|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zapobieganie tradzikowi i wyprosykom... (profilaktyka)
Profilaktyka jest przeciez bardzo wazna.
Podstawowe zasady zapobiegania tradzikowi i wyprosykom... doczytalem sie na forum ze: 1. nie powinno sie jesc słodyczy 2. unikac jedzenia z fast foodów (do produktów zakazanych należą chipsy, pizza, frytki) 3. b. mało przypraw, mało majonezu, ketchupu, soli, pieprzu itd. 4. Jak najmniej stresu - stres ?wspomaga? powstawanie wyprysków 5. Nie dotykaj buzi rękami jak nie potrzebujesz, bo przenosisz zarazki i nowe wypryski gotowe. 6. W miarę możliwości myj twarz jakimś antybakteryjnym zelem no i wodą mineralną albo chociaż spłukuj zel np wodą termalną 7. nalezy jesc duzo owoców i warzyw!!!!! 8. nadmierne pocenie się chyba tez wspomaga powstawanie wyprysków 9 10 11 Może jeszcze jakies witaminki (jakie?) wiem ze i to nie wystarczy ale na pewno ma jakis wpływ na nasza cere Pewnie jest jeszcze wiele innych rzeczy ktore powinnismy robic badz unikac wiec czekam na odp. dopisz kolejne pkt. pzdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Zapobieganie tradzikowi i wyprosykom... (profilaktyka)
chyba jeszcze palenie papierosów pogarsza ogólnie stan cery
![]() Ale dodam jedno - nie wierzę że zastosowanie sie do nawet tych wszystkich wskazówek automatycznie zlikwiduje problem trądziku jesli ktos ma takowy. Od tego jest lekarz ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ya zauważyłam, że wysypianie się ma dobry wpływ a gojenie sie wyprysków. Czyli dobra rada: Trzeba spać conajmniej 8 godzin!
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mi cały czas coś wyskakuje a winne są tylko słodycze, zwłaszcza czekolada, którą uwielbiam jeść :P
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
spodziewalem sie troche wiecej konkretnych odpowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja tez wierze w dobry, spokojny dlugi sen. Wierze w unikanie nadmiaru kosmetykow, zwlaszcza kolorowych (choc pielegnacyjne, nawilzajace, z jednym wyjatkiem, tez mi nie wlasciwie nie sluza). Wierze w czyste powietrze (w wakacje, w gorach, nad morzem zawsze poprawia sie kodycja mojej buzi). Wierze w ziele bratka, pokrzywe, drozdze i cynk (ale nie wszystko na raz i w razsadnych dawkach). Wierze w przestrzeganie diety (w tym unikanie mleka). I trzymam sie tej wiary, jak zbawczej poreczy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a mi od stresu strasznie szybko zaczyna sie swiecic twarz.
Akurat te zasady nie powoduja zlikwidowania tradziku itp rzeczy,moga ewentualnie lekko zapobiec krostkom,ograniczyc ich powstawanie. A ja jem codziennie czekolade i nic mi nie jest(nawet w uda nie idzie ![]() AAA i na powstawanie krostek moze miec wplyw cykl menustracyjny. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
miki27 napisał(a):
> spodziewalem sie troche wiecej konkretnych odpowiedzi trudno jest odpowiedziec konkretnie na tak postawione pytanie bo wiele z takich teorii co sie powinno a co nie zeby zapobiegac wypryskom w ogole nie zostalo udowodnionych. cmoki ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Takie rzeczy piszą osoby które nigdy nie miały poważnego problemu z trądzikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
trądzik i papierosy
Palilam przez prawie 2 lata i mialam cere do bani, nie pale od maja i cere mam wciaz do bani a myslalam ze sie cos zmieni. Co masz w genach to masz nie wytepisz musisz isc do lekarza.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Unikanie mleka? A czemuż to? Unikanie kolorówki?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
fakt że żadna z tych metod nie pomaga w 100% ( czasem nawet dermatolog). dla każdego co innego...mi pomogło to, że pije 1,5 litra wody dziennie, nie jem czekolady i ostrych potraw. co do mleka to w moim przypadku to nie prawda - pije ok.1 litra dziennie. spie co najmniej 8 h i chodzę spać zawsze o tej samej godzinie. czyszcze twarz regularnie. najlepszy delikatny żel ( bez kwasu salicylowego i tym podobnym), tonik dezynfekujący np. woda utleniona, krem z filtrami( dość wysokimi) i peeling enzymatyczny. byc może pomoże też cynk bądź napar z bratka.ale to na sobie trzeba się przekonać co pomaga a co nie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Dot.: Re: Zapobieganie tradzikowi i wyprosykom... (profilaktyka)
..
Edytowane przez Rachela Elarge Czas edycji: 2014-08-08 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zapobieganie tradzikowi i wyprosykom... (profilaktyka)
Ja też nie mam problemów z trądzikiem oraz wypryskami jednak czuję ,że wypryski dopiero teraz zaczynają się tworzyć.
Stosuję się do wszystkich rad które dostałam od dermatologa gdy byłam ostatnio na wizycie.: 1.myć dokłanie twarz ( najlepiej dwa razy dziennie ) 2.gdy np.się maluję stosuję kosmetyki przeznaczone do mojej cery oraz nie zatykające porów ( mam podkład firmy chyba Synergen [dla nastolatek] ma niestety tylko 3 odcienie ale naprawde działa. 3.Gdy u mnie w domu ktoś pali unikam dymu papierosowego oraz sama nie palę. 4.Jem słodyczę np.cukierki, lizaki .... nie jem tylko czekolady ,gdyż ma ona najwięcej składników ,które właśnie wpomagają powstawanie pryszczy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
W profilaktyce leczenia trądziku polecam Beta Skin. wiadomo odpowiednia dnieta jest bardzo wazna, ale trzeba sobie jakos medykamentowo pomagac. wybrobowalam go na swojej skorze z tendencja do tradziku i po pewnym czasie stosowania liczba czerwonych krostek sie zmniejszyla.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
- łykanie suplementów
- zdrowa dieta - reagowanie zawczasu - wiedza co dla naszej cery jest najlepsze - staranny demakijaż - peelingi i maseczki z glinką co najmniej raz w tyg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:13.