Rezygnacja z mieszkania - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-14, 12:04   #1
lala123456789lalak
Raczkowanie

Rezygnacja z mieszkania

Chcę zrezygnować z mieszkania z powodu problemów z właścicielką . Tylko tutaj jest mały problem , bo chcę zrezygnować już , od października mam zarezerwowane inne mieszkanie . Nie podpisywałam z nią żadnej umowy , ma tylko dane z mojego dowodu ( spisała jak wpłacałam zaliczkę ) . W sumie chyba nie ma możliwości wyegzekwowania odemnie pieniędzy za październik , bo nie zostanie zachowany jednomiesięczny okres wypowiedzenia. Czy dobrze myślę?
lala123456789lalak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 12:15   #2
elsene
Zadomowienie

Dot.: Rezygnacja z mieszkania

Cytat:
Napisane przez lala123456789lalak Pokaż wiadomość
Chcę zrezygnować z mieszkania z powodu problemów z właścicielką . Tylko tutaj jest mały problem , bo chcę zrezygnować już , od października mam zarezerwowane inne mieszkanie . Nie podpisywałam z nią żadnej umowy , ma tylko dane z mojego dowodu ( spisała jak wpłacałam zaliczkę ) . W sumie chyba nie ma możliwości wyegzekwowania odemnie pieniędzy za październik , bo nie zostanie zachowany jednomiesięczny okres wypowiedzenia. Czy dobrze myślę?
Nie macie umowy, więc nie ma możliwości wyciągnięcia od Ciebie żadnych pieniędzy.
Wpłacałaś zaliczkę, nie kaucję?
Bo jeśli kaucję, to po prostu Ci jej nie odda.
elsene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 12:15   #3
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
jezeli nie dotrzymasz miesiecznego okresu wypowiedzenia ( zeby wlascicielka mogla znalezc kogos na twoje miejsce) to moze ci nie oddac zaliczki.
Wiec badz doroslym czlowiekiem i umow sie z nia ze np zalatwisz kogos na swoje miejsce i nie kombinuj.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 12:16   #4
_chocolate
Zakorzenienie

Pewnie nie odda Ci zaliczki i tyle. Nie masz umowy, więc nic was nie łączy.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 12:24   #5
lala123456789lalak
Raczkowanie

Dałam zaliczkę na poczet przyszłego miesiąca , a nie kaucje . Pani właścicielka też nie zachowała się w porządku więc nie mam wyrzutów , że powiem jej kilka dni przed przeprowadzka .
Stary 2012-09-14, 12:28   #6
elsene
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Wiec badz doroslym czlowiekiem i umow sie z nia ze np zalatwisz kogos na swoje miejsce i nie kombinuj.
Autorka może się ulotnić w każdej chwili i nie musi nawet mówić właścicielce, że się rozmyśliła.
To smutne, że tak wiele osób traktuje umowę ustną jako "nic nas nie łączy". Sami mają za nic własne słowo, a potem się dziwią że inni są niesłowni. Ech.
Stary 2012-09-14, 12:35   #7
lala123456789lalak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elsene Pokaż wiadomość
Autorka może się ulotnić w każdej chwili i nie musi nawet mówić właścicielce, że się rozmyśliła.
To smutne, że tak wiele osób traktuje umowę ustną jako "nic nas nie łączy". Sami mają za nic własne słowo, a potem się dziwią że inni są niesłowni. Ech.
Przed zamieszkaniem umawiałam się na inne warunki , a pierwszego dnia jak tylko się wprowadziłam zostałam poinformowana o zmianach , więc ja tutaj swojej winy nie widze . Każdy kto płaci ma prawo do swojego życia . Wcześniej zawsze informowałam właścicieli o wyprowadzce o miesiąc wcześniej, przestrzegałam zasady 30 dni bardzo rygorystycznie . Jak ktoś robi mnie w ***ja to ja też mogę .

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-14, 12:44   #8
elsene
Zadomowienie

Cytat:
Każdy kto płaci ma prawo do swojego życia .
Pierwsze słyszę o takiej zasadzie. Co nie znaczy, że się z nią nie zgadzam. Ale "uwielbiam" wszelkie hasła typu "płacę, wymagam".
Cytat:
Jak ktoś robi mnie w ***ja to ja też mogę
Jak uważasz. Twoje życie, Twoje wybory.
Nie uważam, że należy się wszystkim podkładać w imię... dobrego wychowania(?). Ale postawa "Nie kłamię. Ale jak ktoś mnie okłamie, to ja jego też." do mnie nie przemawia.

Jasne, nie znam szczegółów Twojej znajomości z właścicielką, może to jakaś paskudna baba. Ale z tego co napisałaś, to ona zachowała się nie w porządku wobec Ciebie, co Ci przeszkadza. A Ty teraz masz wybór -możesz zachować się porządku, albo nie -w obu przypadkach z takim samym dla Ciebie skutkiem.
Kończę -wracam już do tematu wątku

Edytowane przez elsene
Czas edycji: 2012-09-14 o 12:46
Stary 2012-09-14, 12:57   #9
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Przed zamieszkaniem umawiałam się na inne warunki , a pierwszego dnia jak tylko się wprowadziłam zostałam poinformowana o zmianach , więc ja tutaj swojej winy nie widze . Każdy kto płaci ma prawo do swojego życia . Wcześniej zawsze informowałam właścicieli o wyprowadzce o miesiąc wcześniej, przestrzegałam zasady 30 dni bardzo rygorystycznie . Jak ktoś robi mnie w ***ja to ja też mogę .
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 12:59   #10
lala123456789lalak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elsene Pokaż wiadomość
Pierwsze słyszę o takiej zasadzie. Co nie znaczy, że się z nią nie zgadzam. Ale "uwielbiam" wszelkie hasła typu "płacę, wymagam".

Jak uważasz. Twoje życie, Twoje wybory.
Nie uważam, że należy się wszystkim podkładać w imię... dobrego wychowania(?). Ale postawa "Nie kłamię. Ale jak ktoś mnie okłamie, to ja jego też." do mnie nie przemawia.

Jasne, nie znam szczegółów Twojej znajomości z właścicielką, może to jakaś paskudna baba. Ale z tego co napisałaś, to ona zachowała się nie w porządku wobec Ciebie, co Ci przeszkadza. A Ty teraz masz wybór -możesz zachować się porządku, albo nie -w obu przypadkach z takim samym dla Ciebie skutkiem.
Kończę -wracam już do tematu wątku
Wiem , że niektórzy nadużywają "płace i wymagam" , ale w tym przypadku owa pani przesadziła . Zresztą ja też mam przez nią sporo problemów , bo przeprowadzka to nie hop siup , a szukanie nowego mieszkania przed pazdziernikiem to spore wyzwanie w miescie studenckim . Taka jestem jak ktoś jest nie miły dla mnie to też nie zmusze sie by byc miła dla tej osoby :P
Stary 2012-09-14, 12:59   #11
doradorka
Raczkowanie

To zalezy jaki numer odwinela wlascicielka - jezeli naprawde cos powaznego, ja bym wyprowadzila sie natychmiast Dziwi mnie podejscie dziewczyn, ze tak nie powinna. Jestem ciekawa czy jak ktos zrobilby Was w bambuko, to bylybyscie w stosunku do niego fair

Edytowane przez doradorka
Czas edycji: 2012-09-14 o 13:00
doradorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-14, 13:04   #12
elsene
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doradorka Pokaż wiadomość
To zalezy jaki numer odwinela wlascicielka - jezeli naprawde cos powaznego, ja bym wyprowadzila sie natychmiast Dziwi mnie podejscie dziewczyn, ze tak nie powinna. Jestem ciekawa czy jak ktos zrobilby Was w bambuko, to bylybyscie w stosunku do niego fair
Napisałam, że nie jestem zwolenniczką podkładania się innym i godzenia się na wszystko.
Dla mnie liczy się rozmiar tego "bambuko" Nie stosuję w każdej sytuacji reguły "oko za oko..". To sprawa Autorki, nie wiem jak wielkie było spięcie -może w tej sytuacji Autorka nie ma wyjścia.

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
Taka jestem jak ktoś jest nie miły dla mnie to też nie zmusze sie by byc miła dla tej osoby :P
Rozumiem.
Stary 2012-09-14, 21:12   #13
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Ja Cię autorko rozumiem i zrobiłabym tak samo. Żeby być w stosunku do kogoś w porządku, to najpierw ten ktoś musi być wobec nas w porządku.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 21:22   #14
la'Mbria
Zakorzenienie

osobiście nie lubię (naprawdę) nie lubię ludzi którzy dają się dymać (brzydko mówiąc) i w przypadku gdy ktoś robi im źle, mimo wszystko zachowują się fair.
No nie lubię, dla mnie to życiowe pierdoły...
Raz jeden na jakieś 7 lat wynajmowania musiałam zwiewać w nocy z wynajmowanego mieszkania, bo włascicielka okazała się kompletną wariatką, nachodzącą nas rano i nasyłającą policję, bo "tu mieszkają ku*wy i złodzieje" i "oni mnie okradli"...też niby miałam miesięczny okres wypowiedzenia ustalony ustnie, ale po prostu nie wytrzymałam i wyprowadzaliśmy sie w nocy...także Autorkę rozumiem.
Właściciele mieszkań są różni...
Autorko, stracisz jakieś pieniądze przez tą wyprowadzkę bez okresu wypowiedzenia? Dawałaś kaucję?

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 22:48   #15
elsene
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
Autorko, stracisz jakieś pieniądze przez tą wyprowadzkę bez okresu wypowiedzenia? Dawałaś kaucję?
Skoro nie mają umowy, to pewnie nawet jeśli należałby się Autorce jakiś zwrot, to właścicielka nie zwróci jej tych pieniędzy. Po co miałaby to robić, skoro nie mają na to "papieru"?
Stary 2012-09-15, 12:37   #16
lala123456789lalak
Raczkowanie

Dla jasności zapłaciłam zaliczkę tylko po to , aby zarezerwować sobie pokój . Przyszłam miesiąc wcześniej i dałam na poczet przyszłego miesiąca połowę kwoty , a jak się wprowadziłam to dałam drugą za 1 miesiąca zamieszkania . Także jak się wyprowadzę to on nie musi mi nic oddawać . Ewentualnie mogłaby żądać opłaty za październik , bo nie wiadomo czy kogoś znajdzie szybko , a jest ogólnie zasada , że mówimy miesiąc wcześniej przed wyprowadzką . Tylko , że nie mamy umowy , więc prawnie nie może wyciągnąć kasy . Chociaż słyszałam od różnych właścicieli , że bez miesięcznego wypowiedzenia płaci się za ten okres . No , ale tutaj nie ma żadnego papiera ...
Stary 2012-09-15, 13:00   #17
Khloestic
Raczkowanie

Autorko, bądź spokojna. Ta pani żadnych pieniędzy od Ciebie nie wyciągnie. Ewentualnie mogłaby zatrzymać Twoją kaucję, ale skoro takiej nie wpłacałaś, to nie ma problemu. Pamiętaj, gdyby czymkolwiek Ci groziła to zawsze możesz też zgłosić, że nielegalnie wynajmuje mieszkanie i nie odprowadza od tego podatku
Khloestic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości