łuszczyca głowy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-07, 12:58   #1
SalonMagia
BAN stały

Question

łuszczyca głowy?

Wydaje mi się że mam łagodną łuszczycę głowy, wyszło mi przy przeziębieniu, a kuzyn na medycynie zdiagnozował że może to być łuszczyca. Mam wizytę u dermatologa umówioną na koniec stycznia dopiero, a chciałabym coś teraz użyć bo skóra się łuszczy coraz bardziej i nie wygląda to ładnie. Można kupić jakiś szampon czy coś, bez recepty żeby mi pomogło?
SalonMagia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 13:50   #2
razdwapiec
Zakorzenienie

Dot.: łuszczyca głowy?

Nie ogarniam jak można pytać na forum o takie rzeczy... Ktoś Ci jeszcze może zaszkodzić. :/ Idź do apteki i pogadaj z farmaceutą.
Stary 2011-12-08, 07:53   #3
joannajj
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SalonMagia Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że mam łagodną łuszczycę głowy, wyszło mi przy przeziębieniu, a kuzyn na medycynie zdiagnozował że może to być łuszczyca. Mam wizytę u dermatologa umówioną na koniec stycznia dopiero, a chciałabym coś teraz użyć bo skóra się łuszczy coraz bardziej i nie wygląda to ładnie. Można kupić jakiś szampon czy coś, bez recepty żeby mi pomogło?
ziołowy szampon dziegciowy, jest on p. łupieżowy, p. przetłuszczaniu się włosów, stosują go również łuszczycowcy
joannajj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-08, 12:05   #4
SalonMagia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez razdwapiec Pokaż wiadomość
Nie ogarniam jak można pytać na forum o takie rzeczy... Ktoś Ci jeszcze może zaszkodzić. :/ Idź do apteki i pogadaj z farmaceutą.
Farmaceuta poleci mi lek od producenta, od którego dostaje największe profity, mam kuzyna który jest przedstawicielem chandlowym firmy farmaceutycznej i wiem jak to działa.

A pytam na forum właśnie po to, aby dostać radę od osoby typu joannajj - dziękuję.
Stary 2011-12-08, 12:08   #5
joannajj
Wtajemniczenie

joannajj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 10:28   #6
pureinsanity
Raczkowanie

..

Edytowane przez pureinsanity
Czas edycji: 2014-02-15 o 14:40
pureinsanity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 20:12   #7
razdwapiec
Zakorzenienie

Cytat:
Farmaceuta poleci mi lek od producenta, od którego dostaje największe profity, mam kuzyna który jest przedstawicielem chandlowym firmy farmaceutycznej i wiem jak to działa.

A pytam na forum właśnie po to, aby dostać radę od osoby typu joannajj - dziękuję.
Jeśli większym zaufaniem darzysz wizażanki niż farmaceutę, to współczuję.

A wracając do tematu, to nie musi być łuszczyca. Jest jeszcze coś takiego jak łojotkoowe zapalenie skóry. I jest bardzo prawdopodobne, jeśli dostrzegasz zmiany tylko na skórze głowy. Tak od siebie doradzę jeszcze nie przesadzanie z częstotliwością mycia włosów, bo to wbrew pozorom może zaszkodzić - wiem z autopsji.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-13, 12:32   #8
SalonMagia
BAN stały

Cytat:

Tu przynajmniej ktoś doradzi mi bezinteresownie, nie licząc na wygranie zagranicznej wycieczki za dużą ilość sprzedanych leków danego producenta - takie praktyki są częstsze niż ci się wydaje...
Wiadomo na dłuższą metę pomorze mi dermatolog ale szukam czegoś doraźnie, bo wizytę mam dopiero w styczniu a tu sylwester niedługo :P

Cytat:
Napisane przez mawilka
Są specjalnie preparaty, dostępne bez recepty, na naturalnych składnikach dla osób chorych na łuszczycę - dermokosmetyki; żele myjące np. Scalp& Body Cleansing Gel oraz toniki.
Niektórzy bardzo sobie chwalą taką terapię.
a możesz napisać coś więcej na temat tych żeli?
Stary 2011-12-16, 16:08   #9
long_braid
Raczkowanie

Ja polecam na złuszczenie Squamax ok 30zł na nawilzanie Cerkogel 30 ok 15zł no i później szampon Clobex ale on jest na recepte i ze sterydami zamiast tego szamponu możesz spróbować Polytar ok 20zl/25zl- mi osobiście on nie pomógł. Pozdrawiam i 3mam kciuki oby nie okazało się to łuszczycą.
Pozdrawiam

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:

A wracając do tematu, to nie musi być łuszczyca. Jest jeszcze coś takiego jak łojotkoowe zapalenie skóry. I jest bardzo prawdopodobne, jeśli dostrzegasz zmiany tylko na skórze głowy. Tak od siebie doradzę jeszcze nie przesadzanie z częstotliwością mycia włosów, bo to wbrew pozorom może zaszkodzić - wiem z autopsji.
Znam takiego dermatologa i przekonałam się na właśnej skórze jak można promować daną markę przez lekarza, który później jedzie sobie na wycieczkę i cieszy się ze mogła na nią pojechać kosztem innych którym polecałą dany specyfik. Jednym słowem żal! I czasami warto darzyć zaufaniem ludzi który mają do czynienia z daną chorobą niż z lekarzem który tylko zarabia na nas pieniądze. I z całym szacunkiem pieprzyć takich lekarzy.

Pozdrawiam
Stary 2011-12-21, 23:48   #10
Maja S
Raczkowanie

Mogę zasugerować jeszcze preparat Proskin, który nawilża skórę od środka, moja mama go stosuje i jest zadowolona. Poczytaj sobie o nim w sieci, ale i tak musisz odwiedzić lekarza, żeby upewnić się czy to na pewno jest łuszczyca.
Maja S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 21:15   #11
long_braid
Raczkowanie

Możesz napisać coś więcej o tym Proskin ? Jak długo twoja mam ato stosuję i na jak długo pomaga itp ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-07, 13:53   #12
Maja S
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez long_braid Pokaż wiadomość
Możesz napisać coś więcej o tym Proskin ? Jak długo twoja mama to stosuję i na jak długo pomaga itp ?
Po ok. 2 miesiącach już było widać dużą różnicę, a stosuje go jakieś 5 miesięcy, nie przerywała, więc trudno mi powiedzieć na jak długo pomaga. Bierze po prostu jedną pastylkę dziennie.

Zostawiam Ci też kilka informacji od nich ze strony:

"Problemy suchej skóry dotyczą wszystkich jej warstw, a nie tylko tej widocznej, zewnętrznej. Stosowanie wyłącznie kremów czy balsamów nie wystarcza, gdyż działają one tylko na powierzchni skóry i są łatwo usuwane np. przy myciu czy w czasie wykonywania prac.
Skutecznym sposobem radzenia sobie z problemem suchej skóry jest przyjmowanie odpowiedniego suplementu diety. Stosując skoncentrowane kobyle mleko korzystnie wpływamy na procesy zachodzące w głębszych warstwach skóry, czyli tam gdzie leży przyczyna problemu suchej skóry.

Zawarte w preparacie Proskin LF Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zmniejszają przezskórną utratę wody i są prekursorami związków odpowiedzialnych za łagodzenie procesów zapalnych w skórze. Naskórkowy czynnik wzrostowy zwiększa ilość kolagenu w skórze, tym samym poprawia jej elastyczność. Kwas orotowy przyspiesza proces odnowy skóry.
Kobyle mleko zawiera bardzo ważne białko – Laktoferynę, która mając właściwości immunomodulacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze chroni organizm przed zakażeniami. Szczególnie jest to ważne u osób mających suchą skórę, której mikroszczeliny i pęknięcia umożliwiają łatwe przenikanie mikroorganizmów chorobotwórczych, alergenów czy substancji drażniących."
Maja S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-04, 21:00   #13
marcin66544
Przyczajenie

[QUOTE=pureinsanity;309961 26]sama mam łuszczycowe zmiany na głowie. niestety, jest to schorzenie nieuleczalne (można tylko zaleczać), a "wysyp" zależy od takich czynników jak stres czy zła dieta.

W moim przypadku wysyp zależy od pogody jaka jest na zewnątrz ,jak wyjdę i będzie wiał wiatr silniejszy niż zwykle to wieczorem mogę zaobserwować nowy "wysyp" lub gdy jest deszcz ,śnieg.
MOJA RADA TO NOSZENIE OKRYĆ NA GŁOWĘ (kaptur,czapka ) dla chorych na łuszczycę głowy którym nadmiernie wypadają włosy (w moim przypadku 100-150 /dzień a nawe czasem do 200 .
Łuszczycę głowy mam już prawie rok ,stosowałem różne preparaty ,gdy wychodzę z apteki to cos mnie trafia ! rachunek 200-300 zł i nic nie pomaga .
Stosunkowo mam dużo mniej zmian ale cały czas włosy lecą setkami /.
marcin66544 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-04, 21:21   #14
Felaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maja S Pokaż wiadomość
Po ok. 2 miesiącach już było widać dużą różnicę, a stosuje go jakieś 5 miesięcy, nie przerywała, więc trudno mi powiedzieć na jak długo pomaga. Bierze po prostu jedną pastylkę dziennie.

Zostawiam Ci też kilka informacji od nich ze strony:

"Problemy suchej skóry dotyczą wszystkich jej warstw, a nie tylko tej widocznej, zewnętrznej. Stosowanie wyłącznie kremów czy balsamów nie wystarcza, gdyż działają one tylko na powierzchni skóry i są łatwo usuwane np. przy myciu czy w czasie wykonywania prac.
Skutecznym sposobem radzenia sobie z problemem suchej skóry jest przyjmowanie odpowiedniego suplementu diety. Stosując skoncentrowane kobyle mleko korzystnie wpływamy na procesy zachodzące w głębszych warstwach skóry, czyli tam gdzie leży przyczyna problemu suchej skóry.

Zawarte w preparacie Proskin LF Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zmniejszają przezskórną utratę wody i są prekursorami związków odpowiedzialnych za łagodzenie procesów zapalnych w skórze. Naskórkowy czynnik wzrostowy zwiększa ilość kolagenu w skórze, tym samym poprawia jej elastyczność. Kwas orotowy przyspiesza proces odnowy skóry.
Kobyle mleko zawiera bardzo ważne białko – Laktoferynę, która mając właściwości immunomodulacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze chroni organizm przed zakażeniami. Szczególnie jest to ważne u osób mających suchą skórę, której mikroszczeliny i pęknięcia umożliwiają łatwe przenikanie mikroorganizmów chorobotwórczych, alergenów czy substancji drażniących."

Zgadzam się z tym, że smarowanie z zewnątrz skóry głowy różnymi mazidłami nie wyleczy, może jedynie złagodzić objawy. Ja polecam picie oleju lnianego 4 łyżki dziennie. Nie dość, że skóra głowy nie będzie się łuszczyć, to skóra na całym ciele będzie nawilżona, gładka i nawet najbardziej wysuszające mydło jej nie wysuszy, a i balsamy nie będą potrzebne. Wiem, bo też miałam problem z łuszczącą się skórą głowy, do tego wypadały włosy, Nizoral nie pomógł, więc to na pewno nie był łupież.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
Felaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 11:08   #15
long_braid
Raczkowanie

[QUOTE=marcin66544;3207225 3]
Cytat:
Napisane przez pureinsanity Pokaż wiadomość
sama mam łuszczycowe zmiany na głowie. niestety, jest to schorzenie nieuleczalne (można tylko zaleczać), a "wysyp" zależy od takich czynników jak stres czy zła dieta.
Hej. Tzn ja mam podobnie tylko u mnie zależy od pory roku wiosna lato cudo potrafię być czysta beżś nadmiernego srtosowania maści itp nadchodzi jesien a o zimie juz nie wspomne wtedy dochodzi do masakary. Co do okrycia głowy to od dzisiaj zacznę je nosić może i u mnie trochę to p0możę. A co do aptek to mnie też szlag strzela conajmniej dwa razy w miesiącu jestem w niej i wydaje po 100 / 150 zł masakra.
W moim przypadku wysyp zależy od pogody jaka jest na zewnątrz ,jak wyjdę i będzie wiał wiatr silniejszy niż zwykle to wieczorem mogę zaobserwować nowy "wysyp" lub gdy jest deszcz ,śnieg.
MOJA RADA TO NOSZENIE OKRYĆ NA GŁOWĘ (kaptur,czapka ) dla chorych na łuszczycę głowy którym nadmiernie wypadają włosy (w moim przypadku 100-150 /dzień a nawe czasem do 200 .
Łuszczycę głowy mam już prawie rok ,stosowałem różne preparaty ,gdy wychodzę z apteki to cos mnie trafia ! rachunek 200-300 zł i nic nie pomaga .

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Felaa Pokaż wiadomość
Zgadzam się z tym, że smarowanie z zewnątrz skóry głowy różnymi mazidłami nie wyleczy, może jedynie złagodzić objawy. Ja polecam picie oleju lnianego 4 łyżki dziennie. Nie dość, że skóra głowy nie będzie się łuszczyć, to skóra na całym ciele będzie nawilżona, gładka i nawet najbardziej wysuszające mydło jej nie wysuszy, a i balsamy nie będą potrzebne. Wiem, bo też miałam problem z łuszczącą się skórą głowy, do tego wypadały włosy, Nizoral nie pomógł, więc to na pewno nie był łupież.
I tu bardzo mnie zainteresowałeś/aś tym olejem lnianym. Powiedź mi czy u ciebie zdiagnozowano łuszczycę ? czy miałaś po prostu łupież?Po jakim czasie zauważyłaś u siebie poprawę? Własnie zabieram się do czytania innych forum na temat tego oleju i chyba dzisiaj go kupię i zacznę pić

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Na jednym z forum znalazłam coś takiego
Cytat:
Sam stosuje olej lniany od 3 lat z przerwami,polecam spozywanie oleju wg zalecen dr.Budwig niemieckiej biolog,która opracowała metodę leczenia wielu schorzeń olejem lnianym w swojej klinice w pierwszej połowie ubiegłego wieku.Po pierwsze to musi być olej nieoczyszczony na zimno tłoczony i przechowywany w absolutnie w lodówce np. firmy OLEOFARM, która wytwarza dużo innych ciekawych produktów m. innymi olej z wiesiołka, a po drugie to należy spożywać w postaci pasty serowej tzn. do kuracji,która trwa 3 m-ce stosujemy 6-8 łyżek oleju lnianego, 100g sera koniecznie chudego, kefir ok. 150g i to wszystko miksujemy do konsystencji gęstej smietany to jest bardzo ważne dlatego,że dzięki temu skuteczność działania wynosi blisko 100% natomiast pijąc go wynosi zaledwie do 40%.
Czy konieczne jest robienie tej pasy z sera i kefiru? Bo u mnie jest tak, że często i często się przenosze tzn z jednego dnia u mnie i drugiego u TŻ i różnie to bywa w torebce tej 'pasty' przecież nosić nie będę ani cały czas przenosić ? a kupowac raz tu albo raz to trochę uciążliwe myślałam że mogłabym przelać tej olej do małej buteleczki i go nosi w torebce ale piszę że trzeba przechowywać go w lodówce ?
Stary 2012-02-14, 22:56   #16
Felaa
Raczkowanie

[QUOTE=long_braid;32102342]
Cytat:
Napisane przez marcin66544 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

I tu bardzo mnie zainteresowałeś/aś tym olejem lnianym. Powiedź mi czy u ciebie zdiagnozowano łuszczycę ? czy miałaś po prostu łupież?Po jakim czasie zauważyłaś u siebie poprawę? Własnie zabieram się do czytania innych forum na temat tego oleju i chyba dzisiaj go kupię i zacznę pić

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Na jednym z forum znalazłam coś takiego

Czy konieczne jest robienie tej pasy z sera i kefiru? Bo u mnie jest tak, że często i często się przenosze tzn z jednego dnia u mnie i drugiego u TŻ i różnie to bywa w torebce tej 'pasty' przecież nosić nie będę ani cały czas przenosić ? a kupowac raz tu albo raz to trochę uciążliwe myślałam że mogłabym przelać tej olej do małej buteleczki i go nosi w torebce ale piszę że trzeba przechowywać go w lodówce ?
Nie miałam łupieżu, tylko łuszczycę skóry owłosionej głowy. Olej popijam herbatą, o tej paście czytałam, ale można też go pić normalnie

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
Felaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 16:28   #17
long_braid
Raczkowanie

Ja również zaczęłam pić olej lniany na łuszczyce głowy(piję już ok 1,5 tyg) i powiedź mi jak długo i po jakim czasie zauważyłaś poprawę pijąc ten olej ? A czy wykluczasz z diety tłuszcze ? bo słyszałam że nie powinno ich się mieszać pijąc ten olej co najmniej przez pierwszy miesiąc wtedy podobno większy/szybszy efekt.
Stary 2016-11-27, 22:14   #18
konklawe
Przyczajenie

Cześć,
nie jestem żadnym przedstawiciel a człowiekiem któremu udało się pokonać problem ze skórą głowy po 20 latach walki. Polecam wszystkim szampon dostępny za granicą Mg217 - ja na swoje własne potrzeby dostaje go z Florydy od mojej rodziny. Jeżeli ktoś potrzebuje służę pomocą!

Jedna butelka starcza na ok 2-3 miesiące i kiedy go stosujesz masz kompletnie z głowy problem łuszczycy. Polecam gorąco bo zanim trafiłam na niego próbowałam wszystkie bezskutecznie. wszystkie inne środki od naświetlań, sterydów, maści itp. niestety działały krótkotrwale albo w ogóle, u mnie też zaczęło się niewinnie na początku a potem zaatakowało całe ciało

ściskam!
m

konklawezdzblo@gmail.com
konklawe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-29, 13:02   #19
sowbar81
Raczkowanie

[QUOTE=marcin66544;3207225 3]
Cytat:
Napisane przez pureinsanity Pokaż wiadomość
sama mam łuszczycowe zmiany na głowie. niestety, jest to schorzenie nieuleczalne (można tylko zaleczać), a "wysyp" zależy od takich czynników jak stres czy zła dieta.

Też zauważyłam, że to zależy od pogody.
sowbar81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-19, 15:04   #20
konklawe
Przyczajenie

Cytat:

mnie pomogl szampon mg217 - jest rewelacyjny. Nie za ladnie pachnie ale od roku nie mam ani sladu po luszczyc. Szampon dostepny w stanach - ja mam większe ilosci sprowadzone na wlasny uzytek wiec jak ktos potrzebuje na probe to chetnie sie podziele.
mnie pomogl a 20 lat sie z tym zmagalam wiec to duza ulga.

pozdr

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2018-02-02 o 06:23 Powód: mail
konklawe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-09, 09:13   #21
jadwiga_koz
BAN stały

Czy ktoś stosował może dermokosmetyki "dr. Michaels"? Słyszałam, że też dobrze radzą sobie z łuszczycą.
jadwiga_koz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-29, 12:17   #22
DarkAmaranth
Przyczajenie

Ja też polecam ten krem, jest super! Wszyscy o nim mówią!
DarkAmaranth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-10, 17:50   #23
Gaudencja
BAN stały

O tych preparatach, to ja słyszałam, że są po prostu najlepsze na rynku. Swoją drogą chciałabym Wam polecić i stronę i artykuł o łuszczycy skóry twarzy, który znajdziecie na stronie x Wiadomo, że jest choroba bardzo przykra i trzeba próbować z nią walczyć, a z tego artykuły dowiecie się jak to zrobić.

Edytowane przez Antymionka
Czas edycji: 2018-02-01 o 17:11 Powód: link
Gaudencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-19, 15:03   #24
MARTA-CHAOS
Przyczajenie

Witam

Przeczytałam Pana wątek na temat szamponu.Chciałabym zapytac czy mozna go od Pana kupic?
MARTA-CHAOS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-06-22, 11:13   #25
Organa
Raczkowanie

Polecacie w sumie jakiś szampon na ŁZS? Ewentualnie jakiś zestaw na ŁZS skóry głowy?
Organa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości