|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Celiakia i dieta bezglutenowa
Wiem, że celiakia to ogromny problem. Niedawno u mojego brata się ujawniła (dlatego ja niedługo będę miała robione badania). Oczywiście, są specjalne produkty bezglutenowe, jednak są one droższe. Stąd moje pytanie do forumowiczek. Jakie znacie produkty, które nie zawierają glutenu, a są sprzedawane w normalnych sklepach, supermarketach? Chodzi mi głównie o coś do obiadu, ponieważ z tym są zawsze największe problemy. I może jeszcze jakieś sklepy przyjazne glutenikom? W świętokrzyskiem znalazłam tylko jeden (
) sklep, w którym można kupić wspaniałe parówki z kurczaka, wędliny, oraz inne produkty
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Celiakia i dieta bezglutenowa
tu są wątki o celiakii http://www.wizaz.pl/forum/search.php?searchid=5398318
a tu link do wątku o sklepach ze zdrową żywnością, może tam uzyskasz potrzebne informacje, popytaj. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?p=5655319 |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Jakbyś miała jakieś pytania jestem do dyspozycji gg czy tu
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Czy może ktoś napisać na czym polega ta dieta? To prawda szukałam na google , ale mało znalazłam. Chciała bym żeby ktos podał jakie produkty są dozwolone , a jakie zakazane ?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
jestem studentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, rozpoczynam własnie badania do mojej pracy mgr - temat to ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet chorujących na celiakię, stosujących dietę bezglutenową. Badania będą obejmowały: *analizę i ocenę sposobu żywienia na podstawie 3 dniowego bieżącego notowania i ankiety żywieniowej. * podstawowe pomiary antropometryczne: wzrost, masa ciała, pomiar składu ciała metodą BIA (nieinwazyjna metoda) Osoby chętne do wzięcia udziału w badaniu będą poproszone o: * wypełnienie „dzienniczka żywienia” czyli dokładne notowanie wszystkich spożywanych produktów i potraw przez 3 dni (2 powszednie i 1 świąteczny) według podanego wzoru * spotkanie w Poradni Dietetycznej (SGGW, Warszawa) w celu weryfikacji dzienniczka, wypełnienia krótkiej ankiety i pomiarów antropometrycznych. Wszystkie osoby biorące udział w badaniu otrzymają analizę swoich jadłospisów pod kątem realizacji odpowiednich norm i zaleceń żywieniowych tj. spożycia poszczególnych składników odżywczych z ewentualnymi propozycjami zmian. Udział w badaniach jest BEZPŁATNY. wyniki badań (anonimowo, w postaci zbiorczych analiz) będą wykorzystane w mojej pracy magisterskiej. serdecznie zapraszam! Justyna Szymanska zainteresowane osoby proszę o kontakt: mail: justyna.szym@gmail.com gg: 8700782
|
|
#6 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja jestem wielką fanka zdrowej żywności, ostatnio na fejsie wyczaiłam, że nawet Profi ma już produkty bezglutenowe, co mnie szalenie cieszy:
http://www.facebook.com/Profi?sk=app_221460014534454 Tyle, że u nich na razie trzeba sprawdzać kody, mimo to sama opcja brzmi ciekawie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.

) sklep, w którym można kupić wspaniałe parówki z kurczaka, wędliny, oraz inne produkty