|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
GERD a ciąża
Witam wszystkie Panie
Od dwóch lat choruję na GERD. Niestety ostatnio pojawiło się mocne zaostrzenie choroby. Obecnie biorę CONRTOLOC 40 mg dwa razy dziennie i ZIRID 50 mg trzy razy dziennie. Nie wyobrażam sobie egzystowania bez tych leków....... Wielokrotnie próbowałam odstawić je, lecz bezskutecznie - objawy nie dość że nawracały, to jeszcze zaostrzały się. Od pewnego czasu nurtuje mnie sprawa z ciążą. Czy chorując na GERD można w ogóle zajść w ciąże. Przeciwwskazań ginekologicznych oczywiście nie ma.... Czy któraś z Was cierpi na tę chorobę, a mimo to zdecydowała się na dziecko? O branie leków podczas ciąży pytałam dwóch gastrologów - jeden kategorycznie powiedział NIE, a drugi kategorycznie powiedział TAK I bądź tu mądry i pisz wierze Chciałabym kiedyś zajść w ciąże ...ale nie wyobrażam sobie tego, że moje problemy z GERD mogą być jeszcze większe i poważniejsze niż teraz
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: GERD a ciąża
Przecież to choroba żołądka. Jak miałaby uniemożliwiać zajście w ciążę? Kochana refluks ma wiele osób, a dzieci się rodzą. U mnie od pokoleń po rodzinie krążą problemy z żołądkiem, a jednak jestem na tym świecie ![]() Z tego co ja wiem, nie powinno się brać tych leków w ciąży, ale jak jest bardzo źle podobno lekarze czasem się decydują przepisać. Sama mam dość silny refluks i planuję mieć dzieci. Najwyżej będę żyć na kaszkach i kleikach
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.

I bądź tu mądry i pisz wierze