jak do karmienia lateksowe to tutaj też, jak tam silikonowy to tutaj też) - chusta do noszenia dziecka - łóżeczko turystyczne + materac - pościel do łóżeczka turystycznego - podkłady jednorazowe (do przebrania malucha gdzieś poza domem, do położenia pod prześcieradło w łóżeczku, itp.) - do kupienia np. w rossmannie Do szpitala dla maluszka: - najwygodniejsze z ubranek – zestawy na co najmniej 3 dni - czapeczka - rękawiczki niedrapki - pieluszki jednorazowe – 1 paczka - pieluszki tetrowe – 5 sztuk - rożek lub kocyk - telefon z numerem do TŻ – jakby czegoś nam brakowało to przywiezie - ubranko na wyjście ze szpitala – lepiej by TŻ przywiózł później, gdy będzie znany dokładny rozmiar malucha Dla mamy - szpital - Dokumenty (dowód tożsamości, dowód ubezpieczenia: mimo, że ciężarna jest zawsze ubezpieczona, często wymagany dokument w szpitalu, NIP pracodawcy lub NIP własny w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej, karta przebiegu ciąży, oryginały wyników badań z okresu ciąży: grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: - koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić - jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital) - pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) - woda mineralna niegazowana - zegarek do określania czasu skurczów - TŻ Na okres poporodowy: - podkłady poporodowe Bella Mama – 2 paczki - podpaski – 1 paczka - majtki jednorazowe lub siateczkowe – 6 sztuk - koszule nocne do karmienia najlepiej z krótkim rękawem – 2 sztuki - szlafrok - dres - kapcie/ klapki pod prysznic - biustonosze do karmienia – 2 sztuki - maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen - wkładki laktacyjne - przybory toaletowe, kosmetyki (delikatne, żeby nie wywoływać dodatkowych podrażnień) - ręczniki - sztućce, kubek, papier toaletowy - telefon i ładowarka - książka do poczytania, gdy maluch śpi/aparat fotograficzny/kamera - pieniądze na nieprzewidziane wydatki - ładne ubranie i kosmetyki na wyjście – każda z Nas chciałaby wyglądać pięknie, prawda? (najlepiej jednak naszykować to w domu i mąż przywiezie w dniu wypisu) TRYMESTRY I TRYMESTR 1 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 1 do 4 tygodnia. (1t 1d - 3t 6d) 2 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 5 do 8 tygodnia. (4t 1d - 7t 6d) 3 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 9 do 13 tygodnia. (8t 1d - 12t 6d) II TRYMESTR 4 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 14 do 17 tygodnia. (13t 1d - 16t 6d) 5 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 18 do 22 tygodnia. (17t 1d - 21t 6d) 6 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 23 do 27 tygodnia.(22t 1d - 26t 6d) III TRYMESTR 7 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 28 do 31 tygodnia. (27t 1d - 30t 6d) 8 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 32 do 35 tygodnia. (31t 1d - 34t 6d) 9 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 36 do 40 tygodnia. (35t 1d - 39t 6d) ĆWICZENIA: 1. https://www.youtube.com/watch?v=6lsT_W7p7Ps - od Sylwii 2. https://www.youtube.com/watch?v=uf46sssAuXQ 3. http://mamawformie.pl/ - po lewej stronie są ćwicze nia podzielone na trymestry (do każdego są 3 zestawy ćwiczeń) - wspierane przez Instytut Matki i Dziecka Bardziej intensywne: 4. https://www.youtube.com/watch?v=ewdx...Px-M7j&index=2 5. https://www.youtube.com/watch?v=A5P1...7Tkwb4e-Px-M7j 6. https://www.youtube.com/watch?v=SLxb...Px-M7j&index=3 7. https://www.youtube.com/watch?v=YPbH...820pdJ&index=4 Edytowane przez niezawsze Czas edycji: 2014-10-21 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz.III
melduje sie!
![]() ![]() ale mi pachnie obiadem.. kiszki mi marsza graja...
#3 |
BAN stały
|
Witam i spadam do pozniej albo do jutra.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Melduję się i ja w III części
![]() ![]() ![]()
#5 |
Zakorzenienie
|
dobra uciekam i ja, tylko mala prosba do was, nie zrobcie mi tego i nie piszcie 100000 stron, bo bede siedziala do nocy i nadrabiala was jak wroce po warsztatah pewnie po 21
Wlasnie przyszly moje rzeczy z ali express i sa bardzo fajne, jedna bluzke ciazowa sobie zamowilam to super material, reszte dla Mai zamowilam, wiec wkleje wam bluzke, tylko jakosc kiepska |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tzt jeszcze spi. ugotuje ryz i kasze i ide go budzic bo nie wytrzymam ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Melduje sie
![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Melduje sie w III czesci
![]() ale ten czas szybko leci a z Wami jeszcze milej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() niezawsze sliczna ![]()
#10 |
Zakorzenienie
|
Witam się w III części
![]() ![]() ![]() Ja sobie nie wyobrażam jak ma się trzymać ten podkład na du...pie jak nie można majtek???? ![]() czajelka - do prywatnej nic nie bierzesz? koszuli (lub piżamki ![]() Wcinam placki ziemniaczane ze śmietaną
#11 | |
Rozeznanie
|
Do mnie dzis przyszly botki, juz na balerki za chlodno a do plaszczyka nie mialam takich szybko biegow
![]() http://allegro.pl/botki-lakier-skora...31214585.htmle ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A ja wam wrzucam moje nowe hybrydki zeby sie pochwalic
![]() I zbieram dipkr do dentysty szybko ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Witam sie i ja w 3 czesci. Padac u mnie zaczelo i glowa mi teraz peka od tej pogody
#14 | |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry w 3 części
![]() Cytat:
![]() Halo prosimy się zatrzymać do kontroli, koszula do góra!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Niezawsze zapraszam serdecznie tylko nie wiem czy będzie smaczna bo pierwszy raz gotuję a zrobiłam wielki 5cio litrowy gar na mnie i Tż
![]() ![]()
![]() 17 cs ![]() 11.07.2014- II kreseczki ![]() ❤ 1.08.2014 08.03.2015 ![]() 1CS Edytowane przez Patusia1711 Czas edycji: 2014-10-14 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi wczoraj babka w rejestracji mówiła, że powoli powinnam się zastanowić nad wyborem położnej, bo ok 20tyg już powinnam mieć wybraną. Tylko teraz się zastanawiam jak to jest... niedaleko mnie mieszka położna, i czy jeśli ona jest położną w szpitalu to ją też mogę sobie wybrać czy to musi być położna, która ma jakiś specjalny kontrakt czy też z mojego ośrodka zdrowia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Czajelka a możesz zdradzić ile taka przyjemność w prywatnej klinice kosztuje (o ile to nie tajemnica)?
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieki nie widac butow! Cytat:
![]() Kontrola lekarza jest, wszystkie wtedy bozenke pokazuja mu ![]() BOLECZKA sliczne i juz pisalam do Ciebie na czym robisz!? Ja uzywam Indigo hybryd |
||
![]() ![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- "sciagac maaajtki!" :P
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
http://allegro.pl/botki-lakier-skora...631214585.html moze teraz bedzie dobrze
![]() nie, nie zadna tajemnica na chwile obecna 2400zl a po nowym roku pewnie wiecej ![]()
#24 |
Zakorzenienie
|
bo ci sie literka "e" na koncu przykleila. ja ja odkleilam i widialam, sa super!
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem właśnie, bo zaraz wchodziłam... A potem jak usłyszałam, że dzidzia mała żeby pomierzyć to już nawet zapomniałam o cokolwiek dopytać.
Bo mi tak kobitka co mieszka niedaleko bardzo by odpowiadała, bo blisko i słyszałam o niej same dobre opinie, poza tym myślę, aby przed porodem wykupić u niej 3 spotkania z szkoły rodzenia - prowadzi indywidualne zajęcia z rodzicami u nich w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Odnośnie położnej to wyjaśniam: są 2 rodzaje położnych. Te w szpitalu i tzw. środowiskowe. W szpitalu przychodzisz i ta co jest na dyżurze odbiera Ci poród. Natomiast jak wracasz do domu to umawiasz się na wizytę położnej środowiskowej. Ona przychodzi 2 albo 3 razy. Pomaga karmić piersią, sprawdza jak się ma dziecko i czy rana Ci się dobrze goi.
Moja położna środowiskowa ma swoją całkowicie prywatną praktykę i ja się zapisuję na NFZ ale do niej. Zwykle położną masz wybraną tam, gdzie lekarza rodzinnego - wybierasz zwykle od razu lekarza, pielęgniarkę i położną. Jak znasz jakąś fajną babkę to najlepiej ją wybierz, bo możesz sobie zmienić. (tak jak lekarza rodzinnego - masz takie druki). Położna środowiskowa może Cię badać już przed porodem i możesz do niej dzwonić z wątpliwościami. Moja siostra miała taką jędzę, że pamiętam jak po jej wizycie płakała. A ja mam super babkę z którą się przyjaźnię i bardzo nam pomogła po tym porodzie domowym. Więc warto popytać i dobrze wybrać. Moja położna też pracuje w szpitalu przy porodach - to jest dodatkowy plus, bo może będzie Ci kobitka, którą już znasz pomagała przed porodem, w trakcie i po. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
czajelka - mówimy o Arciszewskich tak?
Myślisz, ze nawet koszulki nie trzeba? Może masz rację. Masz ich taką inf.co wchodzi w cenę? Może cena się nie zmieni po nowym roku ![]()
#29 |
Raczkowanie
|
Oczywiście te wszystkie wizyty są bezpłatne na NFZ, ale nie wiem ile dokładnie wizyt jest 2 czy 3 i ileż przed porodem też.
Jedynie położna musi mieć kontrakt z NFZ podpisany. Tak jak opieka ginekologa - też masz to w ramach NFZ. |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.