![]() |
#1 |
jestę wieszczę
|
Nadmierny stres i jego następstwa.
Witam serdecznie.
Chciałam zasięgnąć porady, bo być może jest tu ktoś, kto miał podobny problem, albo się na tym zna. Otóż kilka lat temu do moich wiecznie zimnych stóp i dłoni, dołączyły siwiejące paznokcie. Po prostu dość często mają lekko fioletowy odcień. Zdarzyło się, jeszcze w liceum, że po całym, gorącym dniu, który spędziłam w pociągu siedząc, moje usta miały odcień fioletu. Od kilku lat w czasie upałów puchnę (zwłaszcza stopy). Zdarza się też, że mam sine kąciki ust. Byłam z tym u kardiologa oczywiście, stwierdzono jakieś szmery na sercu czy coś takiego i tyle. Leczenia nie zastosowano, bo i powodów według lekarza nie było. Inna sprawa, że dokucza mi nadmierny stres. Zawsze się ogromnie przejmuję, ale na studiach osiągnęło to już apogeum. Stres mnie paraliżuje, z jego powodu mam bóle brzucha i od niedawna kłucie w klatce piersiowej. Najgorzej jednak było w dniu obrony licencjata. Wyszłam z sali na wpół przytomna i blada. Nie mogłam złapać tchu, jakby mi ktoś położył coś ciężkiego na klatce piersiowej. Od tego czasu bardzo szybko się męczę, nie mogę leżeć na lewej stronie (bo mnie kłuje zaraz). Często nie mogę złapać tchu, męczy mnie byle co i co jakiś czas czuję gwałtowne bicie serca, gdy np. spokojnie siedzę. To się utrzymuje już prawie miesiąc. Oczywiście wiem, że nie jest to normalne. Czy to może być skutek wielu lat niepotrzebnych nerwów? I czy konsultować to raczej z kardiologiem czy może jednak z psychologiem? Zapobiegawczo zarejestrowałam się do kardiologa, ale termin jest odległy, więc pytam ![]() Pozdrawiam.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Nadmierny stres i jego następstwa.
A co z ciśnieniem? Mierzyłaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak był u lekarza to przyczepili mu takie urządzenie i monitorowano mu prace serca przez całą dobę ( metoda Holtera chyba to się nazywa ). No i później postawili taką diagnozę. Co do leczenia to ... hmmm ... po prostu nie powinien się denerwować ( wiem, odkrywcze ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Biała Dama
|
Najlepiej byłoby iść do lekarza rodzinnego, on by to wszystko rozważył, zlecił badania i wysłał Cię do właściwego specjalisty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co Ci radzic? Przede wszystkim MAGNEZ. Bo potwornie szybko sie wyplukuje podczas kazdej stresujacej sytuacji, a wiadomo jak bardzo magnez jest potrzebny do prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego. Psycholog? Mozesz sprobowac. Ja na poczatek radze - relaks, duzo snu, odpoczywania, spokoju, SPORT, spacerow i jak to nie pomoze, to wtedy probuj ze specjalista. Mi samej sie udalo, ale mam swiadomosc, ze moze wrocic. Powodzenia ![]() ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2012-11-05 o 14:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
jestę wieszczę
|
Od tego zaczęłam, zwykle mam dość niskie.
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
No to znasz pierwszą przyczynę. Zanim się doczekasz na wizytę u kardiologa, to maszeruj natychmiast do lekarza rodzinnego i proś o badania w kierunku problemów z krążeniem. A i pamiętaj, że jak kawka Ci podnosi ciśnienie, to dla odmiany wypłukuje magnez i to też jest do kitu, bo stresik jakby większy, gdy magnezu brak, a tym samym i zaburzenia pracy serca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
jestę wieszczę
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;37437660]Co do pierwszej czesci, nie jestem pewna czy to aby ma jakis zwiazek z psychika - nie sadze - bardziej krazenie i serce. Ale podkreslone przeze mnie objawy przypominaja mi objawy nerwicy. Sama ja mam (aktualnie 'uspiona', chwala Bogu!). Takie 'ataki' okropnie mecza i czlowiek ma wrazenie, ze ciagle jest zmeczony. Organizm bardzo dziwnie moze reagowac. Oprocz dusznosci, problemow z przelykaniem sliny, kolatania serca, nieuzasadnionego leku, paniki, mialam rowniez podkrazone i napuchniete oczy, dziasla mi krwawily. I tak, mysle, ze to co teraz przechodzisz, moze byc wynikiem ostatnich stresujacych sytuacji - po prostu sie 'przelalo'. Mialam podobnie - bylam zagranica - poczatek byl trudny z zaklimatyzowaniem sie, do tego doszla tesknota i pare niepowodzen po drodze. Bylam silna, trzymalam sie bardzo mocno, a tu ni stad ni zowad, przyszlo zalamanie i zaczelam dostawac atakow nerwicy, zupelnie ode mnie niezaleznych. Kiedys rowniez przeczytalam cos ciekawego; ze czesto nasz organizm - jako reakcje obronna - wypycha stres spowodowany jakas nieprzyjemna sytuacja/sytuacjami i mniej to przezywamy na tamta chwile, ale on wraca do nas - nawet po 6 czy 8 miesiacach kiedy mamy dolek/zle samopoczucie, a tak naprawde nie wiemy skad sie wzial, bo nie ma powodow na ta chwile.
Co Ci radzic? Przede wszystkim MAGNEZ. Bo potwornie szybko sie wyplukuje podczas kazdej stresujacej sytuacji, a wiadomo jak bardzo magnez jest potrzebny do prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego. Psycholog? Mozesz sprobowac. Ja na poczatek radze - relaks, duzo snu, odpoczywania, spokoju, SPORT, spacerow i jak to nie pomoze, to wtedy probuj ze specjalista. Mi samej sie udalo, ale mam swiadomosc, ze moze wrocic. Powodzenia ![]() ![]() Ze mną to jest tak, że ja odkąd poszłam do szkoły, miałam pod górkę. Przez przemoc szkolną byłam zestresowana i zamknięta w sobie zawsze. Jakoś sobie z tym żyłam, tylko że teraz to już jak histeria :P. Dziękuję za porady. Staram się zdrowo i regularnie jeść, relaksować się i spacerować, ale mam problemy ze złapaniem tchu nawet jak siedzę czasem, więc jest ciężko z tym spacerem ![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
jestę wieszczę
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;37437925]
![]() Magnez biorę, ale widocznie nadal mam go zbyt mało. Niczego więcej mi nie brakuje chyba, bo badania krwi wychodzą zawsze idealnie. Już myślałam, że to osłabienie wywołane anemią, ale to też nie to. Jaki magnez bierzesz? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poczytaj tutaj: http://www.nerwica.vegie.pl/niedobor_magnezu.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- [1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;37437987]A u mnie byla panika ![]() Poczytaj tutaj: http://www.nerwica.vegie.pl/niedobor_magnezu.html[/QUOTE] Dokładnie. Ogromny lęk, mdłości przed każdym stresującym wydarzeniem, kołatanie serca, zimny pot i ogromny ból brzucha ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
jestę wieszczę
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;37438060]Magnefar B6
![]() Dzięki ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ale to jest akurat zupelnie normalnie dla wiekszosci ludzi przed kazdym stresujacym wydarzeniem. Problem, gdy tego stresujacego wydarzenia nie ma i cos sie dzieje. Tak jak mialam to np. ja. Wchodzilam do pracy, siadalam przy biurku i mi sie jazda zaczynala - oddychac nie moglam, sliny przelykac, lek, ze zaraz jakiegos paralizu dostane, suchosc w ustach, placz. A dodam, ze pracy nie mialam Bog wie jak stresujacej - biurowa, przy herbatce, w dodatku swietnego managera mialam nad soba, a dzialo sie - mysle, ze bylo to wynikiem emigracji i stresu z tym zwiazanego + paru niepowodzen osobistych, ktore akurat dzialy sie na tamta chwile w moim zyciu. U Ciebie szkola/studia/egzaminy i stres z tym zwiazany. I to, uwierz, juz wystarczy.
Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2012-11-05 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;37438060]Magnefar B6
![]() Dokładnie. Koniecznie razem z witaminką B6. Ale badania wszystkie porób, bo jakieś spustoszenie w organizmie już się poczyniło, a stres jeszcze to potęguje. Ani Mg, ani B6 nie wyreguluje Ci ciśnienia, nie naprawi serduszka, nie poszerzy żył i nie przywróci prawidłowego krążenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
na teraz, to może zacznij się uczyć technik relaksacyjnych, zwłaszcza takich, które można zastosować w ciągu dnia. parę takich technik jest opisanych w książce "sztuka spania i wstawania", to tak na początek. potem można by było spróbować z jakimiś bardziej zaawansowanymi technikami, np. "pójście na galerię" itd. a jak śpisz? ja się bardziej denerwuję jak się nie wysypiam, tak mam większy luz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Podczepię się pod wątek, choć nie będę go zaśmiecać swoją historią.
Może ktoś polecić dobre (nie powodujące bólu głowy, jak np. Kalms), leki uspokajające - ziołowe oczywiście, takie, które można przyjmować przez dłuższy czas?
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ps: dorzucajac sie do tematu- czy komuś ze stresu trzęsą się ręce i ma odruchy wymiotne?
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja przez stres ( chyba , bo póki co nic u mnie nie zdiagnozowano) ledwie trzymałam się na nogach, miałam silne zawroty głowy, zarzucało mnie na zakrętach, ciągłe wrażenie " zaraz się przewrócę", nie dojdę do celu, bałam się położyć spać, kłuło mnie serce, waliło, czasem problemy ze złapaniem powietrza i przełykaniem śliny. Brałam magnez - u mnie na nic innego, niż skurcze nie działa. Teraz mam mniej stresów i objawy ustąpiły, ale boje się ich nawrotu.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
jestę wieszczę
|
Mnie. Zawsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hejka, jakbym czytała o sobie ![]() Ciągle zimne ręce, stopy wręcz lodowate (nawet w największe upały), sine paznokcie i dłonie a w zimie jest jeszcze gorzej ![]() Identyczne problemy z sercem (na ekg nic nie wyszło, dopiero USG) brak leczenia, kardiolog stwierdził, że tego się nie leczy. Nasila się w sytuacjach stresowych, czasami wydaje mi się, że serce dosłownie wyskoczy mi z piersi ![]() ![]() ![]() ![]() Co mi pomogło: - regularne dotlenianie się, spacery - wysiłek fizyczny, ale bez przesady - hartowanie się - spokoje oddychanie tzn wdech - wydech w sytuacjach, gdy nadchodzi kołotanie serca - wymyślanie sobie różnych zajęć NAJGORSZE JEST tzw "zasiedzenie" w domu -praca ![]() ![]() Powodzenia w walce ![]() ![]() Dziewczyny powiedzcie jak bierzecie magnez? Od niedawna biorę, farmaceutka powiedziała mi, że profilaktycznie 1 tabletkę dziennie a w skurczach 3x dziennie, ale w ulotce pisze 1x dziennie i żeby nie przekraczać dawki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Lux Mundi
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Na powyższe działa u mnie długi sen [min.8/9 godz], ruch - spacery właśnie [to masaż dla układu krążenia], mniej nerwów, suplementacja ![]() Bananalama- wiem, że początki są ciężkie, ale postaraj się na początek spróbować od 5/10 min spaceru. To na prawdę pomaga ![]() ![]() Co do ciśnienia - kawa odpada [wiadomo], za to jak naturalny podwyższacz świetnie się sprawdza Yerba Mate ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
jestę wieszczę
|
Trzy razy dziennie spaceruję po 5-10 minut, bo mam psa. W dodatku mieszkam na 3 piętrze
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek chodzi mi raczej o taki spacer 'dla zdrowotności', jak to Kargul mawiał ![]() ![]() Tutaj niezłe opracowanie dotyczące magnezu, suplementacji i tabsów dostępnych na rynku - ze względu na bioprzystępność etc. ==> http://www.aptekabatorego.pl/magnez.pdf Jak widać, żeby dostarczyć optymalną dawkę przy niektórych preparatach trzeba łyknąć nawet 18 [!] tabletek ![]() ![]()
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2012-11-05 o 18:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Długie, conajmniej 45 minut (i to niezależnie czy wiosna, lato, jesień zima), spokojne, ćwicząc oddychanie. Podobno też dobrze działa joga (aczkolwiek nie próbowałam) Dodam jeszcze jeden sposób (jeden z najważniejszych) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.