|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Akcje marketingowe, czyli jakie...
no właśnie- tu pojawia się mój problem, ostatnio "firma" narzuca niejako konieczność udziału pracowników w tworzeniu sprzedaży poprzez wymyślanie strategii i planów marketingowych. niestety nigdy czegoś podobnego nie robiłam, i przyznam,że mam ciężki orzech do zgryznienia. otóż mam wymyślić i niejako podać dalej - kilka akcji marektingowych, które zwiększyłyby ilość Gości, transakcji, zachęciły do odwiedzania punktu gastronomicznego (tzn. mojej pracy). może podpowiecie mi, co mogłoby to być ? dodam,że akcje typu - przyjdź, a dostaniesz gratis... - nie wchodzą w rachubę. jak zachęcić Klientów do odwiedzania danego punktu? na marketingu nigdy się nie znałam, a tu masz babo placek...
jedyne co mi przychodzi, to bilboardy informujące o dogodnym dojeździe do naszego punktu... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Akcje marketingowe, czyli jakie...
Ulotki, "wyjście na miasto" i rozdawanie baloników, długopisów albo innych drobiazgów, reklama w lokalnej prasie. To tak na szybko przyszło mi do głowy.
"Ludzi można podzielić na dwa rodzaje - tych, którzy są wytworem świata, w którym żyją, i tych którzy są wytworem samych siebie, którzy choć świata nie zmienili, nie dali się zmienić światu. Oni chodzą po świecie a nie świat po nich." /E. Stachura/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dziwne, że narzucili to osobom, które nie mają doświadczenia w tym temacie
![]() ![]() Może ulotki, profil na fejsiku, reklamy na billboardach [jak wspominałaś], nawiązanie współpracy z portalem grupowych zakupów? To tylko takie luźne propozycje, bo też z marketingiem niewiele mam do czynienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dodam,że firma chce jak najmniej wydać. ręce mi opadają, bo nigdy nie miałam z tym styczności, a brak pomysłu ... będzie pewnie skomentowane, tym że nie utożsamiam się z firmą ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Aha, i jeśli chodzi o moje prywatne zdanie, to odradzałabym nagrywanie filmików promocyjnych, na którym pracownicy śpiewają [i tańczą ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
filmiki na szczęście odpadaąa, bo jako korporacja musielibysmy mieć pozwolenie "gory"
![]() myślałam o jakiś giftach/atrakcjach dla dzieciaków co z rodzicami przychodzą...
![]() |
![]() |
#7 |
Copyraptor
|
Zaproszenie lokalnych blogerów kulinarnych z prośbą o recenzję na blogu - popularny sposób marketingu ostatnio
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
W gastronomii najlepszym marketingiem jest chyba dobre jedzenie - wtedy wieści się same roznoszą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
ew. promocja w najbliższych miejscach pracy/biurach, może tam się rozreklamować i szukać klientów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Też pomyślałam właśnie o pobliskich firmach, biurach, poprzez informacje mailingowe np z jakims rabatem (-10% itp), kwestia stworzenia sobie bazy z adresami mailingowymi. Zakupy grupowe też chyba odpadają, jeżeli to sieciówka... Może jakieś ulotki w pobliskich blokach? A może kącik jakiś dla maluchów- zapewnienie opieki przez pracowników? Jakieś animacje dla najmłodszych?, żeby rodzice mogli spokojnie zjeść kolację...
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dobrym pomysłem byłyby zniżki dla studentów czy dla pobliskich firm. Zakupy grupowe z kolei pomogłyby przyciągnąć nowych klientów
![]() Macie fanpage na Facebook'u? Jeśli nie to możecie go założyć i tam zorganizować jakiś konkurs dla fanów, w którym do wygrania byłyby kupony na jedzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja gastronomia to nie wyżyny kulinarnego gotowania, to raczej bar szybkiej obsługi... nie chcę podawać nazwy, nie robić reklamy, dlatego tak połowicznie opisuję to wszystko.. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Tak to jest bardzo dobry pomysl,
A moze np.kucharz moglby zrobic jakis pokaz gotowania? Albo takie gotowanie na oczach kupujacych? np, w jednej pizzeri jak bylam nie dawno to tam takie cos jest normą, ze pan kucharz ma swoja lada za szklem i mozna patrzec jak przygotowuje ciasto i wgl. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.