|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak dobrze przyrządzić łososia norweskiego z ryżem
Witam
![]() Byłam niedawno na weselu i bardzo posmakowało mi jedno danie, a że jestem początkującą kucharką, to nie wiem jak można to przyrządzić... Podano łososia norweskiego, podejrzewam, że był pieczony bądź grillowany -> nie wiem w ogóle jak się przygotowuje łososia żeby był smaczny ![]() Do tego podano ryż, który był zrobiony na słodko z dodatkiem kukurydzy. Był zabarwiony na żołto - pomarańczowo. Może ktoś z Was przyrządza coś podobnego i pomoże mi, da wskazówki jak przygotować takie danie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciółka KWC
|
Dot.: Jak dobrze przyrządzić łososia norweskiego z ryżem
Łosoś jest bardzo dobry i pieczony i grillowany, nie trzeba go specjalnie mocno przyprawiać, bo mięso samo w sobie jest bardzo smaczne. Ja najczęsciej robię pieczonego - ystarczy posypać solą, położyć trochę masła na wierzchu (ja lubię również z oliwą z oliwek) i polać sokiem z cytryny, do pieca na 40 minut w ok. 200-220 st. (nastawiam na oko). Czasami posypuję też pokrojoną cebulą, bo mój TŻ lubi to połączenie.
Ryż na słodko gotuje się na mleku, żeby był żółty trzeba dodać do gotowania kurkumy, natomiast z takim połączeniem (na słodko + żółty + kukurydza) się nie spotkałam do tej pory. ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może ta kukurydza dodawała tej słodyczy i tak się tylko wydawało? [ja z curry też gotowałam ryz zeby zabarwic]
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dla mnie to żelazny zestaw: ryż plus curry
![]() Dodam, że bardzo często dodawałam do ryżu kukurydzę. Dobrze mi smakuje takie połączenie ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ryz - gotuj w duzej ilosci wody, wtedy nie przypalisz. Aby uzyskac zolty kolor dodaj curry albo kurkumy, niektorzy dodaja tez szafranu. Jak uzyskac pomaranczowy kolor nie wiem - moze mieli barwnik spoz., bo nawet nie wiem czy dodanie slodkiej papryki do gotowania da taki efekt. Lososia smazysz na patelni - tluszcz dowolny, ale nie za duzo, bo to tlusta ryba, osobiscie lubie na oliwie z oliwek lub masle. Przyprawic wystarczy sola, to tak dobra ryba ze jej naturalny smak starczy, ale jak chcesz mozna dodac ziol prowansalskich. Obsmazasz na malym ogniu i tyle. Kukurydze wez z puszki po prostu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Niezly jest losos pieczony w folii aluminiowej razem z ziemniakami w ten sposob, doprawiony sokiem z cytryny i przyprawa do ryb, oblozony kawalkami masla i posypany drobno krojona cebula i pieczarkami.
Ryz zolty to gotuje tak samo, do wody , w ktorej gotuje sie ryz oprocz soli dodaje dodatkowo curry, mozna do tej wody dodac tez troche masla. Ja jak gotuje ryz, to daje tyle wody, ze jak ryz jest miekki to i sie woda wygotuje, bo lubie sypki ryz, nie lubie mokrego, lepkiego ryzu. Do gotowania na sypko dobry jest ryz Basmati. Zalezy tez od garnka, ja mam jeden taki wyprobowany, w ktorym sie ryz super gotuje. Jest juz taki stary, sfatygowany, ale trzymam go do ryzu, bo w innych tak dobrze ryz sie mi nie gotuje.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.