Oszukiwanie w restauracji - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-08, 10:40   #1
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Oszukiwanie w restauracji

Zostałam poproszona o byciem świadkiem na ślubie, poprosiła o to moja koleżanka ze studiów. Przy wręczaniu zaproszenia powiedziała, że robi nieduże wesele (jakieś 70 osób), ale w żadnym miejscu nie mówi, że to, co zamawia jest na ślub, bo podobno usługodawcy na dźwięk słowa "ślub" podwyższają ceny o połowę. Wesele ma się odbyć w jakiejś restauracji, gdzie organizują też chrzciny, komunie itd. No i opowiadała mi, że pierwszy raz wynajmować salę poszedł jej narzeczony, i za takie wesele ( do późnego wieczora, nie całonocne) powiedzieli mu 140 zł od osoby. Następnym razem poszła ona sama, i nie używała słów "weselne przyjęcie", powiedziała, że urodzinowe, i właściciel jej powiedział 85 zł od osoby. Menu podobno podobne , ale nie wiem dokładnie.
Przyznam, że mam mieszane uczucia - z jednej strony ją rozumiem, bo oszczędza 55 zł od osoby, ale z drugiej... Restauracja będzie przygotowana na zwykłe urodziny, a tu bum i wchodzi młody z młodą w sukni ślubnej.
Czy to jest oszustwo? Skąd taka rozbieżność w cenie?
Tak samo robi z kwiatami.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 11:01   #2
abiblabla
Zakorzenienie

Dot.: Oszukiwanie w restauracji

A różnica w cenie na pewno nie wynika z jakiegoś specjalnego przystrojenia sali, stolików, specjałów typu wiejski lub słodki kącik, czy też samego tortu weselnego?

Szczerze mówiąc ja się koleżance nie dziwię, wydawanie kupy kasy na wesele to zdaniem wielu osób głupota. Z tym że faktycznie nie wiadomo jak się w restauracji zachowają, nie wiadomo też na co dokładnie się dogadali.
Stary 2016-04-08, 11:10   #3
Ingrid80
BAN stały

Ja się też nie dziwię. Takie same różnice są też w przypadku bukietu i fruzury.
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 11:18   #4
skazana_na_bluesa
.

ale dlaczego miałoby być nieuczciwie ze strony koleżanki? bardzo często usługodawcy podwyższają ceny jak słyszą hasło ślub. nawet jeśli chodzi o makijaż czy fryzurę, a przecież nie wymyślą nagle nic nowego/eleganckiego etc.
prawdopodobnie ta sama oferta jest dla imprez urodzinowych czy weselnych, także tego... a jakieś dodatki (torty czy wiejskie stoły) młodzi mogą załatwiać u innych usługodawców.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 11:31   #5
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ale dlaczego miałoby być nieuczciwie ze strony koleżanki? bardzo często usługodawcy podwyższają ceny jak słyszą hasło ślub. nawet jeśli chodzi o makijaż czy fryzurę, a przecież nie wymyślą nagle nic nowego/eleganckiego etc.
prawdopodobnie ta sama oferta jest dla imprez urodzinowych czy weselnych, także tego... a jakieś dodatki (torty czy wiejskie stoły) młodzi mogą załatwiać u innych usługodawców.
Potwierdzam.
Nie wiem z czego to wynika, ale hasła: ślub, wesele, chrzciny, komunia podnoszą cenę.
Takie samo czesanie na wesele czy rodzinny obiad, a różnica w cenie 2krotna.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 11:45   #6
Cherie_Currie
Raczkowanie

Nie dziwię się koleżance, sama jak zamawiałam salę na obiad poślubny to słowo "ślub" nie padło od razu (chociaż też specjalnie tego nie ukrywałam, chodziliśmy często do tej restauracji i zrobilibyśmy tam obiad bez względu na cenę, bo nigdzie nie dostalibyśmy podobnego menu). Moim zdaniem okazja nie jest istotna dla restauratora, no chyba, że trafiamy na cwaniaka, który z góry sobie zakłada, że jak ślub to weźmie więcej, bo tak U takich nie miałabym ochoty robić obiadu albo właśnie celowo bym powiedziała, że to po prostu przyjęcie (nie powiedziałabym z jakiej okazji i nie wymyślała, że konkretnie urodziny czy coś).
Kiedy zamawiałam bukiet (na ostatnią chwilę, bo w sumie myślałam, żeby wcale go nie mieć) to kwiaciarka też była przekonana, że kwiaty dla kogoś/ na wesele jako gość, więc nie wiem czy przypadkiem nie pozbawiłam jej dodatkowych $ za słowo "ślub" - po prostu z mojej perspektywy nie było to istotne, bo kwiaty były maleńkie, skromne, a gdyby babeczka podała cenę z sufitu po prostu bym nie kupiła, nie był mi ten bukiet jakoś specjalnie potrzebny Nawet jak tam weszłam to od razu zapytałam czy dostanę na jutro jakiegoś kwiatka, bo na ślub potrzebuję i pytałam od której mają czynne - mina babeczki bezcenna jak przy płaceniu okazało się, że to panna młoda ma wywalone na bukiet, a nie gość
Uważam, że jeśli nie wymaga się cudów w postaci jakiegoś szczególnego udekorowania sali to po prostu nie fair są restauratorzy, którzy zawyżają cenę tylko z powodu okazji, z jakiej wydają jedzenie gościom Ja wcale nie chciałam ślubnych dekoracji ani specjalnego dekorowania stołu, więc nie wiem za co miałabym płacić - za coś, co i tak mi się nie podoba? Nie czuję się oszustką czy kombinatorką, po prostu nie znoszę ślubnych klimatów i pewnie wiele dziewczyn ma podobnie, nie zależy im na białych dekoracjach sali albo chcą to robić na własną rękę (wtedy uzgadniamy z właścicielem i po krzyku).
Cherie_Currie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 11:51   #7
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Uslugodawcy zawyzaja cene, bo wiedza, ze jak ludzie wyprawiaja slub, to z reguly sa sklonni zaplacic wiecej, stad drogie fryzury, makijaze i wiazanki slubne. Z restauracja pierwsze slysze. Jesli nie chca specjalnych przystrojen, albo zrobia sami, tort kupia sami gdzie indziej, to w sumie sie kolezance nie dziwie.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-04-08, 11:56   #8
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Miałam podobna sytuację z bukietem na ślub.
Chciałam miec bukiet z gipsówką i mini odmianą astrów - pani mi policzyła 120 zł (oczywiście powiedziałam na jaką okazję itp.)

Wysłałam mamę kilka dni później do tej samej kwiaciarni i do innej babki - 60 zł.
Mama nie wspominała o slubie tylko ot takim bukieciku na urodziny

słowo "slub" to juz przebitka o minimum kilka procent na cenie.
Tak samo jak "eko" i "bio"
Stary 2016-04-08, 12:39   #9
201805170915
Konto usunięte

jak dla mnie to nie jest oszukiwanie
btw- pamiętam jak po ślubie mojej siostry mieliśmy zarezerwowane miejsca w restauracji, poszliśmy, zjedliśmy, całość zamknęła się w ok 600 zł (było mało ludzi), nikt nawet nie wiedział, że to impreza po weselu, tym bardziej, że panna młoda do ślubu poszła w krótkiej sukience, i to jeszcze nie białej
201805170915 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 12:45   #10
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
No i opowiadała mi, że pierwszy raz wynajmować salę poszedł jej narzeczony, i za takie wesele ( do późnego wieczora, nie całonocne) powiedzieli mu 140 zł od osoby. Następnym razem poszła ona sama, i nie używała słów "weselne przyjęcie", powiedziała, że urodzinowe, i właściciel jej powiedział 85 zł od osoby. Menu podobno podobne , ale nie wiem dokładnie.
Jeżeli faktycznie, to raczej restauracja chce orżnąć młodych, a nie na odwrót
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 12:46   #11
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
W życiu na miejscu restauracji bym się na takie rozwiązanie nie zgodziła. Nie chciałabym problemów z ewentualnym zatruciem pokarmem pochodzącym z niewiadomego źródła.

I usługodawcy nie podwyższają cen bez przyczyny. Ślub to jednak wyjątkowa uroczystość, kwiaty cięte na stoły są drogie, dekoracja zgoła inna niż na zwykły obiad, a i ilość jedzenia też inna.
Według mnie postawa koleżanki to zwyczajne januszowanie.
Nie stać cię, to znajdź inne rozwiązanie, można zmniejszyć liczbę gości, zamówić tańsze dania, inne alkohole itp. To jest zwyczajne dymanie restauratora i na miejscu właścicieli byłabym w szoku i prosiła o wyjaśnienia. Bo wyobraź sobie, że jesteś tym restauratorem, masz zlecenie na zwykłe przyjęcie obiadowe/kolacyjne. Tak też komponujesz menu i dobierasz ilość jedzenia. Na weselach ludzie piją zazwyczaj więcej alkoholu, więc siłą rzeczy też więcej jedzą. No ale Ty o tym nie wiesz, myślisz, że to zwykłe przyjęcie. Serwujesz zamówione potrawy, w ustalonej wcześniej ilości. I nagle okazuje się, że jest licho, goście lekko głodni, a i wybór nie za wielki. I koniec końców ci goście później puszczą w świat informację, że byli na weselu w takim miejscu, ale nie polecają, bo trochę bieda.
No ogólnie, żenada ze strony koleżanki.
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-08, 12:51   #12
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Potwierdzam.
Nie wiem z czego to wynika, ale hasła: ślub, wesele, chrzciny, komunia podnoszą cenę.
Takie samo czesanie na wesele czy rodzinny obiad, a różnica w cenie 2krotna.
Z niczego poza tym, że można - młodzi i tak zapłacą.
Powiem jak to wygląda od strony makijażu. Wizażystki czasami słyszą pytania czemu makijaż ślubny jest droższy od wieczorowego i wymyślają: a że trwałe kosmetyki, a że to połączenie makijażu fotograficznego z wieczorowym, a że niezwykle dopracowany, więc dłużej trwa i blablabla. Prawda jest taka, że jak ktoś nie chce stracić renomy, przykłada się do każdego jednego zlecenia, używa zawsze dobrych kosmetyków, utrwala, gościom weselnym w wieczorowych makijażach też się robi zdjęcia, więc się to uwzględnia, a sam ślubny na życzenie klientki może być delikatny jak dzienny. Ślub to takie słowo-wytrych służące do zarabiania większych pieniędzy za podobną usługę.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 12:56   #13
stesia
Zakorzenienie

na miejscu tej koleżanki zorientowałabym się jak wygląda menu i czy jest jakiś specjalny wystrój na wesele, i jeśli nie było by różnicy albo byłaby taka która mi nie przeszkadza to chyba bym się zdecydowała na tą tańszą opcję, a co niech najwyżej mają niespodziankę bo jednak jeśli nie ma za dużej różnicy to cenowo różnica jest dość duża i może byłoby to małe oszustwo ze strony pm ale z drugiej strony usługodawcy też nie są w porządku śpiewając wyższą cenę bo ślub.
od wielu już osób słyszałam że makijaż/fryzura/paznokcie/bukiet w tym samym miejscu mimo że niczym się nie różnią to jak pada hasło że to ma być ślubne to cena od razu wyższa. jeszcze jak ktoś robi próbny makijaż czy fryzurę to nie dziwię się że cena jest wyższa bo jednak dwa razy robione ale w pozostałych przypadkach to chyba lepiej zataić że to na własny ślub.
poza tym sama suknia ślubna, cena dużo dużo wyższa niż inne kiecki
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 13:01   #14
marza_mr
Zakorzenienie

Również potwierdzam, słowo "ślub" magicznie podnosi cenę, osobiście sprawdzone, za swój ślubny bukiet zapłaciłam 3 razy więcej, niż za taki sam bukiet, kupowany później, jak szłam na wesele jako gość. To samo jak umawiałam się na makijaż ślubny i fryzurę, ta sama fryzura i makijaż kosztowały o połowę mniej, gdy nie były ślubne. Niestety dowiedziałam się tego po fakcie, jak już umówiłam się podając, na jaką okazję potrzebuję. Wtedy zapytałam kosmetyczkę skąd ta różnica w cenie, pani najpierw zrobiła się pąsowa, a potem powiedziała, jąkając się, że makijaż ślubny jest dodatkowo utrwalany, żeby długo wytrzymał. Miałam ochotę ja zapytać, czy jako gość, a nie PM nie mam prawa do trwałego makijażu?
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 13:07   #15
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GoyaLi Pokaż wiadomość
Ślub to jednak wyjątkowa uroczystość, kwiaty cięte na stoły są drogie, dekoracja zgoła inna niż na zwykły obiad, a i ilość jedzenia też inna.
No ale rozumiem, że koleżanka Tinker wie o tym i jest zdecydowana na mniej "weselną" dekorację stołów i mniejszą ilość jedzenia (Którego po weselu zwykle zostaje tyle, że drugie wesele by się zrobiło) Ja nie widzę tu januszowania, tylko racjonalne podejście do tematu.

Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Czas edycji: 2016-04-08 o 13:09
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 13:10   #16
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
W życiu na miejscu restauracji bym się na takie rozwiązanie nie zgodziła. Nie chciałabym problemów z ewentualnym zatruciem pokarmem pochodzącym z niewiadomego źródła.

I usługodawcy nie podwyższają cen bez przyczyny. Ślub to jednak wyjątkowa uroczystość, kwiaty cięte na stoły są drogie, dekoracja zgoła inna niż na zwykły obiad, a i ilość jedzenia też inna.
Nie stać cię, to znajdź inne rozwiązanie, można zmniejszyć liczbę gości, zamówić tańsze dania, inne alkohole itp. To jest zwyczajne dymanie restauratora i na miejscu właścicieli byłabym w szoku i prosiła o wyjaśnienia. Bo wyobraź sobie, że jesteś tym restauratorem, masz zlecenie na zwykłe przyjęcie obiadowe/kolacyjne. Tak też komponujesz menu i dobierasz ilość jedzenia. Na weselach ludzie piją zazwyczaj więcej alkoholu, więc siłą rzeczy też więcej jedzą. No ale Ty o tym nie wiesz, myślisz, że to zwykłe przyjęcie. Serwujesz zamówione potrawy, w ustalonej wcześniej ilości. I nagle okazuje się, że jest licho, goście lekko głodni, a i wybór nie za wielki. I koniec końców ci goście później puszczą w świat informację, że byli na weselu w takim miejscu, ale nie polecają, bo trochę bieda.
Ale czekaj... skoro kwiatów ciętych nie ma w cenie to znaczy że ich nie będzie. Nie każdy robiąc taki obiad chce mieć dekoracje jak z pięć razy droższego weselicha. Poza tym można menu omówić z usługobiorcą; podobnie kwestie alkoholu - czy korkowe i zorganizujcie sobie sami, czy np. jakiś pakiet w postaci baru lub opłata za każdą butelkę.

Jeżeli restauracja nie chce mieć opinii że bieda, to niech nie ma w ofercie przyjęć tańszych niż X PLN i z głowy.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 13:11   #17
2016050952
Konto usunięte

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;58625086]No ale rozumiem, że koleżanka Tinker wie o tym i jest zdecydowana na mniej "weselną" dekorację stołów i mniejszą ilość jedzenia (Którego po weselu zwykle zostaje tyle, że drugie wesele by się zrobiło) Ja nie widzę tu januszowania, tylko racjonalne podejście do tematu.[/QUOTE]

Koleżanka o tym wie i wie też, że zależy jej na tym, żeby zapłacić jak najmniej. Goście tego nie wiedzą. Moim zdaniem może ucierpieć renoma restauracji i o ile jest to po prostu zwykła knajpa, to może właściciele to przełkną, ale jeśli komuś zależy na dobrej opinii i ma trochę większe aspiracje jako restaurator, to ma wszelkie powody do wkurzenia.
Stary 2016-04-08, 13:16   #18
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Zostałam poproszona o byciem świadkiem na ślubie, poprosiła o to moja koleżanka ze studiów. Przy wręczaniu zaproszenia powiedziała, że robi nieduże wesele (jakieś 70 osób), ale w żadnym miejscu nie mówi, że to, co zamawia jest na ślub, bo podobno usługodawcy na dźwięk słowa "ślub" podwyższają ceny o połowę. Wesele ma się odbyć w jakiejś restauracji, gdzie organizują też chrzciny, komunie itd. No i opowiadała mi, że pierwszy raz wynajmować salę poszedł jej narzeczony, i za takie wesele ( do późnego wieczora, nie całonocne) powiedzieli mu 140 zł od osoby. Następnym razem poszła ona sama, i nie używała słów "weselne przyjęcie", powiedziała, że urodzinowe, i właściciel jej powiedział 85 zł od osoby. Menu podobno podobne , ale nie wiem dokładnie.
Przyznam, że mam mieszane uczucia - z jednej strony ją rozumiem, bo oszczędza 55 zł od osoby, ale z drugiej... Restauracja będzie przygotowana na zwykłe urodziny, a tu bum i wchodzi młody z młodą w sukni ślubnej.
To już jest nie w porządku. W porządku moim zdaniem byłoby ok gdyby powiedziała że chce takie menu, sale na tyle godzin, z dekoracji i alkoholu to. Tymczasem będzie miała komedię jak na salę wjadą z tortem, sto lat i szukaniem solenizanta

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Moim zdaniem januszowaniem jest +X% do ceny na hasła ślub, wesele, panna młoda. Jeżeli ktoś chce tego uniknąć to moim zdaniem są dwie metody:
1. Szukanie usługodawców z jawnym cennikiem - będzie widać sztuczne zawyżenie ceny i będzie można zapytać z czego wynika
2. Szukanie usługodawców którzy sporządzą wycenę w oparciu o menu, wytyczne do makijażu itd. a nie nic nieznaczącego "ślub/wesele"
Stary 2016-04-08, 13:16   #19
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Ale czekaj... skoro kwiatów ciętych nie ma w cenie to znaczy że ich nie będzie. Nie każdy robiąc taki obiad chce mieć dekoracje jak z pięć razy droższego weselicha. Poza tym można menu omówić z usługobiorcą; podobnie kwestie alkoholu - czy korkowe i zorganizujcie sobie sami, czy np. jakiś pakiet w postaci baru lub opłata za każdą butelkę.

Jeżeli restauracja nie chce mieć opinii że bieda, to niech nie ma w ofercie przyjęć tańszych niż X PLN i z głowy.
Tyle, że zamawiający często mają mylne wyobrażenie o tym, jak będzie wyglądać impreza. Wydaje im się, że kilka dań zimnych i dwa ciepłe plus ciasta/tort to już jest o jezu panie, ile jedzenia. A potem goście siedzą przy pustym stole i wychodzą niezadowoleni. Obwinią oczywiście restauratora, bo panna młoda nie przyzna się do januszowania.

Dziwi mnie Wasze podejście, w innym wątku januszowanie i wszelkie próby oszustwa są piętnowane, ale w tym wypadku spoko.
Już nie mówiąc o tym, że na pewno takie kwestie można z restauratorem dogadać, zapytać z czego wynika różnica w cenie, czy można ewentualnie ją obniżyć rezygnując z pewnych rzeczy. Ale nie, lepiej nakłamać. Fantastyczne podejście, w ogóle nie cebula.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-08, 13:18   #20
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Koleżanka o tym wie i wie też, że zależy jej na tym, żeby zapłacić jak najmniej. Goście tego nie wiedzą. Moim zdaniem może ucierpieć renoma restauracji i o ile jest to po prostu zwykła knajpa, to może właściciele to przełkną, ale jeśli komuś zależy na dobrej opinii i ma trochę większe aspiracje jako restaurator, to ma wszelkie powody do wkurzenia.
Żadna renoma nie ucierpi, jeśli jedzenie będzie smaczne i nie w porcjach jak dla ptaszka. To chyba nie jest jakieś wielkie wymaganie i nie powinno zależeć od rodzaju imprezy.

