Hiszpańska wojna domowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-20, 14:35   #1
Askatasuna
Rozeznanie

Hiszpańska wojna domowa

Czy ktoś mógłby polecić mi jakieś ciekawie i przystępnie napisane książki o hiszpańskiej wojnie domowej w latach 30. XX wieku? Nie jestem historykiem z wykształcenia i dlatego przeczytałabym chętnie jakąś książkę napisaną "dla laika", prostym językiem, skupiającą się na bardziej na przyczynach konfliktu i jego konsekwencjach dla ludzi, społeczeństwa niż na nazwiskach i datach. Obecnie przebywam w Hiszpanii, więc niby mam okazję teraz zaopatrzyć się w takie pozycje, ale jednak wolałabym przeczytać coś polskiego lub przetłumaczonego na polski. A może znacie jakieś ciekawe powieści, których akcja dzieje się w tym okresie?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
Jeśli, w którymś wątku był już poruszany ten temat, przepraszam za nieznalezienie i proszę o usunięcie mojego.
Askatasuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 15:52   #2
Anuschka
Wtajemniczenie

Dot.: Hiszpańska wojna domowa

Cytat:
Napisane przez Askatasuna Pokaż wiadomość
A może znacie jakieś ciekawe powieści, których akcja dzieje się w tym okresie?
"Komu bije dzwon" Hemingwaya
Anuschka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-28, 19:23   #3
Imperialista
BAN stały

Radziłbym uważać, bo teraz wszystkie publikacje są prorepublikańskie.

Najbardziej z hiszpańskiej wojny domowej podobał mi się epizod obrony Alkazaru w Toledo. W chwili przewrotu zwolennicy generała Franco zmuszeni byli wycofać się do średniowiecznej twierdzy, którą bronili przez 2 miesiące (w tym przez miesiąc byli całkowicie odcięci od informacji na temat wojny). Zażarta obrona kosztowała zniszczenie zabytkowego Alkazaru i śmierć wielu obrońców ("republikanie" nawet celowo rozstrzelali syna dowódcy twierdzy, który odmówił poddania twierdzy).

Ostatecznie obrona twierdzy okazała się sukcesem, bo po 2 miesiącach przybyła odsiecz i udało się pogonić stamtąd komunistów.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 22:40   #4
Imperialista
BAN stały

Zawsze jak jest film dokumentalny, to nie ma zderzenia dwóch punktów widzenia, tylko wiecznie jacyś weterani z Armii Republikańskiej mówią o swoim wielkim męstwie. Ciągle mówili o swoich zwycięstwach, a ... przegrali. Wiecznie mówią jacyś ludzie, co za młodu byli komunistami czy socjalistami, ale nigdy nie spotkałem frankistowskiego weterana. Ciągle są pokazywani mężni idealiści z Brygad Międzynarodowych, ale nikt nie mówili, że po stronie Franco również byli zagraniczni ochotnicy (nawet polscy arystokraci).

Naturalnie nikt nie wspomina o tym, że Republikanie między sobą walczyli (anarchiści vs komuniści, staliniści vs trockiści), lubili torturować księży i gwałcić zakonnice czy wojna zaczęła się w momencie gdy Republika w imię dobra wspólnego fizycznie zaatakowała opozycję (bo to nie jest normalne, że policja zabija lidera prawicowej opozycji).
Stary 2013-12-01, 14:24   #5
201605161006
Konto usunięte

Film ''Labirynt Fauna'' o niej traktuje, ale to film fabularny i wydarzenia historyczne są tłem, do tego pokazali to tło historycznę trochę w niesprawiedliwy dla jednej ze stron sposób.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 20:33   #6
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Film ''Labirynt Fauna'' o niej traktuje, ale to film fabularny i wydarzenia historyczne są tłem, do tego pokazali to tło historycznę trochę w niesprawiedliwy dla jednej ze stron sposób.
"Trochę niesprawiedliwy"? Przecież to tło jest prawie tak samo prawdziwe jak filmy z okresu PRL (typu Amerykanie zrzucają stonkę ziemniaczaną).

Niestety nie znam żadnego filmu dokumentalnego ani fabularnego który mówi w uczciwy sposób o obu stronach tego konfliktu. To nie była wojna faszyści vs republikanie, tylko prawica vs lewica i obie strony ponoszą winę za jej rozpętanie (to nie "wina" prawicy, że ją po prostu wygrała).

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2013-12-03 o 20:35
Stary 2013-12-04, 13:04   #7
rudzia_bb
Raczkowanie

Nie wiem czy jakakolwiek historia może być obiektywna, ale polecam film fabularny "Żona anarchisty" - oczywiscie w tle Wojna domowa w Hispzanii, w ciekawy sposób pokazuje jak zmieniały się frakcje podczas wojny i w ogóle film jak dla mnie sam w sobie wart obejrzenia.

http://www.filmweb.pl/film/%C5%BBona...ty-2008-462444

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-04, 15:21   #8
Imperialista
BAN stały

Gdybym żył w tamtych czasach, jechałbym do Hiszpanii walczyć "za wolność naszą i waszą". Oczywiście po stronie generała Franco, bo to była prawdziwa krucjata antykomunistyczna.

A znacie jakiś film co mówi pozytywnie o nacjonalistach? W sumie obrona Alkazaru w Toledo przed komunistami to piękny materiał na film.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości