|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
zafarbowane pranietak kończy się robienie prania o 22. wrzuciłam do bębna białą koszulkę, ukochany pomarańczowy sweter przetykany jakby białą nitką i dzinsy ![]() Da się coś z tym zrobić?
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: zafarbowane pranie
Nie sądzę, mi osobiście nigdy nie udało się zregenerować zafarbowanych ubrań. Jeśli koszulka jest cała biała to możesz spróbować wybielacza, lub namoczyć na noc w zimnej wodzie z domestosem (proporcje są podane na opakowaniu). Jeśli to jakiś delikatny materiał to można też użyć łagodnego, domowego wybielacza jakim jest sok z cytryny+soda, ale tutaj proporcji musisz poszukać w necie, ja dawałam zawsze na oko
Jeśli chodzi o sweter to nie wiem czy da radę coś z nim zrobić, może pofarbować go barwnikiem do tkanin?Co do farbowania ubrań, w sprzedaży są dostępne chusteczki, które wrzuca się do pralki razem z praniem i to one wyłapują barwniki, zamiast naszych ubrań. Do kupienia chyba w Rossmanie. Sama nie używałam ale myślę że to przydatna rzecz dla kogoś kto nie ma czasu na sortowanie kolorów. |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Do tej koszulki spróbuj odbarwiacz albo w wybielaczu tak jak koleżanka pisała a sweter spróbuj przeprać w wodzie ciut cieplejszej niż ta w której prałaś (o ile nie zaszkodzi to jeszcze bardziej czyli patrz na metkę).
Wiem że to nie wątek od tego ale ciekawie zorganizowałaś to pranie, trzy rzeczy (na całą pralkę) w zupełnie innych kolorach i gatunkach materiału no no miałaś fantazję.
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Spróbuj uprać z odplamiaczem i tymi chusteczkami wyłapującymi kolor, tylko raczej nie wszystko razem
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
U mnie chusteczki wyłapujące kolor niestety nie zdały egzaminu
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli koszulka jest biała i bawełniana, to można ją wygotować w garnku, albo ustawić na 90 stopni w pralce - uratowałam tak białą pościel, którą moja szwagierka wrzuciła do prania z czarnymi skarpetkami i koszulkami...
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wredny kotecek
|
Jak mama załatwiła mi ulubioną białą koszulkę to ją wygotowała zaraz po praniu i na szczęście biel wróciła
![]() nigdy bym nie uprala białej bluzki z dżinsami
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za wszystkie rady, będę próbować coś "uratować"
Nigdy więcej prania o 22, no i od teraz jeansy zawsze prane osobno albo z ciemnymi rzeczami
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
a u mnie chusteczki wyłap. kolor zdały egzamin baaardzo dobrze ;P na allegro tanio dr beckmanna 40 sztuk dorwałam i super ;P od kilku prań nie zdarzył mi się żaden problem.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.

Jeśli chodzi o sweter to nie wiem czy da radę coś z nim zrobić, może pofarbować go barwnikiem do tkanin?