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Tyle, że zamawiający często mają mylne wyobrażenie o tym, jak będzie wyglądać impreza. Wydaje im się, że kilka dań zimnych i dwa ciepłe plus ciasta/tort to już jest o jezu panie, ile jedzenia. A potem goście siedzą przy pustym stole i wychodzą niezadowoleni. Obwinią oczywiście restauratora, bo panna młoda nie przyzna się do januszowania.
oczywiście, że obwinią parę młodą - że poskąpiła i nie zapewniła odpowiedniej ilości dań. Przecież to ona decyduje ile chce ich mieć.
Stary 2016-04-08, 13:22   #21
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Bo wyobraź sobie, że jesteś tym restauratorem, masz zlecenie na zwykłe przyjęcie obiadowe/kolacyjne. Tak też komponujesz menu i dobierasz ilość jedzenia. Na weselach ludzie piją zazwyczaj więcej alkoholu, więc siłą rzeczy też więcej jedzą. No ale Ty o tym nie wiesz, myślisz, że to zwykłe przyjęcie. Serwujesz zamówione potrawy, w ustalonej wcześniej ilości. I nagle okazuje się, że jest licho, goście lekko głodni, a i wybór nie za wielki. I koniec końców ci goście później puszczą w świat informację, że byli na weselu w takim miejscu, ale nie polecają, bo trochę bieda.
Ale z drugiej strony to żenada ze strony restauracji, jeżeli na przyjęcie nie-weselne odstawia fuszerkę i nie daje klientom jeść.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 13:24   #22
201606270916
Konto usunięte

Cytat:

Dziwi mnie Wasze podejście, w innym wątku januszowanie i wszelkie próby oszustwa są piętnowane, ale w tym wypadku spoko.
Już nie mówiąc o tym, że na pewno takie kwestie można z restauratorem dogadać, zapytać z czego wynika różnica w cenie, czy można ewentualnie ją obniżyć rezygnując z pewnych rzeczy. Ale nie, lepiej nakłamać. Fantastyczne podejście, w ogóle nie cebula.
Przeczytaj moją kolejną wypowiedź napisaną po tej zacytowanej przez Ciebie

A co jeżeli ktoś negocjując tak jak Ty piszesz powie że gdzieś ma jakieś badyle i ich nie chce? I że chce wyrzucić coś z menu bo to 3-godzinne przyjęcie a nie całonocne wesele? Restauracja może się zgodzi a goście dalej mogą być niezadowoleni. Dlatego napisałam że może restauracje niech nie robią imprez tańszych niż za X pln, to nie będzie biedy i rozczarowania.

Kłamania w sprawie okazji w restauracji też nie popieram, najlepszą opcją jest po prostu według mnie ustalenie oczekiwań i otrzymanie adekwatnej do tego ceny.

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Zresztą jeżeli to nie miałoby być wesele a nietaneczne przyjęcie siedzące to wątpię że aż tyle ludzie więcej zjedzą niż na imprezie która nie byłaby po ślubie. Chyba że ktoś ma rodzinę która przez dwa dni pości żeby później nażreć się hurtem tyle ile się waży to wtedy gorzej - ale tacy ludzie byliby niezadowoleni prawie wszędzie i pewnie skrytykują nawet że tańców nie ma. Czy na wszelki wypadek restauratorzy nie powinni zatem nie organizować przyjęć weselnych nietanecznych zamiast wesel? Bo ucierpi ich renoma?
Stary 2016-04-08, 13:28   #23
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Dokładnie. Jeżeli koleżanka nie oczekuje, że sala będzie odpowiednio przystrojona "ślubnie", jest jej to obojętnie, to ma rację - 55 zł różnicy to naprawdę sporo. Oczywiście jeżeli ustaliła też odpowiednie ramy czasowe - tu by było się warto upewnić, żeby się nie okazało, że obsługa myśli, że skoro urodziny, to potrwają max do 20-tej.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-08, 13:29   #24
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Cytat:

czyli dla ciebie jedyna słuszna opcja to weselicho do rana ze stołami uginającymi się pod ciężarem jedzenia? bo ja byłam na takich, gdzie każdy gość dostawał porcję żarcia, łącznie z deserem i NIKT nie narzekał. jeśli to ma być małe przyjęcie w restauracji to ja bym nie przesadzała. pewne rzeczy można domówić nawet w knajpie, zależy, co ma w ofercie.
i nie każdemu zależy na "wyjątkowym" przyozdobieniu stolików czy sali. niektórzy skupiają się na jedzeniu i piciu, proste.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 13:31   #25
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Tylko Ty uważasz, że januszuje koleżanka. A ja uważam, że w tym przypadku januszuje restauracja, jeżeli prawdą jest, że na hasło "ślub, wesele" podwyższa tak znacząco cenę.

U mnie na "przyjęciu weselnym" była rozsądna kwota za jedzenie, ale facet od razu miał powiedziane przez moją szefową (która go znała), że ma nie szaleć z ceną. A i tak żarcia było tyle, że jeszcze braliśmy do domu.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2016-04-08 o 13:35
Stary 2016-04-08, 13:32   #26
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Oszustwo? Raczej twoja kumpela ma glowe na karku. Wszystki co "slubne" w nazwie jest 2-3 razy drozsze. Uslugodawcy jak slysza slowo "slub" to od razu winduja cene uslugi w kosmos.

A zreszta,co cie to interesuje,czemu sie tym przejmujesz? Nie ty placisz,nie ty bedziesz miec ew.nieprzyjemnosci...

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 13:32   #27
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
czyli dla ciebie jedyna słuszna opcja to weselicho do rana ze stołami uginającymi się pod ciężarem jedzenia? bo ja byłam na takich, gdzie każdy gość dostawał porcję żarcia, łącznie z deserem i NIKT nie narzekał. jeśli to ma być małe przyjęcie w restauracji to ja bym nie przesadzała. pewne rzeczy można domówić nawet w knajpie, zależy, co ma w ofercie.
i nie każdemu zależy na "wyjątkowym" przyozdobieniu stolików czy sali. niektórzy skupiają się na jedzeniu i piciu, proste.
Nie zapominaj o łabędziu na stole i styropianowych serduszkach na ścianie, żeby nikt nie miał wątpliwości, że to ślub a nie stypa i +55 zł od osoby gotowe.
Stary 2016-04-08, 13:34   #28
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
Miałam podobna sytuację z bukietem na ślub.
Chciałam miec bukiet z gipsówką i mini odmianą astrów - pani mi policzyła 120 zł (oczywiście powiedziałam na jaką okazję itp.)

Wysłałam mamę kilka dni później do tej samej kwiaciarni i do innej babki - 60 zł.
Mama nie wspominała o slubie tylko ot takim bukieciku na urodziny

słowo "slub" to juz przebitka o minimum kilka procent na cenie.
Tak samo jak "eko" i "bio"
Moja wiązanka kosztowała właśnie koło 60-70 zł, ale to też dzięki mojej szefowej - znała właścicieli i poprosiła ich o policzenie "nie ślubnie" tylko normalnie. W cenie był bukiecik dla TŻ do kieszonki.
Stary 2016-04-08, 13:34   #29
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Nie zapominaj o łabędziu na stole i styropianowych serduszkach na ścianie, żeby nikt nie miał wątpliwości, że to ślub a nie stypa i +55 zł od osoby gotowe.
A jak bardzo muszą psuć renomę przyjęcia poślubne bez alkoholu, ojoj, ojoj
Stary 2016-04-08, 13:56   #30
201605300922
Konto usunięte

Czym się różni normalna rodzinna impreza typu rocznica/urodziny, od przyjęcia ślubnego, bez tańców, które nie będzie trwało całą noc? Dla mnie niczym. Nie wszyscy sobie życzą dekoracji czy kwiatów, torty spokojnie można zamówić gdzie indziej (a przynajmniej nigdy się nie spotkałam z tym, żeby jakaś restauracja robiła z tego problem). Moim zdaniem to nie jest januszowanie, tylko zdrowy rozsądek.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości