w czym chodzicie do teatru? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-24, 21:59   #1
Angel_00
Zakorzenienie

w czym chodzicie do teatru?

Pamiętam, że parę lat temu praktycznie każdy pan do teatru przychodził w garniturze a panie w sukienkach ewentualnie kostiumach. Potem wstyd się przyznać, ale nastąpiła długa przerwa w odwiedzaniu tego miejsca... teraz staramy się nadrobić zaległości i... ja ubrałam żakiet i wizytowe spodnie czyli tzw. kostium, mąż ubrany w garnitur i po raz kolejny jesteśmy w mniejszości... królują dżinsy, podkoszulki, ewentualnie zwykle spódnice i bluzki.... są też osoby ubrane bardziej elegancko ale są w zdecydowanej mniejszości....
Stąd moje pytanie czy dla Was teatr to nadal miejsce gdzie wypada założyć wizytowe ubrania czy też nie różni się dla Was np od kina jeśli chodzi o strój???

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:01   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: w czym chodzicie do teatru?

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
Pamiętam, że parę lat temu praktycznie każdy pan do teatru przychodził w garniturze a panie w sukienkach ewentualnie kostiumach. Potem wstyd się przyznać, ale nastąpiła długa przerwa w odwiedzaniu tego miejsca... teraz staramy się nadrobić zaległości i... ja ubrałam żakiet i wizytowe spodnie czyli tzw. kostium, mąż ubrany w garnitur i po raz kolejny jesteśmy w mniejszości... królują dżinsy, podkoszulki, ewentualnie zwykle spódnice i bluzki.... są też osoby ubrane bardziej elegancko ale są w zdecydowanej mniejszości....
Stąd moje pytanie czy dla Was teatr to nadal miejsce gdzie wypada założyć wizytowe ubrania czy też nie różni się dla Was np od kina jeśli chodzi o strój???
Dla mnie dalej do teatru powinien być strój wizytowy

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:03   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Elegancko, co nie znaczy że czerń + biel Ale tak, sukienka, ew. spódnica + góra jakaś, z tym, że też eleganckie. Mało tego, nawet jak z dzieciakami na ranne seanse z pracy jadę, to mają prikaz ubrania się galowego. Może być kolorowo, ale galowo. I niestety bywa tak, że zjeżdża się kilka szkół a tylko nasze dzieciaki mają klasę.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:07   #4
Elfia4
DOMator

Elegancko - w spódnicy, sukience czy spodniach w kant, jakaś bluzka czy marynarka. Dla mnie teatr to nie kino. Byłam jakiś czas temu w teatrze ze znajomymi i oni chyba też uważają podobnie, bo wszyscy ubraliśmy się elegancko (w sumie w kilkanaście osób). Na sali też było raczej elegancko, chociaż niekoniecznie pod krawatem czy w białych bluzkach
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:10   #5
Angel_00
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;34905752]Elegancko, co nie znaczy że czerń + biel Ale tak, sukienka, ew. spódnica + góra jakaś, z tym, że też eleganckie. Mało tego, nawet jak z dzieciakami na ranne seanse z pracy jadę, to mają prikaz ubrania się galowego. Może być kolorowo, ale galowo. I niestety bywa tak, że zjeżdża się kilka szkół a tylko nasze dzieciaki mają klasę.[/QUOTE]

Oczywiście nie chodzi mi o czerń biel tylko o styl
Sama mam kostium szary ale np podkreślam go bardziej elegancką biżuterią
Co do ostatniego zdania właśnie mam wrażenie że cała "elegancja teatru" zanika.... :-(

Stary 2012-06-24, 22:20   #6
klempaa
Zakorzenienie

No cóż, dla mnie pójście do teatru, filharmonii czy już w ogóle opery w swetrze/t-shircie/dżinsach czy innym tego typu ubraniu to jest brak kultury i znajomości podstawowych zasad savoir-vivre. Bardzo mi się to nie podoba. My chodzimy do teatru i filharmonii wizytowo (czyli ja jakiś żakiet + spódnica/spodnie w kant, TŻ spodnie w kant i koszula + marynarka), do opery - wieczorowo.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:23   #7
Angel_00
Zakorzenienie

Jestem ciekawa czy ktoś się przyzna do tego że chodzi np w dżinsach i czym to umotywuje...
Ale miło widzieć że nie jesteśmy sami mimo że na przedstawieniach jesteśmy w mniejszości

Stary 2012-06-24, 22:24   #8
Aimee_J
Zakorzenienie

Dla mnie strój elegancki, chociaż też zależy od "klasy" teatru. Dla przykładu: do Słowackiego poszłam w wieczorowej czarnej sukience, a TŻet w garniturze i pod krawatem. Natomiast do Łaźni Nowej wiedziałam, że wystarczy mi po prostu ciemna spódnica, jasna bluzka i żakiet - styl elegancki, ale nie wieczorowy.

Za to muszę powiedzieć, ze w Słowackim się przeraziłam, bo zauważyłam, ze elegancko ubrani byli tylko ludzie starej daty. Młodsi ubierali się zdecydowanie bardziej swobodnie - wraz z TŻetem przy niektórych wyglądaliśmy jakbyśmy urwali z innej bajki.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:25   #9
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja w teatrze raz byłam w jeansach, w LO jeszcze, nie pamiętam czemu tak (jeździliśmy średnio 2 razy w miesiącu gdzieś - tettr, opera, operetka, filharmonia - taka specyficzna klasa), chyba jakiś powód tego był, ale miałam, pamiętam, białą koszulę do tego
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:43   #10
ivonkapiwonka
Raczkowanie

No więc właśnie: teatr i Teatr. Byłam na komedii kryminalnej na małej scenie: młodzież dżinsowo, ja czarna sukienka plus żakiet. Spotkałam koleżankę: sukienka dzianinowa, ani wieczorowa, ani teatralna. To mnie było trochę głupio: ona wyglądała świetnie ( jakby co wieczór bywała w tym teatrze) a ja sztywno.
A kiedyś z koleżankami; szale, małe torebki do ręki a tu dzieciaki w sweterkach, bo musical summa summarum na podstawie bajki dla dzieci , ale na dużej scenie i bynajmniej nie infantylny.
Ale ostatnio widzę też ogromne zmiany w modzie ślubno-weselnej: zniknęły sukienki maxi, pojawiły się spodnie i czarne kreacje. O mini nie wspominam.To mnie chyba bardziej zszokowało.
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:56   #11
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonkapiwonka Pokaż wiadomość
No więc właśnie: teatr i Teatr. Byłam na komedii kryminalnej na małej scenie: młodzież dżinsowo, ja czarna sukienka plus żakiet. Spotkałam koleżankę: sukienka dzianinowa, ani wieczorowa, ani teatralna. To mnie było trochę głupio: ona wyglądała świetnie ( jakby co wieczór bywała w tym teatrze) a ja sztywno.
A kiedyś z koleżankami; szale, małe torebki do ręki a tu dzieciaki w sweterkach, bo musical summa summarum na podstawie bajki dla dzieci , ale na dużej scenie i bynajmniej nie infantylny.
Ale ostatnio widzę też ogromne zmiany w modzie ślubno-weselnej: zniknęły sukienki maxi, pojawiły się spodnie i czarne kreacje. O mini nie wspominam.To mnie chyba bardziej zszokowało.
W modzie ślubnej totalnie nie jestem na bieżąco o ile krótkie sukienki mnie nie dziwią bo sama miałam sukienkę lekką za kolana to czarny strój na pannie młodej jakoś mi nie pasuje
A wracając do tematu teatru o ile jestem w stanie jakoś zwyczajnie podejść do tego że ktoś założy np sukienkę nie koniecznie wieczorową bo nie jest to opera to jakoś dżinsy mnie nie przekonują

Stary 2012-06-24, 23:07   #12
Narrhien
Zakorzenienie

Wszystko zależy od tego, jaki teatr. Posługując się krakowskimi przykładami - na przedstawienia w Teatrze Słowackiego ubieram się zawsze ładnie, generalnie zawsze jak tam jestem to na jakimś poważnym spektaklu. Tak samo zresztą do Opery, Filharmonii. Nie jest to jednak balowa suknia ani oficjalna garsonka, raczej jakaś spódnica/sukienka do kolan bądź eleganckie spodnie, ładna bluzka, sweterek/marynarka, buty na obcasie.

Natomiast jak idę do Teatru Bagatela na współczesną komedię, to ubieram się na luzaka. Nie wyobrażam sobie siedzieć w garsonce na, przykładowo, "Szalonych nożyczkach"

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2012-06-24 o 23:09
Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 23:14   #13
Aimee_J
Zakorzenienie

Mnie samej by jeansy ubrane do teatru zwyczajnie w gardle stanęły, tym bardziej, ze jako kobieta w sumie mam w czym wybierać, jeśli chodzi o ciuchy
Ale... gdybyśmy szli do teatru przez małe t z TŻetem, to chyba nie miałabym nic przeciwko, gdyby ubrał jeansy pod warunkiem, że miałby do tego odpowiednie buty [czyli nie adidasy/trampki/tenisowki itd.], koszulę i marynarkę. No i te jeansy też miałyby bardziej klasyczny krój: czyli żadne powycierane itd.
Natomiast kompletnie nie wyobrażam sobie jeansów w Teatrze przez duże T. - tak jak w operze czy filharmonii.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 23:19   #14
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Wszystko zależy od tego, jaki teatr. Posługując się krakowskimi przykładami - na przedstawienia w Teatrze Słowackiego ubieram się zawsze ładnie, generalnie zawsze jak tam jestem to na jakimś poważnym spektaklu. Tak samo zresztą do Opery, Filharmonii. Nie jest to jednak balowa suknia ani oficjalna garsonka, raczej jakaś spódnica/sukienka do kolan bądź eleganckie spodnie, ładna bluzka, sweterek/marynarka, buty na obcasie.

Natomiast jak idę do Teatru Bagatela na współczesną komedię, to ubieram się na luzaka. Nie wyobrażam sobie siedzieć w garsonce na, przykładowo, "Szalonych nożyczkach"
Dla mnie teatr to teatr nie zależnie od tego co wystawia o ile nie wymagam sukni wieczorowej to w kostiumie jak najbardziej byłam na szalonych nożyczkach co nie przeszkadzało mi zaśmiewać się do łez po prostu chodzi o to że jednak jest to teatr a nie np komedia w kinie

Stary 2012-06-24, 23:22   #15
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie teatr to teatr nie zależnie od tego co wystawia o ile nie wymagam sukni wieczorowej to w kostiumie jak najbardziej byłam na szalonych nożyczkach co nie przeszkadzało mi zaśmiewać się do łez po prostu chodzi o to że jednak jest to teatr a nie np komedia w kinie

Zgadzam się. Niezależnie od sztuki, strój wizytowy obowiązuje.
Suknia wieczorowa byłaby nawet niewskazana co innego w operze - w szczególności np. na premierze.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 23:34   #16
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Zgadzam się. Niezależnie od sztuki, strój wizytowy obowiązuje.
Suknia wieczorowa byłaby nawet niewskazana co innego w operze - w szczególności np. na premierze.
co do pogrubionego to ja wiem, tylko kiedyś pewien komentarz słyszałam i stąd mi ta suknia tak utkwiła jako przykład
pewnie dziewczyna była oburzona (przyszła w dżinsach)i słyszałam tekst co prawda nie skierowany do mnie " nie oczekuj, że będę suknie wieczorowe zakładała" tak jakby to był jedyny strój jaki można założyć do teatru stąd mam przed oczami tą suknię wieczorową i tak się jej uczepiłam

Stary 2012-06-24, 23:39   #17
deszczowypies
Zakorzenienie

ja zazwyczaj małą czarną, upięte włosy i perełki - zawsze działa plus obcasy oczywiście!

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 00:01   #18
chwast
Zakorzenienie

My ubieramy się na wizytowo, ale znów bez przesady. Np mój tż jakaś czarna marynarka, ale rozpięta, pod spodem jakiś podkoszulek (ale tez nie jakiś kolorowy, krzykliwy) czarne spodnie i normalne buty.
Ja jakaś biała bluzka/czarne spodnie/spódniczka i to chyba starcza. I fakt królują dżinsy itd, ale niektórzy przeginają w drugą stronę
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 00:04   #19
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
A czym się różni komedia w teatrze od komedii w kinie, pomijając oczywistości, czyli w teatrze grają żywi ludzie i poziom jest nieco wyższy?

Według mnie to jest pewnego rodzaju przerost formy nad treścią, aby na przedstawienia będące z założenia luzackie i trafiające do szerokich, przeciętnych mas społecznych ubierać garsonkę czy garnitur. Tzn. jeśli ktos lubi się tak nosić, to oczywiście nic złego, ale uważanie tego za konieczność jest wg mnie przesadą.

Żeby nie było, żem gołosłowna - przyjaciel mojej rodziny jest aktorem teatralnym i swoje poglądy opieram też na tym, co wiem od niego Oczywiście ilu ludzi tyle poglądów - ja skłaniam się ku temu, że pewien odłam teatru idzie powoli w stronę kultury masowej, nie tylko dla elity umysłowej, przestaje być tak zwaną "kulturą wyższą". I wedlug mnie to nic złego. Ale są ludzie, dla których istnienie przedstawień typu te wspomniane "Szalone nożyczki" już jest obrazą samego teatru.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2012-06-25 o 00:05
Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 00:59   #20
201604181004
Konto usunięte

Najczęściej małą czarną którą mam w 5 odsłonach
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 01:05   #21
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

A ja bym szczerze mówiąc do teatru Tż w gajer nie wciskała jakos mam takie poczucie, że opera poważniejsza, może dlatego, że u nas odpicowana, a teatr troszkę gorzej w każdym razie my do teatru dżinsy zakładamy, oczywiscie beż żadnych napisów i udziwnień, ja rurki, Tż proste ciemne i buty eleganckie. do tego jakaś koszula i moim zdaniem wygląda się wtedy niecodziennie, ale i niesztywno.

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 01:16   #22
mln
Rozeznanie

Powiem Wam, że byłam raz w teatrze w dżinsach, ale to było kilka lat temu i teatr z gatunku tych, że niektórzy siedzą na podłodze, aktorzy przeklinają, a na przedstawieniu była tylko moja szkoła. Tak to zawsze ubieram się elegancko i też mnie dziwi, jak niektórzy się ubierają. Kiedyś byłam w teatrze na przedstawieniu sylwestrowym i widziałam panią w dżinsach, t-shircie i męskich sportowych kozakach .
mln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 01:20   #23
chwast
Zakorzenienie

Kurde bo tu chodzi też o sam spektakl. Ja np inaczej ubiorę się na spektakl grany od 15 lat o czerwonym kapturku, a na inny, który grany jest np 3 razy w roku z dobrymi znanymi aktorami teatralnymi
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 01:35   #24
monius9
Zakorzenienie

dla mnie jednak teatr teatrowi nierówny.. do Narodowego na operę - oczywiście elegancko. ale już do Romy na musical - bardziej na luzie, choć raczej ten luz dość umiarkowany [w szorcikach czy dziurawych dżinsach nie wyskoczę]. a na rocky horror show jak pani lekkich obyczajów
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 07:18   #25
Dosiak
BAN stały

Niestety, ale muszę zgodzić się z autorką, elegancja w teatrach zanika. Ja się ubieram elegancko, ale nie balowo. A ludzie zakładają bardzo różne ubrania. Jedni wyglądają dobrze, widać, że rozumieją, że teatr to nie kino. Ale widziałam też ludzi w dżinsach, powyciąganych koszulkach, ba raz nawet w dresach! Właściwie to teraz nie ma czegoś takiego jak strój do teatru. W tym samym komplecie ludzie idą do kościoła, do cioci na imieniny i na spektakl wieczorem. Trochę szkoda.
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 09:58   #26
plywok
Zakorzenienie

byłam wczoraj akurat z mamą w teatrze. obydwie w sukienkach. ja w brązowej, mama w czarnej.

i jak strój ludzi mnie już coraz mniej dziwi. tak nie mogę zrozumieć dzwoniących telefonów komórkowych podczas przedstawienia (mimo komentarza przed sztuka, że jest prośba o wyłączenie dźwieków w telefonie). okazanie szacunku nikłe. i wczoraj akurat dzwonił telefon trzem osobą.

raz będąc na przedstawienia 20 najśmiejsznych piosenek na świecie i telefon w czasie przedstawienia zadzwonił tak główny aktor M. Kiljan przerwał swoje przedstawienie i powiedział: ale proszę odebrać, pozdrowić od nas. i wprowadził ten dzwoniący telefon do przedstawienia akurat. ale podejrzewam, że danej osobie się głupio zrobiło bo już była wyłapana.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 10:28   #27
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość
to jest brak kultury i znajomości podstawowych zasad savoir-vivre.
a może złamanie tych zasad jest świadome i celowe?
sama chodzę do teatru w sukience (ale nie "galowej"), ale nie boli mnie brak elegancji innych widzów. czasem śmieszy przerost formy...

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Dla mnie strój elegancki, chociaż też zależy od "klasy" teatru.
nigdzie nie spotkałam się z takim brakiem kultury jak w Słowaku. Jedzenie kanapek na widowni, strzelanie laserami w aktorów, rozmowy telefoniczne w lożach.
(z drugiej strony poziom spektaklu był taki, że żałowałam że nie mam lasera... )

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Natomiast kompletnie nie wyobrażam sobie jeansów w Teatrze przez duże T.
dlaczego?! co różni teatr przez duże T od tego przez małe?
kiedyś strój podkreślał szacunek do "żywych ludzi" na scenie

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 10:29   #28
spawaczka
Raczkowanie

Ja staram się ubierać elegancko, ale chodzę do teatru tylko na małą scenę i powiem szczerze, że ludzie przychodzą ubrani normalnie. Żadnych garniturów ani nic z tych rzeczy. Ale też koncepcja teatru chyba też się zmieniła trochę. Ludzie nie chodzą na Hamleta tylko na komedie czy luźne historie.
spawaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 10:34   #29
CremaCatalana
Rozeznanie

Ja nie widzę powodu, dla którego do teatru trzeba się ubierać elegancko. Zawsze mnie denerwowała ta pompa, bo przecież najważniejsze jest to, co się dzieje na scenie. Moim zdaniem właśnie przez takie "ą" "ę" tak mało ludzi chodzi na sztuki.

Szacunek do aktorów to ubranie schludne, nie hałasowanie i nie jedzenie czy strzelanie z laserów. Ja odbieram sztukę tak samo w trampkach jak w szpilkach.

Edytowane przez CremaCatalana
Czas edycji: 2012-06-25 o 10:39
CremaCatalana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 10:51   #30
lara
Rozeznanie

Dla mnie jest różnica między Teatrem Narodowym powiedzmy, gdzie nie wyobrażam sobie przyjść w dżinsach, a Drugą Strefą, gdzie w wieczorowej sukience czułabym się jak kosmitka...
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości