|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ekspresowe mieszanki domowe
Jestem ciekawa, jakie stosujecie ekspresowe domowo-mazidłowe mieszanki. Chodzi mi o mikstury typu kwas hialuronowy plus dowolny olej zmieszane w dłoni - czyli preparaty, do których wykonania nie potrzebujemy domowego laboratorium (ewentualnie substancje używane solo).
Czy można w ten sposób używać kwasu salicylowego? A może jakichś witamin? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ekspresowe mieszanki domowe
kwas salicylowy w jednych olejach rozpuszcza się lepiej w innych słabiej, i trzeba by było nie robić "na oko"
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
W jakich proporcjach?
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
fajne przepisy na takie sera są na mazidłach
![]() ![]() ![]() Edytowane przez madziamaria Czas edycji: 2009-04-28 o 21:49 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A skad ta wit C pudrowa rozpuszczalna w tluszczu?
I w jakich olejach salicyl sie dobrze rozpuszcza? W jakich proporcjach to robisz? Dzieki ![]() Edytowane przez kimiko Czas edycji: 2009-04-30 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ta pudrowa rozpuszcza się w wodzie, zawiesza w oleju i jest ze sklepu naturaliskosmetyki.pl. Kwas salicylowy najlepiej rozpuszcza się w oleju rycynowym i słonecznikowym .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
świetny wątek !!!
ja uwielbiam mieszankę: HA + "rybka" Dermogalu! Buźka mięciutka, gładziutka i wypoczęta ![]() z jedwabiem dopiero poszaleje, bo zamówiłam i czekam na przesyłkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Odświeżam wątek. Kolejne pytanie - czego dodajecie do kupnych szamponów, żelów, prostych kremów? Czy B3 nadaje się, żeby jej gdzieś dosypać? Np. do żelu babydream, którym myję twarz, ciało i włosy?
Może uda nam się w jednym miejscu zebrać więcej ekspresowych przepisów! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
do babydreamu daje odpowiednie olejki eteryczne po ciutce, niacynamid, kropelki oleju kokosowego, mocznik.
do kremow (dziecięcych bez chemi) daje mocznik, kopmleks ceramidowy, no co mi sie spodoba akurat ![]() a z ekpresowych czysto naturalnych to oleje (ulubione to sliwkowy, awocado) z ceramidami lub hialuronem, solo maslo shea, kakowe. hydrolaty z ekstraktami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Właśnie noszę się z zamiarem zakupienia mocznika na mazidłach...
Jak można go używać w mieszankach ekspresowych, bądź tak, aby nie trzeba było sporządzać 2-3 fazowych kosmetyków? Wyczytałam, że dodajecie go do kremów, balsamów, olejów do ciała - w jakiej ilości i w jaki sposób? Czy gdzieś na ten temat mogę poczytać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja dodaję olej kokosowy albo jojoba, czasami dodaje trochę miodu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Do wszelakich odżywej i masek dodaję odrobinę olejku z drzewa herbacianego. Dzięki niemu pozbyłam się lupieżu
![]() Do szaponu Babydream wkraplam odrobinę olejku cedrowego, który przezoaczony jest do pielęgnacji włosów przetłuszczających się. Od niedawna ,,choruję" na aloes; zatężony dodaję do masek, odżywek i mgiełek, maceratem olejuje włosu. Bardzo sobie chwalę również szybkie serum do twarzy z ekstraktem z maliny: 2ml HA + ekstrakt z owoców maliny w ilości 0.15 ml + 1- 2 krople wybranego hydlotu + kropla oleju z konopii. Dzięki tej mieszance, nakładanej na noc, moja skóra jest nawilżona, pory są lekko zwężone, podrażnienia złagodzone. Jest to zmodyfikowana wersja, orginał znajdziecie w recepturach ZSK.
J.C. Edytowane przez AbbyRiot Czas edycji: 2012-07-10 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
hej, a czy do takich mieszanych na szybko na dłoni mikstur można spokojnie dodawać (1-2 krople) liposomowych ekstraktów z ZSK czy są jakieś zastrzeżenia?
bo zastanawiam się nad zamówieniem przeciwtrądzikowego i na naczynka dla siebie i z ceramidami albo Q10 dla mamy
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Co wieczór używam takiej ekspresowej mieszanki, czyli HA + serum lub sam olej, dla mnie rewelacja
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.