|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Rezygnacja z mieszkania
Chcę zrezygnować z mieszkania z powodu problemów z właścicielką . Tylko tutaj jest mały problem , bo chcę zrezygnować już , od października mam zarezerwowane inne mieszkanie . Nie podpisywałam z nią żadnej umowy , ma tylko dane z mojego dowodu ( spisała jak wpłacałam zaliczkę ) . W sumie chyba nie ma możliwości wyegzekwowania odemnie pieniędzy za październik , bo nie zostanie zachowany jednomiesięczny okres wypowiedzenia. Czy dobrze myślę?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rezygnacja z mieszkania
Cytat:
Wpłacałaś zaliczkę, nie kaucję? Bo jeśli kaucję, to po prostu Ci jej nie odda. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec badz doroslym czlowiekiem i umow sie z nia ze np zalatwisz kogos na swoje miejsce i nie kombinuj.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie nie odda Ci zaliczki i tyle. Nie masz umowy, więc nic was nie łączy.
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Dałam zaliczkę na poczet przyszłego miesiąca , a nie kaucje . Pani właścicielka też nie zachowała się w porządku więc nie mam wyrzutów , że powiem jej kilka dni przed przeprowadzka .
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To smutne, że tak wiele osób traktuje umowę ustną jako "nic nas nie łączy". Sami mają za nic własne słowo, a potem się dziwią że inni są niesłowni. Ech. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Przed zamieszkaniem umawiałam się na inne warunki , a pierwszego dnia jak tylko się wprowadziłam zostałam poinformowana o zmianach , więc ja tutaj swojej winy nie widze . Każdy kto płaci ma prawo do swojego życia . Wcześniej zawsze informowałam właścicieli o wyprowadzce o miesiąc wcześniej, przestrzegałam zasady 30 dni bardzo rygorystycznie . Jak ktoś robi mnie w ***ja to ja też mogę .
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Pierwsze słyszę o takiej zasadzie. Co nie znaczy, że się z nią nie zgadzam. Ale "uwielbiam" wszelkie hasła typu "płacę, wymagam".
Jak uważasz. Twoje życie, Twoje wybory. Nie uważam, że należy się wszystkim podkładać w imię... dobrego wychowania(?). Ale postawa "Nie kłamię. Ale jak ktoś mnie okłamie, to ja jego też." do mnie nie przemawia. Jasne, nie znam szczegółów Twojej znajomości z właścicielką, może to jakaś paskudna baba. Ale z tego co napisałaś, to ona zachowała się nie w porządku wobec Ciebie, co Ci przeszkadza. A Ty teraz masz wybór -możesz zachować się porządku, albo nie -w obu przypadkach z takim samym dla Ciebie skutkiem. Kończę -wracam już do tematu wątku
Edytowane przez elsene Czas edycji: 2012-09-14 o 12:46 |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
To zalezy jaki numer odwinela wlascicielka - jezeli naprawde cos powaznego, ja bym wyprowadzila sie natychmiast
Dziwi mnie podejscie dziewczyn, ze tak nie powinna. Jestem ciekawa czy jak ktos zrobilby Was w bambuko, to bylybyscie w stosunku do niego fair
Edytowane przez doradorka Czas edycji: 2012-09-14 o 13:00 |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie liczy się rozmiar tego "bambuko" ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Rozumiem. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Ja Cię autorko rozumiem i zrobiłabym tak samo. Żeby być w stosunku do kogoś w porządku, to najpierw ten ktoś musi być wobec nas w porządku.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
osobiście nie lubię (naprawdę) nie lubię ludzi którzy dają się dymać (brzydko mówiąc) i w przypadku gdy ktoś robi im źle, mimo wszystko zachowują się fair.
No nie lubię, dla mnie to życiowe pierdoły... Raz jeden na jakieś 7 lat wynajmowania musiałam zwiewać w nocy z wynajmowanego mieszkania, bo włascicielka okazała się kompletną wariatką, nachodzącą nas rano i nasyłającą policję, bo "tu mieszkają ku*wy i złodzieje" i "oni mnie okradli"...też niby miałam miesięczny okres wypowiedzenia ustalony ustnie, ale po prostu nie wytrzymałam i wyprowadzaliśmy sie w nocy...także Autorkę rozumiem. Właściciele mieszkań są różni... Autorko, stracisz jakieś pieniądze przez tą wyprowadzkę bez okresu wypowiedzenia? Dawałaś kaucję?
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Skoro nie mają umowy, to pewnie nawet jeśli należałby się Autorce jakiś zwrot, to właścicielka nie zwróci jej tych pieniędzy. Po co miałaby to robić, skoro nie mają na to "papieru"?
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Dla jasności zapłaciłam zaliczkę tylko po to , aby zarezerwować sobie pokój . Przyszłam miesiąc wcześniej i dałam na poczet przyszłego miesiąca połowę kwoty , a jak się wprowadziłam to dałam drugą za 1 miesiąca zamieszkania . Także jak się wyprowadzę to on nie musi mi nic oddawać . Ewentualnie mogłaby żądać opłaty za październik , bo nie wiadomo czy kogoś znajdzie szybko , a jest ogólnie zasada , że mówimy miesiąc wcześniej przed wyprowadzką . Tylko , że nie mamy umowy , więc prawnie nie może wyciągnąć kasy . Chociaż słyszałam od różnych właścicieli , że bez miesięcznego wypowiedzenia płaci się za ten okres . No , ale tutaj nie ma żadnego papiera ...
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Autorko, bądź spokojna. Ta pani żadnych pieniędzy od Ciebie nie wyciągnie. Ewentualnie mogłaby zatrzymać Twoją kaucję, ale skoro takiej nie wpłacałaś, to nie ma problemu. Pamiętaj, gdyby czymkolwiek Ci groziła to zawsze możesz też zgłosić, że nielegalnie wynajmuje mieszkanie i nie odprowadza od tego podatku
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:27.