![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Transport czy FiR?
Witam wszystkich! Matura tuż tuż, mam już prawie wybrane kierunki. Co prawda najpierw trzeba się na studia dostać, ale już teraz chciałabym mieć sprecyzowane plany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Transport czy FiR?
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Tak, oczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To, co Cię bardziej interesuje. Wierz mi, że studiowanie czegoś tylko po to, by mieć dobrą pracę to droga przez mękę i totalny bezsens. Kasę zarabia się albo po znajomości, albo będąc w czymś dobrym, a raczej ciężko być dobrym w czymś, czego się nie lubi.
Ja bym szła raczej w stronę FiR - bardziej konkretne, precyzyjne. No i charakter pracy po nich też raczej określony. Ale to ja. Bardziej opłacalne FiR, ale i bardziej oblegane. W każdym razie na PW transport to kierunek, gdzie - bez urazy jeśli jakaś studiująca czyta - idą ludzie bez sprecyzowanych planów, którzy nie dostaną się gdzie indziej. Przynajmniej na ogół. Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-02-16 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
dla mnie to jak wybor miedzy biegunka a sraczka.
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
FiR baaaaaaaardzo oblegany. Ja dostawałam się w tamtym roku i muszę Ci powiedzieć, że bez co najmniej dwóch rozszerzonych przedmiotów zdanych mniej więcej na 70% będziesz miała wielki problem się dostać na lepszą uczelnię.
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Transport jest ciekawy, ale to też zalezy w jakim mieście mieszkasz. Są miasta gdzie jest bardzo rozwinięty transport/spedycja. Jest bardzo dużo firm, gdzie potrzebują specjalistów itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Odpowiadałaby mi praca w roli np. księgowej. Ale planowanie transportu też mnie zainteresowało..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Oj, w takim razie jestem niedoinformowana. A jak wypada logistyka przy FiRze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Owszem, przeglądałam. Transport na wydziale inżynierii lądowej proponował właśnie to, co wspominałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Pffff, guzik prawda. Ja w zeszłym roku składałam na FiR do Poznania na UE, czyli drugą uczelnię tego typu w kraju, nie celując w to przed maturą, więc nie zdając nic pod kątem tej rekrutacji, a i tak się dostałam.
Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-02-19 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A na jakąś jeszcze się próbowałaś dostać i czy się dostałaś? Ja obserwowałam sytuację w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Wrocławiu, Lublinie (gdzie byłam pewna, że próg będzie dużo, duuuużo niższy niż był), więc nie piszę bezpodstawnie. UE w Poznaniu ? Pierwsze słyszę o UE w Poznaniu w ogóle szczerze powiedziawszy ![]() Czołowe miejsca z tego co słyszałam zajmują Kraków i Wrocław. A w Lublinie gdzie zakładałam, że będzie najłatwiej się dostać trzeba było mieć te 70% z rozszerzenia. Najłatwiej było się dostać za to do Łodzi i do Rzeszowa. Poznania nie brałam pod uwagę w ogóle, bo jak mówię, nie wiedziałam nawet o tamtejszym UE.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Chociaż w Poznaniu szczerze mówiąc był przelicznik korzystny dla osób takich jak ja. Liczyły się trzy przedmioty: - historia, geografia i nie wiem co tam jeszcze - matematyka - język obcy. Podstawy się liczy: X% + 40 Rozszerzenia: X% + 100 Czyli wychodziło na to, że 40% z rozszerzenia = 100% z podstawy ![]() Miałam rozszerzoną historię i język, z czego historię totalnie zawaliłam. ![]() ![]() http://www.perspektywy.pl/index.php?...834&Itemid=854 - ranking uczelni ekonomicznych ![]() ![]() Szczerze mówiąc nie wiem, jak jest na innych uczelniach, ale patrząc na Poznań, to nie spodziwałabym się, że taka bitwa ten kierunek była. ![]() ![]() P.S. A co do Krakowa, to ostatnio mi przyjaciółka, która właśnie pisze tam licencjat, powiedziała, że po tym mieście krąży powiedzonko, że w Krakowie dwie rzeczy są niemożliwe - metro i wylecenie z UEK. ![]() P.S. 2 - Przepraszam, jeśli moją poprzednią wypowiedź uznałaś za niemiłą, bo jak tak teraz na nią patrzę, to może się taka wydawać. Po prostu nie miałam za bardzo czasu, więc pisałam szybko i na temat. ![]() Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-02-20 o 00:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na uczelni super atmosfera i poziom też dobry, także polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
