![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Myszoskoczka Mongolska ;)
Czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem Myszoskoczka? To rzadkie zwierzątko ale za to jakie słodkie
![]() ![]() ![]() Pochwalcie się tu swoimi Myszoskoczkami ![]() Ja mam Lunę 11 kwietnia będzie roczek zdjęcia nie mam, ale jest barwy aguti z wierzchu a na brzuszku biało-szara uwielbia rozsypywać troty, włazić mi do rękawa i gryźć pręty klatki oraz wywracać miseczki czym doprowadza mnie do szewskiej pasji ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Myszoskoczki
Przeszukałam cały wizooż i nie znalazłam wątku o tych zwierzaczkach
![]() Wstawiajcie fotki swoich skoków ![]() ps. jeżeli jest taki wątek, ale go przeoczyłam to proszę o połączenie Kilka fotek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Myszoskoczki
Hej
![]() ![]() ![]() Szkoda ze wybralas chomika, obserwacja skoczkow wg mnie jest zdecydowanie fajniejsza ![]() ![]() Fotki tez pokazuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Popieram. Ja miałam 4 chomiczki dżungarki i jednego myszoskoczka. Ale on był dużo bardziej zabawny. Drań nauczył sie otwierać sobie klatke(klapka była na górze więc musiał w tym celu robić salto). Był strasznie słodziutki ale gdy tylko spotykał moje króliki atakował
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam jednak trzymac myszoskoczki w malym stadku (2-3) lub oczywiscie wiecej. Mi sie marzy teraz wieksze terrarium. Takie zeby mogly sobie w nim biegac, zeby mialy wielki konar i sporo piasku poza trocinami. teraz maja niestety piaseczek tylko w kulistym sloiku, nauczyly sie tam najpierw brac kąpiel, a pozniej zalatwiac swoje potrzeby. Jak dostaja swiezy piasek (ostatnio coraz czesciej, bo sie moje misie juz starzeja) to najpierw ustawia sie kolejka do sloiczka na "plywanko" a pozniej koopki i siuski robia dopiero
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ohh jakie słodkie! mi się podobają czarne
![]() ![]() ![]() zapomniałam się jeszcze zapytać czy to prawda, że myszoskoczki bardzo mało zanieczyszczają klatkę/terrarium i można im sprzątać nawet 1 raz na 3 tygodnie?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja tez lubie te moje dwie czarnule (mamusia i córeczka). Mysle ze kiedys znowu bede chciala miec rodzinke z malymi, ale na razie niestety nie mam wiecej miejca (mam zapasowe akwarium, ale niestety mam ogolnie za duzo zwierzakow). Sa rozne opinie na temat dlugosci zycia ale przecietnie zyja 3-4 lata. Moje najstarsze maja obecnie kolo 3 lat. Mlodsze niecale dwa.
U mnie chorowal tylko jeden skoczek, urodzil sie mniejszy i prawdopodobnie w jakis sposob byl niedorozwiniety (na 99% cos z glowka). Dwa samce pogryzly sie na smierc ;/ w nocy. Bylismy totalnie zaskoczeni bo cale zycie mieszkali razem ;/ Myszoskoczki sa niesamowitymi czysciochami i do tego mozna nauczyc ich paru rzeczy. Ja czyszcze terrarium w miare potrzeby, czasem co 3 tygodnie, ale i czasem przez 6 tygodni mialy czysciutko. Na czystosc sklada sie wiele czynnikow, np gdy jest cieplo brudzi sie wszystko szybciej. Ja nauczylam swoje brzdace na zalatwianie potrzeb w "kuwetce" ze sloika po dzemie, sypie tam piasek dla szynszyli. Sloik czyszcze co pare dni, wtedy same trociny sa o wiele dluzesz czystrze. Ogolnie to co moge polecic/odradzic. Polecam : trociny zapachowe (jablkowe lub cytrynowe), sa bardzo wydajne bo w opakowaniu za okolo 5 zl sa strasznie zbite i po wysypaniu jak sie je poruszy to robi sie ogromna ilosc. akwarium/terarium - latwiej zachowac czystosc poza "terenem" dawac zywe rosliny, trawe, mniszka, salate, jablko, marchew urozmaicac pokarm nie pozwalac sie im nudzic miski ceramiczne na wode, jedzenie mozna sypac na trociny bo one i tak wywalaja z miski ![]() trzymac kilka skoczkow razem, jednak uwazac gdy jest wiecej niz jeden samiec, jesli nie chcesz by sie rozmnazaly wez same samice, one nie walcza ze soba Odradzam : klatki - syf w pokoju gwarantowany, myszoskoczki sa bardzo ruchliwe ciagle przekopuja wiec trociny poza klatka murowane ![]() piasek jako cala wysciolka - nie nadaje sie, trzeba sprzatac co kilka dni karuzele dla gryzoni - chyba ze wkladacie ja od czasu do czasu i pilnujecie jak skoczki sie bawia poidelka - nawet metal potrafia pogrysc, nie nadaja sie, lepsza ceramiczna miseczka trzymac jednego skoczka, one uwielbiaja wspolne zabawy. Mozna trzymac jednego jesli z nim ciagle "pracujesz" bawisz sie itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mój maluch nie chorował nigdy i przeżył jakieś trzy lata. Myśle że to całkiem sporo w porównaniu z dżungarkami które żyją do dwuch lat.
Sprzątać musiałam dość często ale to dlatego że maluszek umiał tylko pić z miski, a miska choć cieżka często lądowała do góry dnem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Jak w spomnałam obecnie mam chomika, ale w przyszłości planuję właśnie zakup dwóch myszoskoczków (samiczek
![]() ![]() Viris, dzięki za informacje ![]() polecam stronkę: http://gerbile.pl/index.php |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja wlasnie mam problem z wybraniem szczura czy myszoskoczka
![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Olkie, poczytaj tu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A jeszcze dzisiaj mi sie przypomnialo (bo akurat nadszedl ten dzien). Daje od czasu do czasu moim skoczkom karme dla psa. Kazdy dostaje po jednej kulce karmy ale i tak maja najlepsza zabawe odbierajac je sobie nawzajem. No i widac ze im bardzo to smakuje, nawet na gryzoniowe dropsy sie tak nie rzucaja
![]() ![]() Mozna tez poprosic o probke psiej karmy w sklepie zoo, ale na pewno nie oplaca sie kupowac, bo kilka skoczkow co jakis czas to najmniejszego opakowania karmy nie zje przez dluuugi czas. traktujemy to jako przysmak, nie jako karme codzienna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja mojemu maluszkowi dawałam również małe kawałeczki żółtego sera, kiełbasy albo boczku. Najbardziej uwielbiał boczek po zjedzeniu wylizywał wszystko co miało z nim kontakt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mozna, ale tak samo jak psia karme od czasu do czasu, to samo ze slonecznikiem. Nie mozna za czesto dawac bo sa tluste.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() ![]() ![]() To ich zdjęcia, czarna to Too-tiki, a druga to Radamsa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Kurde, szkoda ze sie nie polubily. Jednak w stadku to fajnie sie u nich dzieje. Ale najwazniejsze zeby byly zdrowe i wesole, nawet jak zyja osobno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie wiem, że w stadku jest o wiele lepiej, ale nic na to nie poradzę...
Na szczęście są wesołe, cały czas coś robią i nie chorują. Znaczy w sumie raz Too-tiki była troszkę chora, ale okazało się, że to od sianka. Było troszkę wilgotne i ona na to źle zareagowała, ale zmiania sianka wszystko unormowała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja tez od kilku dni mam dwie samiczki - myszoskoczki, jedna czarna a druga jest biala, sa obie wesole i bardzo pocieszne. Pracowicie przekopuja cale akwarium - bo w nim mieszkaja a w przerwach spia zwiniete w domku, ktory im wczoraj zrobilam z doniczki. Moge z czystym sumieniem polecic te zwierzaczki, bo sa bardzo czyste i przyjemne w hodowli
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Co tam u reszty myszoskoczków wizażankowych? Moje mają się w miarę dobrze. Jedna niestety strasznie schudła i teraz ją leczymy (coś z wątrobą - niestety nie mogłyśmy zrobić USG) a druga złamała nóżkę, ale jesteśmy dobrej myśli
skoczki1.jpg skoczki2.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
ja jakiś czas temu, jeszcze na innym koncie założyłam temat o Myszoskoczkach, ale pozostał bez odzewu
![]() 3 lata temu miałam śliczną parkę Myszoskoczków, Mysia (co za oryginalne imię ![]() ![]() mieli dużą klatkę, uwielbiałam obserwować jak Mysz łuskał słonecznik dla Mysi, jak się przytulali itp ![]() niestety zdechły, zachorowały na coś (teraz niestety nie pamiętam dokładnie na co), wet podał zastrzyk, ale stwierdził, że są małe szanse... ![]() po Mysi i Myszu przyszedł czas na Lunę, równie strasznie ją kochałam, niestety zdechła na tą samą chorobę co Mysia i Mysz ![]() Obecnie nie mam zwierzaka, bardzo chciałabym mieć znowu Myszoskoczka ale zwyczajnie się boję, że też zdechnie na tą chorobę ![]() Każdemu polecam tego uroczego gryzonia, Myszoskoczki są przekochane i śliczne o czym można się przekonać na zdjęciach zamieszczonych w wątku ![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny, trzymam kciuki za Wasze Myszoskoczki, oby tylko były zdrowe i dostarczały Wam tyle radości co niegdyś moje ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Hej, strasznie mi przykro że Twoje malce chorowały. Moje na szczęście mają się dobrze. Wychowałam ich dwa pokolenia, a że był problem ze znalezieniem dobrych domków to niestety musiałam zrezygnować z kolejnych młodziaków. Myślę że myszoskoczki będą ze mną zawsze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
witam! jestem wielką miłośniczką myszoskoczków i mam nadzieję, że ten wątek sie odrodzi
![]() miałam do tej pory 3 zwierzaki (samczyki): -Skoczuś I - żył 3,5 roku -Skoczuś II - żył 3 lata -George - żył 3 lata od wczoraj jest kolejny zwierzak - samczyk Czesio będę chciała w najbliższym czasie znaleźć dla niego partnerkę w avatarku jest mały Skoczuś II pozdrawiam serdecznie ![]() Edytowane przez marta_md Czas edycji: 2007-11-10 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Droga Viris
![]() Widze że bardzo doświadczona jestes wiec moze do Ciebie zwroce sie o pomoc tak wiec biore na ferie zimowe 2 myszoskoczki ze szkoły ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Marta_md Witam
![]() zostawilam tu po sobie ślad ale nie zwrocilam uwagi ze dawno nikt tu nie odkurzał ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Jak wysokie muszą być ścianki takiego akwarium dla Skoczka? Tak, żeby "przypadkiem" nie wyskoczył?
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Umieść je w bezpiecznym miejscu. Tak aby nie miały możliwości wyjścia, ja polecam akwarium przykryte czymś ciężkim ( duża książka ) tak aby zostawić z jednej strony mniej niż 1 cm szparkę na świeże powietrze, albo terrarium, które jest zakryte a przez dziurki w blaszce jest cyrkulacja świeżego powietrza.
Jeśli będziesz je lokować w klatce - to uważaj na przeciągi. Nie karm ich za dużo. Słonecznik podawaj raz w tygodniu. W zoologiku kup mieszankę ziaren "myszy i myszoskoczki". Unikaj świeżych rzeczy typu ogórki, sałaty itp. Teraz to nie wiadomo co się na tych rzeczach mieści. A gerbile bez tego wytrzymają. Możesz im zerwać jeszcze czasem trawkę ale nie przemrożoną, i wypłukać. Wodę powinny mieć codziennie. Jedzenie można dawać nawet co kilka dni. W tak krótkim czasie nie potrzebujesz im wymieniać ściółki. To krótki pobyt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Dokładnie, najlepiej umieścić je w klatce, w akwarium może być za mały przepływ powietrza. Jeśli już decydujesz się na akwarium to musisz je czymś przykryć, Myszoskoczki są zdolne do nie lada wyczynów i przy odsłoniętej górze, nawet dość wysokiej, z czasem dadzą sobie radę i wyskoczą. Najlepsza do przykrycia będzie nie szyba, a taka druciana siatka, żeby od góry był swobodny przepływ powietrza.
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Tzn .klataka czy akwarium sie nie przejmuje bo dostane je w raz z ich mieszkankiem tj. Akwarium z "pokrywa"
![]() A co z wyciaganiem , moge je brac na łapki czy raczej nie bedzie ich to bawic tzn. bo mam swinbke morska i wiem ze lubi gdy ktos ja posadzi na foteleu naprzyklad ale nie libi zas gdy ktos sie nia "bawi". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
QNadiaQ nie boisz się, że Ci to poucieka jak na ręce je weźmiesz? Te nasze szkolne myszoskoczki są baaardzo ruchliwe. Pani C. mówiła, że lepiej ich na ręce nie brać, ale sama nie wiem...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.