Novynette - proszę o pomoc.
Witam, sytuacja wygląda następująco -
Odstawiłam na parę miesięcy tabletki antykoncepcyjne, jednak około tydzień temu postanowiłam wrócić do nich ponownie (Novynette). Współżyłam podczas przerwy od tabletek, jednak z prezerwatywą, która raczej nie uległa uszkodzeniu, w związku z czym raczej ryzyko zapłodnienia jest mało prawdopodobne.
Pierwszą tabletkę wzięłam pierwszego dnia, gdy okres był jeszcze skąpy i dopiero się hmm... rozkręcał, w dodatku miałam charakterystyczne bóle brzucha typowe dla miesiączki. Sytuacja zdziwiła mnie o tyle, że okres był wyjątkowo skąpy jak na mnie, o ile w nocy był obfity, tak za dnia przypominał bardziej plamienie. W związku z tym mam pytanie - jestem po ósmej tabletce, czy w związku z tym mogę spokojnie współżyć bez zabezpieczenia? Znam ulotkę i wiem, że tabletka wzięta pierwszego dnia zabezpiecza od razu, gdy została wzięta w następnym, trzeba się zabezpieczać przez tydzień. Tylko, że w związku z okresem, który wystąpił w tym miesiącu mam pewne wątpliwości, czy to możliwe, by tabletka mogła złagodzić krwawienie? Przyznaję, że nawet po odstawieniu antykoncepcji okres był nieco łagodniejszy aniżeli przed braniem hormonów. Z góry dziękuję za odpowiedź.
|