Nauki przedmałżeńskie - Śląsk - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-10, 15:09   #1
ella_
Przyczajenie

Nauki przedmałżeńskie - Śląsk

Cześć Dziewczyny!!

Mam do Was pytanie, a właściwie błagalną prośbę!!! Chodzę na nauki przedmałżeńskie do swojej parafii. Do przerobienia mamy 4 godziny nauk, w ramach których jeden wykład z panią z poradni i 3 godziny w poradni na indywidualnych spotkaniach. Nauki z księdzem - spoko. Nawet bardzo fajne, bo nie przynudza, tylko 45 minut, bez zbędnej teorii, bo jak sam powiedział, nie zna się na tym, bo jest księdzem . I super. Natomiast ostatnio był ten wykład pani z poradni i jestem przerażona. Przyszła jakaś nawiedzona babka i się zaczęło... Kompletna indoktrynacja, stereotypowy podział ról w małżeństwie, antykoncepcja to złooo, itp. W sumie tego się spodziewałam, ale jakoś wysiedzieliśmy i z bani.
No i teraz pojawiają się schody, bo trzeba się umówić na trzy spotkania w poradni i już wiem co mnie będzie czekać - mierzenie temperaturki, badanie gęstości śluzu i takie tam... Już jak o tym piszę, to się robię nerwowa. Rozumiem, jak przedstawiają teorię, ale żeby mi zaglądać do majtek? to jest lekka przesada. Nie powinno ich obchodzić co mam między nogami i jaką to ma temperaturę. Jestem strasznie zła, że jakieś nawiedzone babsko będzie się wtrącało do tego kiedy mam okres, kiedy mój śluz się ciągnie, a kiedy nie... wiem, okropne.

Chciałam Was zapytać czy nie znacie jakiejś poradni na Śląsku gdzie tego nie trzeba robić? Jestem gotowa dojeżdzać daleko byle tego uniknąć. Też musicie przez to przechodzić? Może już przeszłyście? Podzielcie się wrażeniami i napiszcie czy też jesteście tak samo oburzone jak ja.

Buziaki!
ella_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-10, 19:48   #2
malenstfo
Raczkowanie

Dot.: Nauki przedmałżeńskie - Śląsk

hej mnie to czeka dopiero w przyszlym roku, ale moze moglabys powiedziec gdzie tak jest? zeby tego uniknac?:/
malenstfo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-10, 21:00   #3
ella_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malenstfo Pokaż wiadomość
hej mnie to czeka dopiero w przyszlym roku, ale moze moglabys powiedziec gdzie tak jest? zeby tego uniknac?:/
Obawiam się, że w większości poradni tak jest - z tego co opowiadali znajomi. Ja tego nie mam zamiaru tolerować i zaciskać zębów, bo tak ma być, bo każdy przez to musi przejść. Nie! Dlatego jak ktoś wie o miejscu, w którym tak nie jest, to niech się podzieli
ella_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 21:43   #4
wiewka
Raczkowanie

Hej
jestem juz po poradni.jakos poszlo.dla samej siebie zrobilam caly cykl ale nie bede tego stosowac o czym poinformowalam kobiete.byla zdziwiona ale nic nie powiedziala.chyba mialam szczescie.
nie slyszalam zeby mozna bylo tego uniknac ale wiem ze duzo dziewczyn z internetu spisuje caly cykl,wiec moze to jest wyjscie?
pozdrawiam i powodzenia
wiewka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 19:29   #5
monia2112
Przyczajenie

Jeśli chodzi o Poradnie to moge polecić! Nie wiem czy Bielsko-Biała wchodzi w grę, ale jesli Ci odpowiada to proponuje Poradnie Rodzinną przy parafii Najswietszej Maryi Panny Królowej Polski-bardzo sympatyczna kobieta! tel.(033)815 92 73
monia2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 11:53   #6
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

ja mialam nauki i poradnię w knurowie jedno spotkanie 1,5 godziny i oczywiscie było opowiadanie o antykoncepcji , rysownie wykresika ale było w miarę przyjemnie, nikt nikogo do nei czego nei zmuszał ani nie kazał robic nic na siłę, babka trochę chaotyczna ale znośna

link na stronę kościoła poniżej

http://www.czestochowska.pl/

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-20, 21:21   #7
ronie
Przyczajenie

Jeśli ktoś ma taka możliwość to proponuje skorzystać z nauk przedmałżeńskich prowadzonych przez Iwonę i Marcina Ziemniewicz.
My chodziliśmy na to organizowane [rzez duszpasterstwo akademickie w Gliwicach ( możliwe że tez w Tarnowskich Górach prowadzą). Właściwe osoby na właściwym miejscu . Temat głowny - małżeństwo: wzloty i upadki , złe i dobre strony , jak ze sobą wytrzymać żeby nie zwariować itp oczywiście jest to w oparciu o wiarę ale nie ma żadnego przymusu i haseł w stylu "że jeśli nie będzie jak bozia przykazała to trafisz do piekła" :P
Z Panią Iwona można sie też później umówić na spotkania w ramach poradni życia rodzinnego . Normalnie powinny być 3 , ale jeśli się wcześniej chodziło do nich na nauki to są tylko 2 ( jedno jest w ramach nauk). P.Iwona bardzo zdrowe podejście do tematu , dokładnie tłumaczy . Nie zmusza do prowadzenia własnych obserwacji- (stwierdziła że nie ma to sensu bo dziewczyny przynosiły jej wykresy ściągnięte z internetu) co najwyżej zachęca. JAkiekolwiek ćwiczenia sprawdzające czy rozumie się temat wykonuje się w książeczce z gotowymi arkuszami którą dostaje sie na początku zajęc w poradni .
ronie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości