|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Żurawina..
Hej dziewczyny
Przeszukałam forum i w wielu wątkach znalzłam ciekawe dania z żurawiną jako dodatkiem. Chcicałabym zrobić smażonego camemberta i podać do tego żurawinę (tak, jak w Ikei z klopsikami ), no ale właśnie. Mieszkam w małym miasteczku i nie mam pojęcia gdzie można dostać żurawinę, w jakiej postaci, czy jako produkt spożywczy (tzn. w słoiku, puszce etc.) czy surowe w jakimś zieleniaku ? Gdzie wy, w jaki sposób dostajecie żurawinę i jak ją potem podajecie/przygotowujecie? Będę wdzięczna za każdą informację
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żurawina..
zurawine kupujesz w sloiczku -jak dzem zreszta taka ma tez konstystencje. ja ja dostaje bez problem w kazdym sklepie-maly sloiczek kosztuje kolo 5zl.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Zurawine kupuje najczęsciej w słoiku jako taki "dżem" i w tej postaci jest gotowa do spożycia.Nie jest to produkt strasznie cudaczny czy luksusowy więc bez problemu kupisz ją w mniejszym lub większym sklepie.
Zurawina w takiej postaci jest idealna do takiego sera camembert smażonego w panierce.Dodatkowo pasuje do pieczonych mięs(moja mama robi pieczony udziec indyczy a do tego zurawina właśnie-niebo w gębie) i wędlin. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Niezła jest też żurawina suszona np. do pogryzania (w sklepach ze zdrową żywnością).
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki |
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
W poszukiwaniu żurawiny można też wybrać się na bagna*
.*porada dla wielbicieli turystyki ekstremalnej oraz cierpiących na kompleks "zrób to sam"
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Chciałabym podać smażony Camembert, a do tego żurawinę. Jednak jest mały problem, bo żurawinę kupiłam świeżą, w postaci owoców. A ona jest baaardzo kwaśna i w ogóle niesmaczna. Czy macie jakiś pomysł, co można z nią zrobić? Może posłodzić albo jakiś inny składnik dodać?
|
|
|
|
|
#9 | |||
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
Umyj , wlóż do garnka, zalej niewielka iloscia wody i wsyp cukier (trudno mi podac proporcje po robie to na wyczucie, ale raczej duzo ), i zagotuj
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Podbijam wątek. Otóż moj TŻ kupił mi taki o to słoiczek żurawiny do serów i mięs. Macie jakieś sprawdzone przepisy, aby taka żurawinę wykorzystać?
Często też widzę na blogach kulinarnych przepisy na ciasteczka,buleczki z zurawiną. Czy taka zurawina nadaje sie do tego typu dan?
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2013-06-30 o 21:54 |
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
przede wszystkim jest zdrowa, jak mnie bolał pęcherz (dostęp do lekarza był średni) podczas pobytu w niemczech, to właśnie mi kazano jeść żurawionowy dżem - tylko taki prawdziwy zrobiony przez babcię mojej koleżanki Niemki... pomogło o dziwo.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Witam drogie Wizażanki
![]() Nawiązując do tematu o żurawinie, byłabym bardzo wdzięczna za wypełnienie króciutkiej ankiety na jej temat- nie zajmie to więcej niż 4 minutki, a bardzo mi pomoże. Będę niezmiernie wdzięczna! www.interanki*ety.pl/interank*ieta/ e12692a1c4d80a7 50702c4fea01360d (należy usunąć gwiazdki z linka i spacje) Dzięki i pozdrawiam! Dzięki i pozdrawiam! Edytowane przez Mary_mary Czas edycji: 2014-07-30 o 23:36 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.

), no ale właśnie. Mieszkam w małym miasteczku i nie mam pojęcia gdzie można dostać żurawinę, w jakiej postaci, czy jako produkt spożywczy (tzn. w słoiku, puszce etc.) czy surowe w jakimś zieleniaku ? Gdzie wy, w jaki sposób dostajecie żurawinę i jak ją potem podajecie/przygotowujecie? Będę wdzięczna za każdą informację

Dzięki
.