|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Moje wyobrażenie na temat UW
Wiem, ze moje podejscie moze wydać sie niedojrzale, ale nasluchalam sie, naczytalam roznych opinii na temat tej uczelni i atmosfery, która tam panuje. Jednak nie wiem czy te osoby sa tak negatywne, lubia narzrzekać i po prostu przesadzają.
Chodzi mi o to, ze jest to taka elitarna uczelnia, gdzie atmosfera jest taka napieta, "wyscigi szczurow", ze raczej nie tworzą sie tam zadne grupy, tylko kazdy jest zajety soba i nauka. Ze nie ma takiego luzu zgrania. Ja tym bardziej sie obawiam, bo moja klasa w liceum jest bardzo niezgrana, to niby najlepsza szkola w miescie i dosc nietypowy profil, sa to dzieci ludzi dosc bogatych i w tym nie ma nic zlego, tylko ze bardzo sie z tym obnoszą, nie sa zbyt taltowni i po prostu smieja sie z innych i chwala kasą. Naprawde tak jest i do tego skarzenie do nauczycieli na kolezanki, jakies chore alcje, niemoznosc zgrania sie sa na porzadku dziennym. Moze na mniej prestizowych uczelniach ludzie beda inni, moze bede umiala sie z nimi porozumiec. A moze to ja jestem aspoleczna i czuje sie od nich gorsza? A na uw chcę isc ze wzgledu, ze to wlasciwie jedyna publiczna uczelnia w Warszawie z interesujacym mnie kierunkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moje wyobrażenie na temat UW
Nie rozumiem co ma uczelnia do zgania się osób w danej grupie? Jak wszędzie, znajdą się karierowcy od 1 semestru, lenie, mega ambitni, myślący, że są kimś lepszym od innych, szara mysz itp.
Nie ma reguły, po prostu wszystko zależy od ludzi, którzy przyjdą w danym roku i tego jak bardzo będą otwarci na nowe znajomości. ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem, jak jest na kierunkach typu prawo (w sensie tych postrzeganych jako bardziej "lanserskie", chociaż podejrzewam, że wielkiej różnicy nie ma), ale u mnie są ludzie jak wszędzie: różni. Są tacy, co chwalą się kasą i obnoszą ze swoimi ajfonami itd. Są tacy, co się dużo uczą. Są tacy, co się wcale nie uczą i przychodzą na zajęcia raz w semestrze. Są tacy, z którymi można i pogadać, i napić się. Duża uczelnia - pełen przekrój. I tak sama sobie dobierasz towarzystwo. Jak ktoś Ci nie pasuje, to nie musisz się z nim zadawać ![]() U mnie żadnego wyścigu szczurów nie zaobserwowałam. Tak po prawdzie, to panuje spore rozluźnienie i wiele osób jest bardziej zajętych pracą, niż studiami. A w ogóle to takie gadanie, że "wawa/UW to lans, bans, hipsterzy i nie wiadomo co jeszcze" to straszna głupota ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Marszałkini II RP
|
Skończyłam prawo na UW i mimo iż właśnie ten wydział uchodzi za skupisko bogatych i zarozumiałych snobów to tak wcale nie było. Owszem są takie przypadki, ale różni są ludzie, nie można tak generalizować. Uniwersytet Warszawski to mnóstwo studentów, znałam też ludzi z innych wydziałów jak lingwistyki, ekonomia i zarządzanie i w większości byli to mili, normalni ludzie.
Nie słuchaj takich bredni, przekonasz się sama, że na UW jest mnóstwo fajnych ludzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzieki za wypowiedzi, spytalam bo po prostu uleglam stereotypom, ktore glosili moi znajomi.
Mam jeszcze pytanie, czy to prawda, ze na uw, na iberystyce, italianistyce, romanistyce jest ciezej i jest wiecej godzin niz na innych uczelniach, przykładowo na umcs? Chodzi mi o to, czy mam szansę na pogodzenie studiow z praca, wiadomo, ze zajecia od 8 do 20 to uniemozliwiaja. I wlasnie slyszalam opinie, ze na UW siedzisz na uczelni od rana do wieczora, potem uczysz sie cala noc. Oczywiscie- ide na studia po to, zeby sie uczyc, jednak nie jestem osoba wyjatkowo zdolną. Jestem pracowita i w liceum byl bardzo wysoki poziom, nauczyciele nas po prostu cisnęli. I chcialabym trochę inaczej do tego podejsc, a nie wkuwac przez 3 lub 5 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Drugie pogrubione - jeśli idziesz na studia dzienne, w dodatku na s1, to w mojej ocenie raczej ciężko będzie Ci pracować, zwłaszcza na 1 roku. Przedmiotów z reguły jest sporo, a plan jest rozstrzelony na całe dnie. Jeśli chcesz pracować, to weź pod uwagę wieczorowe, ew. zaoczne. Dzienne nie sprzyjają pracy - tak naprawdę dopiero na s2 jest mniej godzin i da się łatwiej coś ogarnąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Marszałkini II RP
|
Moje dwie koleżanki z klasy były na lingwistyce stosowanej na UW, czyli dwa języki jednocześnie i nie dały rady też pracować, bo zajęć i przede wszystkim nauki miały dużo. Z kolei inna była na romanistyce i dawała radę pracować. Oczywiście piszę o studiach dziennych. W przypadku choćby prawa zajęć jest niewiele i bez problemu można pracować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Szczerze, to nie wiem, jaka jedna i konkretna atmosfera miałaby panować na uczelni na którą przyjeżdżają najróżniejsi młodzi ludzie z całej Polski - od dużych miast do małych wsi, bogaci, przeciętni oraz biedni. Już nie wspomnę o tym, że dosyć zjawiskowe byłoby, gdyby na każdym wydziale miała panować taka sama atmosfera. Nie słuchaj takich bzdur, nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.
Jak na każdej uczelni, na UW jest różnie - w zależności od tego, z kim się zaprzyjaźnisz. Ja studiowałam tutaj na 2 kierunkach, pierwszy - zupełnie ścisły okazał się fantastyczny pod względem towarzyskim, bywało, że przychodziłam na uczelnię tylko po to, by spędzić fajnie czas. Myślę, że cenny jest udział w wydziałowym obozie zerowym, wtedy znacznie wcześniej zyskujesz poczucie bycia "u siebie". Drugi kierunek też był pod względem towarzyskim świetny, nie spotkałam się nigdzie z jakimkolwiek snobizmem, wyniosłością itp.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Wam za wypowiedzi.
Mam jeszcze pytanie do studentek filologii(wszystkich, choc najbardziej interesuje mnie romanistyka): czy wyklady sa obowiazkowe i sprawdzana jest lista obecnosci? Chodzi mi o takie przedmioty jak np wstep do filozofii, sredniowiecze, historia kraju, bo wiadomo, ze praktycznej nauki jezyka fonetyki i gramatyki opuscic nie mozna, bo bedzie sie mialo zaleglosci i potem bede sie stresowac przed wykladowca. Jak to jest? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Catalina7 juz mi bardzo fajnie wszystko wytlumaczyla odnosnie iberystyki, gdyby ktos z Was studiowal romanistyke, bardzo prosze o wpisanie sie, chcialam sie o cos spytac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja siostra kończy teraz iber i zajęć jest bardzo dużo. W większości to zapychacze czasu. Co gorsza to zajęcia nawet na 5 roku są rozwalone w ciągu całego dnia, więc trudno to z pracą godzić.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.