Dziecko a mężczyzna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-06, 23:00   #1
crybejbe
Raczkowanie

Dziecko a mężczyzna

Czy to prawda, że kiedy kobieta znajduje tego swojego jedynego faceta, z którym chce dzielić resztę zycia ma większa ochote na macierzyństwo? Czy miłosc do drugiej połówki wpływa na chęć posiadania dziecka mimo, ze wczesniej się było średnio przekonaną? Jak to było z Wami?
crybejbe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 07:16   #2
gosia261282
Gang Iren

Dot.: Dziecko a mężczyzna

Ja od zawsze chcialam miec dziecko/dzieci. Mysle,ze moze tak byc tez jak piszesz,bo wieksze prawdopodobienstwo,ze zechcesz miec dziecko z kims kogo kochaszniz z kims nieodpowiednim.
Stary 2012-12-07, 09:32   #3
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

ja sądzę, ze albo dzieci sie lubi, albo są obojętne, albo niektórzy czuja obrzydzenie ( przewijanie itp)

Ci ostatni, watpie zeby zmienili zdanie. Nawet jest na wizazu gdzies taki wątek, gdzie kobiety wypowiadaja się dlaczego nie chca dzieci.
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 09:36   #4
paula78
Zakorzenienie

Myślę, że może to mieć znaczenie (jeśli nie było się pewnym) ale bardziej ma znaczenie własne dojrzewanie do pewnych wyborów i decyzji.

Jeśli ktoś od zawsze wie, że nie chce mieć dzieci to nic i nikt go do tego nie przekona i tyle.
W tej kwestii nie zaleca się podejmwania decyzji pod presją, tradycja czy facetem.

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
ja sądzę, ze albo dzieci sie lubi, albo są obojętne, albo niektórzy czuja obrzydzenie ( przewijanie itp)

Ci ostatni, watpie zeby zmienili zdanie. Nawet jest na wizazu gdzies taki wątek, gdzie kobiety wypowiadaja się dlaczego nie chca dzieci.

Myślę, że tych kategorii jest znacznie więcej bo przeciez można dzieci lubic ale obce a swoich nie chcieć, można ich nie lubić i nie chcieć, mozna byc obojętnym.
A żeby ich nie chcieć nie trzeba czuc obrzydzenia, mozna zwyczajnie ich nie chcieć. Zresztą co za róznica dlaczego ktos nie chce ?
Ważne aby ci, którzy chcą podejmowali dojrzałe decyzje w dobrym czasie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 09:39   #5
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja od zawsze chcialam miec dziecko/dzieci. Mysle,ze moze tak byc tez jak piszesz,bo wieksze prawdopodobienstwo,ze zechcesz miec dziecko z kims kogo kochasz niz z kims nieodpowiednim.
Ciekawe to ostatnie zdanie.
Bo o dziwo większość kobiet (sądząc po statystykach rozwodowych) ma dzieci właśnie z tym kimś nieodpowiednim. A co lepsze - kiedyś tego ktosia kochało.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Myślę, że może to mieć znaczenie (jeśli nie było się pewnym) ale bardziej ma znaczenie własne dojrzewanie do pewnych wyborów i decyzji.

Jeśli ktoś od zawsze wie, że nie chce mieć dzieci to nic i nikt go do tego nie przekona i tyle.
Chyba ze sam się przekona.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 09:46   #6
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja chciałam mieć dzieci od zawsze, ale jak poznałam męża i jak byliśy już ze sobą długo, to było nam tak dobrze, że nam sie na jakiś czas odechciało dziecka
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 09:54   #7
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Ciekawe to ostatnie zdanie.
Bo o dziwo większość kobiet (sądząc po statystykach rozwodowych) ma dzieci właśnie z tym kimś nieodpowiednim. A co lepsze - kiedyś tego ktosia kochało.
No tak. Bo czesto mysli sie,ze ten nieodpowiedni jest wlasnie odpowiedni

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-07, 13:10   #8
żurawinka
Zakorzenienie

Wątpię żeby od razu po znalezieniu partnera od razu załączał się przycisk " robimy dziecko!" Nawet odpowiedniego partnera. Raczej najczęściej to wynik braku antykoncepcji
W skrócie mi dzieci były długo obojętne, w sensie są dzieci ok, ale bez podniecania się Podobały mi się wyjątkowo te brzdące które się od razu smieją do ludzi.
Aż przyszedł czas kiedy dziecka zapragnęłam, miałam już partnera kilka lat.
Do wszystkiego trzeba dojrzeć.
I teraz się podniecam bardzo tym tematem.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 13:21   #9
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

Chyba ze sam się przekona.
No chyba, że ale sa osoby, które nie chca i już.
Pytanie co przekonało daną osobę ? bo jeśli pozostawienie genów, obawa samotnej starości to wg mnie to słabe argumenty. Jednak w tym wypadku chyba jednak trzeba gdzieś czuć taka potrzebę i chęć dla samego "stworzenia" drugiej istoty, wychowania jej i oddania światu

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 13:47   #10
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
No chyba, że ale sa osoby, które nie chca i już.
Pytanie co przekonało daną osobę ? bo jeśli pozostawienie genów, obawa samotnej starości to wg mnie to słabe argumenty. Jednak w tym wypadku chyba jednak trzeba gdzieś czuć taka potrzebę i chęć dla samego "stworzenia" drugiej istoty, wychowania jej i oddania światu
A są.

Myślę, że przekonuje głównie CHĘĆ. A do czego ta chęć to chyba mało kto analizuje, jak się to czuje pod żebrami, to się czuje.
Tak mi się wydaje.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 14:06   #11
Glodomorek
Zakorzenienie

Jeśli masz faceta, którego kochasz, czujesz się przy nim bezpiecznie to większe prawdopodobieństwo, że zachcesz dziecka. Ale są kobiety, które dzieci nie chcą i choćby miały najcudowniejszego faceta to nagle nie zachcą.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-07, 16:14   #12
crybejbe
Raczkowanie

Bo ja traktuję dziecko jak owoc miłości dwojga ludzi. Kiedy nikogo nie kocham to nie chcę mieć dziecka z samej siebie i z byle kogo, kiedy kogoś kocham pragnę mieć dziecko z tym właśnie człowiekiem.
crybejbe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 20:14   #13
Aspirynka89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez crybejbe Pokaż wiadomość
Czy to prawda, że kiedy kobieta znajduje tego swojego jedynego faceta, z którym chce dzielić resztę zycia ma większa ochote na macierzyństwo? Czy miłosc do drugiej połówki wpływa na chęć posiadania dziecka mimo, ze wczesniej się było średnio przekonaną? Jak to było z Wami?
Ja byłam z chłopakiem 3 lata i zawsze byłam "antydzieciowa", jak poznałam mojego obecnego męża to ochota na dziecko pojawiła mi się praktycznie od razu. I rzeczywiście bardzo szybko dorobiliśmy się potomka, jestem teraz najszczęśliwszą kobietą na świecie, więc ja jak najbardziej odpowiadam na Twoje pytanie "TAK". Jak go poznałam to po prostu wiedziałam, że chcę z nim stworzyć rodzinkę
Aspirynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 20:20   #14
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
W moim przypadku taka sytuacja w ogóle nie zaistniała. Jestem z moim obecnie mężem prawie 10 lat (i od 10 lat wiem, że to ten jedyny i niezmiennie twierdzę, że chcę spędzić z nim resztę życia )ale dopiero 3 lata temu poczułam odzywający się we mnie instynkt macierzyński. Mój mąż nie miał z tym nic wspólnego.

Edytowane przez houseofcolours
Czas edycji: 2012-12-07 o 20:21
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-08, 12:28   #15
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Czy to prawda, że kiedy kobieta znajduje tego swojego jedynego faceta, z którym chce dzielić resztę zycia ma większa ochote na macierzyństwo?

w moim przypadku nie prawda
Stary 2012-12-08, 20:37   #16
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
w moim przypadku nie prawda
W moim tez
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 21:46   #17
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość

Do decyzji o dziecku trzeba czasem dojrzeć.
Sama jestem z tych osób, które nigdy nie chciały mieć dzieci. Po prostu. Aż pewnego dnia coś się zmieniło. Potrzebowałam prawie 6 lat małżeństwa aby dojrzeć do posiadania dziecka...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości