|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Szybkie posiłki bez gotowania - bez glutenu i nabiału
Chcę zrezygnować z jedzenia glutenu, a nabiału nie jem od dawna. Brakuje mi jednak pomysłów na posiłki, które mogłabym przygotować szybko kiedy mam mało czasu. Idealne w takiej sytuacji były właśnie kanapki.
Oczywiście najlepszym wyjściem jest przygotowanie czegoś wcześniej np zupy i tylko odgrzanie, ale nie zawsze mam coś przygotowanego wcześniej. Czy macie pomysły na takie szybkie posiłki bez gotowania i pieczenia? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybkie posiłki bez gotowania - bez glutenu i nabiału
Cytat:
No ze smażeniem, ale dla mnie najszybciej to jakieś jajka, np. sadzone + sałatka warzywna. Albo omlet + sałatka. Jajka na twardo ugotowane wcześniej, można trzymać w lodowce nawet 3 dni. Trochę salaty, innych warzyw, ze 2-3 jajka , oliwa czy coś i masz sensowny posiłek. Sałatki oparte na strączkowych z puszek. Np. Czerwona fasola, sałata, pomidory, cebulka, awokado, oliwa i też sensowny posiłek. Szejki do których można oprócz owoców i warzyw dodawać orzechy, nasiona, awokado. Np. Szejk z orzechów nerkowca i mango, jest i syty i pyszny. No potrzebny blender.
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Jaja jem. Tylko najczęściej na śniadanie, bo lubię śniadania białkowo-tluszczowe. Po pracy najlepiej coś bez jaj by się przydało, jedyne co wymyśliłam do tej pory to właśnie sałatka z dodatkiem mięsa lub jajka na twardo lub jakieś placuszki z mąki bezglutenowej. Ale to też sporo więcej roboty niż kanapki niestety. Koktajli itp. nie za bardzo mogę jeść.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Ja jem beznabiałowo i na kolacje jem mniej więcej tak:
- mieszanka warzyw z piekarnika, - zupy kremy np. z selera, kalafiora, pomidorów - zabielane od czasu do czasu mlekiem kokosowym lub z oliwą/nasionami dyni, słonecznika, - pieczona wydrążona cukinia z zapieczoną startą marchewką, - wędzona rybka + u mnie chleb, bo gluten jem - kasza gryczana biała + ogórek kiszony, ogórek, słonecznik, pietruszka, oliwka Na śniadania głownie szejki na mleku roślinnym, jajecznica, jajka gotowane w towarzystwie warzyw, kanapki z szynką i pesto, ryba wędzona z warzywami i pieczywem, A na obiad to już różnie, ale najbardziej lubię kotleciki z groszku zielonego, z dorsza lub makarony np. z soczewicy w sosie pomidorowym. Przekąski np. burak z cieciorką na parze, dynią; owoce Generalnie dużo i różnorodnie jem ![]() ok. teraz doczytałam że bez gotowania no to ciężko. Poszłabym w kanapki, sałatki, owoce i warzywa. Mi gotowanie zajmuje max 30 min na dwa dni, więc się nie ograniczam.
Edytowane przez lenor Czas edycji: 2018-12-09 o 19:56 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.

no to ciężko. Poszłabym w kanapki, sałatki, owoce i warzywa.