|
Notka |
|
Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
skutki makijazu
czy kosmetyki typu
-podklad -krem bb -puder -roz moga niszczyc cere? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: skutki makijazu
przy nieodpowiedniej pielęgnacji cery, używania słabej jakości kosmetyków kolorowych lub ich za dużej ilości może to niszczyć cerę.
Sama widzę po sobie, że koleżanki z gimnazjum co już wtedy używały podkładów obecnie mają więcej zmarszczek i gorszą cerę ode mnie (ja mam już 23 lata i dopiero od roku używam czego innego niż tylko tusz do rzęs i błyszczyk). Pewnie to było spowodowane tym, że używały najtańsze kosmetyki jakie były, albo kupowały podróbki dobrych firm. Ogółem uważam, że lepiej malować się jak najmniej. Osobiście używam obecnie na krem samego pudru, albo kremu bb, na większe wyjścia lub ważne spotkania nakładam fluid, puder i róż. Z cieniami na powieki też staram się ich jak najmniej używać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Sam makijaż nie zniszczy cery, pod warunkiem że jest to lekki make up podkreślający urodę, a nie zakrywający twarz.
Ważna jest odpowiednia pielęgnacja- nawilżanie, odżywianie, peeling. Bez podstaw pielęgnacji skóra będzie w gorszym stanie niezależnie od tego czy się malujesz czy nie. I bardzo, ale to bardzo ważna sprawa- nie wolno zapominać o dokładnym demakijażu. Pozostawienie makijażu na noc może działać niekorzystnie na skórę. Dobrze jest zrobić sobie raz na jakiś czas dzień bez makijażu, żeby skóra mogła trochę odpocząć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7 Czas edycji: 2014-07-13 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale zgadzam się, czasami warto dać skórze odpocząć.
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Tak, mogą, dlatego warto obserwować swoją skórę i jeśli się pojawią jakieś niepokojące objawy np. zaczerwienienia, pryszcze, krostki, podrażnienia, sucha skóra to odstawić szkodliwy kosmetyk.
Dlatego też warto znać swoją skórę i wiedzieć, jakiej pielęgnacji potrzebuje ![]() Dobrze też poczytać recenzje kosmetyków przed zakupem i pomyśleć, czy są na pewno dla nas. I subiektywnie - polecam kupowanie sprawdzonych kosmetyków i znanych (jak nie w PL to na świecie) marek a nie polecam ''bazarkowych''kosmetyków (także tych z dużych hipermarketów za podejrzanie niską cenę, bez składu, firmy XXX o której się nigdy nie słyszało i nawet internet milczy na jej temat ). I też popieram pomysł z nie malowaniem się raz na jakiś czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem moga jeśli są złe. Złe kosmetyki to dla mnie takie nie wiadomo jakiego pochodzenia, czyli podkład za 5 z bazaru. Jesli się go nie zmywa. Podkład źle dobrany, który po prostu zapycha naszą cere. Nie ma sensu też katować skóry podkładem mocno kryjącym jeśli nie ma takiej potrzeby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
dodam jeszcze, że ważne jest oczyszczanie, nagromadzone kosmetyki moga zatykac pory itp. Często mleczka czy płyny micelarne tak na prawdę nie zmywają zupełnie makijażu
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Jak mowa o bazarkowcyh, warto wspomnieć też o chińskich podróbkach markowych kosmetyków , które moga zawierać niebezpieczne substancje w składzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Oj dziewczyny, nie ma co ukrywać się za makijażem. Ja wiele lat zmagałam się z trądzikiem i czerwone plamy przykrywałam makijażem, ale przez ciężkie i nieodpowiednie kosmetyki szkodziłam sobie, bo to tylko zamiatanie problemów pod dywan, a w tym wypadku pod makijaż
![]() Teraz co prawda jest wiele kosmetyków do wyboru i nie zapychają aż tak porów, więc zależy od wyboru. Bazarowe i chińskie podróbki wiadomo że będą gorsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Kosmetyki nie niszczą cery jeśli są dobrej jakości i świeże.
Większość kobiet sięga po przeterminowane kosmetyki, nie myje przyborów do makijażu i stąd problemy z cerą. Poza tym najlepszy makijaż nie pomoże jeśli się zaniedba pielęgnację i np. nie chroni cery przed promieniowaniem UV
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:13.