![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czego takiego Polacy nie lubią w Polsce? Co należy zmienić?
Chciałabym uzyskać SZCZERĄ odpowiedź. Czemu Polacy (nie wszyscy oczywiście) uważają Polskę za SYF? Pytam bo nie wiem
![]() Chciałabym abyście odpowiedziały mi Wizażanki: Co Wam się nie podoba w naszym kraju i co chciałybyście zmienić? Jak byście widziały zmiany? Tzn. Jak/na co chciałybyście te rzeczy zmienić? Zainspirowałam się ostatnio artykułem który przeczytałam na temat szczęścia i poziomu życia w danym krajach. Ponoć najlepiej żyje się w Danii, Finlandii, Szwecji czy Holandii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Co takiego Polacy nie lubią w Polsce? Co należy zmienić?
Mentalność. I to wystarczy. Uważamy siebie za naród wybrany, Mesjasza narodów, wielkich uciemiężnionych*. Wystarczyłoby zapomnieć o tych swoich pokracznych wyobrażeniach i żyć dalej. Ale nie, bo po co, lepiej stagnacja i tylko narzekać.
*tak, nie uważam PL za naród pokrzywdzony, niezależnie ile wojen przez nią przeszło, czy przejdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
W sumie mi się tam podoba i kraj i ludzie. Wiadomo, że nie wszystko, ale jakichś kompleksów na tle bycia Polką nie mam.
Zauważyłam natomiast tendencję: "A...bo tu w Polsce to szaro, brudno, syf i dół, nie to co ...." (i tu następuje najczęściej litania miejsc. Tylko, że najczęściej dana osoba w danym miejscu nie była, a jak była to tak jakbym ja po rynku we Wrocławiu oceniała cały kraj, że kolorowo, bajecznie, czysto, no cud mniód i malyna. No, ale cóż. Jak to mówią: Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Ja tam Polskę kocham bo uważam, że mamy fajnych ludzi, miłych i uczynnych i pomimo, że nie wszyscy tacy są to jednak całościowo uważam, że jest fajnie. I klimat jest spoko i zabudowa, no wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Mnie się nie podoba to, że bardzo ciężko jest znaleźć dobrą pracę. To, że politycy zarabiają grube tysiaki na miesiąc, a ludziom po studiach, młodym, którzy dopiero są na dorobku oferują pracę za tysiąc zł. Nie podoba mi się to, że wszystko jest strasznie drogie jak na niskie wynagrodzenia.
Edytowane przez Hortencja Czas edycji: 2011-01-07 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
mnie się nie podoba mentalność i to że Polska jest krajem katolickim. to znaczy nie mam nic do katolików szanuje ich wiare,obrzędy, święta, tylko nie rozumiem czemu oni nie szanują ludzi odmiennych wierzeń i ateistów. tylko wszystko w Polsce musi być pod nich?
Wkurza mnie homofobia i ogólna nietolerancja. ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- a jeszcze z innej beczki co mi sie nie podoba to to że po studiach większość ludzi ląduje w biedronkach, tesco alno w galerii na stoisku z ciuchami, że reklamuja studiuj na kierunkch technicznych i przyrodniczych a tymczasem moi znajomi po PK i AGH czesto gęsto sa bezrobotni. Poza tym małe zarobki i wysokie ceny np kosmetyków w Anglii np podkład Loreala wychodzi po przeliczeniu 20 zł a nie 50 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mnie sie nie podoba status kobiet przy zatrudnieniu, problemy z urodzeniem dziecka (pod katem pracy), niskie zarobki, a najbardziej to, ze wlasne mieszkanie dla wielu jest nieosiagalnym luksusem, lub luksusem na ktory sie trzeba zapozyczyc prawie na cale zycie, a potem biedowac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Mi sie nie podoba cena niektórych dóbr w stosunku do zarobków...mieszkań np.
A ten wątek to w celu petycji aby cuś zmienic czy co? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mi się nie podoba, że bodajże taki wątek już był. I nawet odwrotny wątek również.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a mi sie nie podobaja ciagle podwyzki. wyplata taka sama a zyc coraz ciezej
![]() |
#10 |
Buc
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24228330]Mi sie nie podoba cena niektórych dóbr w stosunku do zarobków...mieszkań np.
A ten wątek to w celu petycji aby cuś zmienic czy co?[/QUOTE] na pewno. ![]() jak to gdzieś mi się o uszy obiło nie podobają mi się " wschodnie zarobki a zachodnie ceny".
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie nie uważam że syf
![]() Czego nie lubię? Tego że ludzie są mało wyluzowani, a często przeciwnie mało radośni, i że często źle życzą innym plus nietolerancyjni. Czego jeszcze nie lubię? Służby zdrowia na niskim poziomie, dlaczego w takim kraju jak nasz strach rodzić a do lekarza chyba trzeba będzie niedługo pisać podanie o to co dolega mi jako pacjentowi. Wstyd mi że ten kraj potrzebuje takich akcji jak "rodzić po ludzku" żeby faktycznie coś sie na lepsze zmieniło. Niestety nie pamiętam źródła ( zaryzykuję - onet?) ale podobno w tych krajach gdzie ludzie są najszczęśliwszi jest też najwięcej samobójstw. Więc może nie jest z nami tak źle ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
ja kocham Polskę. Czemu ?
Bo kocham mój dom, moje miasto, moich ludzi, moje miejsca, moje wspomnienia. Polska jest moja. Nie mam poczucia że to państwo jest syfem, biedą, czy innym bezlitosnym przymiotnikiem. Tu jest okej! Wystarczy że ludzie przestaną narzekać, że się zmienią! Będą bardziej otwarci, szczęśliwsi na co dzień, mniej marudzenia, narzekania, posępnych min. Mentalność ludzi, ludzie - oni tworzą państwo. Bez Polaków nie ma Polski. Tak samo bez duńczyków nie ma "cudownej" Danii. Zmienią się Polacy, zmieni się Polska. Jeśli miałabym postawić na 1 rzecz której nie lubię w Polsce to zachowania ludzi - oni są po prostu zakompleksionymi mrukami, bez empatii, otwartości i entuzjazmu. * z góry przepraszam wszystkie miłe, ciepłe dusze które jednak jeszcze istnieją <3
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja wymieniłabym ludzi
![]() i byłoby znośnie ![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
A ja nie mieszkam w Polsce ale z utesknieniem czekam na to, az tam wroce!! To prawda ze wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Jest kilka rzeczy ktore mnie w Polsce denerwuja - jak juz ktoras dziewczyna wspomniala, sluzba zdrowia, niepotrzebna biurokracja i to ze do urzedu czlowiek idzie z dusza na ramieniu i najczesciej panie tam patrza zlym okiem i z pretensjami ze ktos im zakloca picie kawy. No i jeszcze to, ze zbyt wiele sie odbywa po znajomosci, to chyba jest najgorsze. Ale mimo wszystko kocham Polske i Polakow w kraju (nie tych za granica), Polskosc w ogole!! Ostatnio czytalam pewien artykul, wedlug ostatnich badan Polska jest na 77 miejscu odnosnie poczucia szczescia wsrod spoleczenstwa a takie USA na 144!!! Szczescie nie zalezy od dobr materialnych, w Polsce zyje sie fajnie tylko ludzie za czesto porownuja sie z innymi i chca wiecej, wiecej..
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Na początku musze zaznaczyć, że nie uważam, ze w Polsce jest syf. Bardzo lubie nasz kraj. Jest jednak cos co mnie tu denerwuje:
- że w innych państwach, prosty człowiek wykonujący nieskomplikowaną pracę otrzymuje pensję za którą może opłacic mieszkanie, samochód i wakacje, a u nas można pracować i być równocześnie na granicy ubóstwa, nie mówiąc o wykształconych ludziach, którzy pracują na specjalistycznych stanowiskach za grosze - mocno osadzony w głowach nepotyzm i przekonanie, że syn sąsiadki czy kuzyn kolegi będzie lepszym pracownikiem niż ktos z ogłoszenia - w polskich uzdrowiskach starzy Niemcy mają luksusowe warunki w odróżnieniu od naszych staruszków. I wszyscy do Niemców muszą odnosić się grzecznie z szacunkiem i po niemiecku a do Polaków to takiego przymusu już nie ma.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
A mi nie podoba sie to ze pelno jest tu rasistow, w ogole brak tolerancji, zlodzieji, pijakow, nierobow... Wiadomo ze tacy ludzie znajda sie wszedzie ale bez przesady. Co z tego ze ktos jest gruby, to nie oznacza ze od razu musi byc dyskryminowany. Albo Murzyni. Co oni takiego zrobili ze wszyscy sie ich brzydza? Moze w calej Polsce tak nie jest,w mojej okolicy owszem
![]() No i kopiowanie wszystkiego z innych krajow. Mody, zachowan, tradycji. Przeciez mamy tez swoje! Eh, no i niektorzy Polacy psuja nam opinie za granica, pozniej w innych krajach sie nas nie toleruje, a sami Polacy wstydza sie czesto swojego kraju.
![]() |
#17 |
keep calm and contour on
|
mentalność,że kościół jest najważniejszy. uważam,że powinien być całkowity rozdział kościoła od państwa i prawa typu aborcja,eutanazja, in vitro.
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mnie sie nie podobaja jak wiekszosci z Was zarobki i ceny produktów, paliwa, biletów itd. Glownie ubrania i jedzenie. Za granica te rzeczy sa tansze (mniej wiecej kosztuja tyle ile u nas po przeliczeniu ale tam zarabaiaja wiadomo wiecej)
Przykladowo u nas tel jakis 300 zł wynagrodzenie 1200 zł Gdzieś tel 50 Euro wynagrodzenie 1200 Euro i jak tu życ ?? Brak pracy dla mlodych ludzi albo za marne grosze za ktore ciezko utrzymac nawet zwierzęta... Brak pomocy od panstwa dla bezrobotnych, dzieci itd. Co to jest 68 zł rodzinnego?! Nasze piekne Polskie drogi ![]() Ciezka komunikacja z innymi miastami, dojazdy do szkół itd. Moglabym wymieniac bez konca... Ale nasze krajobrazy za to mi sie podobaja ![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie jeśli o pracę chodzi to jest jakiś koszmar. Rynek pracy jest jaki jest i niestety od pracodawcy często się słyszy jak chce się podwyżkę z 1600zł na więcej, że jak Ci się coś nie podoba to Cię nikt nie trzyma. Dajesz firmie siebie a dostajesz ... nic. Tylko ciągłe poczucie, że na Twoje miejsce jest kilka osób. Denerwuje mnie, że się tak nisko cenimy. Skąd takie niskie pensje? Gdy rekrutowałam kandydatów na pewne stanowiska (gdzie ludzie zarabiali 2500zł netto na początek) w firmie w której pracuję - załamywałam ręce. Na pytanie: ile Pan/ Pani chce zarabiać? >> wspomnę jakie były wymagania: j. angielski perfect i najlepiej jeszcze jakiś język obcy, 2 lata doświadczenia, studia, dyspozycyjność<< odpowiedź na to pytanie: "no tak z 1500zł netto...". Masz tą pracę ![]() ![]() oprócz tego drogi służba zdrowia składki ZUS emerytury itp
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Chcialabym,aby Polska dorownala krajom zachodnim pod wzgledem komunikacji(pociagi stare jak swiat),drog(nie trzeba komentowac...) no i oczywiscie zarobki w porownianiu do cen sa zdecydownie za male!Denerwuje mnie rowniez to,ze urzednicy nie sa szczegolnie pomocni,czesto wredni,nie usmiechaja sie.Co do Polakow to mysle ze jestesmy spoko narodem
![]() Edytowane przez MysteryMe Czas edycji: 2011-01-07 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Drogi i chyba troche nastawienie.
Choc co do tego drugiego to mam mieszane odczucia: ludzie w polsce potrafia byc bardzo ciepli i rodzinni a z drugiej strony jak sie wejdzie do spozywczego o 21 to pani ze sklepu laske robi ze ci poda jakis produkt ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
system emerytalny, ubezpieczenia zdrowotne i to że singla na nic nie stać.
przeciętny singiel nawet jak zarabia 2500 zł to g... sobie może :-D wynajem kawalerki plus opłaty 1200-1700 zł, hehe :-D samochód? a stać go? bilet miesięczny? to luksus... polska to nie kraj dla samotnych ludzi. pomijając problemy z pracą. problem ma pracodawca i pracownik... acha i fajnie by było gdyby wszystkie przestępstwa były jawne ![]() ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- a no tak i brak jasnego rozdziału państwa od kościoła, i fakt że eutanazja nie jest zalegalizowana... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
a dziwisz się? znasz prognozy cen paliwa i papierosów?:P jak tu być radosnym :P
Ha, myslałam że te słowa padną wcześniej ![]() Papierosy ani mnie grzeją ani ziębią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja uważam, że kraj jako kraj, ludzie i zycie są ok.
Denerwuje mnie jedynie kwestia już kilkukrotnie wymieniona w tym wątku, niskie zarobki, wysokie ceny. A autorka dalej wymyśla burzliwe tematy? jest na wizażu jakiś konkurs odnośnie ilości założonych wątków? a może liczy się to, który wzbudzi najwięcej kontrowersji? No jeśli to drugie, to prasowanie majtek i tak wygrywa. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
To nie czasy się zmieniają a ludzie - coś w tym jest. Jest w nas za dużo malkontenctwa i zazdrości a także mało serdeczności na co dzień. Pamiętam taką sytuację z innego kraju i od razu pomyślałam, że w PL wyglądałoby to zupełnie inaczej...Otóż w zeszłym roku byłam w UK u siostry, robiłyśmy zakupy w 2 piętrowym Primarku, wygrzebałam sobie jakiś naszyjnik, nie zauważając, że nie ma metki. Podchodzimy do kasy - łącznie z 6 kas, w każdej ludzi jak za komuny, przyszła na mnie kolej, podaję kasjerowi naszyjnik a ten pyta, czy nie wiem ile kosztuje, gdy odparłam, że nie jestem pewna, spytał, czy ma sprawdzić, odparłam, że tak...patrzę a koleś zostawia całą kolejkę i leci na II piętro na dział zobaczyć ile kosztuje głupi naszyjnik, po czym przychodzi i z rogalem odpowiada, że 1,5F, kasuje i życzy miłego dnia
![]() ![]() Taki akurat przykład mi się przypomniał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
no o ile ceny papierosów rosnące kosmicznie jeszcze mnie nie dziwią powiem szczerze - to nie jest artykuł pierwszej potrzeby, raczej artykuł ostatniej potrzeby
![]() o tyle kosmiczne ceny paliwa no to jednak... inna sprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie VAT
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Organizatorka
|
Zawiść i Kombinowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
za upierdliwość jednostek ogółu nie winię ;P to w kwestii ludzi
a reszta... no nie podoba mi się generalnie fakt, że jesteśmy państwem w którym banda ludzi o zerowym pojęciu o ekonomii i gospodarce w takich właśnie sprawach decyduje, reszta złego w tym kraju to tylko wina powyższego bo ta banda ludzi nie ogarnia faktu, że jak w kraju będzie lepiej to im też będzie lepiej więc dla bezpieczeństwa upewniają się, że tylko im będzie lepiej chociażby idiotyczne w swojej istocie podwyższenie podatków - osobiście to nie chodzi mi o same ceny a o idiotyczne założenie, że to coś zmieni na lepsze w kulejących finansach tego kraju
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-01-07 o 21:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:08.