willy_nilly, nie ma problemu, nie należę do obrażalskich
![]() To mnie szczerze zaskoczyłaś. Ale miałaś język rozszerzony i historię, pewnie to Ci dało dodatkowe niemałe punkty. Tak czy tak, ale rozszerzenie jakieś trzeba wziąć i je napisać dobrze, nie uwierzę, że nie. Chociaż w Łodzi przyjęli 600 osób na FiR... Nieee w rankingi ja też nie wierzę ![]() A co do UE w Krakowie to zgodzę się z Mileva_, bo mam tam znajomych i na transporcie i na FiR ![]() Ja byłam zszokowana naprawdę jak widziałam wyniki, bo byłam pewna, że będzie dużo, dużo łatwiej się dostać. Zobaczymy jak to będzie w tym roku, a autorce radzę składać do Rzeszowa i do Łodzi jeśli jej kiepsko pójdzie matura ![]()
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Studiuję FiR, jestem już na mgr. Jeśli widzisz się w roli księgowej jak to napisałaś
![]() ![]() Jeżeli miałabym polecić jakąś uczelnię to UŁ, w rankingach nie jest aż tak wysoko, ale po specjalizacji z rachunkowości czuję, że coś umiem. Niestety teraz zmieniłam uczelnię i jestem bardzo niezadowolona, wszystko narzucają. Człowiek idzie coś studiować, a uczelnia nie daje na to szans... Także przejrzyj dokładnie co mają Ci do zaoferowania uczelnie, które bierzesz pod uwagę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Z góry dziękuję za odpowiedź!
![]() Czy Uniwersytet i Politechnika w Gdańsku stoją na dobrym poziomie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Myślę, że tak. Jak myślisz, czy podane przez mnie propozycje byłyby dobrym pomysłem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Niestety o Logistyce (Transporcie) nie będę się wypowiadała, ponieważ moja wiedza na ten temat jest na poziomie "0"
![]() Ale jeśli chodzi o FiR z ręką na sercu mogę polecić ![]() Z tym, że naprawdę dokładnie przejrzyj co dana uczelnia na każdym kierunku ma do zaoferowania, żeby potem nie żałować. Ewentualnie zrób sobie małą wycieczkę na tę uczelnię i podpytaj trochę studentów, albo może masz już znajomych. Takie informacje są najbardziej wiarygodne. Z własnego doswiadczenia wiem, że np. nie warto chodzić na dni otwarte bo każda uczelnia (studenci biorący w tym udział) zachwalają sobie swój kierunek i wygląda to tak, którego byś nie wzięła to byłby dla Ciebie idealny ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Rozumiem. A co myślisz o Uniwersytecie Gdańskim?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Niestety, nie pomogę. Nie znam nikogo kto tam studiuje
![]()
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Ale to i tak chyba Gdański, a wydział w Sopocie?
Bo ja się interesowałam to w Gdańsku nie było FiR. Uważam, że najlepszy poziom ma Uniwersytet Warszawski, UE Kraków i UE Wrocław. A willy_nilly polecała UE Poznań ![]() Ja też Ci polecam FiR, chociaż z tym zapotrzebowaniem to hmmm.. nie patrz na co jest teraz zapotrzebowanie. Osobiście uważam, że za kilka lat jak skończysz studia już zapotrzebowania niestety nie będzie, bo w tej chwili ten kierunek przeżywa prawdziwe oblężenie i będzie nadmiar osób po FiR ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Jestem studentką FiR i szczerze mówiąc, z jednej strony jestem zadowolona, z drugiej nie bardzo. O uczelni może nie będę wiele pisała, bo to nie o to chodzi. Mam dużo wolnego czasu (niejako na plus), a z drugiej strony czuję, że ta uczelnia nie pozwoli mi na zrobienie kariery
![]() Na transporcie osobiście siebie bym nie widziała, ale mam 3 koleżanki studiujące na PG w Gdańsku i sobie radzą, są zadowolone. Zobaczymy, z kogo bardziej będzie zadowolony rynek pracy ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję, że jakkolwiek Ci pomogłam, choć zdajesz sobie sprawę, że opisuję tylko swój, małomiasteczkowy, o ograniczonych możliwościach- punkt widzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.